...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Kultura / Strip

Jovan Ukropina: strip festivali su način života

08.09.2023.

Kao da je juče bilo kada je strip umetnik i ilustrator Jovan Ukropina dobio titulu počasnog predsednika Salona stripa u Verneju, u Francuskoj. Jasno je da je strip scena htela da nagradi njegov talenat i majstorstvo. Od tada je prošlo skoro četiri godine, a Jovana smo nedavno sreli na Strip festivalu u Herceg Novom.

.

Ove godine imao je bogat festivalski život. Kako sam kaže nije bilo šanse da se odazove na sve pozive, ali je u Herceg Novi stigao i pored brojnih obaveza.

"Imali smo festivale u Kragujevcu, Nišu, sledi Mostar i Leskovac, ova godina je prošla više nego dobro. Obožavam ovakav način života, ali mi trenutno obaveze ne dozvoljavaju da se pojavim na svakom mestu. Izvinjavam se svima koji su hteli da me ugoste", kaže Jovan

Pored domaćih festivala, on posećuje i festivale u Belgiji i Francuskoj i mora da pravi ozbiljnu "trijažu" kako bi sve uklopio sa umetničkim obavezama.

"Zbog festivala sve ovo i radimo, da nema takvih okupljanja pitanje je da li bih se i bavio stripom ili bih radio neki pametniji posao“, kaže sagovornik Oradija.

ukropina3 jpg

Jovana se, između ostalog, sećamo po stripu "V Girls", alternativnoj istoriji u kojoj se okultisti bore protiv nacista. Glavne junakinje su četiri devojke koje imaju sposobnost da prizovu elementarna bića što će neki moćni ljudi iskoristiti u borbi protiv nadolazećeg nacizma.

Danas radi za francusku izdavačku kuću Soleir.

"Radim serijal koji je baziran na Lavkraftovom liku. Jako je zanimljivo za crtanje, ima dosta zombija, fantastike, Prvog svetskog rata, svega i svačega. Uradio sam prvi tom, sad čekam koloristu da završi posao, a već radim i na drugom tomu", kaže Jovan.

On dodaje da će čitaocima sigurno biti zanimljiv njegov novi strip jer se ne bazira ni na jednoj Lavkraftovoj priči, već su scenaristi zamislili potpuno nov zaplet koji se temelji na jednom od popularnih likova tog autora.

"Nisam neki veliki Lavkraftov fan, pročitao sam nekoliko priča, poštujem njegov rad, ali to nije moj žanr. Ipak, ceo taj njegov svet mi je zanimljiv za crtanje, veoma je izazovno i nadam se da će se primiti u publici kada izađe", kaže Jovan.

ukropina2 jpg

Jovan je zaljubljen u opus Mebijusa, a naročito Poručnika Bluberija. Sa druge strane, superherojski svet mu ne čini neko posebno zadovoljstvo, ni kao ljubitelju stripa ni kao autoru.

Diplomirao je na Višoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu. Pohađao je Školu stripa i ilustracije "Đorđe Lobačev“ u Beogradu. Objavljivao je u časopisima Vilajet, Tink Tank, Strip Presing, a dugi niz godina realizuje strip "Nevena“ koji publikuje u Blic ženi.

U Francuskoj mu je objavljen strip album "Là ou vivent les morts" po scenariju Žana-Pjera Pekoa. Ilustrovao je mnoge knjige za "Narodnu knjigu", "Pčelicu" i Zavod za udžbenike i nastavna sredstva.

Prtimećen i su bili i njegovi radovi sa scenaristom Markom Stojanovićem na više kratkih stripova iz  serijala "Vekovnici" za koje je dobio nekoliko nagrada.

P. K.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Konkurs za strip autore

Francuski institut u Srbiji, Grad Pančevo, Agencija KomunikArt i Međunarodni centar za strip i ilustraciju (Angulem, Francuska) pokrenuli su program…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo