...
TRENUTNO17:00 - 18:00Radio Grafiti

Lifestyle / Tehnologija

Cveta tržište pametnih satova

02.06.2022.

Globalno tržište pametnih satova poraslo je za 13 procenata na godišnjem nivou u prvom tromesečju 2022. godine, odnosno u periodu od januara do marta.

.

Zabeležen je dvocifreni rast peto tromesečje uzastopno. Izveštaj dolazi od strane kompanije Counterpoint Research, a prema njihovoj analizi tržište je ostvarilo rast uprkos ekonomskom zastoju i inflaciji.

Tehnološki gigant iz Kupertina, Apple, zadržao je vodeću poziciju na tržištu pametnih satova s trećinom ukupne isporuke prošle godine. U prvom tromesečju ove godine zabeležio je tržišno učešće od 36 procenata. Uspeh Apple Watcha pripisuje se privrženosti brendu od strane iPhone korisnika. Counterpoint dodaje da bi Appleovo tržišno učešće moglo dodatno da poraste do kraja ove godine.

Dok Apple vodi na tržištu pametnih satova, Samsung je učvrstio svoju drugu poziciju. Južnokorejski brend zabeležio je porast isporuke od 46 odsto u odnosu na prethodnu godinu i ostvario je značajan rast u APAC regiji, zahvaljujući Galaxy Watch 4 liniji.

Huawei je došao na treće mesto na listi, ali tržišno učešće kompanije se smanjilo. Xiaomi je po prvi put zauzeo četvrto mesto, uz rast od 69% na godišnjem nivou. Istaknuto je da svako tromesečje ruši rekorde u isporuci, a veliki deo prodaje dolazi iz donjeg segmenta, ispod 100 dolara.

Garmin je zauzeo peto mesto na listi u segmentu isporuka, ali treće po prihodu zbog većeg ASP-a. Takođe je kompanija zauzimala veći udeo u premijum segmentu.

Amazfit je zauzeo šesto mesto zahvaljujući GTR 3 i GTS 3 koji su lansirani u četvrtom tromesečju 2021. Nakon što se Fitbit spojio s Googleom, njegova prodaja je smanjena u istom periodu prošle godine.

 

Izvor:www.b92.net

Možda te još zanima:

.

Najnovije Xiaomi bežične slušalice i pametni satovi stižu u Srbiju

Novi IoT uređaji kompanije Xiaomi predstavljeni su na događaju u Beču krajem marta, kada je regionalno predstavljena i nova serija…

.

Preuzmi iOS aplikaciju Oradija!

Oradio sada možeš da pratiš i preko iOS aplikacije. Za razliku od dosadašnjeg plejera koji je postojao u app store-u, sada…

.

Četrdeset godina Mac računara

Svojevremeno predstavljen kao revolucionaran proizvod, Macintosh je bio ključan za evoluciju Apple-a i transformaciju načina na koji koristimo računare.

.

Sud odlučio – Google je monopolista

Slučaj Epic Games protiv Google-a je otkrio da je monopol na prodaju digitalnih proizvoda u okviru aplikacija zavisio od tajnih…

.

Apple namerno usporavao telefone: Podignuta masovna tužba, odšteta u milijardama

Pre šest godina, dokazano je da Apple namerno smanjuje performanse iPhone uređaja da bi baterije trajale što duže - koristili…

.

Google plaća 20 milijardi Appleu da bi imao najbolju poziciju

Poznato je da Apple i Google imaju sporazum koji, u zamenu za veliku svotu novca, obezbeđuje da Google bude podrazumevani…

  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Radio Grafiti
  • 18:00 Popodne na O radiju
  • 18:30 Album nedelje

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo