...
TRENUTNO20:00 - 00:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

Apple će omogućiti konkurentima da koriste tap-and-go plaćanje

11.07.2024.

Apple će otvoriti svoj tap-and-go mobilni sistem plaćanja za konkurente, najavljeno je iz Regulatornog telas za zaštitu konkurencije EU, čime je okončana četvorogodišnja istraga koja je mogla da rezultira velikom kaznom za proizvođača iPhone-a.

.

Odluka Apple-a da reši antimonopolsku istragu EU predstavlja redak potez te kompanije, koja je dosad odbijala da se povinuje nadzoru poslovnih praksi od strane regulatora za konkurenciju EU.

Evropska komisija, koja deluje kao antimonopolski organ EU, saopštila je da će ponuda Apple-a biti važeća deset godina. 

"Od sada će konkurenti moći efikasno da se takmiče sa Apple Pay-om za mobilna plaćanja u prodavnicama koristeći iPhone. Tako će potrošači imati širi izbor sigurnih i inovativnih mobilnih novčanika", izjavila je šefica za zaštitu konkurencije EU Margret Vestager.

Apple-ova tap-and-go tehnologija nazvana komunikacija bliskog polja, ili NFC, omogućava beskontaktna plaćanja pomoću mobilnih novčanika. Sada će omogućiti programerima pristup svom NFC-u kako bi unapred izradili aplikacije za plaćanje za konkurentske mobilne novčanike.

Apple je najavio da će ponuda evropskim programerima omogućiti tap-and-go plaćanja za auto ključeve, zatvorene transportne sisteme, korporativne bedževe, kućne ključeve, hotelske ključeve, lojalnost/programe nagrađivanja trgovaca i ulaznice za događaje iz njihovih iOS aplikacija.

Apple je u martu kažnjen sa 1,84 milijarde evra, što je bila njegova prva antimonopolska kazna u EU, zbog sprečavanja konkurencije od strane kompanije Spotify i drugih rivala u muzičkom strimingu, kroz  ograničenja u App Store-u.

izvor: Rojters

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Apple, Nvidia i druge kompanije koristile YouTube zapise za treniranje svojih AI modela

YouTube video zapisi korišćeni su za treniranje veštačke inteligencije kompanija Apple, Nvidia i Anthropic, pokazuje istraživanje koje su sproveli Proof…

.

Apple ukida funkciju Pay Later

Tehnološki gigant Apple odlučio je da ukine uslugu "Pay Later" koja je pokrenuta 2023. godine, zbog integracije sa kompanijom Affirm…

.

Apple najavljuje integraciju ChatGPT-a u Siri i svoje operativne sisteme

Apple će integrisati ChatGPT u Siri glasovnog asistenta i svoje operativne sisteme, kako bi sustigao konkurenciju u oblasti veštačke inteligencije.…

.

OpenAI i Apple to su srca dva

Apple ponovo razgovara sa OpenAI, proizvođačem ChatGPT-a, kako bi pokrenuo neke AI funkcije koje dolaze u iOS 18.

.

Preuzmi iOS aplikaciju Oradija!

Oradio sada možeš da pratiš i preko iOS aplikacije. Za razliku od dosadašnjeg plejera koji je postojao u app store-u, sada…

.

Neprijatnosti u avio saobraćaju: kad ti let pokvari odmor

Jeftini letovi, kako to divno zvuči. Za nekoliko sati si na moru, nema cimanja, vožnje i umora od puta. Ali,…

  • 18:00 Y2K
  • 19:00 Indie road
  • 20:00 Music Mix by Bea

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo