...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

Dronovi i veštačka inteligencija ključni u borbi protiv šumskih požara na Kipru

29.11.2023.

Kipar, poznat kao popularna destinacija za turiste iz Srbije, suočava se sa godišnjim izazovima usled toplih i suvih leta koja povećavaju rizik od šumskih požara. Ove godine, međutim, ostrvo je dočekalo požare sa naprednom tehnologijom: dronovima opremljenim veštačkom inteligencijom i podržanim 5G mrežom. Ova inovacija nije samo povećala efikasnost u otkrivanju i borbi protiv požara u planinskim područjima, već je i značajno doprinela smanjenju štete i zaštiti života.

.

Huawei, kao pionir u oblasti tehnologije, pružio je ključnu podršku u implementaciji ovog projekta. Veštačka inteligencija u dronovima, podržana Cyta 5G mrežom, omogućava brz prenos podataka sa niskom latencijom, što je kritično za efikasno suzbijanje požara u njihovoj ranoj fazi. Ova tehnologija, prvi put primenjena u Atini 2022. godine, pokazala je izuzetne rezultate, što je motivisalo njeno širenje na Kipar.

Primena veštačke inteligencije i 5G tehnologije u borbi protiv požara donosi brojne prednosti. Dronovi opremljeni AI mogu brzo prepoznati početne znakove požara, čime se omogućava brža reakcija vatrogasnih službi. Ova brza detekcija je ključna u sprečavanju širenja požara i smanjenju potencijalne štete na ekosistemima i naseljenim područjima. Dodatno, 5G mreža osigurava pouzdan i brz prenos podataka, što je neophodno za real-time analizu i efikasno donošenje odluka.

Projekat na Kipru je deo šireg programa “Smart & Green Village” koji ima za cilj implementaciju pametnih i održivih tehnoloških rešenja u borbi protiv ekoloških izazova. Ova inicijativa ne samo da pomaže u suzbijanju požara, već i u promovisanju održivog razvoja i zaštiti prirodnog okruženja. Kroz ovakve projekte, Kipar se pozicionira kao lider u primeni naprednih tehnologija za zaštitu prirode i unapređenje kvaliteta života.

Korišćenjem dronova opremljenih veštačkom inteligencijom i podržanih naprednom 5G mrežom, Kipar je napravio značajan korak u borbi protiv šumskih požara. Ova tehnologija ne samo da povećava efikasnost u detekciji i suzbijanju požara, već i doprinosi očuvanju prirode i zaštiti života.

Izvor:www.personalmag.rs


Možda te još zanima:

.

Poleteo prvi komercijalni cepelin proizveden u Kini

"AS700 Sjangjun" je naziv prvog komercijalnog cepelina proizvedenog u Kini, koji je tokom probnog leta bezbedno prevalio oko 180 kilometara na relaciji između…

.

Yahoo kupuje Artifact

Yahoo je najavio kupovinu Artifact, platforme za vesti vođenu veštačkom inteligencijom koju su osnovali Instagram kreatori.

.

Novi vremenski standard za Mesec

Bela kuća je objavila da je zatražila od NASA-e da do 2026. godine kreira novi vremenski standard za Mesec. Koordinisano lunarno vreme…

.

Budućnost rastavljena na delove

Rastavljanje uređaja na delove, koje je objavio FCC (Federal Communications Commission u SAD-u), nudi više informacija o tome kako Humane…

.

Besmrtnost je moguća?

Poznati futurista Rej Kurcvajl, inače bivši Google inženjer, predviđa da će besmrtnost postati moguća do 2030. godine.

.

Njujorški gradski AI četbot savetovao preduzetnike da krše zakon

Njujorški gradski četbot na bazi veštačke inteligencije (AI) MyCity je davao netačne odgovore i savete preduzetnicima koji bi podrazumevali kršenje…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo