...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

Apple traži partnere među izdavačima vesti, zbog treniranja AI modela

04.01.2024.

Apple je primetno nedostajao na listi kompanija sa sopstvenim generativnim AI proizvodom, ali na osnovu novog izveštaja The New York Times-a, želi da to uskoro promeni. Poslednjih nedelja, Apple je navodno počeo da pregovara sa velikim izdavačima i novinskim organizacijama da zatraži dozvolu da koristi njihov sadržaj za obuku generativnog sistema veštačke inteligencije koji razvija. Međutim, kompanija ne očekuje da će besplatno dobiti njihov sadržaj, a The Times kaže da im nudi višegodišnje ugovore u vrednosti od najmanje 50 miliona dolara za pristup njihovim arhivama vesti.

.

Očigledno, neki od izdavača kojima se obratio zabrinuti su zbog posledica puštanja Apple-a da koristi njihove novinske članke tokom godina. Oni misle da bi širok ugovor o licenciranju njihovih arhiva mogao dovesti do pravnih problema na tom putu. Izdavači su takođe zabrinuti zbog potencijalne konkurencije koja može proizaći iz Apple-ovih napora.

Uz to, proizvođač iPhone-a je takođe navodno izgradio dobru volju tako što je od njih tražio dozvolu i pokazao spremnost da plati. Tajms kaže da su viši rukovodioci kompanije već godinama u raspravi o tome gde da dobiju podatke za generativni razvoj veštačke inteligencije. Zbog svoje posvećenosti privatnosti, oklevaju da koriste informacije prikupljene sa interneta.

Druge kompanije sa sopstvenom generativnom veštačkom inteligencijom bile su optužene da kradu sadržaj i koriste ga za obuku svojih proizvoda bez izričitog pristanka kreatora i nosilaca prava. OpenAI se, na primer, bori sa nekoliko tužbi koje ga optužuju da koristi intelektualnu svojinu drugih ljudi. Jednu od tih tužbi podneli su pisci romana među kojima su Džordž R. R. Martin i Džon Grišam, dok su drugu podneli pisci nefikcije koji su rekli da su OpenAI i Microsoft izgradili posao „vrednovan u desetinama milijardi dolara uzimajući kombinovana dela čovečanstva bez dozvola.”

Izvor:www.pcpress.rs

Možda te još zanima:

.

OpenAI i Apple to su srca dva

Apple ponovo razgovara sa OpenAI, proizvođačem ChatGPT-a, kako bi pokrenuo neke AI funkcije koje dolaze u iOS 18.

.

Preuzmi iOS aplikaciju Oradija!

Oradio sada možeš da pratiš i preko iOS aplikacije. Za razliku od dosadašnjeg plejera koji je postojao u app store-u, sada…

.

Režiser Avatara i Terminatora "oduvan" Apple Vision Pro uređajem

Džejms Kameron, režiser Terminatora i Avatara, je u početku bio skeptičan po pitanju Apple Vision Pro uređaja, ali je promenio…

.

Četrdeset godina Mac računara

Svojevremeno predstavljen kao revolucionaran proizvod, Macintosh je bio ključan za evoluciju Apple-a i transformaciju načina na koji koristimo računare.

.

Sud odlučio – Google je monopolista

Slučaj Epic Games protiv Google-a je otkrio da je monopol na prodaju digitalnih proizvoda u okviru aplikacija zavisio od tajnih…

.

ChatGPT dobija Mac aplikaciju

ChatGPT sada ima desktop aplikaciju – ali je za sada dostupna samo na macOS-u.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo