...
TRENUTNO00:00 - 10:00Music Mix by Majkić

Kultura / Strip

Armadilo i milenijalska tragikomika

03.05.2021.

Uneti svoj svakodnevni život, sve svoje probleme, misli i strepnje u strip, a onda to još učiniti naoko veoma spontanim, nimalo nije lako. Italijanskom umetniku pod pseudonimom Zerokalkare (Michele Rech)to je iz prve pošlo za rukom.

.

Njegovo prvo štampano delo "Armadilovo proročanstvo" (Lavirint, 2015.) pokazalo je o kakvom se talentu radi. Ne samo crtačkom, već i talentu da u svoje delo utka i sve ono što mi, njegovi čitaoci, inače osećamo i opažamo, ali često ne delimo sa drugima.

U ovom gorko-komičnom stripu glavnu ulogu nosi tridesetogodišnjak Nula Kreč, talentovani crtač stripova koji, osim crtanjem, za život zarađuje još i držanjem časova francuskog. Ipak, više od svega toga, on gluvari, bindžuje svaku moguću seriju na koju naleti i pomalo se ždere, jer je ujahao u treću dekadu života, a još uvek se nije ostvario ni kao čovek, ni kao umetnik.

zero3 jpg

Zerokalkare je Nulu, u ovom stripu, prošetao od detinjstva do zrelog doba, ubacujući ga u svakojake, tipično životne situacije i uvek dodajući pomalo bizarnog. To je zbirka kraćih i dužih priča o životu glavnog junaka, od kojih su neke na ivici jeftinog gega, dok druge u sebi nose duboke dramske momente koje svaki čovek bar nekada iskusi u sostvenom životu.

Stoga nas autor ovde tera da se smejemo, ali nam povremeno zabija i nož u želudac. Jer Nula Kreč nije samo čovek kome se povremeno događaju sulude avanture. On je, pre svega toga, ipak jedan nostalgičan, osećajan i empatičan lik.

Tipično milenijalski, Zerokalkare u svoje priče upliće obilje pop-kulturnih referenci. Dok Nula jede u poznatom restoranu brze hrane, njegova savest se pojavljuje u obliku Vandane Šive, čuvene ekološke ektiviskinje i antiglobalistkinje. Kada je Nuli potrebna motivacija i inspiracija, driluje ga čuveni narednik iz filma "Full metal jacket" Stenlija Kjubrika. Strateški ga kroz neke situacije vodi Spartanac Leonida, a osećaj odgovornosti otelotvorena mu je u džedaj majstoru Obiju Van Kenobiju.

zero2 jpg

"Armadilovo proročanstvo" je strip rađen tušem, crtež je karikaturalan, ali čistih kontura i oblika i veoma konzistentan. Imajući u vidu da je nastao na internetu odakle se i vinuo među zvezde, jasno je da u njegovoj estetici ima mnogo toga buntovnog i novog.

Zerokalkare je prilično brzo postao velika strip zvezda. Do te mere, da danas možemo reći kako se radi o jednom od najpopularnijih italijanskih autora nove generacije.

Izdanje koje je Lavirint izbaciuo u Srbiji ima prevod Vladimira Tadića, koji se svojski potrudio da italijanski sleng prilagodi ovdašnjem, pre svega beogradskom. Oni koji govore oba jezika, kažu da priče nisu izgubile ništa od autentičnosti zbog toga. Naprotiv.

Petar Klaić

Možda te još zanima:

.

Crno-belo je Drakulin svet

Kada je Brem Stoker 1897. godine na svetlost izbacio jednog od najmračnijih antagonista u književnosti, Grofa Drakulu, čitaoci su bili…

.

Ep o najpravednijem od svih svetova

“Priroda je svima dala isto obličje I svakoga greje istom toplotom Mi je s razlogom pratimo u tome Kako bismo…

.

Crnohumorni bukvar političke pokvarenosti

Za kralja Maxmagnusa savremenici bi mogli reći da je mudar i darežljiv vladar, samo da nije bezobzirni zatupasti žderač svega…

.

Život koji je nadmašio sve trilere

Ispričati nekome, bilo kome, život izranjavan boravkom u nacističkim logorima smrti, sve je samo ne lako. Hercko Haft je za…

.

Od stripa do igre za godinu dana

Jednogodišnji program edukacije, mentorstva i produkcije Playing Narratives: from comics to games, namenjen je  strip crtačima, ilustratorima, animatorima, kreativnim piscima, kao i onima koji se…

.

Crno-belo je Drakulin svet

Kada je Brem Stoker 1897. godine na svetlost izbacio jednog od najmračnijih antagonista u književnosti, Grofa Drakulu, čitaoci su bili…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija

Anketa

Koji je najbolji način da se zaustavi širenje koronavirusa?

Oradio logo