...
TRENUTNO15:00 - 16:00Music Mix by Bea

Kultura / Strip

Prođite Srednji vek sa najbeskorisnijim vitezovima

19.10.2021.

Borba između dobra i zla nikada nije bila tako zbunjujuća kao u stripu Alan Ford. Bila je poprilično maglovita u serijalu Kralj Maksmagnus, ali postoji serijal za koji je zaslužan italijanski autor Magnus, u kojem je ta linija koja razvaja dobro od zla konačno kristalno jasna, iako urnebesno smešna i nandnaravna, kao i u primerama legendarnih stripovskih epopeja s početka njegove karijere. 

.

Kada se ovaj strip autor zasitio špijunske družine u Cvjećarnici, napustio je svog dugogodišnjeg partnera Bunkera i priključio se Đovaniju Romaniniju kojem je poverio pisanje scenarija za istorijski serijal koji je trebalo da bude mnogo kompleksniji od svih stvari koje je radio do tada. Osnovao je izdavačku kuću Gais i osmislio priču koju su nazvali "Družina od vešala", napadno šaroliku i nadrealnu priču o ekipi apsolutnih antiheroja koji se ne mogu pohvaliti niti individualnom,  a ni grupnom inteligencijom.

Tu je Ser Persi od Montblana, vitez koji ne ume da se bori i usput švadrlja dok govori, ima nekakvu govornu manu zbog koje zvuči kao potpuni idiot. Uz njega je sestra, lepotica Analiza, vrlo vešta u gađanju strelom i srcolomka kroz čitavu avanturu. Prate ih kapetan Goljo, priglup nosilac buzdovana prvog reda i umetnosti sklon minstrel Berto. Kmet Kruška je takođe deo družine i jedini je kojeg do kraja čeka nekakvo napredovanje i evolucija. Uz njega jaše Ser Kramp na kobili imenom Pogača i njegov najbolji pajtaš Njupalo.

druzina2 jpg

Ova s koca i konopca pokupljena grupa nesposobnjakovića oblikuje Srednji vek i svet kroz koji prolazi u 20 epizoda koliko su Magnus i Romanini stigli da naštancaju.

Na svom putu Družina od vešala srešće se i sukobiti sa brojnim srednjovekovnim karakondžulama, likovima koji su zaista postojali ili su deo nekog drevnog predanja. Ima tu koječega. Trolovi, džinovi, pojavi se i pokoji zmaj, baš kao i Mletački dužd. U priči je u nekom trenutku i turski vezir, ima kraljevskih spodoba i prinčevskih kreatura i sve to zajedno naracijom objašnjava jedan lešinar kojeg znamo kao Supilo koji, poput srednjovekovnih putujućih bardova kićenim jezikom prati našu ekipu iz epizode u epizodu i na tom putu uporno propada i izleće iz nevolje u nevolju.

druzina3 jpg

Crtež u ovom serijalu je tipično Magnusovski. Zaobljeni, dežmekasti karakteri, što pokvareniji to ružniji i nakazniji i zgodne lepooke nevine device, presek su onoga što je ovaj kultni crtač radio čitave karijere. No, dijalozi su ono što "Družinu od vešala" čini veoma zabavnim štivom jer je Romanini uspevao da od petparačkog do filozofskog stigne u svega oblačić ili dva. To je zlatna veština u stripovskom svetu.

Iako najkraći Magnusov serijal i ovaj će vas nasmejati i razgaliti, kao i drugi njegovi stripovi. Možda nije kvalitetan kao Alan Ford, ali nije ni daleko od tog standarda. Nedavno ga je, u dva integrala, izdala novosadska "Čarobna knjiga" u velikom formatu, koji je od standardnog slagao sam autor. "Družina od vešala" je obavezno štivo za sve koji se kunu u najvoljeniju italijansku strip školu, koja je iznedrila neke od najčudnijih i najzabavnijih antiheroja.

Petar Klaić

Možda te još zanima:

.

Konkurs za strip autore

Francuski institut u Srbiji, Grad Pančevo, Agencija KomunikArt i Međunarodni centar za strip i ilustraciju (Angulem, Francuska) pokrenuli su program…

  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Vaš DJ sat
  • 15:00 Music Mix by Bea
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo