...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Kultura

Nedeljni vodič od 9. do 15. septembra

09.09.2024.

Festival kamerne muzike, Kaleidoskop kulture, Novosadski strip vikend i festival savremenog plesa Tanz Platz samo su neki od događaja koji vas očekuju ove nedelje.

.

Ponedeljak 9. septembar

Otvaranje sedmog Festivala kamerne muzike, pod nazivom "Kamerna rapsodija", počinje u 20 časova u Gradskoj koncertnoj dvorani. Na koncertu će nastupiti: Zrenjaninski kamerni orkestar (Srbija), Florin Ilijesku, violina – solista i umetnički rukovodilac (Nemačka / Rumunija), Erne Švan, violina – solista (Srbija), Ksenija Mijatović Korom, flauta – solistkinja (Srbija) i Veronika Antunović Marić, oboa – solistkinja (Srbija). Na programu su: Mošel, Bah i Dvoržak, a ulaz je slobodan.

Utorak 10. septembar

Velika humanitarna žurka održava se u Lazinom Teletu. Od 20 časova nastupa Aleksandar Bogdanović Ćufi iz benda Epidemik (Zvezde Grandža), koji će publiku zagrejati svojim akustičnim setom sa raznim rock i grunge hitovima. Od 22h počinje đuskanje uz legendarni novosadski klupski bend Milaćopezo, koji neguje funky, soul, latino, disko i jazz muziku. Ulaznica košta 500 dinara, a sav prihod od karata i pića namenjen je kupovini aparature za lečenje i pregled dece.

Sreda 11. septembar

Kanadski muzičar, tekstopisac i gitarista Grejem Ero (Graham Ereaux), koji nastupa pod scenskim imenom Devarrow, održaće premijerni nastup u Novom Sadu i Srbiji. Na koncertu u CK13 (Vojvode Bojovića 13) Devarrow će promovisati novi album "Heart Shaped Rock". Početak koncerta je u 21 čas, a ulaznice se u pretprodaji mogu rezervisati na mejl office@rocksvirke.com (ime i prezime, kontakt telefon) po ceni od 800 RSD dinara, dok će na ulazu cena karte biti hiljadu dinara.

Trećeg dana Festivala kamerne muzike tradicionalno se održava koncert "Mladi talenti - pobednici takmičenja Festival Isidor Bajić", u disciplini kamerna muzika. Ove godine to su MiNi duo, Duo Limantini, Kvartet Piccole coccinele, Trio Affrettando, Duo Tastiera Moderna, Duo MI, Trio Trifoglio, Trio Comodo, Trio Ardenza, Duo La Lune, Trio Sonaris. Koncert počinje u 20 časova u Muzičkoj školi "Isidor Bajić, u Sali Beklijevih. Na programu su: Mozart, Clark, Pucihar, Dekleva Radaković, Poulenc, Krečič, Rota, Vrebalov, Piazzolla, Glinka. Ulaz je slobodan.

Gost "Filmskih priča" koje se održavaju u Čitaonici gradske biblioteke u Novom Sadu (Dunavska 1) biće glumac Dejan Lutkić. Dejan je diplomirao glumu u klasi profesora Milenka Maričića na Fakultetu dramskih umetnosti u Novom Sadu. Najšira publika ga pamti po ulogama u filmovima "Nebeska udica" i "Ringeraja". Od serija u kojima je glumio posebno se izdvaja "Bela lađa", a mlađe generacije ga poznaju iz serija "Grupa" i "Švindleri". Intervju sa Dejanom Lutkićem vodiće Milan Rakić, sociolog i novinar Radio Novog Sada. Početak je u 19 časova.

Četvrtak 12. septembar

Četvrto veče Festivala kamerne muzike posvećeno je kompozicijama Rudolfa Bručija. Program počinje u 20 časova u KS Svilara, nastupaju: Radoslava Vorgić Žuržovan – sopran; Novosadski duvački kvintet: Ksenija Mijatović Korom – flauta, Veronika Antunović Marić – oboa, Kristijan Boroš – klarinet, Goran Marinković – fagot i Mirko Marić - horna; Nevena Sovtić - klavir; Slobodanka Stević – klavir i Aleksandar Lazić – udaraljke. Koncert se održava u koprodukciji sa Fondacijom Rudolf Bruči, a pod pokroviteljsktvom SOKOJ-a. Ulaz je slobodan. 

Projekcija dokumentarnog filma "A Place to Live: The Story of Triangle Square" održava se u CK 13 u organizaciji Centra za društveni napredak. Ovaj film se bavi jednom specifičnom grupacijom kvir ljudi - starijim kvir osobama. Organizatori ističu: kroz njihove priče možemo da vidimo neke od problema kojima se mi trenutno bavimo i koje ćemo posle filma imati prilike da diskutujemo - stambene poteškoće kvir osoba, isključivanje iz zdravstvenog sistema, ali i iz sistema socijalne zaštite, koji bi trebao da bude dostupan svima, a pogotovo pripadnicama_ima socijalno ugroženih grupa. Međutim, takođe ćemo imati i priliku da vidimo i jedan pokušaj odgovora na ove kompleksne probleme - Triangle Square, projekat socijalnog stanovanja za starije pripadnice_ke kvir zajednice, koji nastoji da na jedan priuštiv i inovativan način zbrine pojedince_ke iz ove zajednice. Početak je u 19 časova.

Petak 13. septembar

Festival kamerne muzike će ove godine zatvoriti pet horni, pa je prikladan naziv ovog koncerta upravo "The best of French horns". Sviraju: Mihajlo Bulajić, Mirko Marić, Milan Roksandić, Nikola Ćirić i Fedor Rogin. Koncert se održava od 20 časova u Gradskoj koncertnoj dvorani, na programu su: Ćirić, Bozza, Tcherepnin, Homilius, Krol, Lampe. Ulaz je slobodan.

Plavi Ptičić u Gregor's pabu! Novosadski Bluebirdsi - old school atrakcija u narodu poznatija kao Plavi Ptičić, supergrupa koja iza sebe ima više od 350 klupskih i festivalskih nastupa, podsetiće još jednom Novosađane na najveće hitove zlatne epohe rokenrola. Pa ako volite, Bitlse, Stonse, Kinkse, Dorse, Kridense, grupe Who, Yardbirds, Cream, Troggs, Spencer Davies Group, Jefferson Airplane, Steppenwolf, kao i velikane Dilana, Janga, Hendrixa i Dženis Džoplin, budite sigurni da ste na pravom mestu i u pravom društvu.

Počinje Novosadski strip vikend koji će se 13. i 14. septembra održati na dve lokacije: u SKCNS-u (Vladimira Perića Valtera 5) i u SKCNS Fabrici (Bulevar despota Stefana 5). Ovo je 18. izdanje manifestacije u organizaciji Studentskog kulturnog centra Novi Sad. Dvodnevni program obuhvata berzu stripova, knjiga, nosača zvuka, te brojne izložbe, predstavljanje domaćih i regionalnih autora, izdavačkih kuća, te festivala i dešavanja posvećenih stripu. Ulaz na sve programe je besplatan.

Zamislite kontroverznog naučnika Ervina Šredingera koji se susreće s mističnom himerom Boom Boom God u idiličnoj flori i fauni švajcarskih Alpa - slika koju narušava samo pozadina masivne betonske brane. U pitanju je dinamičan susret nauke, haosa, anđeoske lepote i demonskog ludila, romantičnog prikaza prirodnih sila suprotstavljenih brutalističkoj arhitekturi i antropocenskom smogu. Schrodinger ili Boom Boom God je "lažni Industrail Folklore" bend koji čine Florian Kolb (gajde i bubnjevi) i Pablo Ulises Lienhard (crackle sinth & sampler). Lažni industrijski folklor podrazumeva reference na žanrovske stereotipe industrijske muzike, dok istovremeno izaziva neku vrstu hauntološke nostalgije za tradicionalnom ili folklorističkom muzikom koja u isto vreme zvuči i poznato i nepoznato. Ulaznica za koncert u CK 13 košta 500 dinara.

Izdavačka kuća Prometej predstaviće svoja izdanja na Kaleidoskopu kulture. Tokom drugog vikenda septembra novosadska publika imaće prilike da poseti zanimljiv književni program u okviru kojeg će biti predstavljena četiri naslova iz edicije Reka, te da besplatno učestvuje u radionici kreativnog pisanja. Tokom prvog dana programa (petak, 13. septembar u 18.00) održaće se radionica kreativnog pisanja kratke priče, koju će voditi književnici Dubravka Rebić i Aleksandar Tanurdžić. Ulaz je slobodan, a ukoliko želite da učestvujete neophodno je da popunite elektronsku prijavu. 

Novosadska razmena knjiga će i ovog septembra biti deo Kaleidoskopa kulture i održava se u Distriktu, ispred Opensa, 13. i 14. septembra od 19 časova do ponoći. U zamenu za jednu knjigu iz svoje biblioteke i dalje ćete moći da dobijete najmanje jednu knjigu iz biblioteke Novosadske razmene knjiga. Ovo je godina u kojoj se navršava sedam godina postojanja Novosadske razmene knjiga, pa su organizatori spremili i jedan vizuelni prikaz svoje istorije.

Subota 14. septembar

Međunarodni festival savremenog plesa Tanz Platz otvara se u Studentskom kulturnom centru Novi Sad (Vladimira Perića Valtera 5) i trajaće do 20. septembra. Ovo je osmo izdanje festivala, u organizaciji  SKCNS, a program obuhvata plesne performanse umetnika i umetnica koji dolaze iz Češke, Mađarske Nemačke, Grčke i Poljske. Festival će otvoriti perfomans nemačkog umetnika srpskog porekla Darka Radosavljeva "Salaš". Tanz Platz je manifestacija čiji cilj je da predstavi mlade aktere na evropskoj plesnoj sceni i tendencije u savremenom plesu. Nastao je uz podršku evropske plesne platforme Aerowaves, u čijem fokusu su mladi i nadolazeći plesači i plesačice savremenog plesa, koreografi i koreografkinje, kao i ostali profesionalci koji se bave ovom umetnošću.

Koncert bendova Modern Love Story (Zagreb) i Drown. (Karlovac) održava se u CK 13, u organizaciji Rebuild kolektiva. Ulaznica košta 600 dinara, dok je za mlađe od 18 godina ulaz besplatan.

Drugi dan Novosadskog strip vikenda koji se 13. i 14. septembra održava na dve lokacije: u SKCNS-u (Vladimira Perića Valtera 5) i u SKCNS Fabrici (Bulevar despota Stefana 5). Ovo je 18. izdanje manifestacije u organizaciji Studentskog kulturnog centra Novi Sad. Dvodnevni program obuhvata berzu stripova, knjiga, nosača zvuka, te brojne izložbe, predstavljanje domaćih i regionalnih autora, izdavačkih kuća, te festivala i dešavanja posvećenih stripu. Ulaz na sve programe je besplatan.

Drugog dana predstavljanja izdavačke kuće Prometej na Kaleidoskopu kulture, razgovaraće o romanima Lakrimarijum, Noć pre pada u reku, Buntovnica u senci i Rodna gruda, te istražiti motiv identiteta i pripadnosti u ovim delima. Ulaz je slobodan.

Nedelja 15. septembar

Dan za odmor i Oradio. 

 

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 16. do 22. septembra

Dva odlična festivala, nekoliko dobrih žurki i puno drugih zanimljivih događaja očekuju vas ove sedmice. Naravno, tu je i gostovanje…

.

Novi Sad film festival donosi regionalne premijere

Novi Sad se priprema za novi Film festival. Drugu godinu za redom, od 18. do 22. septembra,  "Novi Sad film…

.

Nedeljni vodič od 2. do 8. septembra

Svi su se vratili u grad, pa su tako brojniji i događaji koji nas očekuju ove sedmice.

.

Džinovska buba i vrući ritmovi na Gradić festu

Ovogodišnji 24. Festival uličnih svirača – Gradić fest otvoren je tradicionalnom povorkom koju su predvodili “Microcosmos” - Planète Vapeur iz Nice…

.

Vidljivost kvir kulture: onlajn platforme alternativa nedostupnim prostorima

Kada govorimo o kvir kulturi, to jest o kulturnom stvaralaštvu pripadnika i pripadnica LGBTQ+ zajednice, drag je verovatno najprepoznatljivi izraz.…

.

Nedeljni vodič od 16. do 22. septembra

Dva odlična festivala, nekoliko dobrih žurki i puno drugih zanimljivih događaja očekuju vas ove sedmice. Naravno, tu je i gostovanje…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Leto na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo