...
TRENUTNO11:00 - 12:00Y2K

Kultura

Nedeljni vodič od 4. do 10. septembra

04.09.2023.

Čak tri zanimljiva festivala se ove nedelje održavaju u Novom Sadu - drugi Festival pomirenja, sedmo izdanje Novosadskog festivala knjige, kao i 17. Novosadski strip vikend. Osim toga, biće tu dobrih žurki, koncerata i promocija.

.

Ponedeljak 4. septembar

Prvo Skicino filmsko veče nakon letnje pauze održava se u CK 13 (Vojvode Bojovića 13). Na programu je Diznijev naučno-fantastični animirani film o davno izgubljenom gradu Atlantidi "Atlantis: The Lost empire". Početak je u 20h, a ulaz je slobodan.

Utorak 5. septembar

Projekcija i diskusija o filmu "Bitka za Tuntenhaus" počinje u 19h u CK 13. Ovaj film prikazuje skvot u Istočnom Berlinu koji je bio jedan od mnogih nastalih neposredno pre ujedinjenja. Iskoristivši veliki broj napuštenih objekata u Istočnom Berlinu, nemački skvoteri su početkom 90-ih imali svoj poslednji sjaj pred sumrak - nakon ujedinjenja represija koja je rasla tokom 80-ih dolazi do vrhunca, te je danas skvotiranje u Berlinu kakvo je postojalo nekada, manje-više ugušeno. Ovo je prvi u nizu događaja koje Infoteka CK13 organizuje u okviru serijala "Prostori slobode".

Sreda 6. septembar

nema najavljenih događaja

Četvrtak 7. septembar

Novosadski strip vikend počinje u Studentskom kulturnom centru Novi Sad i trajaće do 9. septembra. Trodnevni program obuhvata prvu međunarodnu konferenciju "Slika i uloga žene u stripu" koja se održava u sklopu projekta Moć žena u stripu - WOMCOM, kao i berzu stripa, knjiga, nosača zvuka, te brojne izložbe, predstavu, predstavljanje domaćih i regionalnih autora i izdavačkih kuća kao i drugih festivala stripa.

Petak 8. septembar

Počinje sedmo izdanje Novosadskog festivala knjige – NOFEK-a. Kako najavljuju organizatori, ovogodišnje izdanje donosi zanimljiv i bogat festivalski sadržaj, pun novih iznenađenja i potpuno autentične festivalske atmosfere. Pored promocije mladih autora i razgovora sa renomiranim književnim stvaraocima, u trodnevnom festivalskom programu ove godine očekuju vas sadržaji posvećeni književnosti i rokenrolu, književnosti u multimediji, te drugi, prateći programi: pozorišna predstava, humanitarna rok svirka i brojne druge aktivnosti.

U sklopu drugog Festivala pomirenja u Novom Sadu otvara se Izložba Miloša Cvetkovića Cveleta "Moja Bosna". To je priča o ratu u Bosni i Hercegovini, tj. onim njegovim delovima koje je Miloš Cvetković svojim fotografskim hodočašćima uspeo da obuhvati. Njegove fotografije pokrivaju razdoblje od 1992. do 1995. godine i to pre svega istočnu, zapadnu i centralnu Bosnu. Ovo nije sveobuhvatna priča o ratu u Bosni, već pogled jednog ratnog fotografa koji je imao pristup samo jednoj strani u ratu, saopštili su organizatori.

U okviru programa Festivala pomirenja održava se i promocija knjige "Trenutak kada je meni počeo mir". O miru, književnosti i nepristajanju razgovaraće autorke Ivana Bulatović i Marija Ratković, uz moderaciju urednika Vladimira Arsenića. Antologije kratkih priča "Trenutak kad je meni počeo rat", uz prošireno izdanje na albanskom jeziku i "Trenutak kad je meni počeo mir", ispituju razliku između privatnog i javnog sećanja, a povod su za promišljanje o gradnji mira, načinu na koji se pamti i zaboravlja. Da li se na ovim prostorima ikada desio pozitivni mir, ili je stanje u kome živimo samo odsustvo rata, kakvu ulogu u miru igraju žene i kako se ispisuju stranice socijalne istorije, one u kojima jedino možemo da čujemo glasove manjine?

DJ, producent, filmski kompozitor i bubnjar, Kevin Yost, nastupa u bašti kluba Tunnel. Ne postoji žanr ili stil kojim se mogu opisati sva dosignuća Kevina Yosta. Strastveni didžej i producent opsednut je stvaranjem muzike još od kada je sa četiri godine prvi put podigao palice za bubnjeve. Sredinom 80-ih, sa samo 11 godina, otkrio je dve životne pasije - didžejing i house muziku. Deep jazzy house style nešto je što je razvijao od samog početka, a njegov prvi album One Starry Night smatra se deep house klasikom. Njegovu dosadašnju karijeru obeležilo je 100 izdanja, osam albuma i mnogo mikseva, a Kevin je stekao reputaciju umetnika koji nikada neće prestati da stvara izvanrednu muziku. Lokalna podrška biće legenda novosadskog didžejinga, Fakir.

Tematska open air "Love like blood" žurka održava se u RKC "Matka". Na playlisti će se naći isključivo obrade i to raznih poznatih pesama ali u izvođenju mračnih i alternativnih bendova. Powered by Roko and Domagoj, početak je u 21h

Subota 9. septembar

Tribina "Umetnost – prostor za pomirenje?" održava se u knjižari Zenit books, u okviru drugog Festivala pomirenja.  Na koji način se može koristiti umetnost u javnom prostoru sa ciljem promocije pomirenja? Umetnost ima veliki potencijal da olakša postizanje pomirenja, da glas onima kojima je oduzet i olakša široj javnosti da se poveže sa iskustvima onih koji su proživeli sukobe. Mogu li nam provokativne slike, murali, pesme, romani, karikature, ili pozorišne predstave otvoriti oči? O svojoj umetnosti i načinima na koje ona utiče na društvo govore: Ermira Murati, umetnica; Faruk Šehić, pisac i Dušan Petričić, karikaturista. Moderator će biti glumac Uroš Mladenović, početak je u 18h.

U okviru programa Festivala pomirenja, u RKC "Matka" biće odigrana pozorišna predstava "O Srđanu". Predstava preispituje pojmove tolerancije, verske i nacionalne ravnopravnosti i relativizacije istine. Savremen dramski tekst je baziran na različitim pričama i svedočenjima povodom tragičnog događaja u kojem je 1993. godine život izgubio Srđan Aleksić, mladić iz Trebinja koji je tokom rata u Bosni i Hercegovini stradao spašavajući prijatelje druge nacionalnosti. Tekst predstave je napisala dramaturškinja Divna Stojanov, a izvode je glumci Uroš Mladenović i Isidora Vlček.

Promocija kompilacije "Novosadska UnderGRAND Scena vol.1" počinje u 21h u CK 13. Nastupiće novosadski bendovi Opstanak, Kurwabanda i Salto Mortale. Kako ističu organizatori, kompilacija "Novosadska UnderGRAND scena vol.1" predstavlja duboku i autentičnu muzičku dušu Novog Sada. Ulaznice su dostupne po ceni od 500 dinara, dok cena kompilacije na CD-u iznosi 800 dinara. Čitava akcija ima humanitarni karakter, jer će prihod biti iskorišćen za formiranje fonda podrške deci sa autizmom.

Mile Kekin, nekadašnji frontmen benda Hladno Pivo, nastupa u Novom Sadu, ovoga puta u Hali 2 Novosadskog sajma. Kako najavljuju organizatori, Mile će i na ovom koncertu izvoditi pesme sa dva svoja solo albuma kao i neke od najvećih hitova Hladnog Piva. Koncert počinje u 21h, a ulaznice se nabavljaju putem prodajne mreže Gigstix.

Nedelja 10. septembar

U knjižari “Zenit books” Sašo Popovski Trio predstaviće svoj novi album "Steps". Sašo Popovski (Bitolj, Makedonija) je džez gitarista i kompozitor koji je, kako najavljuju organizatori, stvorio i razvio novi muzički izraz, unoseći orijentalne zvuke u mistični jezik. "Steps" je remek-delo sa sedam numera, koje obuhvata multikulturalne uticaje sa čistim linijama i egzotičnim motivima. Strukture su dobro izrađene, pokazujući autorovu maštovitost. Početak je u 21h, ulaznica košta 500 dinara.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 22. do 28. aprila

Poslednja nedelja aprila bogata je raznolikim događajima.

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. aprila

Ove nedelje u Novom Sadu vas očekuje dosta raznovrsnih događaja, od izložbi, kvizova i filmskih projekcija, do žurki, koncerata i…

.

Atheist Rap u subotu u Hali 2 Novosadskog sajma

Slavljenički koncert novosadske pank-rok grupe Atheist Rap biće održan u subotu 6. apruila u KC Hala 2 na Novosadskom sajmu.

.

Filozofski je slobodan dok su slobodni ljudi u njemu

Veliki broj studenata, profesora i građana okupio se danas ispred Rektorata novosadskog Univerziteta, na skupu podrške i javnom času o…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Radio Grafiti
  • 13:00 RetroTips

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo