...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music mix by Anja

Kultura

Nedeljni vodič od 5. do 11. juna

05.06.2023.

Novi Sad i okolinu ove nedelje očekuje veliki broj raznovrsnih i interesantnih događaja.

.

Ponedeljak, 5. jun 

Tribina "Svaki femicid je teško ubistvo" je u CK13. Tribina se organizuje kako bi se društvo pomoglo u suzbijanju rodno zasnovanog nasilja, a svi slučajevi femicida adekvatno procesuirali i sankcionisali. Govore Biljana Janjić, izvršna direktorka FemPlatz-a, Andrijana Čović, ekspertkinja za rodnu ravnopravnost, i Dragana Prica Kovačević, novinarka. Početak je u 19 časova.

Premijera filma "Svetlost i senke – i umetnike ubijaju, zar ne?" je u SNP-u. Film će, kako kažu organizatori, umetničkom formom, poetikom slike, zvuka i tišine, pokušati da dočara život i umetničko stvaralaštvo jednog od najvećih srpskih umetnika 20. veka – Save Šumanovića. Ulaz je slobodan, a početak je u 19.30.

Mentors i Mass Crysis nastupaju u Fabrici. Bend Mentors je nastao u Sijetlu 1976. godine i do sada je objavio sedam studijskih albuma. Bend je do 1997. godine predvodio bubnjar/pevač Eldon "El Duce" Hoke, nakon čije pogibije bend smanjuje aktivnosti. Kasnije se okupljaju u novoj postavi, koju i danas čine gitarista Eric Carlson, basista Steve Broy i bubnjar/vokal Mad Dog. Mass Crysis je thrash metal projekat koji je nastao 2011. godine u italijanskom gradu Peruđa. Bend je počeo da svira širom Italije 2012, a 2013. je objavio EP "Die Totale", koji su promovisali na turneji po istočnoj Evropi, nastupajući uz bend Neurasthenia. Karte su u pretprodaji 800 dinara, a na dan koncerta iznosiće 1.000. Početak je u 21 čas.

Izložba fotografija Darka Babića "Negde u gradu" otvara se u Svilari. Darko Babić rođen je u Tesliću, u Bosni i Hercegovini. Osnovnu školu završio je u Šidu, a srednju školu za dizajn "Bogdan Šuput" u Novom Sadu. Potom upisuje Fakultet primenjenih umetnosti i dizajna na smeru Dizajn enterijera i nameštaja u Beogradu. Učestvovao je na više samostalnih i grupnih izložbi i iza sebe ima veliki broj realizovanih projekata iz domena opremanja enterijera, kako u zemlji tako i u inostranstvu. Otvaranje je u 19 časova, a postavka može da se pogleda do 15. juna.

Ansambl Feniks Bazel nastupa u SNP-u. Ansambl se pojavljuje na kulturnom pejzažu grada Bazela 1998. godine. Dirigent i pijanista Jurg Henneberger, flautista Christoph Bosch i perkusionista Daniel Buess osnovali su ansambl koji je u međuvremenu stekao svetsku reputaciju i postao jedan od najbitnijih sastava za izvođenje savremene klasične muzike u Švajcarskoj. Daniel Buess je tragično preminuo 2016, ali njegove muzičke ideje i vizije nastavile su da vode Ansambl Feniks Bazel u budućnost. Ulaz je slobodan, a početak je u 20.30.

Utorak, 6. jun 

Druženje i igranje šaha organizuje se u KC Labu. Početak je u 19 časova.

The KillerHertz i Restore nastupaju u klubu Mitraljez, u Zrenjaninu. The KillerHertz su 2011. godine osnovali prijatelji iz djetinjstva Thomas Trold (vokal/gitara) i Kent KillerHertz (bubnjevi). Zajedno s Jens-Christian "JaCK" Kijne (glavna gitara) i Jakobom Nielsenom (bas gitara), stvorili su melodičan stil, isporučen harmoničnim gitarama, čvrstim ritmovima i zaraznim refrenima. Podršku im pruža mlad bend Restore. Upad je 300 dinara, a početak u 21 čas.

Sreda, 7. jun 

Veče makedonske izvorne pesme je u Eđšegu. Publici će se predstaviti pevačka grupa Stara Pazova, pevačka grupa Istok 10 iz Vršca, pevačka grupa Makedonski biseri iz Plandišta, kao i seniorska ženska pevačka grupa KUD-a "Sonja Marinković" iz Novog Sada. Početak je u 19 časova.

Za ovonedeljni književni klabing u CK13 priča se o zbirci priča "Nikuda ne idem" Rumene Bužarovske. Ovaj Klabing organizuje se u saradnji sa Volonterskim centrom Vojvodine u sklopu projekta "Reading cultures". Kroz pet susreta čitaće se pisci i spisateljice iz Srbije, Albanije, Kosova, Severne Makedonije i Turske. Početak je u 18 časova.

Jam session je u KC Labu. Sa vama će biti bubanj, bas, gitara, klavijatura, violina, perkusije, vokali, a moguće i još poneki instrument. Početak je u 19 časova.

Četvorodnevni književni festival SOFA održava se u Bulevar booksu. Festival je zamišljen kao književno-muzički spektakl, koji treba da okupi mnoge sjajne umetnike reči na jednom mestu - na ulici, ispred knjižare Bulevar Books. Ove godine na festivalu će učestvovati Marijana Čanak, Dragan Velikić, Žarko Radaković, Feđa Štukan, Kralj Čačka, Peca Popović, Damir Karakaš i Ante Tomić. Otvaranje festivala je u 19 časova.

Stand up show Radomira Nestorovića "Bez pritiska" je u Domu kulture. Radomir je komičar koji sebe smatra normalnim. Svi ostali znaju da je lud. On, ipak, izađe i zasmeje publiku svaki put, iako deluje kao da neće uspeti. Karte su 700 dinara, a početak je u 20 časova.

Majstorski kurs gitare Antona Baranova održava se na Akademiji umetnosti. Kao pobednik takmičenja Guitar Foundation of America 2013 i više od 20 drugih prestižnih takmičenja širom sveta, ruski gitarista Anton Baranov se etablirao kao jedan od vodeć ih gitarista današnjice. Njegove nastupe u nizu istaknutih sala kao što su Karnegi hol u Njujorku, Koncertna dvorana Mariinski u Sankt Peterburgu, Koncenrtna dvorana Čajkovski u Moskvi, Centenario u Pekingu muzički kritičari opisuju kao "čistu magiju" (Cleveland Classical), kao i da "sa svojom gitarom uspeva da oslika prelepe zvučne slike obogaćene dubinama i bojama." (The Guitar). Prijave su na https://akademija.uns.ac.rs/susreti-gitara-majstorski.../, a početak je u 14 časova.

Četvrtak, 8. jun 

Izložba radova iz Zbirke Šumatovačke - "Modulacije" otvara se u American corneru. Centar Šumatovačka je ustanova koja se od 2010. godine aktivno bavi prikupljanjem radova autora i autorki koji predstavljaju savremenu umetničku scenu. Zbirka je započeta sa namerom da na poseban način označi prošlost – prikupljanjem dela umetnika nekadašnjih polaznika/ca i predavača/ca Centra. Otvaranje je u 19 časova, a postavka može da se pogleda do 23. juna.

Informativni događaj o različitim prilikama za mlade u Srbiji i inostranstvu "Mlad si dakle možeš" je u American corneru. Alumnisti FLEX programa razmene za Sjedinjene Američke Države, članovi međunarodnog UWC pokreta, kao i predstavnici Via Academica centra za savetovanje za studije u inostranstvu podeliće svoje iskustvo i savete za pronalazak i uspešno prijavljivanje za prilike za učenje i razvoj van školske klupe, međunarodne programe i internacionalne studije. Prijave su na https://forms.gle/aEZRDR9APareF72o7, a početak je u 13 časova.

Prvi koncert mlade flautistkinje Katarine Borbelj održava se u Eđšegu. Katarina je jedna od najuspešnijih učenica flaute, koja ima već preko dvadeset prvih nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Ovaj koncert bi trebalo da zaokruži jedan period školovanja i da ostavi lepu uspomenu za predstojeće projekte. Kao specijalni gosti programa nastupiće i Katarinini brat i sestra koji sviraju saksofon i čelo. Početak je u 19.30.

Blue trio nastupa u Gerili. Trio iz Subotice neguje bluz zvuk koji sviraju u sopstvenim aranžmanima uz koketiranje sa raznim muzičkim žanrovima, od džeza, preko roka, pa sve do folka i regea. Upad je 300 dinara, a početak u 21.30.

Četvorodnevni događaj "Festival-u-Opoziciji" održava se u KC Labu. Festival je zamišljen kao platforma za uspostavljanje odnosa između umetnosti, edukacije i politike improvizacije, a orijentisan je ka stvaranju privremenih zona grupnosti, razmene i podrške improvizacionoj praksi koja radi/proizvodi u zvuku, sa zvukom i oko zvuka. Početak je u 17 časova.

Language club je u Radio cafeu. U pitanju je nedeljni događaj koji okuplja entuzijaste za jezike i poliglote. Najčešće ćete imati priliku da pričate na srpskom, engleskom, ruskom, nemačkom, španskom i italijanskom. Početak je u 20.30.

Petak, 9. jun 

Monsters of Rock Novi Sad Show održava se ispred ateljea Kurucić, na Petrovaradinskoj tvrđavi. U pitanju je replika jednog od najlegendarnijih koncerata ikad - Monsters of Rock Moscow 1991. Nastupaju Black (Metallica tribute), BandX (AC/DC tribute) i Panterchuggah (Pantera tribute). Karte su 1.200 dinara, a početak je u 21 čas.

ANTIFA dokumentarac prikazuje se u CK13. Ranih 80-ih, pokret "Skinhead" stiže i u Francusku, postaće glavna vest u dekadi koja sledi svojim provokacijama, napadima i rasističkim zločinima. Reakcija na to biće formiranje ulične bande koja će se boriti protiv ovih napada, u urbanom ratu za kontrolu nad ulicama Pariza. Oni su Red Warriors, Ducky Boys i Ruddy Fox. Pariška mladež će im dati nadimak "Lovci na skinheadse". Početak je u 20 časova.

Dvodnevno takmičenje kućnih pivara Srbije održava se na platou Spensa. Tom prilikom nastupaće bendovi Nemi Pesnik 9. juna, 11 Minuta i Fighting Sparrow 10. juna. Početak je u 13 časova. 

Subota, 10. jun 

Fenseraj ukusa održava se na Detelinarskoj pijaci. Manifestacija je, kako kažu organizatori, mesto okupljanja ljubitelja najlepših i najzanimljivijih ukusa domaćih proizvoda od malih i srednjih proizvođača. Početak je u 18 časova.

Guilty pleasure žurka je ispred ateljea Kurucić, na Petrovaradinskoj tvrđavi. U toku večeri skače se uz hip hop i rep, R 'n' B 90-ih, preko Evrovizije i egzotičnih hitova interneta, nezaobilaznog MTV popa, pa do Lune i omiljenih domaćih dens hitova. Karte su u pretprodaji 600 dinara, a na dan događaja iznosiće 800. Početak je u 21 čas.

JUTRO žurka je u Gerili. Pušta se muzika sa naših prostora, od starijih hitova i izvođača kao što su Dino Dvornik, Čola, Bebi Dol ,do novijih bendova i izvođača kao što su Buč Kesidi, Svemirko, Zicer, Z++, Bojana Vunturišević, Senidah i mnogi drugi. Upad je 400 dinara, a početak je u 21 čas.

Eelke Kleijn "vrti" u Tunnelu. Eelke Kleijn je talentovani DJ i producent iz Holandije. Iza sebe ima tri albuma u dobro uspostavljenoj, ali i dalje brzo uzlaznoj karijeri. On je underground umetnik, koji je bez napora napravio skok u širi svet kada su vreme i prilika bili pravi. Lokalnu podršku pružiće mu Nexie i Runy. Karte su 1.290 dinara, a početak je u 23 časa.

Nedelja, 11. jun 

Festival prošlosti Oppidum održava se u Sremskom kutku, u Sremskim Karlovcima. Očekuju vas antikviteti i starine, polovna garderoba, šeširi, kravate, nakit, obuća i retro muzika ( singl i LP ploče, magnetofoni, stari radio aparati, vokmeni, risiveri...). Početak je u 9, a festival traje do 18 časova.

Koncert tinejdž benda Rock Liberty održava se u Fabrici. Rock Liberty je bend koji je osvojio dva zlatna i dva srebrna pehara na takmičenju mladih bendova na BEDEF festivalu u Bečeju. Uz njih će kao gosti nastupiti Guitar Kvintet i Liberty Kids. Ulaz je besplatan, a početak je u 20 časova.

Messer Chups nastupaju u CK13. Messer Chups postoje više od 20 godina, a objavili su preko 20 albuma za surf, garage i indie etikete širom sveta. Jedan su od retkih, ako ne i jedini ruski rok bend koji je imao par američkih turneja, te nastupao na festivalima u SAD. Karte su u pretprodaji 1.400 dinara, a na dan koncerta iznosiće 1.800. Početak je u 20.30.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. aprila

Ove nedelje u Novom Sadu vas očekuje dosta raznovrsnih događaja, od izložbi, kvizova i filmskih projekcija, do žurki, koncerata i…

.

Atheist Rap u subotu u Hali 2 Novosadskog sajma

Slavljenički koncert novosadske pank-rok grupe Atheist Rap biće održan u subotu 6. apruila u KC Hala 2 na Novosadskom sajmu.

.

Filozofski je slobodan dok su slobodni ljudi u njemu

Veliki broj studenata, profesora i građana okupio se danas ispred Rektorata novosadskog Univerziteta, na skupu podrške i javnom času o…

.

Nedeljni vodič od 1. do 7. aprila

Početak aprila ispunjen je interesantnim događajima, pa će svako moći da pronađe nešto po svom ukusu. Očekuju vas koncerti i…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Y2K
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo