...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Lifestyle / Tehnologija

Autobusi bez vozača su postali realnost

22.02.2023.

Autobusi bez vozača počeli su da prevoze putnike na jednoj liniji javnog prevoza u Hefeju, glavnom gradu istočne kineske provincije Anhui.

.

Foto: Twitter @HeffeiChina

Probni period počeo je sredinom februara, saopštila je kompanija CICT (Connected and Intelligent Technologies) koja je zadužena za tu uslugu. Kako prenosi Sinhua, na jednoj od gradskih linija u okrugu Baohe, ukupne dužine 15 kilometara, saobraćaju dva automatizovana autobusa bez vozača.

Dva autobusa bez vozača preuzimaju putnike duž rute. Vožnja je besplatna tokom probnog perioda i može da se rezerviše preko mobilne aplikacije.

Testiranje autobusa bez vozača na putu počelo je u avgustu 2022. Kroz kontinuirano “duboko učenje“, vozačke veštine automatizovanih autobusa dignute su na nivo vozača sa dve ili tri godine vozačkog iskustva, saopštila je kompanija. Sa brzinom koja se održava na oko 30 km na sat, autobusi imaju kapacitet od više od deset ljudi. Dva velika ekrana u vozilu prikazuju holografske slike stanja na putu u realnom vremenu.

Hefej je sproveo niz pilot projekata inteligentnog transporta i inteligentne logistike, uključujući inovacijski park tehnologije autonomne vožnje. Poslednjih godina, Kina je pokrenula niz politika za promovisanje razvoja i komercijalizacije tehnologija za vožnju bez vozača.

Izvor: N1

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Galeb juri orla

Kineski proizvođač automobila BYD, Teslin najveći rival u Kini, najavio je prošlog meseca da će svoj pristupačni električni hečbek, Seagull, dovesti u…

.

Tesla bez Kine

Zbog eskalacije geopolitičkih rizika, Tesla navodno traži od svojih dobavljača da počnu proizvodnju komponenti i delova izvan Kine i Tajvana već 2025. godine. 

.

Četbot po vođinom liku i delu

Kina je napravila novog četbota, koji je zasnovan na predsedniku Si Đinpingu.

.

Hakovano britansko ministarstvo odbrane

Neko je hakovao britansko ministarstvo odbrane, a u Londonu smatraju da su našli krivca.

.

Kina "inteligentnija" od SAD

Kina je pretekla SAD po broju istraživanja koja se sprovode u više od polovine naučnih polja povezanih sa veštačkom inteligencijom,…

.

"Kineski san" za ljude iz celog sveta

Šangaj je najveći grad u Kini, sa 34 miliona stanovnika. Jedna kap u tom moru ljudi je i Maja Rogić…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo