...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

Elektronski "nos" omogućava robotu da oseća mirise

22.05.2023.

Istraživačko-razvojni institut za veštačku inteligenciju Srbije (IVI) napravio je "elektronski nos", koji omogućava robotu da "oseća mirise", što će imati veliku primenu u medicinskoj i prehrambenoj industriji.

.

Institut IVI je na ovogodišnjem sajmu tehnike, od 16. do 19. maja u Beogradu, predstavio projekte i istraživačke timove, a mlađi istraživač Savo Ičagić objasnio je karatkeristike uređaja - "elektronski nos".

"To je uređaj koji omogućava mašini da 'oseća mirise' i ima veliku primenu u medicinskoj i prehrambenoj industriji", objasnio je Ičagić.

On je naveo da se "nosem" može pratiti ceo život ciklus proizvoda, počev od proizvodnje, prerade, kao i sam tok transporta do krajnjih potrošača. 

"U saradnji sa Institutom za voćarstvo u Čačku radili smo na eksperimentalnom projektu primene elektronskog nosa, na praćenju procesa fermentacije u proizvodnji alkoholnih pića, koji je pokazao odlične rezultate", naveo je Ičagić.

Institut za veštačku inteligenciju Srbije nalazi se u Naučno-tehnološkom parku u Novom Sadu, a takođe,  poseduje i kancelarije u Beogradu, Kragujevcu i Nišu.

Izvor:www.euronews.rs

Možda te još zanima:

.

Veštačka inteligencija misli da ima dete

Sajt 404 Media izveštava o neobičnoj situaciji kada je u pitanju veštačka inteligencija, a u glavnoj ulozi se našao Metin…

.

Pretplata za nove korisnike društvene mreže X?

Novi korisnici društvene mreže X, ranije poznate kao Tviter, navodno će morati da plate skromnu cifru ukoliko žele da objavljuju…

.

Njujorški gradski AI četbot savetovao preduzetnike da krše zakon

Njujorški gradski četbot na bazi veštačke inteligencije (AI) MyCity je davao netačne odgovore i savete preduzetnicima koji bi podrazumevali kršenje…

.

Veštačka inteligencija otkriva da otisci prstiju ipak nisu jedinstveni

Novo istraživanje o otiscima prstiju biće značajno u kriminalistici. Veštačka inteligencija otkrila, vaši otisci prstiju zapravo nisu toliko jedinstveni koliko se mislilo, barem kada se…

.

Konferencija studenata ekonomije

Konferencija studenata ekonomije biće održana 15. i 16. decembra na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

.

Muzičari vide veštačku inteligenciju kao alat, a ne opasnost

Veštačka inteligencija se polako širi u sve pore društva i kulture, pa ni muzika nije izuzetak. Svedoci smo sve većeg…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Superoperater
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo