...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Kultura

TOP 5 Rok albuma snimljenih van studija

29.05.2015.

Pre ere u kojoj je svako sa kompjuterom mogao da proizvodi kredibilan zvučni zapis, izlazak muzičara iz redovnih studijskih okruženja bio je prilično redak. Uprkos problemu glomazne i osetljive opreme i otuđenja, nekima je ovaj izlazak iz zone komfora omogućio da iznedre svoja najbolja dela. 

.


cepelini jpg

Led Zeppelin – Led Zeppelin IV (1971)

Najpoznatija rok balada snimljena je u odajama viktorijanskog sirotišta u Hempširu, na jugu Engleske, i svojim zvukom privukla je mnoge poznate velikane da se oprobaju u snimanju na izmeštenoj lokaciji. Led Zeppelin IV postao je nezaobilazna stavka svakog ljubitelja gitarske muzike.

  

parplovi jpg

Deep Purple – Machine Head (1972)

Verovatno najpoznatiji gitarski rif ikada, snimljen je u praznom Grand Hotelu u Montrou nakon što je propao plan da se snima u Kazinu koji je sravnjen u požaru. Uprkos velikim preprekama tokom nastajanja, Machine Head je postao jedan od uspešnijih albuma u rokenrolu.

 

rhcp jpg

Red Hot Chilli Peppers – Blood Sugar Sex Magik (1991)

Album kojim je grupa napravila proboj na komercijalnu muzičku scenu snimljen je u velelepnoj vili iz 1918. u Los Anđelesu. Mnogi muzičari još veruju da je ovo zdanje ukleto, a boravak Pepersa ovekovečen je u dokumentarcu "Funky Monks".

  

boniver jpg

Bon Iver – For Emma, Forever Ago (2007)

Zaključavši se u svoju brvnaru u nedođijama Viskonsina, Justin Vernon je u sopstvenoj režiji iznedrio album o ljubavnom krahu. Izdanje je ubrzo postalo jedno od definišućih albuma mladim generacijama i lansirao ga u velike muzičke vode.

  

foof jpg

Foo Fighters – Wasting Light (2011)

Umorni od grandioznih i učmalih studija, u pokušaju da se vrate korenima, Fajtersi su namerno otišli u svoju garažu i prašili kao da su tinejdžeri. Album je debitovao na prvom mestu Bilbordove liste.



Filip Vlatković

Možda te još zanima:

.

SKCNS poziva u Omladinski teatar

Studentski kulturni centar Novi Sad otvara konkurs za studente Novosadskog univerziteta i sve mlade od 16 do 30 godina. Ukoliko…

.

Vredi pročitati: "Razgovori s prijateljima"

Istraživačica i monitorka medija Anja Anđušić preporučuje roman "Razgovori s prijateljima" irske autorke Sali Runi.

.

Nedeljni vodič od 25. do 31. marta

Poslednja nedelja marta donosi u Novi Sad veliki broj interesantnih događaja, među kojima je najviše koncerata.

.

Vredi pročitati: "Blank"

Urednik omladinskog programa BHRT-a, Vedran Prodić kaže da u obavezno štivo treba uvrstiti knjigu "Blank" glumca Feđe Štukana, a u…

.

Nedeljni vodič od 18. do 24. marta

Ove nedelje vas očekuje dosta zanimljivih događaja, tu su razni koncerti, žurke, stand up večeri, radionice i izložbe.

.

Openhajmer eksplodirao na dodeli Oskara

Film "Openhajmer" Kristofera Nolana dobitnik je nagrade Oskar za najbolji film i apsolutni je pobednik ceremonije u Dolbi teatru. "Openhajmer"…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo