...
TRENUTNO16:00 - 22:00Music mix by Anja

Lifestyle / Humor

Prvi “open majk“ na engleskom u Novom Sadu

31.07.2023.

Prvi novosadski “open majk ” na engleskom jeziku održan je u KC Labu, prošle nedelje. Osim domaćih komičara koji se “stendapom” bave amaterski, nastupali su i gosti iz Rusije.

.

Dušan Kovačević je profesionalni advokat, a stand- up  komedijom se bavi  poslednjih desetak godina. Za njega je nastup pred publikom nešto najsličnije religioznom iskustvu. Od pakla do raja, u zavisnosti od toga da li će uspeti da izmami osmeh.

 “Pet minuta je večnost, 3 minuta je večnost kada se ne smeju. Zato, nasmejte se i lošim forama, makar na silu, pravite se da ste mi keva!”dusan800x533 png

"I 3 min je večnost..." Dušan Kovačević, Izvor: Privatna arhiva Dušana Kovačevića

Open majk nastupi su i najegalitarnija predstava, misli Dušan jer i potpuni anonimusi, rame uz rame sa profesionalcima, imaju priliku za svojih pet minuta slave. On se trudi da novosadske komičare uključi u širu stand-up zajednicu, a organizacija “open majkova” na engleskom je jedan od načina.

“Ja bih jako voleo da uključim Novi Sad u evropski krug. Tu ima puno ekipa…Barselona, Berlin, Budipešta, Austrija, Portugal…To je nešto što pokušavamo da uradimo, a u septembru ćemo imati dragog gosta Goeffa Whitinga, poznatog komičara  iz Londona”, kaže Dušan.

Ove večeri je i publika bila u internacionalnom sastavu, dosta stranaca, najviše Rusa. Od sedmoro komičara  dvoje su Rusi, tačnije Rus i Jermenac. Iako su amateri, stilski su već prepoznatljivi. Teme: od opštih stand up mesta do ličnih i angažovanih fazona o problemima queer zajednice, društvenim anomalijama i stereotipima. Nikita je iz Sankt Peterburga i to je sve što, o sebi, želi da otkrije. Njegov ton je sarkastičan, a na udaru su rusko i srpsko društvo i  njegova svakodnevnica u Srbiji.

“Tip stereotipa kao kad sam naručivao sendvič u jednoj piceriji u Novom Sadu.Vlasnik, veliki ćelavi Srbin je rekao: probaj našu picu! Rekao sam mu da nemam para, a on se začudio. Kao, kako nemaš para, pa ti si Rus!? To je novi , glup stereotip, da ako si iz Rusije obavezno imaš para. Novca imaju jedno ovi iz IT”, kaže Nikita.

Što se budućnosti tiče, ipak je optimističan.

“Nema budućnnosti. Mi smo svi osuđeni. Svet će biti uništen. Mi već planiramo nuklearni napad za 23. septembar. To je već u rasporedu, ne možemo da opozovemo, tako da…budućnost će biti svetla, ali samo na jedan momenat, u trenutku eksplozije. Samo u jednom kratkom trenutku!, kaže Nikita”

Ako ne bude smak sveta, planirano je da ovakve "open majk“ večeri na engleskom budu češće, bar jednom mesečno. A ako ste ljubitelji "open majk“ koncepta i stand up-a, obavezna stanica je rusinski KC “ Matka“ gde ista ekipa amaterski stand-up organizuje jednom mesečno.

M. Jakovljev

Možda te još zanima:

.

Kruševac geto: Publika nas "hrani"

Nikola Trišić Triša i Nikola Milenković Čami čine humoristički duo Kruševac geto. Počeli su 2011. godine kao komedi rep grupa, a…

.

Humor ne sme da ima ograničenja

Sa Srđanom Dinčićem smo se prvi put susreli u Survivoru i već tada ga upoznali kao veoma duhovitog i prirodnog…

.

Sandra Silađev: Bez ljudskih prava nema ni ljubavi

Ona na duhovit način, bez ustručavanja i bilo kakvog ulepšavanja stvarnosti ukazuje na razne malograđanske odlike našeg društva u kratkim…

.

Publika voli teme u kojima se prepoznaje

Kažu da je jedan od najozbiljnih poslova na svetu zasmejati ljude. Mi smo narod koji voli šale i smicalice, u…

.

Ne menjam stavove zbog okruženja, već okruženje zbog stavova

Nemanju Cvijetića i njegove crtice iz života u kojima pre svega dominira humor, ali i ironija i kritika, prati više…

.

Tik-tok neće biti prodat, navode kineski vlasnici

Kompanija "Bajtdens", u čijem vlasništvu se nalazi Tik-tok, saopštila je da ne namerava da prodaje tu društvenu mrežu nakon što…

  • 14:00 ŠpacirBećar
  • 15:00 Vaš DJ sat
  • 16:00 Music mix by Anja
  • 22:00 DiskOradio

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo