...
TRENUTNO19:45 - 20:00Prava stvar

Kultura

Nedeljni vodič od 5. do 11. juna

04.06.2017.

Svirke, radionice, predstave i lepo vreme.

.

Ponedeljak 5. jun

Program Živi svoju ideju i SBB Fondacija te pozivaju na druženje! Očekuju te informacije o programu Živi svoju ideju, razgovor sa inspirativnim ljudima iz SBB-a i mogućnost da u ranoj fazi, pre podnošenja prijave na konkurs, odmah proveriš koliko je tvoja ideja kul. Ulaz je besplatan. A mesto je Biznis inkubator.

Infopolis omladinski info centar organizuje radionicu - Upravljanje konfliktima. Šta su konflikti? Da li su konflikti nužno negativna stvar? Kako nastaju konflikti? Šta da radimo sa njima? Šta znači "upravljanje konfliktima"? Kako da ih rešavamo? Ako vas interesuju odgovori na ova pitanja, dođite u 18 časova na radionicu i istražite fenomen konflikata. Radionicu vodi psihološkinja Milana Dželetović.

Radionica - Telo kao instrument! Uživajte u radu na sebi, u sigurnom i kreativnom okruženju. Sinhronizacija i koordinacija različitih mentalnih i fizičkih kapaciteta, disanje, koncentracija i muzičke veštine su ono čime se bave, kroz različite vežbe i igre, zaboravljajući prošlost i budućnost i fokusirajući se na sadašnji trenutak. Radionica je otvorena za sve odrasle željne da se kreću i pevaju. Predznanje nije potrebno. Za dodatne informacije, kao i najavu dolaska, obratite se na telefon 063/8700581, na mejl nelomarko@gmail.com ili u inbox.

Utorak 6. jun

Predavanje "Tehnike učenja i pamćenja" u Američkom kutku. Dok je raniji cilj obrazovanja bio da čovek ovlada postojećim znanjem, danas, pored ovladavanja znanjem, on mora da nauči i kako da stalno usvaja nova znanja. Znati na koji način treba da usvajamo znanje dragoceno je danas koliko i fakultetska diploma. Od 18 časova, kroz zanimljivu prezentaciju ispričanu jednostavnim rečima, gost Američkog kutka Srđan Senjan predstaviće kako radi naš mozak i kako iskoristiti što bolje njegove funkcije, različite stilove i načine učenja, kao i uslove koji mogu pomoći da dođe do što većeg zadržavanja znanja.

Sreda 7. jun

"Od raja do beznjenice" je predstava koja u prvi plan stavlja emotivnu istoriju velikog pesnika srpskog romantizma Laze Kostića i mlade, učene, lepe Lenke Dunđerski, kćeri jednog od najmoćnijih Srba u Austro-Ugarskoj carevini - Lazara Dunđerskog. Predstava se igra isključivo u dvorcima, palatama i zdanjima od kulturno-istorijskog značaja. Početak je 18 časova u Muzeju Vojvodine.

Кarmina burana, prvi put u sezoni u Srpskom narodnom pozorištu. Scenska kantata i bezbrižna himna životnoj radosti Кarmina burana, najpopularnije delo Кarla Orfa, biće prvi put u ovoj pozorišnoj sezoni izvedeno na sceni "Jovan Đorđević" u 20 časova. Režiju potpisuje Sonja Vukićević, koreografiju Leo Mujić, dirigent je Emir Nuhanović, a solisti su: Darija Olajoš Čizmić, sopran, Igor Кsionžik, tenor, Vasa Stajkić, bariton. Učestvuju Hor, Orkestar Opere i baletski ansambl SNP-a. Ulaznice možete da kupite na Biletarnici SNP-a po ceni od 200 dinara.

"BIG BAND FIESTA" gala koncert povodom 14. godina umetničkog rada pod dirigentskom palicom Fedora Vrtačnika. Program: Chuck Mangione, Arturo Sandoval,Zequinha de Abreu,Luis Demetrio,Antônio Carlos Jobim , Astor PiazzollaChick Corea,Dizzy GillespieSonny Rollins. Specijalni gosti: Tanja Banjanin, Nevena Reljin,Danka Adamov, Zoran Šandorov. Novosadski big bend je osnovan 2003. godine od strane profesionalnih i renomiranih džez i pop muzičara Novog Sada, sa željom da ispuni prazninu nastalu nestankom Plesnog orkestra RTV Novi Sad, te da nastavi tradiciju orkestarskog muziciranja grada Novog Sada na polju zabavne, filmske, scenske i džez muzike. Prodaja ulaznice i informacije u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2/2, tel. 452 344), radnim danima od 8 do 14časova, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja programa. ON-LINE prodaja i rezervacija karata na:www.muzickaomladina.org. Cena ulaznice: 600,00 dinara

Četvrtak 8. jun

Konačan sud je stigao, bitka, rat, ko će pobediti? Vi glasate na licu mesta! U saradnji sa grupom građana "Kuce vs. Mace" organizovana je finalna bitka omiljenih čovečijih ljubimaca. Kačite fotografije vaših dlakavih ljubimaca, na kraju će biti mis i mister kuce/mace kroz anketu. Program: 20h - otvaranje glasačkog mesta i spontano polemisanje na temu "Psići ili Mačkice". 21h Projekcija filma na temu maca "A Talking Cat!?!"" 85 min. 22.30h - igranje u parovima igrice "pas protiv macke" na projektoru. 23h Projekcija filma na temu kuca "Badi, pas košarkaš". 01h PROGLAŠENJE POBEDNIKA i gledanje slatkih jutjub klipova do ujutru. Gde? Vojvođanska 30, Novi Sad.

Fluke T u Domu b-612. Fluke T je mladi kantautor, najsvežija pojava muzičke scene Srbije. Step-a-side projekat frontmena benda The Cockblockers, sa kojima je svirao širom zemlje i delio binu kako sa velikanima ovdašnje tako i internacionalne scene. Fluke T vrlo brzo dobija prva priznanja za svoj autorski rad, tako je na internacionalnom festivalu kantautora KANTFEST među 20 kantautora širom regije, dobio dvostruku nagradu, prvo mesto po izboru publike i drugo mesto po izboru stručnog žirija. Nedavno je objavio prvi zvanični singl pod nazivom ''Perfect crime''. Fluke T definitivno predstavlja budućnost kantautorske scene. Početak u 21 čas a upad je free.

Izdavačka kuća Partizanska knjiga i Rakija Spirit bar vas pozivaju na promociju knjige Miroslava Ćurčića "Smrt u Bašaidu". Dođite danas u 19 h u Zmaj Jovinu 5, da zajedno dočekamo pisca i knjigu, koji će se po prvi put predstaviti novosadskoj čitalačkoj publici. Partizanska knjiga će vam ponuditi svoja izdanja po cenama nižim za 20 posto, a Rakija Spirit bar sjajna vina Podruma Benišek-Veselinović. Knjige i vino - pametnom dosta za uživanje.

Petak 9. jun

Svirka u Omladinskom centru CK13! Bend Sputñik je stari-novi bend. Originalno je nastao 1999. u Sremskoj Mitrovici i iz prve faze do 2002. godine ima par demo snimaka. Novu inkarnaciju je doživeo kada je pevač Žikica Milošević sa starim snimcima tokom 2008. došao na ideju da u Novom Sadu okupi ekipu koja će starim pesmama dati novo ruho, ali i dodati nove pesme, nastale u međuvremenu. Bend peva na engleskom, a prvi EP "In Between Worlds" izašao je u januaru 2016. sa pet pesama. Tokom ove godine očekuje se izlazak albuma "A Memory of Fire" sa 13 pesama. Uz njih će nastupiti i Rosetta Stoned, blues rock bend iz Novog Sada. Povezani istim ciljem da unesu svežinu na novosadsku rock ‘n’ roll scenu, bend je počeo sa aktivnim studijskim radom na autorskom materijalu u junu 2016. godine. Komponovanje i pisanje materijala se obavlja zajedničkim radom i zalaganjem. Bend trenutno radi na snimanju i promociji prvih singlova. Karte kupujete na ulazu u CK13 za 200 dinara. Početak u 21h.

Kad Tisa cveta. Događaj koji ne želite da propustite. Odete u Novi Bečej i uživate u jedinstvenom događaju od danas pa do nedelje. Cvetanje reke Tise već godinama privlači veliku pažnju posetilaca, biologa i medijskih ekipa jer se može videti samo još na reci Jang Ceng Jang u Kini. Ovi tanani insekti posle tri godine provedene u mulju u toku samo jednog dana pojavljuju se iznad reke i leteći u rojevima produžavaju svoju vrstu. Posle zalaska sunca Tiski cvet, polaže jaja i završava život. Novi Bečej u slavu ovog jedinstvenog fenomena svake godine pripreme zanimljiv dvodnevni program na obali reke gde gosti sa čamaca i brodova mogu da posmatraju živopisne rojeve insekata, odnosno cvetanje reke.

U petoj godini postojanja, povodom prvog jubileja, na ovogodišnjoj Poezici ćete da tragate za odgovorima koliko umetnost, stihovi i muzika mogu da promene našu stvarnost. U tome nam pomažu pesnici i muzičari Ognjenka Lakićević, Marko Tomaš i Kralj Čačka koji će zajedno napraviti lirsko-muzički performans. Gledaćete film "Florian" mladog reditelja Daria Bukovskog, koji se bavi položajem umetnika u regionu ‒ film je predstavljen na brojnim festivalima uključujući i čuveni u Kanu u Francuskoj, The Earth Day Film Festival u Americi, kao i SCENECS u Holandiji. Imaćete priliku da učite od muzičara i producenta Chris Eckmana, frontmena grupe The Walkabouts koji će na radionici otkriti tajne zanata muzičke produkcije i zainteresovane uputiti koji su koraci do dobrog izdavača i svetske prepoznatljivosti. 

Odlična svirka u novosadskom klubu Quarter! Specijalni koncert povodom 30 godina od objavljivanja kultnog albuma EKV 19live86 - Live in Kulušić! Sviraju Deca iz vode / EKV tribute band project / i Ivan Ranković Raka bubnjar EKV od 1985 do 1987 i u tom periodu je sa bendom snimio albume "S vetrom uz lice" i "Live 1986". Jedini živi član EKV iz tog perioda će zajedno sa bendom odsvirati live album kao što je to radio i pre 30 godina zajedno sa Milanom, Bojanom i Magi, sa istim setom i kompletom bubnjeva baš kao što je bilo nekad. Karte sada koštaju 400 din a na ulazu će da budu 500 din. Početak u 20.30h.

Subota 10. jun

Graffiti, Komiko i Berza vinila Novi Sad organizuju veliku berzu vinila i stripova pred letnju pauzu. Svi koji su zainteresovani za prodaju stripova, pisite u KOMIKO inbox, za CD i ploče GRAFFITI i BERZA VINILA NOVI SAD inbox. Ovog puta je domaćin SKC Fabrika. Početak u 11 časova.

Predstava "Naše mesto", Кulturni centar Novi Sad i Teatar 34 u režiji Bogdana Jankovića. Igraju Nikolina Spasić i Milan Novaković. Bogdan Janković je o predstavi rekao: "Polazeći od teze da grad čine ljudi koji žive u njemu, glavna građa predstave su upravo komentari i razmišljanja stanovnika Novog Sada. Namerno izbegavam termin „Novosađani“, jer se pokazalo da se mnogi tako ne osećaju, jedni se ovog naziva odriču, tvrdeći da grad nije ono što je bio, a drugi da grad nije ono o čemu su slušali pre dolaska. Tragajući za razlozima nezadovoljstva, verujem da možemo da uporedimo NAŠE MESTO, postavljajući pitanje gde je NAŠE MESTO, kada je reč o odgovornosti pojedinca, kao i uviđajući neizbežnu istinu da smo NAŠE MESTO mi sami". Predstava je na Kamernoj sceni u 21.30. Cena ulaznice je 300 dinara, a karte se mogu kupiti svaki dan na biletarnici Кulturnog centra Novog Sada od 19 do 21 čas, ili rezervisati putem mejla: kcnsscena@gmail.com.

Nedelja 11. jun

Nedeljni hednizam u osami.

J.M.

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 31. jula do 6. avgusta

"Špic" letnje sezone, vreme u kome su dešavanja na minimumu. Ipak i u takvom periodu pojavi se po neka žurka,…

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. jula

Projekcije, koncerti, predavanja, jedna zanimljiva šetnja i noćni bazar. Sve to vas očekuje ove nedelje u Novom Sadu, Somboru, Subotici…

.

Nedeljni vodič od 1. do 7. jula

Malo Exita i još malo Exita!

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. juna

Za kraj juna, od svega po malo! 

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. aprila

Prolećno vreme iskoristite na najbolji mogući način!

.

Nedeljni vodič od 4. do 10. februara

Ove nedelje očekuje vas obeležavanje mnogobrojnih rođendana Boba Marlija, radionice i svirke...

  • 19:20 Tehnologija
  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Vaš DJ sat
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo