...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Kultura

Nedeljni vodič od 7. do 13. oktobra

06.10.2024.

U narednoj nedelji očekuje nas bogat kulturni i muzički program u Novom Sadu.

.

Ponedeljak 7. oktobar

Muzički sastav Muzika iz unutrašnjosti nastupa u Crnoj kući. Muzika iz unutrašnjosti je ideja, muzički sastav, događaj, pokret, koji se pune dve godine dešava u beogradskom klubu Ciglana, nastao kao potreba grupe ljudi da nađu način da uspostave duhovno jedinstvo iskorakom iz konvencionalnih okvira muzike. Upad je 400 dinara, a početak u 21 čas.

Utorak 8. oktobar

Ensemble Ascolta i Ricardo Eizirik izvode delo „here and there“ u Fabrici, u okviru Antifestivala 2K+. „here and there“ (40min – 1h) je delo koje se prilagođava lokaciji (Fabrika). Gradi se na konceptima dekolonizacije prostora i tela koja su uključena u slušanje i izvođenje. Delo se prilagođava prostoru i preispituje odnos publike prema izvođačima i samom prostoru. Cilj dela je potenciranje iskustva transformacije tzv. „intelektualne recepcije” eksperimentalnog muzičkog performansa u „iskustvenu recepciju”, gde publika postaje svesna sopstvenih individualnih tela u odnos prema sebi, prema drugima, prema telu izvođača i prema prostoru. Čeka vas ozbiljno telesno iskustvo, ako d(t)elo profunkcioniše. Početak je u 20 časova.

Sreda 9. oktobar

Međunarodni filmski festival Uhvati film održaće se od 9. do 13. u Kulturnom centru Novog Sada. Festival donosi nove kratkometražne filmove na temu invaliditeta koji menjaju perspektive, ali i diskusije koje otvaraju tabu teme i podstiču na dijalog. Kao i prethodnih godina, 22. Uhvati film najpristupačniji je filmski festival u regionu –pristupačan je slepim i slabovidim osobama, gluvim i nagluvim osobama i osobama sa motoričkim invaliditetom. Ulaz je besplatan.

Changeover festival se vraća u trećem izdanju od 9.–12. oktobra 2024. godine, da predstavi avanturističku i interžanrovsku muziku iz svih krajeva sveta. Ove godine, festival će biti održan u Beogradu i Novom Sadu, na preko 10 lokacija. Široki dijapazon lokacija uključuje najznačajnija mesta u oba grada, od mesta susreta andergraund scene do crkava i kulturnih centara. 

Zona Katastrofe svira u Lazinom Teletu. Od AC/DC preko Queen, The Doors, Led Zeppelin, Joan Jett...pa sve do Rage Against The Machine, ovaj bend će vas sigurno razdrmati i napuniti vam baterije rock strujom koja će vas držati i par dana nakon svirke. Ulaz je besplatan, a početak u 22 časa.

Književni klabing se održava u Crnoj Kući – Klaris Lispektor "Živa voda". Književni klabing je čitalački klub otvoren za sve ljubitelje knjige, koji će ove srede moći da razgovaraju o knjizi "Živa voda" Klaris Lispektor. Početak je u 18 časova.

Četvrtak 10. oktobar

Jedan od najpopularnijih hrvatskih bendova nove generacije, sastav Silente održaće koncert u Novom Sadu, u SKCNS Fabrika. Koncert sastava Silente jedinstvena je prilika za sve fanove da čuju presek cele karijere, s osvrtom na sva četiri studijska albuma na kojima su se našli hitovi poput „Terca na tišinu“, „Još jednom“, „Morski ljudi, morske žene“, kao i aktuelni singlovi „Sve što treba znat o ženi“ i „Sve da ima neki način“, koji najavljuju peti studijski album. Ulaznice se prodaju po ceni od 2100 dinara, a početak je u 21 čas.

TAKT Fest 2024 ove godine nosi slogan: Art, Activism, Authenticity, a održava se od 10. do 13. oktobra u Rusinskom kulturnom centru "Matka". I ove godine takmičari (mladi kantautori i kantautorski bendovi) dolaze iz cele Srbije i regiona. Osim takmičarskog muzičkog dela, u revijalnom delu će nastupiti KOIKOI, Nemi pesnik, Dub KAJSIJE, francuski bend MITA, Gandy & The Sin Expirience, prošlogodišnji pobednik Marko Babović, kao i bend MECE, pobednici ovogodišnjeg Festivala autorske muzike Šid. Filmski deo festivala donosi selekciju filmova u četiri kategorije: Muzički dokumentarac, Vrednost različitosti, Muzički spot i Non-verbal Creative Short. Osim filmova koji dolaze sa celog Zapadnog Balkana, biće prikazani i filmovi autora iz Italije, Nemačke, Holandije, Amerike, Rusije, Danske, Austrije, Kanade, Švajcarske, Brazila. 

Projekcija filmova i tribina „Uhvati film – uključi perspektivu žena sa invaliditetom“ održava se Kulturnom centru Novog Sada, u okviru 22. Međunarodnog filmskog festivala Uhvati film. Nakon projekcija kratkometražnih filmova koji, između ostalog, govore o ženama sa invaliditetom, imaćemo priliku da razgovaramo o važnosti pristupačnosti organizacija civilnog društva i uključivanju perspektive žena sa invaliditetom u aktivnosti organizacija.Početak je u 18 časova.

Bendovi Krilat i beo i Lisilo imaju promociju albuma u KC Labu. Krilat i beo je indie/alt rok bend iz Beograda, a u svojoj reinkarnaciji snima tri singla koji su se našli na njihovom prvom studijskom albumu "Dalekovodi" koji je izašao 2. oktobra. Lisilo je autorski bend iz Beograda, nastao u jesen 2018. godine kao logičan rezultat kreativne hemije koja se rodila između članova tokom rada na zajedničkim projektima u prošlosti. Nakon svirki širom zemlje i učešća na mnogobrojnim demo takmičenjima, bend 2024. izdaje debi album "Prohodavanja". Ulaz je 300 dinara, a početak u 20 časova.

Feel Good Inc. žurka se održava u Gerili. Dragi naši rokeri i rokerke, došlo je vreme da izvučete karirane košulje iz ormana i omiljene bend majice, obujete starke i pridružite nam se večeras, jer stiže novi Feel Good Inc. - tematsko veče u slavu svih velikih alternativnih bendova. Ulaz je 300 dinara, a početak u 20 časova.

Red Hot Chili Peppers tribute bend Ritam Sex-I-Ja nastupa u Lazinom Teletu. Groovie ritam Čed Smita, raspevana gitara Frušiantea, funky bass linije Flija uz vokal koji je mimikrija Anthony Kiedis-a dovešće nam na binu najveće hitove benda Red Hot Chili Peppers. Ulaznice u pretprodaji su 600 dinara, a start u 22 časa.

Petak 11. oktobar

Povodom 15 godina Green Love Festivala uživaćemo u vrhunskoj muzici renomiranih izvođača, nezaboravnoj atmosferi i svetlosnim spektaklima u KC Hali 2. Zelena magija sa svojom publikom nastavlja svoje magično putovanje, a kako rođendani nose posebnu draž i veliko uzbuđenje, miljenici Green Love Festivala, svojom energijom i eksplozivnim setovima - Lea Dobričić i Miloš Vujović pripremaju nam specijalni tročasovni B2B set, koji se ne propušta. 

Iron Maiden tribute bend Rainmaker nastupa u Gerili. Pripremite se za pravu muzičku poslasticu jer Rainmaker donosi najpoznatije hitove legendarnog benda Iron Maiden. Sa energijom koja probija kroz zvučnike i autentičnim scenskim nastupom, Rainmaker će vas teleportovati pravo u srce zlatne ere heavy metala. Karte u pretprodaji su 700 dinara, a na ulazu 1000 dinara. Početak je u 22.30.

Mangroove nastupa u Bulevar books-u. Odlične džez, soul, fank, elektro, pop aranžanime nam donose maheri svog posla: Željka Veverac, Toni Starešinić (CHUI, Josipa Lisac, Edo Majka), Leo Baslać (Nemeček, Mimika Orchestra), Silvio Bočić (Darko Rundek i ekipa), a zajedno čine stvarno dobar - MANGROOVE. Početak je u 21.30.

Contorion (USA) i Carved (DE) sviraju u klubu Dvorište.  

Subota 12. oktobar

Highwaystar osamdesete žurka je u Gerili. Pored hitova, možete očekivati i neočekivano – bisere koje niste znali da znate i pesme koje niste čuli sto godina a obožavate ih! Ili one koje ni ne znate, ali će vas oduševiti. Karte su 400 dinara, u ograničenom broju, a nakon toga će koštati 600 dinara. Početak je u 20 časova.

Vlatko Stefanovski, jedan od najpoznatijih gitarskih virtuoza na svetu nastupiće u SKCNS-u. Ovom prilikom izvešće repertoar koji će predstaviti presek njegove karijere duge pet decenija. Ovaj vrsni muzičar, poreklom iz Severne Makedonije, rođen je u glumačkoj porodici, a gitaru je počeo da svira sa 13 godina. Čuveni sastav Leb i sol oformio je sa nepunih 20 godina, a sa ovim bendom objavio je 13 albuma i nastupao širom sveta. Cena ulaznica u pretprodaji je 2500 dinara, a na dan koncerta 3000 dinara. Početak je u 20 časova.

Nedelja 13. oktobar 

Dan za odmor i Oradio.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 14. do 20. oktobra

Žurke, koncerti, festivali... Sve što treba da razbije dosadu ove nedelje u Novom Sadu je spremno!

.

Short Reports objavili prvi studijski album "Vožnja"

Novosadski duo Short Reports, koji je nedavno objavio novi singl i spot "Stvari", ovih dana predstavlja prvi studijski album "Vožnja". Album…

.

Kako su naučnici postali TikTok zvezde i približili nauku mladima

Stara poslovica kaže: "Ako neće Muhamed bregu, onda će breg Muhamedu". Možda je upravo ova izreka inspirisala naučnike širom sveta…

.

Ulaganje u mlade je investicija

Deset gradova i opština u Srbiji dobija svoje Omladinske centre. Sporazum o saradnji potpisali su predstavnici OPENS-a i gradonačelnici gradova…

.

Pesme koje nerviraju pokreću stvari

Pre dvadeset godina, kada je formiran bend Brkovi, verovatno je malo ko mogao da predvidi da će njihova karijera trajati…

.

Nedeljni vodič od 14. do 20. oktobra

Žurke, koncerti, festivali... Sve što treba da razbije dosadu ove nedelje u Novom Sadu je spremno!

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo