...
TRENUTNO16:00 - 22:00Music mix by Anja

Lifestyle / Tehnologija

Dronovi u Kini poručuju građanima da prate Kovid protokole

13.04.2022.

Mere zaključavanja koje su na snazi u Šangaju zbog Kovida 19 opisane su kao "distopijske", nakon što je snimljen dron koji govori stanovnicima da "kontrolišu želju svoje duše za slobodom".

.

Najveći kineski grad ranije ove nedelje stavljen je pod potpunu blokadu, sa 26 miliona stanovnika kojima je zabranjeno da napuštaju svoje domove iz bilo kog razloga dok se vlasti bore sa dosad najvećom epidemijom Kovida-19 u zemlji.

Novi video, koji je podeljen na platformi Weibo, otkriva koliko su ograničenja postala stroga. Snimak, koji za razliku od nekoliko drugih koji kritikuju zatvaranje cenzori nisu uklonili, prikazuje stanovnike stambenog kompleksa kako izlaze na balkone da pevaju i protestuju zbog nedostatka zaliha, u scenama koje podsećaju na one koje su viđene u Italiji pre dve godine.

Međutim, ubrzo se iznad stambenih blokova pojavio dron, prenoseći poruku:

"Molimo vas da se pridržavate ograničenja. Kontrolišite želju svoje duše za slobodom. Ne otvarajte prozore i ne pevajte", glasi ova poruka, a prenosi Alis Su iz časopisa The Economist.

Uprkos oštrim merama vlasti, epidemija Kovida 19 u Šangaju svakodnevno raste. Pored dronova i velikog prisustva policije, kineske vlasti koriste i druge tehnologije, uključujući svoj visokotehnološki sistem za nadzor, pa čak i pse robote, koji su viđeni kako lutaju ulicama sa megafonima na leđima i emituju poruke stanovnicima da prate protokole.

Izvor: www.pcpress.rs

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Hakovano britansko ministarstvo odbrane

Neko je hakovao britansko ministarstvo odbrane, a u Londonu smatraju da su našli krivca.

.

Kina "inteligentnija" od SAD

Kina je pretekla SAD po broju istraživanja koja se sprovode u više od polovine naučnih polja povezanih sa veštačkom inteligencijom,…

.

"Kineski san" za ljude iz celog sveta

Šangaj je najveći grad u Kini, sa 34 miliona stanovnika. Jedna kap u tom moru ljudi je i Maja Rogić…

.

Kina uklanja strane mrežne čipove do 2027.

Kina pokušava da eliminiše čipove strane proizvodnje do 2027. godine.

.

Tik-tok neće biti prodat, navode kineski vlasnici

Kompanija "Bajtdens", u čijem vlasništvu se nalazi Tik-tok, saopštila je da ne namerava da prodaje tu društvenu mrežu nakon što…

.

Zabrana Tik-toka prošla Kongres

Paket za nacionalnu bezbednost, koji uključuje i mere zabrane Tik-toka širom SAD, usvojen je velikom većinom glasova u američkom Senatu.

  • 14:00 Eko linija
  • 15:00 Vaš DJ sat
  • 16:00 Music mix by Anja
  • 22:00 DiskOradio

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo