...
TRENUTNO20:00 - 21:00Radio Gruvanje

Lifestyle / Tehnologija

Desetine država u SAD tužile Metu, zbog ugrožavanja mentalnog zdravlja mladih

25.10.2023.

Desetine američkih država tužile su Metu i Instagram, koji je u vlasništvu te kompanije, zato što - kako se navodi u tužbi - doprinose krizi mentalnog zdravlja kod mladih, kroz zavisnost koju izazivaju njihove platforme za društvene mreže, prenosi Glas Amerike.

.

U tužbi podnesenoj federalnom sudu u Ouklendu, 33 države - među kojima su Kalifornija i Ilinois - navele su da je Meta više puta obmanula javnost kada je reč o tome koliko su opasne njene platforme te da je svesno podsticala mlađu decu i tinejdžere na kompulsivnu upotrebu društvenih mreža koja izaziva zavisnost.

"Istraživanje je pokazalo da se upotreba Metinih platformi za društvene mreže povezuje sa depresijom, anksioznošću, nesanicom, poremećajima u obrazovanju i svakodnevnom životu mladih, kao i sa mnogim drugim negativnim ishodima", ističe se u tužbi.

"Meta je koristila moćne tehnologije bez presedana da privuče i na kraju uhvati u zamku mlade i tinejdžere. Motiv je profit", navodi se u tužbi u kojoj se, između ostalog, traže značajne civilne kazne.

Iz Mete, u čijem vlasništvu je i Facebook, saopšteno je da se ta kompanija brine o bezbednosti tinejdžera na internetu.

"Razočarani smo što su se državni tužioci odlučili na taj potez umesto da produktivno sarađuju sa kompanijama širom sektora da bi se utvrdili jasni standardi, prilagođeni uzrastu, za mnoge aplikacije koje tinejdžeri koriste", navodi se u reagovanju Mete.

Kompanija se našla u središtu pažnje javnosti nakon što su 2021. objavljena dokumenta u kojima se navodi da je Meta imala podatke o tome da Instagram izaziva zavisnost i pogoršava mentalne probleme kod nekih tinejdžerki koji su povezani sa njihovim fizičkim izgledom.

U tužbi se tvrdi da Meta želi da osigura da mladi provode što je više vremena moguće na društvenim mrežama uprkos tome što zna da tinejdžeri imaju potrebu da budu prihvaćeni kroz "lajkove" drugih korisnika. Meta je obmanjivala javnost kada je negirala da njene platforme mogu da budu štetne po mentalno zdravlje, ističe se u tužbi.

"Meta nanosi štetu našoj deci i tinejdžerima i podstiče zavisnost da bi povećala profit", rekao je državni tužilac Kalifornije, Rob Bonta.

U tužbi se navodi i da je Meta prekršila zakon kojim se zabranjuje prikupljanje podataka o deci mlađoj od 13 godina.

Državni tužioci Nju Hempšira i prestonice Vašington podneli su sličnu tužbu pred lokalnim sudovima, a na sličan potez odlučilo se još sedam država.

Protiv Mete, čije sedište je u Menlo Parku u Kaliforniji, kao i protiv drugih društvenih mreža već su podignute stotine tužbi u ime dece i školskih okruga, u kojima se iznose slične tvrdnje.

Izvor:www.slobodnaevropa.org

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Meta formira tim za borbu protiv obmanjujućih AI sadržaja pred EU izbore u junu

Vlasnik Fejsbuka i Instagrama, kompanija Meta, saopštila je da će formirati tim za borbu protiv obmanjujućih sadržaja u oblasti veštačke…

.

Meta će deliti podatke sa centrom za otvorene nauke

Meta je najavila da će se udružiti sa Centrom za otvorenu nauku kako bi pokrenuli pilot program koji proučava teme vezane…

.

Samsung Find pronalazi ljude, predmete i uređaje

One UI 6 je dobio najnoviju verziju, u okviru koje stiže veliki broj funkcija.

.

48.000 kompanija dalo Facebooku podatke o jednoj osobi

Facebook dobija podatke o korisnicima od velikog broja različitih kompanija, a nova studija koju je sproveo Consumer Reports daje bolji…

.

Uvode se ograničenja za Facebook i Instagram

Kompanija Meta najavila je primenu novih ograničenja pristupa određenim sadržajima za adolescente na Facebooku i Instagramu, kako bi promovisala "bezbednu…

.

Razvoj litijum-metalnih baterija koje se brzo pune

Inženjeri su napredovali ka litijum-metalnim baterijama koje se pune brzinom od sat vremena. Ovo brzo punjenje je zahvaljujući kristalima litijum metala koji…

  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Radio Gruvanje
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo