...
TRENUTNO10:30 - 10:45Tehnologija

Kultura / Strip

Opsesija zvana Maunt Everest

07.06.2021.

Prvi dvojac koji je uspeo da se uspentra na Maunt Everest 1953. godine činili su novozelandski istraživač Edmund Persival Hilari i njegov legendarni šerpas Tenzing Norgej. Istorija alpinizma i ovog negostoljubivog planinskog vrha kažu da su ova dvojica srećnika sa krova sveta bacili pogled na ostatak čovečanstva 29. maja pod idealnim vremenskim uslovima. 

.

I taj bi podatak mogao biti urezan u kamenu da nije još jednog dvojca koji se, više od 30 godina ranije, našao u prilici da učini identičan podvig.

Džordž Herbert Li Malori  i Endru Irvin tri puta su pokušavali da se domognu vrha, dva puta neuspešno, a treći put? E, pa u tom trećem pokušaju leži nevolja. oni su poslednji put viđeni na svega nekoliko stotina metara od vrha, od kada im se gubi svaki trag. I do dana današnjeg niko nema odgovor na pitanje jesu li uspeli i šta se, zapravo, sa njima zbilo.

Strip japanskog strip umetnika Jira Tamigučija i scenariste Bakua Jumemkure "Vrh bogova" monumentalno je delo devete umetnosti, koje nam daje uzbudljivu, potresnu i napetu verziju priče koja osvetljava sudbinu izgubljenih britanskih alpinista.

Verzija koju strip predlaže kaže da je 1993. godine Makoto Fukamaši, fotograf koji prati japansku ekspediciju na putu ka Everestu, u nekoj neuglednoj starinarnici pronašao stari foto-aparat, identičan onom koji je Malori imao sa sobom kad je poginuo. Ako je to zaista foto-aparat mitskog alpiniste i ako krije odgovore na pitanje jesu li on i njegov partner poginuli pred samim vrhom ili spuštajući se sa njega, istorija alpinizma bi bila izmenjena iz korena.

vrh2 jpg

No, iste noći neko provaljuje u Makotoovu sobu i krade aparat, što fotografa natera da prokrstari Katmanduom u potrazi za tim artefaktom, kao i da se upozna sa penjačem sa čijom opsesijom ništa ne može da se meri. Od tog trenutka, uz Makotoa pratimo i Jojia Habua i njegovu borbu sa visinama i sopstvenim demonima.

"Vrh bogova" je pre svega grafička novela koja govori o opsesiji, ali i o snazi karaktera koja je potrebna ne bi li se ukrotila najviša od svih planina. Maestralno crtana crno belom tehnikom, mešavinom  manga i zapadnjačkog stripa, ova priča smatra se remek-delom devete umetnosti. U pitanju je izuzetno obiman strip, jer avanture glavnih likova nacrtane su na preko 1600 stranica.

vrh3 jpg

Autori su u tom megalomanskom poduhvatu, dobili prostor da opišu sve muke i napore, sva psihička i fizička stanja u koja zapadaju alpinisti. Oni su uspeli da nas ubace u cipele svojih junaka i pokažu nam, makar za toliko koliko traje čitanje, šta znači ne moći se odupreti opsesiji i istrajati bez obzira na posledice. I sve vreme trajanja priče, oni to čine kao da grade dokumentarni film, a ne strip fikciju.

Hrvatska "Fibra" reprintovala je nedavno čitav serijal u dve knjige smeštene u čvrstu kartonsku kutiju, a knjige se čitaju u japanskom stilu: od poslednje ka prvoj stranici. "Vrh bogova" neki smatraju jednim od najboljih grafičkih novela današnjice i vredan je pažnje svakog stripofila na svetu.  

Petar Klaić 

Možda te još zanima:

.

Život koji curi kroz prste poput peska

"Kule od peska" Frederika Petersa i Pjera Oskara Levija (Komiko, Novi Sad) grafička je novela koja ima snagu da čitaoca…

.

Đipijevi luzeri u potrazi za slavom

Đulijano, Stefano, Albert i Aleks četiri su momka koji sanjaju, do sada bezbroj puta nedosanjan (i koji put dosanjan) san…

.

Crno-belo je Drakulin svet

Kada je Brem Stoker 1897. godine na svetlost izbacio jednog od najmračnijih antagonista u književnosti, Grofa Drakulu, čitaoci su bili…

.

Armadilo i milenijalska tragikomika

Uneti svoj svakodnevni život, sve svoje probleme, misli i strepnje u strip, a onda to još učiniti naoko veoma spontanim,…

.

Ep o najpravednijem od svih svetova

“Priroda je svima dala isto obličje I svakoga greje istom toplotom Mi je s razlogom pratimo u tome Kako bismo…

.

Život koji curi kroz prste poput peska

"Kule od peska" Frederika Petersa i Pjera Oskara Levija (Komiko, Novi Sad) grafička je novela koja ima snagu da čitaoca…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 U kakvoj zemlji želim da živim

Anketa

Da li ste se vakcinisali?

Oradio logo