...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Kultura / Strip

Jelenini "slasher" horori u stripu

03.08.2023.

Strip autorka Jelena Đorđević Maksimović, iako psihološkinja po obrazovanju, iza sebe ima zavidan strip portfolio. Nedavno je, iz edicije izdavačke kuće “TKO” izašao strip “Sacred lamb” za koji je scenario radio Tim Sili. U pitanju je horor koji se ugleda na brojne “slasher” filmove.

.

“Sacred Lamb je klasičan “slasher” izašao za jednu novu izdavačku kuću koja ima pretenziju da radi neke nove i lepe stvari. Oni biraju autore po svom senzibilitetu, koji su više umetnički nastrojeni. Nadam se da će uspeti u toj nameri da promovišu zanimljive indi-autore koji se bave alternativnim stripom. Za njih sam već objavila kratak strip Viliamsburg, a posle njega smo započeli rad na Secred lambu u vreme kovida”, kaže Jelena.

Ovaj strip je, kaže Jelena, zabavan jer preteruje u priči i pomera granice horor žanra u neke zabavnije vode.

“Ne mešam se piscima u scenarija, ne utičem na njih, ne govorim im kuda biu morali da idu sa svojom pričom već se trudim da, ono što su napisali, nacrtam što je moguće bolje. Kada dobijem scenario ja gledam da dobije oblik I život na način na koji su oni zamislili”, kaže Jelena.

secred2 jpg

Inspiraciju za crteže crpela je iz starih slasher plakata. Unosila je različite horor elemente i estetike u različite faze stripa.

“Gledala sam da prikažem malo italijanskog horora, malo američkog kakav vidimo u filmu Petak 13., gledala sam da bude baš šaroliko. Možda smo malo preterali u tome, ali nije ispalo loše”, kaže Jelena.

Jedan od stripova iz TKO izdavačke kuće “Sara” dobio je i srpsku verziju, ali Jelena ne zna može li i njen strip imati istu sudbinu.

“Šteta je da neko napolju ko te i ne zna i značiš mu manje nego nekome ovde, hoće da producira tvoj strip, a ovde smo nekako još uvek na tome da to ne prolazi. Volela bih da se to desi.”, kaže Jelena.

Ona se stripom bavi aktivno više od 10 godina. Njeni počeci nisu bili lagani i ona kaže da u stripu nema uspeha preko noći.

“Ti počeci bili su spori i lagani. Dok nisam došla na ovo da živim od svog rada prošlo je dosta vremena, ne možeš očekivati da postaneš etablirani autor za dve godine”, kaže Jelena. - “Mora da se gradi portfolio I da se ima dosta sreće da neko prepozna kvalitet.”

Jelena je počela ozbiljno da se bavi stripom kroz kickstarter kampanju za strip “The Pros”. U pitanju je strip-serijal, koji se uz pomoć novca prikupljenog preko Kikstarter kampanje objavljivao u Americi.

“Imam puno sreće sa piscima jer mi daju mnogo podrške I ljubavi. Taj prvi veliki strip radila sam sa scenaristom, Stivom Stormanom. Izdali smo četiri broja i to je bilo prvo moje iskustvo da vidim strip u nekom profesionalnom formatu koji sam radila”, kaže Jelena.

secred1 jpg

Jelena kaže da nema ambicija da radi za najveće i najpoznatije strip izdavače.

“Razlog je u tome što sam spora i ne znam da li bih dobro funkcionisala pod pritiskom rokova koji su veoma kratki u najvećim kompanijama. Takođe moj stil nije pogodan za main-stream. Previše je umetnički za njih”, objašnjava Jelena.

Jelena Đorđević-Maksimović je nagrađena na “Salonu stripa” u Beogradu Gran-prijem za TPORG, vic-strip o robotima, za koji je scenario napisao Daniele Đardino.

Rođena je u Nišu, odrasla u Boru, gde je završila gimnaziju. Studirala je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a diplomirala na Fakultetu za pravne i poslovne studije u

Novom Sadu kao psiholog. Stripom se profesionalno bavi od 2010 najpre u strip-antologijama, zatim i kao samostalni autor, u saradnji sa brojnim evropskim i američkim piscima.

P.K.

 

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Konkurs za strip autore

Francuski institut u Srbiji, Grad Pančevo, Agencija KomunikArt i Međunarodni centar za strip i ilustraciju (Angulem, Francuska) pokrenuli su program…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo