...
TRENUTNO20:00 - 21:00Radio Gruvanje

Kultura / Strip

Ji Jang: Strip autorka koja je spojila Kinu i Evropu

26.09.2023.

Mlada strip autorka iz Kine Ji Jang bila je gošća "Hercegnovskog strip festivala" ovog leta. Iako ima samo 29 godina, iza sebe ima impresivan portfolio i kao ilustratorka i kao scenaristkinja. Zastupljena na na dva velika tržišta, kineskom i italijanskom, ona je bila jedna od glavnih zvezda festivala.

.

Poznata je po strip albumu "U pomoć!“ koji je crtala za elitnog italijanskog izdavača BAO. Radila je nekoliko naslova za kinesko tržište kao što su "Kamen slikar" ili "Obojen dan". Za Italijane je nacrtala i nastavak svog prvog stripa "U pomoć! – Prijatelji",a nacrtala je i jednu epizodu Dilan Doga.

Ogroman uspeh doživljava stripom "Izi Brizi" ponovo za BAO, na kojem briljira i kao scenarista i kao crtač, te dobija nagradu za najbolji strip za decu i omladinu na najvećem italijanskom festivalu stripa, Romiks.

"Zaista mi je ogromna čast da budem ovde, budući da sam mnogo čula o vašim velikim festivalima od mog prijatelja, Đorđa Pontrelia. On me je naučio mnogo lepih stvari o festivalskom životu u Evropi, tako da sam srećna što sam ovde i što sam dobila priliku da proživim jedno ovako opušteno putovanje kombinovano sa poslom", kazala nam je Ji na razgovora kojei je ekipa "Stripovedača" vodila s njom na festivalu u Herceg Novom.

Ji2

Jedna si od zvezda na ovom festivalu. Koliko dugo se baviš stripom?

Zapravo imam 29 godina (smeh), tako da nisam baš tako mlada. Znam da izgledam mlađe. Završila sam umetničku školu, stripove crtam od detinjstva, a čini mi se da se ozbiljno stripom bavim nekih 14 godina.

Prvi strip objavila si u Kini. To je bitno drugačije tržište od evropskog. Kakva su to podneblja, kada ih uporediš?

Mislim da tržište u Kini nije toliko materijalizovano kao ovde. I dalje pokupšavamo da razbijemo neke stereotipe o stripovima. Kod nas se smatra da je ova vrsta medija namenjena deci ili tinejdžerima. Kada sam došla u Evropu, posebno u Francuskoj, mi sarađujemo sa čitaocima koji imaju veoma specifične ideje o stripovima, imaju izgrađen ukus, prepoznaju kvalitet, vrednuju ga kao književnost. U Kini još uvek radimo na tome i zahvaljujući mojoj generaciji vidi se napredak. Mi smo uz stripove i anime odrasli.

Kojim uticajima je kineski strip najpodložniji?

Mladi autori u Kini brzo menjaju tržište i ukus publike. To nije lako postići, pogotovo zato što smo blizu Japana. Dakle, dobijamo mnogo uticaja iz japanskih mangi, kao i iz korejskih. Polako stvaramo neku vrstu kineskog stripa i to će se promeniti za nekih pet do deset godina.

ji3

Koji je omiljeni žanr u Kini među stripovima?

Mislim da se sve više okrećemo nezavisnim stripovima i onima koji su za opšti auditorijum: To su stripovi koji imaju snažan autorski pečat, gde autor govori svoju sopstvenu priču, nešto što ga lično zanima.

Radili ste za italijanske izdavače, radili ste na Dilan Dogu. Šta mislite o tom liku?

Nisam baš sigurna kako se osećam povodom toga. Znam koliko je taj lik popularan kod vas, ali ja sam iskreno, pročitala samo nekoliko knjiga o Dilan Dogu. I to sam učinila tek kada sam dobila zadatak da ga nacrtam. No, priča mi je došla prirodno, nisam mogla da zamislim koliko će mi biti lako. Postala sam veliki fan Dilan Doga.

Da li ste radili nešto drugo za evropske izdavače i za naše područje?

Da, više sam radila na grafičkim romanima. Trenutno radim i na nekim knjigama za francuski izdavačku kuću Dupree.

Ji1

O čemu se radi?

Zapravo, tek sam na početku projekta. To je nešto kao priča slična "Hodajućim mrtvima", ali bez zombija. Postoje samo ljudi i ludi su. U pitanju je strip ispričan kroz intimnu priču glavnih junaka

Kako izgleda vaš san o poslu iz snova? O čemu maštate da crtante, kakav strip biste voleli da radite?

Ne previše realistički, ali bi bilo lepo da uvek govori o vrednosti života. Ne mora to činiti na ozbiljan način, ali bih volela da govori o takvim temama. Mislim da stripovi uvek mogu da izraze bilo koju životnu filozofiju na drugačiji način nego književnost. Slika u tome može mnogo da pomogne.

P. K.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Čuvajte se StripedFly malvera

Punih pet godina jedan malver ostao je neprimećen zarazivši za to vreme više od milion Windows i Linux sistema.

.

Zoe Torogud: umetnica koja je zadivila svet stripa

Britanka Zoe Torogud još nije napunila 25 godina, ali je svaki njen dosadašnji uradak dobio najveće ocene publike i kritike.…

.

Mladen Oljača: U Srbiji se ne živi od stripa!

Novosađanin Mladen Oljača radi kao frilens crtač, illustrator i karikaturista. Dobitnik je mnogih nagrada za strip i ilustraciju i učesnik…

.

Herceg Novi ponovo bio prestonica stripa

Sve je više strip festivala na Balkanu, ali malo koji može da se meri sa onim u Herceg Novom. Ne…

.

Jovan Ukropina: strip festivali su način života

Kao da je juče bilo kada je strip umetnik i ilustrator Jovan Ukropina dobio titulu počasnog predsednika Salona stripa u…

.

Nedeljni vodič od 11. do 17. decembra

Slično kao prošle nedelje i ove vas očekuje mnogo dobrih koncerata u Novom Sadu, a tu je i dosta drugih…

  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Radio Gruvanje
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo