...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

Autobusi bez vozača su postali realnost

22.02.2023.

Autobusi bez vozača počeli su da prevoze putnike na jednoj liniji javnog prevoza u Hefeju, glavnom gradu istočne kineske provincije Anhui.

.

Foto: Twitter @HeffeiChina

Probni period počeo je sredinom februara, saopštila je kompanija CICT (Connected and Intelligent Technologies) koja je zadužena za tu uslugu. Kako prenosi Sinhua, na jednoj od gradskih linija u okrugu Baohe, ukupne dužine 15 kilometara, saobraćaju dva automatizovana autobusa bez vozača.

Dva autobusa bez vozača preuzimaju putnike duž rute. Vožnja je besplatna tokom probnog perioda i može da se rezerviše preko mobilne aplikacije.

Testiranje autobusa bez vozača na putu počelo je u avgustu 2022. Kroz kontinuirano “duboko učenje“, vozačke veštine automatizovanih autobusa dignute su na nivo vozača sa dve ili tri godine vozačkog iskustva, saopštila je kompanija. Sa brzinom koja se održava na oko 30 km na sat, autobusi imaju kapacitet od više od deset ljudi. Dva velika ekrana u vozilu prikazuju holografske slike stanja na putu u realnom vremenu.

Hefej je sproveo niz pilot projekata inteligentnog transporta i inteligentne logistike, uključujući inovacijski park tehnologije autonomne vožnje. Poslednjih godina, Kina je pokrenula niz politika za promovisanje razvoja i komercijalizacije tehnologija za vožnju bez vozača.

Izvor: N1

Tagovi

Možda te još zanima:

.

3D štampa za gradnju na Mesecu

Kina planira da iskoristi svoj program istraživanja Meseca da proveri izvodljivost upotrebe tehnologije 3D štampanja za izgradnju zgrada na Mesecu,…

.

"Born to fly": "Top Gun" sa Aliekspresa

Nastavak hit filma "Top Gun" s Tomom Kruzom srušio je rekorde gledanosti prošle godine zaradivši 1,4 milijarde dolara, a ove…

.

"Kineski san" nije isti posle korone

Šangaj je najveći grad u Kini, sa 34 miliona stanovnika. Jedna kap u tom moru ljudi je i Maja Rogić…

.

Kina uspešno testirala dron za modifikaciju vremena

Uspeh prvog leta označava proboj za bespilotne letelice (UAV) kineske proizvodnje za detekciju i modifikaciju vremenskih prilika. Može doprineti smanjenju…

.

Dronovi u Kini poručuju građanima da prate Kovid protokole

Mere zaključavanja koje su na snazi u Šangaju zbog Kovida 19 opisane su kao "distopijske", nakon što je snimljen dron koji govori…

.

Veštačka inteligencija pronašla lek protiv smronosne superbakterije

Koristeći veštačku inteligenciju (AI), naučnici su otkrili novi antibiotik koji može da ubije smrtonosne bakterije inače rezistentne na standardne antibiotike.

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo