...
TRENUTNO11:00 - 12:00Gost O radija

Lifestyle / Putovanja

Otkriven misteriozni skriveni spomenik Maja

21.04.2021.

Novo otkriće velikog spomenika u srcu Tikala nametnulo je novo pitanje: šta je enklava dalekog Teotivakana radila u jezgru prestonice Maja?

.

Dok se gledalo samo golim okom ili na arheološkim mapama, izgledalo je kao samo još jedno od brda talasastog zemljišta Tikala, drevnog majanskog grada-države u današnjoj severnoj Gvatemali. Ali kada su istraživači zumirali fotografiju napravljenu LiDAR-om, laserskom opremom, mogli su jasno da vide da strukturu oblikovanu ljudskom rukom preko koje su se vekovima taložili slojevi zemlje i vegetacije.

Građevina-piramida, kako se ispostavilo, bila je deo drevne četvrti koja obuhvatala veliko dvorište obrubljeno manjim zgradama. Ali te zgrade su se razlikovale od onih za koje se znalo da su postojale u Tikalu. Imale su jasan oblik, orijentaciju i druge karakteristike koje su arhitektonski odgovarače Teotivakanu, drevnom gradu koji se nalazio u blizini današnjeg Meksiko Sitija, više od 1200 kilometara zapadno od Tikala. Detaljnim daljim ispitivanjem novootkrivene strukture naučnici su došli do zaključka da je kompleks replika kompleksa u Teotivakanu poznatog kao Citadela koji uključuje i šestostepenu piramidu Pernate zmije.

Vođen slikama sa LiDAR-a, Edvin Roman-Ramirez, direktor Arheološkog projekta Južni Tikal, prošlog leta je započeo seriju iskopavanja. Tunelirajući ruševine, njegov tim je otkrio građevinske postupke, grobnice, keramiku i naoružanje tipično za Teotivakan iz ranog četvrtog veka. Od kadionice ukrašene slikom boga kiše Teotivakana do strelica napravljenih od zelenog opsidijana iz centralnog Meksika, artefakti sugerišu da je to mesto moglo biti delimično autonomno naselje u centru Tikala, vezano za daleku carsku prestonicu.

"Znali smo da je Teotivakan morao imati neko prisustvo i uticaj u Tikalu i obližnjim oblastima Maja pre 378. godine", kaže Roman-Ramirez. "Ali nije bilo jasno da li su Maje samo oponašale neke aspekte najmoćnijeg kraljevstva u regionu. Sada postoje dokazi da je veza bila mnogo veća od toga."

Na osnovu keramike pronađene u ruševinama, tim procenjuje da je gradnja na tom mestu započeta najmanje 100 godina pre 378. godine, prelomne u istoriji Maja. Prema natpisima, kralj Teotivakana poslao je generala poznatog kao Rođen Iz Vatre da svrgne kralja Tikala - Jaguarovu Šapu, i svog mladog sina postavio za novog vladara. Rođen iz vatre sa svojim ljudima stigao je u Tikal 16. januara 378. godine, istog dana kada je Jaguarova Šapa umro.

Izvor: www.rs-lat.sputniknews.com

Možda te još zanima:

.

Planinarstvo i boravak u prirodi kao novi školski predmet?

Ljubitelje prirode nije bilo teško ubediti da tokom pandemije šetaju po šumama i parkovima umesto po tržnim centrima. Planinarenje je…

.

Smršao 60 kilograma i sprema se za Beogradski maraton

Naš sugrađanin Milan Kaćanski potpuno novim načinom života i ishrane za nekoliko meseci uspeo je da skine čak 60 kilograma.…

.

Spajdermen propo

Novi BionicWheelBot je robot inspirisan paukovima iz stvarnog života, pa se ponaša i kreće kao njegovi rođaci iz prirode.

.

Gde si, tebra, Srbine

Otkrivena nova vrsta ptice u Srbiji: dugorepi svračak koji zime provodi u Africi.  Snimljen je na području opština Bujanovac i…

.

Kako će se komarci boriti sami protiv sebe

Istrebićemo ih! Pod pokroviteljstvom biotehnološke kompanije "Okitec" iz Velike Britanije, počinje promovisanje operacije puštanja miliona genetički modifikovanih komaraca, kako bi…

.

Otkrivena smrtonosna tajna rimskih Vrata pakla

Pećina koju su stari Rimljani nazivali Vrata pakla i smatrali je ulazom u podzemni svet, imala je smrtonosnu tajnu, za…

  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Gost O radija
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:45 Lampica

Anketa

Koji je najbolji način da se zaustavi širenje koronavirusa?

Oradio logo