...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Sport

Jokić piše istoriju: Može li NBA bez evropskih igrača?

06.06.2023.

Košarkaška publika u Srbiji ovih dana ne spava - prati se finalna serija NBA lige u kojoj se sastaju Denver Nagetsi i Majami Hit. Iako je Denver počeo seriju pobedom, Majami je uspeo da izjednači u drugom meču, što znači da je pred nama još puno uzbuđenja. Pitanje je da li bi Denver savladao i Los Anđeles Lejkerse u polufinalnoj seriji da u timu nema Nikolu Jokića.

.

Foto: Pexels / David Eluwole

Somborac će ove sezone pokušati da se konačno domogne šampionskog prstena, što mu nije pošlo za rukom 2020. godine kada je Denver u finalu Zapadne konferencije izgubio od Lejkersa. Do sada su četiri košarkaša iz Srbije došla do šampionskog prstena - Darko Miličić 2004. sa Detroit Pistonsima, Predrag Stojaković 2011. sa Dalas Meveriksima, Ognjen Kuzmić 2015. sa Golden Stejt Voriorsima i Nemanja Bjelica 2022. godine sa istim timom.

Da Jokić ima velike šanse za osvanje prstena i da naši košarkaši imaju kvalitet smatra i legendarni Vlade Divac.

"Jokić je definitivno podigao lestvicu i pre i posle njega. Ako neko zaslužuje prsten, to je on. Po kvalitetu, srpska košarka je u vrhu. Ono na čemu treba da se poradi je hemija među igračima i odnos prema reprezentaciji. Nadam se da će to kreirati generacija koja dolazi. Kada imate hemiju u ekipi, to pomaže u teškim trenucima", kaže Divac.

Jokić je u drugom meču protiv Majamija postigao 41 poen

Očigledno je da momci iz Denvera upravo imaju tu hemiju, koja često nedostaje našoj reprezentaciji. Ove godine je u NBA ligi nastupalo pet igrača iz Srbije - pored Jokića, tu su i Bogdan Bogdanović, Boban Marjanović, Aleksej Pokuševski i Nikola Jović. Kako ocenjuje bivši košarkaš Aleksandar Pavlović, to ne treba da čudi jer danas igračima iz Evrope mnogo lakše da dođu do NBA lige.

"Prvi trener mi je bio Džeri Sloun. On mi je na prvoj utakmici rekao da uđem i šutiram svaku loptu, što me je opustilo. Poslušao sam ga i dao sam 16 poena, bez promašaja. Odmah sam pozvao oca i rekao mu da je ovo lako, kao da igram u podgoričkoj Budućnosti. Sledeća utakmica je bila drastičan pad, treća još gora. Tu sam morao da se osvestim", kaže Pavlović.

Pavlović u dresu Boston Seltiksa

Pavlović je u NBA ligi proveo deset sezona i nastupao za klubove kao što su Boston Seltiksi i Juta Džez, gde je i počeo svoju priču u SAD. Kako kaže, tajna za opstanak u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu jeste rad i stalno dokazivanje, jer se ugovor gubi jako lako.

"Kao dete sam malo pratio NBA. Znalo se za Džordana, Medžik Džonsona, za Jutu i Stoktona, Melouna... Imali su neke dosadne, kratke šortseve i uske dresove i jedino što sam želeo pre drafta je da ne završim tamo, ali draftovala me je upravo Juta. Meni je to bilo kao da sam stvorio sve u životu i da ne mora više ništa da mi se desi. Shvatio sam da ipak nije toliko lako i da moram da radim na sebi svaki dan i da dokazujem svoj nivo", priseća se Pavlović.

Da ćemo i posle Jokića gledati neke nove NBA zvezde iz Srbije, slaže se i legendarni košarkaš Željko Rebrača. Kako kaže, najbitnije je da se kod mladih razvijaju sportski duh i samopouzdanje, bez čega nema uspeha.

"Moj odlazak u SAD je bio komplikovan i težak, isto je bilo i kad su odlazili Vlade Divac, Dražen... Sada je to mnogo lakše, jer smo se mnogo približili NBA ligi. Sve ono okolo se menja, ali suština košarke se nije promenila, to je samo igra! Njen cilj je druženje, zbližavanje... Suština nas bivših sportista, koji smo igrali i koji smo prošli taj put, jeste da ta iskustva prenesemo na mlade i da ih podržimo", zaključuje Rebrača.

Džoel Embid - ovogodišnji MVP NBA lige

Koliko su evropski igrači važni za NBA ekipe pokazaće i predstojeće Svetsko prvenstvo koje počinje krajem avgusta. SAD će imati ozbiljnu konkurenciju u evropskim selekcijama predvođenim NBA zvezdama, poput MVP-a Džoela Embida koji bi mogao da zaigra za Francusku.

O košarci smo pričali u novom izdanju emisije Pop up, koju možete poslušati ovde:

M. L.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Sportski podkasti u Srbiji - prostor bez ograničenja

Sport se kod nas voli i prati veoma srčano, pa je nekako logično da se sa istim takvim žarom i…

.

Fantazi lige: Igra ili nešto više?

Kada neko kaže da prati sport, verovatno su prva asocijacija na to prenosi utakmica i praćenje sportskih vesti, no danas…

.

Za televiziju najviše vezana starija publika

Televizije se sa jedne strane hvale gledanošću, sa druge strane su ljudi koji kukaju kako nemaju šta da gledaju, a…

.

U društvu se lakše trči

Trčanje je zgodan izbor za rekreaciju, naročito u urbanim sredinama, jer nije tehnički zahtevno, ne iziskuje puno priprema i čovek…

.

Šta kažeš na to da probaš bejzbol?

Iako se na ovim prostorima igrao pre gotovo 90 godina, bejzbol nikada nije stekao širu popularnost u Srbiji. Ipak, mnogi…

.

Kajt-surf kao životni stil

Novosadjanka Iva Kristić od malena se bavi različitim adrenalinskim sportovima. Skija, surfuje... Pre desetak godina došla je na Adu Bojanu…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Radio Grafiti

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo