...
TRENUTNO11:00 - 12:00Dnevna soba

Kultura

Nedeljni vodič od 8. do 14. maja

08.05.2023.

Manifestacija Ritam Evrope, koja se tradicionalno održava 9. maja povodom Dana Evrope i Dana pobede protiv fašizma, odložena je, ali tu je dosta drugih zanimljivih događaja.

.

Ponedeljak, 8. maj 

Predstava "Kerovi" igra se u svečanoj sali NIS-a. Glumci u predstavi igraju 14 rasa pasa, na gotovo praznoj sceni, koristeći se samo tekstom i svojim glumačkim umećem. Kroz mnogo smeha, ali i nekoliko tužnih, gotovo tragičnih priča, predstava pokazuje i preispituje ljudski odnos prema psima, koji nam pružaju neograničenu i bezuslovnu ljubav. Predstava je nastala po tekstu Kristofera Dž. Džonsona The Dog Logs, australijskog glumca, reditelja i pisca, a na srpski ga je prevela Milica Mihailović. Igraju Aleksandar Srećković Kubura I Srđan Timarov. Karte su 1.200 dinara za balkon, a 1.400 za parter. Početak je u 20 časova.

Veče crnog humora je u Gerili. Nastupaju Nenad Stefanovski, Nikola Silić, Filip Ugrenović, Aleksandar Perišić i Branko Krsmanović. Upad je 800 dinara, a početak u 20.30.

Projekcija serijala "Uvod u anarhizam" i diskusija o istom očekuju vas u CK13. Ukoliko vas je ikada zanimalo šta je to anarhizam, kako je nastao i koja je njegova relevantnost za društvo danas, ovo je pravi događaj za vas. Početak je u 19 časova.

A.N.T.Y.G.O.N.E. performans održava se u omladinskom centru OPENS. Koliko sloboda imamo? Od čega i koga se to bojimo? Šta kaže zakon? Koja je naša moć, a ko ima moć nad nama? Zašto nemamo osnovna ljudska prava? Ovo su samo neka od pitanja na koja se odgovara tokom Antygone radionica sa LGBTQ+ omladinom. Ovo je dramska radionica tokom koje teatarski tim Asocijacije Kulturanove zajedno sa učesnicima traži uzroke, probleme, rešenja i odgovara na njih kreativno i kritički. Kroz Antygone, ne progovara se samo o pitanjima LGBtQ+ zajednice, već se priča o položaju marginalizovanih grupa u Srbiji čije postojanje sistem negira. Početak je u 17 časova.

Utorak, 9. maj 

Izložba vode Vojvodine "Doza" očekuje vas u CK13. Izložbu čine uzorci vode iz javnog vodovodnog sistema iz naseljenih mesta u Vojvodini, gradova i sela. U mnogim vojvođanskim naseljima voda je odavno nepogodna za piće, dok se druga mesta suočavaju sa rizikom da se opasnost ugrožavanja javnog zdravlja usled kontaminirane vode za piće i realizuje. Od 42 javna vodovoda u Vojvodini samo je 10 vodovoda sa ispravnom vodom za piće. Više od dve trećine stanovništva Vojvodine, odnosno 600.000 ljudi nema ispravnu vodu za piće. Početak je u 19 časova.

Tribina "Srbija na prekretnici" održava se u Radničkom domu. Organizacije Zelena mreža Vojvodine, Građanske inicijative i pokret Novi Optimizam pozivaju na mirno okupljanje na platou kod spomenika posvećenom Žrtvama racije, u 17 časova. Na tom mestu se solidariše sa građanima Ukrajine i odaje počast svim žrtava fašizma. Sa Keja žrtava racije, kreće se u šetnju do Radničkog doma "Svetozar Marković", gde će se u 18 časova održati tribina. Na ovom skupu razmotriće se položaj i stavovi Srbije u agresiji Rusije na Ukrajinu.

Stand up show Dejva Tompsona "Normal is Overrated" održava se u LABaru. Dejv je nastupao u 48 zemalja, pisao materijal za komičare poput Harija Hila i Omid Djalilija i igrao u popularnim TV emisijama i filmovima kao što su "Teletabisi", "Munsteri" i "Poslednje kraljevstvo". Upad je 900 dinara, a početak u 20.30.

Druženje i igranje šaha organizuje se u KC Labu. Početak je u 19 časova.

Sreda, 10. maj 

Vežbanje konverzacije na nemačkom jeziku organizuje se u CK13. Događaj je namenjen entuzijastima i ljubiteljima nemačke kulture koji žele da se povežu sa drugim govornicima nemačkog jezika i poznavaocima nemačke kulture. Ulaz je besplatan, a početak je u 19 časova.

Kler nastupa u Lazinom teletu. Bend Kler će ovom prilikom živom svirkom promovisati aktuelni album, CD "Reychel", koji ćete moći da kupite na koncertu. Ulaz je besplatan, a početak je u 20 časova.

Karaoke žurka je u Gerili. Početak je u 21 čas. 

Radionica Almaški lep održava se na platou ispred Svilare. Učesnici radionice imaće priliku da sa studentima arhitekture obiđu Almaški kraj i njegove stare zemljane kuće, koje su jedno od osnovnih obeležja ovog kraja. Cilj je, kako kažu organizatori, da s ukaže na sve probleme sa kojima se ove kuće suočavaju, ali i da se ukaže na potencijalna rešenja. Ukoliko ste zainteresovani za učešće na radionici potrebno je da se prijavite na mejl svilara@kulturnestanice.rs. Početak je u 10 časova.

Jam session je u KC Labu. Sa vama će biti bubanj, bas, gitara, klavijatura, violina, perkusije, vokali, a moguće i još poneki instrument. Početak je u 19 časova.

Četvrtak, 11. maj 

City pop žurka je u Gerili. Čekaju vas funky izvođači Mariya Takeuchi, Tatsuro Yamashita, Anri, Toshiki Kadomatsu, Sugiyama Kiyotaka i mnogi drugi. Ulaz je besplatan, a početak je u 21 čas.

Language club je u Radio cafeu. U pitanju je nedeljni događaj koji okuplja entuzijaste za jezike i poliglote. Najčešće ćete imati priliku da pričate na srpskom, engleskom, ruskom, nemačkom, španskom i italijanskom. Početak je u 20.30.

Petak, 12. maj 

Novosadski noćni bazar održava se na Ribljoj pijaci. Očekuje vas više od 200 malih proizvođača prehrambenih proizvoda, rukotvorine, umetnine, nakit, aksesoari i prirodna kozmetika. Početak je u 18 časova. 

Dvodnevni Brutal fest održava se u CK13. U petak nastupaju Hydrogen, 3 Kapljice, Echo Spiritus, Lust 4 Thrust i DJ Savant. U subotu nastupaju Disvladislav, Bilje, The Sonic Curves, Jam Session bend, U.G.F.C.i DJ Stranac. Upad je 500 dinara, a sav prihod ide u humanitarne svrhe. Početak je u 20 časova.

DJ Brka, Runy, Vlada Janić, Felver, Milako Trifunčević i Migazz "vrte" u Tunnelu. Sve goste večeri, pored prijateljstva, povezuje kvalitet visokog nivoa, vođenje i negovanje zdrave priče na sceni. Upad je 400 dinara pre ponoći, a 600 nakon toga. Početak je u 23 časa.

Dragi Bravo žurka je na Novosadskom sajmu. Puštaće se pesme uz koje smo odrastali, zaljubljivali se i prebacivali ih preko blututa. Karte su 800 dinara, a početak je u 21 čas.

U2 tribute bend One Bad Lemon nastupa u Domu kulture. Grupa One Bad Lemon nastala je u novembru 2022 godine u Beogradu kao želja nekoliko muzičara da se veliki i kvalitetetan opus grupe U2 čuje uživo u Srbiji, kao i u drugim državama gde U2 retko ili nikad nije nastupao. Karte su u pretprodaji 600 dinara, a nakon toga će iznositi 800. Početak je u 21 čas.

Subota, 13. maj 

Prolećni buvljak održava se u CK13. Ukoliko imate bilo šta što vam više ne treba, a nekome može da zatreba (odeća, obuća, knjiga, društvena igra, alat, igračka) možete doneti na buvljak. Sve što je ispravno, upotrebljivo i u dobrom stanju je dobrodošlo, kažu organizatori. Možete doneti sve što vam padne na pamet i odneti sve što vam se svidi. A možete i samo doneti ili samo odneti. Buvljak je besplatan, a početak je u 17 časova.

Manifestacija Fenseraj ukusa održava se na Detelinarskoj pijaci. Na manifestaciji učestvuju izlagači iz Srbije, koji posetiocima nude bogat asortiman proizvoda. Osim vrhunske hrane, pića i rukotvorina posetioci mogu da uživaju i u sjajnom programu, kažu organizatori. Početak je u 18 časova.

Davorin Bogović (ex Prljavo Kazalište) nastupa u Domu kulture. Rečenicom "Moje ime je Davorin Bogović, a ovo sve oko mene to je crno bijeli svijet" ostaje upamćen i brendiran na celom ex Yu prostoru i do dana današnjeg. Sa svojim pratečim bendom povremeno radi velike koncerte gde peva sve naveće hitove i najpoznatije pesme sa sva tri albuma koje je radio sa Prljavcima. Karte su u pretprodaji 1.300 dinara, a nakon toga će iznositi 1.500. Početak je u 20 časova.

Bad Copy nastupa na Novosadskom sajmu. Popularni rep sastav Bad Copy nastao je 1996. godine. Beogradska hip hop grupa, sa uvek zanimljivim humorističkim pristupom uličnom životu, ubrzo je postala jako popularna i neizostavni deo prestoničkih žurki. Karte su 1.200 dinara za parter, a 1.700 za fan pit. Početak je u 21 čas.

Koncert klase Aleksandre Vrebalov održava se u Svilari. Na programu su dela Davida Mastikose, Dimitrija Beljanskog, Milivoja Pićurića, Lene Brkić, Jane Kitić i Alekseja Mrdakovića nastala na osnovnim i doktorskim studijama na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Dela za solo klavir, hor i kamerne ansamble izvode studenti i profesori Akademije umetnosti, a kompozitori će na licu mesta kreirati i mini seansu zive improvizacije - kondukcije. Početak je u 20 časova.

Vintage second hand arts i crafts bazar je u Diego cafeu. Kako kažu organizatori, imaćete priliku da pazarite mušku i žensku odeću, nakit, sitno i krupno, kao i stvari koje niste ni znali da su vam potrebne. Početak je u 14 časova.

Skarma, Kory, Vanja i MIR "vrte" u klubu Mitraljez, u Zrenjaninu, u okviru S.U.N. festival promo žurke. S.U.N. Festival je događaj koji se jednom godišnje održava u u mestu Csobankapuszta, u Mađarskoj. Iza ovog događaja stoji neprofitna organizacija Solar United Natives, zasnovana na principu donacija i volonterskog rada, sa ciljem ulaganja u razvoj zajednice koja napreduje svake godine. Akcenat je i na širenju ekološke svesti, razvitku samoodrživih zajednica i, naravno, muzici. Ovaj festival ugostio je najrazličitije umetnike iz žanra elektronike i šire, uključujući mnoge svetski poznate umetnike, ali i pružajući mesto mnogim underground izvođačima da se iskažu. Upad je 400 dinara, a početak u 23 časa.

British Steel nastupa u klubu Mladost, u Subotici. British Steel je tribute britanskom roku i heavy metalu 70i-h i 80-ih. Rokaju Whitesnake, Led Zeppelin, Tygers of Pang Tang, Saxon, Black Sabbath, Iron Maiden, Rainbow, Queen, Judas Priest, Motorhead, UFO, Diamond Head, Gary Moore, Ozzy Osbourne, Thin Lizzy, Deep Purple, Sweet Savage i mnoge druge. Upad je 400 dinara, a početak u 21.30.

Nedelja, 14. maj 

Stand up show Peđe Bajovića "S nogu" održava se u Gerili. U pitanju je prva solo predstava nekog domaćeg stand up komičara. Nastala je 2011. godine za potrebe turneje, koja je tada obuhvatila Hrvatsku, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Crnu Goru, a potom i ostatak bivše Jugoslavije. U međuvremenu bila je viđena od Vancouvera do Tasmanije i od Moskve do Lisabona. Karte su 800 dinara, a početak je u 20.30.

Humanitarna aukcija slika održava se u restoranu Kalem. Na licitaciji, koju organizuje Fondacija Tate Novovosađani, biće izloženi radovi poznatih umetnika iz Novog Sada i Srbije, a program će voditi deo ekipe serije Državni posao. Pored mogućnosti da svoj dom oplemenite remek delima priznatih domaćih autora, kupovinom ovih slika učinićete i dobro i humano delo. Sav izlicitirani prihod namenjen je lečenju četrdesetjednogodišnje Novosađanke Maje Davidović, koja se bori sa teškim oblikom karcinoma. Početak je u 19 časova.

Prvi prodajni bazar Metafora studija i Škripe održava se u Škripa pubu. Ovom prilikom moći ćete da podržite razne male, lokalne vintage i handmade biznise. Početak je u 15 časova.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Filozofski fakultet u Novom Sadu obustavlja sve aktivnosti

Zbog potencijalnog ugrožavanja bezbednosti studenata, njihovog prava na obrazovanje i bezbednost zaposlenih, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu obustavlja sve…

.

Nedeljni vodič od 25. do 31. marta

Poslednja nedelja marta donosi u Novi Sad veliki broj interesantnih događaja, među kojima je najviše koncerata.

.

Nedeljni vodič od 18. do 24. marta

Ove nedelje vas očekuje dosta zanimljivih događaja, tu su razni koncerti, žurke, stand up večeri, radionice i izložbe.

.

Na kraj Limana Žuta kuća

Žuta Kuća na livadi između Limana i Štranda živela je pet godina. 

.

Nedeljni vodič od 11. do 17. marta

Ove nedelje vas očekuje dosta raznovrsnih događaja. Tu su filmske projekcije, stand up večeri, koncerti i žurke.

.

Nedeljni vodič od 4. do 10. marta

Prva nedelja marta donosi u Novi Sad dosta zanimljivih događaja, pogotovo koncerata.

  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Dnevna soba
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo