...
TRENUTNO10:10 - 10:30Pesma dana

Lifestyle

NS vodič za iznajmljivanje stanova

09.09.2015.

Potraga za stanom u Novom Sadu nije teška, a na većinu mesta se lako stiže. Imajući u vidu da ipak želite da ste na pristojnih pola sata od fakulteta i centra, čak i periferija grada može da dođe u obzir. Cene garsonjera u centru, na Grbavici, Limanu ili kod Železničke stanice se bitno razlikuju, a za cenu garsonjere na Grbavici možete da platite komforan jednosoban stan na Detelinari.

 

.

Na Bulevaru oslobođenja gde je uglavnom starija gradnja, stanovi su u proseku do 120 evra za garsonjere, na Grbavici je potpuno opremljena garsonjera do 150 evra, na Detelinari i Limanu između 100 i 120 evra. Cena se često određuje prema tome da li stan ima mašinu za veš, šporet ili televizor, ali se cimerisanje u svakom slučaju preporučuje zbog uštede.

Najveći broj stanova za izdavanje se mogu naći na onlajn portalima za oglase. Pretežno ih kače agencije za nekretnine, ali ima i oglasa koje postave lično vlasnici. Ukoliko ne želite da platite 40 odsto više od cene koju biste dali za kiriju, onda je bolje da tražite stan koje kače vlasnici. Takvi oglasi su obično naznačeni.

dontpanic jpg

Sa takvom odlukom rizikujete ipak da se o iznajmljivanju stana dogovarate sa različitim osobama, koje možda baš i nisu najsposobniji da vam predstave ponudu, pa tako stičete utisak o stanu prema stavu gazde. Nemojte uvek nasedati, jer starija baka nije uvek nužno i loš gazda sa stanom starije gradnje. Lošu komunikaciju, a dobar oglas uvek možete da potvrdite odlaskom da pogledate stan.

Angažovanje agencije da vam pomogne u traženju stana je daleko jednostavnije, a agenti su već iskusni u predstavljanju stanova. Ali ukoliko je kirija stana 100 evra, vi ćete dati još 40 evra agentu. Pažljivo se opredeljujte da pogledate neki stan, jer nećete imati drugu šansu. Povoljni, lepo opremljeni stanovi se iznajmljuju prvom na spisku, ali često dodela zavisi i od afiniteta agenta ili gazde. Budite dakle šarmantan student od poverenja koji će maksimalno da se potrudi da ne pravi žurke često.

Kada se uopšte opredelite da pogledate neki stan, neka vam presudni ipak budu troškovi, jer se u oglasima često postavi cena režija koja nije sasvim realna. Imajte u vidu da internet i televizija u proseku koštaju 2.500, struja oko 1.500, dok je Informatika u odnosu na kvadraturu u proseku 4.000 dinara. Način da uštedite je i iznajmljivanje stanau kom ćete plaćati grejanje po utrošku, jer tako van sezone nećete plaćati gradsko grejanje u okviru Informatike.

Sledeća stavka neka vam bude blizina fakulteta, autobuske stanice, prodavnice ili pekare. Linije 4,7, 8, 9 i 11 prolaze pored fakulteta, pa se Liman, Novo naselje, Podbara i Detelinara takođe nominuju za zgodna mesta za život, izuzev Grbavice, Socijalnog i samog centra, odakle vam nije potreban bus. Mali hint -  ulica Janka Čmelika na Detelinari sve je popularnije i sve povoljnija za studente, a tuda prolazi veliki broj buseva. Do faksa bi vam bilo dovoljno 30 minuta, stanovi su novi i povoljni. 

 

N.Š.

 

 

 

 

Možda te još zanima:

.

Obiđite Srbiju za Prvi maj i Uskrs

Ako nas vreme ne prevari, kao što je to čest običaj za 1. maj, mogli bi ovo biti stvarno dobri…

.

Kina uklanja strane mrežne čipove do 2027.

Kina pokušava da eliminiše čipove strane proizvodnje do 2027. godine.

.

Veštačka inteligencija misli da ima dete

Sajt 404 Media izveštava o neobičnoj situaciji kada je u pitanju veštačka inteligencija, a u glavnoj ulozi se našao Metin…

.

Štampana ljudska krv za bolje lečenje teških bolesti

Jedan biotehnološki startap ima neobičnu zamisao - 3D štampanje ljudske krvi, kako bi se pravili bolji lekovi za retke ili…

.

Pretplata za nove korisnike društvene mreže X?

Novi korisnici društvene mreže X, ranije poznate kao Tviter, navodno će morati da plate skromnu cifru ukoliko žele da objavljuju…

.

Poleteo prvi komercijalni cepelin proizveden u Kini

"AS700 Sjangjun" je naziv prvog komercijalnog cepelina proizvedenog u Kini, koji je tokom probnog leta bezbedno prevalio oko 180 kilometara na relaciji između…

  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana
  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo