...
TRENUTNO20:00 - 21:00Superoperater

Kultura

Nedeljni vodič od 6. do 12. decembra

06.12.2021.

U hladnim decembarskim danima stiže mnogo događaja, koji će vas sigurno ugrejati.

.

Ponedeljak, 6. decembar 

U omladinskom centru OPENS-a počinju teatarske radionice. Kao učesnici bićete koautori u predstavi, a tokom procesa radićete sa glumcima, omladinskim radnicima, režiserima, dramaturzima... Na kraju će predstava biti izvedena na više mesta, pozornica, festivala... Ukoliko ste zainteresovani, možete da se prijavite pisanjem mejla na teatarnova@gmail.com. Početak je u 19 časova, a učešće je besplatno.

Promocija knjige "S", autora Peđe Nastasića održava se u Fabrici. Kada čovečanstvo i ceo poznati svet zadesi opasnost smrtonosnog virusa, rešenje je na mestima koja niko nije očekivao. Sara i Dejan, brat i sestra, žive naizgled običnim životom sve dok jednog dana ne dobiju poruku iz daleke zemlje. Tumačeći zagonetne tekstove, njih dvoje kreću avanturu u kojoj se otvaraju kapije vremena i sva nejasna i tamna mesta iz njihove porodične prošlosti počinju da dobijaju svoj smisao. Početak promocije je u 18.30.

Diskusija pod nazivom "Bistrionica: O novim (i starim) migrantskim rutama" održaće se u Crnoj kući. Bistrionica je, kako kažu organizatori, zamišljena kao prostor u kojem se slobodno diskutuje o temama od važnosti za društvo, na otvoren način, uz poštovanje kulture dijaloga, a prevashodni cilj je razmena mišljenja. Cilj je da svi koji dođu ravnopravno učestvuju u razgovoru. "Od jula ove godine, pa do danas, Evropa prolazi kroz novu migrantsku krizu - ovaj put na belarusko-poljskoj granici. Okolnosti koje su dovele do današnje krize su nove, i u mnogo čemu politički kompleksnije, ali krajnji uzroci zbog kojih ljudi pokušavaju da dođu u Evropu su i dalje isti - rat, siromaštvo, društvena i ekonomska nestabilnost. Odgovor konzervativne poljske vlasti liči na odgovore drugih konzervativnih vlada u Evropi na izbeglice i migrante od 2015. pa na dalje - militarizacija, ksenofobija i rastući autoritarizam. U isto vreme smo od prošle godine svedoci i narastajuće ksenofobije u okviru naše države. Izgovor pandemije je iskorišćen za dalju militarizaciju i represiju nad izbeglicama u Srbiji. Paralelno sa tim je primećen i primetan rast u ksenofobičnoj retorici među opozicijom, ali i među samoj vlasti u Srbiji. Na bistrionici ćete imati priliku da čujete više o ovim situacijama, kako se razvijaju i kako danas stoje." Početak je u 18 časova.

Utorak, 7. decembar 

Mirovni susret "Pamtimo antiratni otpor" održaće se u Crnoj kući. Navršava se trideset godina antiratnog otpora u Vojvodini i celoj Srbiji (1991-2021.) i tim povodom organizatori žele da podsete i obeleže važne činove i datume iz istorije antiratnog otpora u Srbiji, inicijative i činove koji su uglavnom prećutani, potisnuti ili marginalizovani. Početak je u 18 časova.

Sreda, 8. decembar 

Bluz svirka pod nazivom "Bljuz seška" vas očekuje u KC Labu. Sviraće Nikola Vučetić (bubanj), Marko Ćurčić (bas), Nikola Miloradović (saksofon) i Zoran Dražić (gitara). Upad je 200 dinara, a početak u 19 časova. 

Četvrtak, 9. decembar 

Promocija zbornika "Oslobođenje pedera: tekstovi 1951-1981" održaće se u Crnoj kući. Organizatori vas pozivaju na promociju zbornika i razgovor o podizanju svesti o prirodi ugnjetavanja i nasilja kojem su izložene homoseksualne osobe, o njihovom autovanju, ljubavi i seksualnosti i o putevima i načinima udruživanja i borbe protiv patrijarhalnog nasilja. Na promociji će govoriti urednici zbornika Nikola Tucakov i Miloš Urošević. Početak je u 18 časova.

Kvartet Bilitis nastupa u SNP-u. Kvartet je nastao oktobra 2014. godine u Novom Sadu, a čine ga Ksenija Bašić (flauta), Iva Stanković (violina), Ana Klem-Aksentijević (viola) i Milica Svirac (violončelo). Između ostalog sviraće Rošela, Debisija i Binjonea. Početak je u 20.30.

Petak, 10. decembar 

Eyesburn nastupa u Fabrici. Pored dobro poznatih hitova, bend će odsvirati i neke od pesama sa nadolazećeg albuma "Troops of Light". Ulaznice su u pretprodaji po ceni od 800 dinara i moći će sa se kupe na prodajnim mestima Gigs Tixa. Na dan koncerta cena ulaznice iznosiće 1.000 dinara i moći će da se kupi i na biletarnici Fabrike. Vrata se otvaraju u 19 časova, a koncert će početi u 20 i održaće se u skladu sa aktuelnim epidemiološkim merama Vlade Srbije.

Povodom 7. rođendana kluba Tunnel nastupa Andrey Pushkarev. Renomirani DJ iz Rusije, poznat po beskompromisnoj posvećenosti muzici, maratonskim vinyl setovima i neobičnom deep dub i techno zvuku. Na sceni je skoro tri decenije, osvojio pola planete i ide dalje. Pored njega, to veče će vrteti i Runy. Upad je 1.000 dinara pre ponoći, dok će nakon toga iznositi 1.200. Početak je u 23. 

U Domu b-612 Monohrom promoviše novi album "Urbana usamljenost". Monohrom je rokenrol bend iz Novog Sada koji postoji od 2016. godine. Pored njih, to veče će nastupiti i Prljava frekvencija. Upad je 300 dinara, a biće vam potrebna potvrda o vakcinaciji, brzi test ili PCR. Početak je u 20.30.

Zagrebački bend Tús Nua promoviše album "Nothing Personal" u Crnoj kući. Od izdavanja prvog albuma pod nazivom "Horizons" - prekrasnog spoja shoegazea, post-rocka, noisea i dream-popa – Tús Nua (Jordi Ilić i Jelena Božić) postao je jedan od najspominjanijih bendova na hrvatskoj i regionalnoj alternativnoj sceni. Karte za ovaj koncert možete kupiti po ceni od 300 dinara u pretprodaji na šanku Crne kuće, u radno vreme kluba. Na dan koncerta karta će biti 500 dinara. Početak je u 21 sat.

Veče 90-ih i 2000-ih vas očekuje u KC Labu. Zharulja & Shoobz vas pozivaju da (makar) privremeno postanete deo njihove nove religije - Butilicionizma. "Butilicionizam služi individualcu koji vapi za vrhunskim provodom, gde je pastorima uz alatke poput Hip hopa, R'n'b-a, Latina & Popa 90-ih i 2000-ih, cilj da nateraju svoje sledbenike na đuskanje, vrckanje kukova i omoguće im zabavu kakvu zaslužuju." Upad je 250 dinara, a početak u 20 časova.

Subota, 11. decembar 

DJ Lag nastupa u Zeniz booksu. Poznat domaćoj publici po svojim tehno nastupima, ali i širokom interesovanju za muziku, ovom prilikom prirediće četiri sata ambijentalne muzike u podrumu knjižare Zenit. Očekujte muzički put skrojen kako od meditativnih, hipnotičkih numera tako i onih koje zadiru u mračnije ili izazovnije vode. Zbog specifičnosti događaja broj mesta je ograničen, a rezervaciju možete dobiti na 021 3020 566. Upad je 400 dinara, a početak u 16 časova.

Još jedna berza ploča, stripova i knjiga održaće se u Fabrici. Na berzi će se naći stara izdanja, nova izdanja i rariteti, a održavaće se redovno, svake druge subote u mesecu. Berza počinje u 11 časova i trajaće do 15. Učešće je besplatno, broj izlagača je ograničen, a oni koji žele da izlažu treba da se prijave na mejl minjadundjerski@yahoo.com ili na broj telefona 064 8599951.

Dram nastupa u KC Labu. Dram je synth indie pop rock 'n' roll bend sa beogradskih opština koji koncertne prostore pretvara u podijume za igru. Debi album "Nećemo promeniti svet", singlovi "Vikend ubija", "Ceo grad", kao i kosmičko-karmička kolaboracija sa Fantomom "Ti me voziš" dovode u stanje teške hipnoze i omamljenosti. Spremite se za mačo glasove, gitare, kompjutere, sintisajzere, retro vajbove, loženje i neke neobično-obične objavljene i neobjavljene pesme. Pre i posle koncerta dramovci u ulozi DJ-a puštaju 'creme de la creme' indie/synth/80s pop/rock 'n' roll hitova. Cena karte u pretprodaji je 300 dinara, dok će na ulazu biti 500. Početak je u 20 časova.

Instant Karma i Mamurlook sviraju u Fabrici. Vesela ska/pank družina Mamurlook trenutno promoviše svoj prvi album u izdanju SKCNS-a, "Vesela zemlja medija" i jedva čekaju da ga predstave publici. Priča se da su im svirke nezaboravne i da uvek uspevaju da opravdaju ime benda. Iz Mamurlooka poručuju da će na svirci biti zagarantovan odličan provod, sa dozom novosadskog šarma. Instant Karma je nastala krajem osamdesetih kao srednjoškolski bend koji su osnovali Aleksandar Janković i Saša Koso, a u proteklih tri decenije objavili su deset studijskih albuma i razvijali se kroz razne faze, od rokenrola, rhythm’n’bluesa pa do eksperimentisanja sa psihodeličnim zvukom. Cena ulaznice je 400 dinara i moći će da se kupi na biletarnici Fabrike pred početak koncerta. Vrata Fabrike otvaraju se u 19 časova, svirka počinje u 20 časova i održaće se u skladu sa aktuelnim epidemiološkim merama Vlade Republike Srbije.

Novosadski bendovi Polywhy, Sell Them Sin i Hydrogen nastupaju u Domu b-612. Polywhy je instrumentalni mathcore bend, Sell Them Sin alternativni punk, metal hc bend, a Hydrogen indie alternativni rok sastav. Upad je 300 dinara i obavezan je zeleni sertifikat. Početak svirke je u 21.

Marko Vuković, Gem.N i Joma Maja nastupaju u Tunnel klubu. Beogradska i novosadska struja na istom mestu. Iskusna ekipa zavrteće prvi put u ovom sastavu. Upad je 500 dinara, a početak u 23.

Nedelja, 12. decembar 

Promocija knjige "Hrvatski punk i novi val 1976 - 1987", Vinka Barića održaće se u Fabrici. Knjiga je dopunjeno drugo izdanje izvorne knjige iz 2011. godine, koja je odavno rasprodata. Izvorna knjiga sadržavala je biografije 126 bendova, a prošireno izdanje donosi čak 203 benda. Knjiga hronološki i biografski prati razvoj punk i novovalne scene u tadašnjoj SR Hrvatskoj, a pored tekstova tu su i 834 fotografije. Na blizu četiri stotine strana knjiga detaljno istražuje razvoj ovog muzičkog fenomena u sociološkom, pa i političkom kontekstu vremena. Početak je u 19.15.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 25. do 31. marta

Poslednja nedelja marta donosi u Novi Sad veliki broj interesantnih događaja, među kojima je najviše koncerata.

.

Nedeljni vodič od 18. do 24. marta

Ove nedelje vas očekuje dosta zanimljivih događaja, tu su razni koncerti, žurke, stand up večeri, radionice i izložbe.

.

Nedeljni vodič od 11. do 17. marta

Ove nedelje vas očekuje dosta raznovrsnih događaja. Tu su filmske projekcije, stand up večeri, koncerti i žurke.

.

Nedeljni vodič od 4. do 10. marta

Prva nedelja marta donosi u Novi Sad dosta zanimljivih događaja, pogotovo koncerata.

.

Nedeljni vodič od 26. februara do 3. marta

Poslednje nedelje februara vas očekuje dosta zanimljivih stand up večeri, a tu su i razni koncerti i književne večeri.

.

Nedeljni vodič od 19. do 25. februara

Ove nedelje vas očekuje dosta raznovrsnih događaja. Tu su radionice, predavanja, stand up večeri, koncerti i žurke.

  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Superoperater
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo