...
TRENUTNO12:00 - 13:00U kakvoj zemlji želim da živim

Lifestyle / Tehnologija

Čip za hemijsku detekciju

17.11.2023.

Istraživači su razvili hemijski senzorski čip koji bi mogao da dovede do ručnih uređaja koji detektuju hemikalije u tragovima – sve od zabranjenih droga do zagađenja – jednako brzo kao što alkotest identifikuje alkohol. Takođe se može koristiti u praćenju bezbednosti hrane, borbi protiv falsifikovanja i drugim poljima gde se analiziraju hemikalije u tragovima. 

.

Koristeći površinski poboljšanu Ramanovu spektroskopiju (SERS), kada biološki ili hemijski molekuli slete na površinu čipa, deo uhvaćene svetlosti stupa u interakciju sa molekulima i „raspršuje“ se u svetlost novih energija. Ovaj efekat se javlja u prepoznatljivim obrascima koji deluju kao otisci hemijskih ili bioloških molekula, otkrivajući informacije o tome koja su jedinjenja prisutna. 

Pošto sve hemikalije imaju jedinstvene potpise raspršivanja svetlosti, tehnologija bi na kraju mogla da se integriše u ručni uređaj za otkrivanje lekova u krvi, dahu, urinu i drugim biološkim uzorcima. Takođe se može ugraditi u druge uređaje za identifikaciju hemikalija u vazduhu ili iz vode, kao i na drugim površinama. 

Rad se zasniva na prethodnim istraživanjima koja su uključivala stvaranje čipa koji hvata svetlost na ivicama zlatnih i srebrnih nanočestica. Za novu verziju, tim je koristio četiri molekula (BZT, 4-MBA, BPT i TPT) – svaki sa različitim dužinama – u procesu proizvodnje kako bi kontrolisao veličinu praznina između nanočestica zlata i srebra. Ažurirani proces proizvodnje zasniva se na dve tehnike, taloženju atomskog sloja i samo-sastavljenim monoslojevima, za razliku od uobičajenije i skuplje metode za SERS čipove, litografije elektronskim snopom. 

Rezultat je SERS čip sa jedinstvenošću bez presedana koji je relativno jeftin za proizvodnju. Što je još važnije, približava se kvantnim graničnim senzornim sposobnostima. 

Izvor:www.pcpress.rs

Možda te još zanima:

.

Aplikacija koja prati krpelje

Broj krpelja ove godine znatno se povećao u odnosu na prethodne, zbog čega je stvorena aplikacija za praćenje staništa krpelja.

.

Leteći taksi, a nije u Srbiji

Saudijska Arabija se suočava sa velikim saobraćajnim zagušenjima i primorana je da pronađe efikasnija rešenja za mobilnost. Jedno od rešenja…

.

Ažurirani ChatGPT podučava matematiku i flertuje

OpenAI je predstavio najnoviju verziju tehnologije koja stoji iza njegovog AI četbota ChatGPT. Zove se GPT-4o i biće dostupan svim…

.

Uskoro će ljudska inteligencija zauzimati samo jedan posto

Ilon Mask ponovo daje prognoze o životu čoveka i mašina.

.

Mali domaći brendovi u borbi protiv brze mode

Iako vam, možda, kada čujete reč brend na pamet padnu kompanije sa lokalima u velikim tržnim centrima, ono što je…

.

Sajber napadi šire se planetom

U prvom kvartalu 2024. godine zabeležen je porast sajber napada na globalnom nivou za 28 odsto u odnosu na prethodni…

  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Radio Gruvanje
  • 12:00 U kakvoj zemlji želim da živim
  • 13:00 Pop up
  • 14:00 Dnevna soba

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo