...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

Aplikacije na Google Play prodavnici korišćene za špijunažu

21.06.2023.

Tri Android aplikacije na Google Play-u korišćene su za sajber špijunažu i prikupljanje obaveštajnih podataka sa ciljanih uređaja, kao što su podaci o lokaciji i liste kontakata, piše B92 pozivajući se na sajt Informacije.rs.

.

Foto: Canva.com

Aplikacije u Guglovoj prodavnici je otkrila Cyfirma koja ih je povezala sa indijskom hakerskom grupom "DoNot", koja deluje od 2018. godine. Mete ove grupe su uglavnom organizacije u jugoistočnoj Aziji. Aplikacije koje hakeri iz grupe "DoNot" koriste u najnovijoj kampanji prikupljaju informacije sa uređaja pripremajući teren za opasnije infekcije malverom. 

Sumnjive aplikacije koje su pronađene na Google Play su nSure Chat, iKHfaa VPN i Device Basics Plus. Iza svih ovih aplikacija stoji isti izdavač - "SecurITY Industry". Aplikacije su i dalje dostupne putem Google Play-a. Aplikacije imaju mali broj preuzimanja, a to pokazuje da se koriste selektivno protiv određenih ciljeva. Zahtevaju rizične dozvole tokom instalacije, kao što je pristup listi kontakata korisnika i preciznim podacima o lokaciji.

Istraživači veruju da je DoNot odustao od taktike slanja fišing imejlova sa zlonamernim prilozima i da sada njihov napad počinje na WhatsAppu i Telegramu. Poruke koje žrtve dobiju u ovim aplikacijama usmeravaju ih na Google Play prodavnicu koju korisnici doživljavaju kao pouzdanu platformu, tako da se lako mogu prevariti da preuzmu predložene aplikacije.

Izvor: B92

Tagovi

Možda te još zanima:

.

ChatGPT dobija Mac aplikaciju

ChatGPT sada ima desktop aplikaciju – ali je za sada dostupna samo na macOS-u.

.

Winamp uzvraća udarac

Popularni plejer dobija novu verziju, a u njegovom stvaranju će pomoći i developeri preko otvorenog koda.

.

Pijanista na krovu Afrike

Viktor Varoši iz Novog Sada je pijanista i profesor muzike. Dugo je nastupao, a onda se, kako kaže, premestio iza…

.

ChatGPT dobija još podataka

Kompanije OpenAI i Reddit su sklopile partnerstvo, koje će omogućiti da ChatGPT četbot dobija podatke sa popularne platforme.

.

Aplikacija koja prati krpelje

Broj krpelja ove godine znatno se povećao u odnosu na prethodne, zbog čega je stvorena aplikacija za praćenje staništa krpelja.

.

Leteći taksi, a nije u Srbiji

Saudijska Arabija se suočava sa velikim saobraćajnim zagušenjima i primorana je da pronađe efikasnija rešenja za mobilnost. Jedno od rešenja…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo