...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Kultura

Nedeljni vodič od 4. do 10. decembra

03.12.2023.

Prva nedelja decembra donosi u Novi Sad veliki broj interesantnih događaja, među kojima je najviše koncerata.

.

Ponedeljak, 4. decembar 

Promocija knjige Snežane Varde "Zvuk slobode - Novi talas u ex Yu" održava se u Bulevar booksu. "Zvuk slobode - Novi talas u ex Yu" je podsetnik na vreme u kojem je nastajao prvi pravi jugoslovenski rokenrol, prikazano iz sadašnje perspektive. Osim hronološkog pregleda razvoja Novog talasa i nastanka grupa iz tog perioda, knjiga daje prikaz života uopšte u Jugoslaviji, kakvo je bilo stanje u kulturi, kako su se mladi tada zabavljali, koji festivali su bili popularni... A sve to prožeto retkim fotografijama, kao i utiscima, sećanjima i anegdotama muzičara koji su stvarali Novi talas kod nas. Početak je u 19 časova.

Vojvođansko veče stand up komedije je u Gerili. Nastupaju Nebojša Grujić, Žarko Medar-Cuba i Dušan Varničić. Upad je 800 dinara, a početak u 20.30.

Utorak, 5. decembar 

Promocija knjige Filipa Grujića "I onda opet, iz početka" održava se u Bulevar booksu. Kombinujući komične epizode s promišljanjima o ljubavi, strahovima i željama, Grujić pripoveda priču o preispitivanjima čitave generacije s autentičnošću nekog ko temu poznaje iz prve ruke. "I onda opet, iz početka" delo je puno topline, istovremeno optimistično i cinično, prvi pravi milenijalski roman u srpskoj književnosti. Početak je u 19 časova.

Koncert Frana Lasića uz pratnju dalmatinske klape "Koluri" održava se u svečanoj sali NIS-a. Tokom koncerta publika će osetiti šta je pravi vremeplov - putovaće kroz vreme i vratiti se u neke prošle lepe i bezbrižne dane, uz muziku tog vremena. Karte za balkon su 1.600 dinara, a za parter 1.900. Početak je u 20 časova.

Muzički otvoreni mikrofon je u Fridi. Dobrodošle su sve obrade, autorske numere, poezija i razni instrumenti. Na bini će već čekati spremna jedna gitara i, naravno, otvreni mikrofon. Početak je u 20 časova.

Sreda, 6. decembar 

Promocija zbirke eseja "Fa(l)šizmi" Aleksandre Bosnić Đurić održava se u Bulevar booksu. U svojoj knjizi, nastaloj iz kolumni pisanih od 2019. do 2021, Aleksandra Bosnić Đurić minuciozno analizira patologije društva i patologije pojedinaca svedenih na puke članove nacionalističkoga kolektiva u Srbiji, a to zapravo znači da analizira kako se društvene patologije i individualne psihopatologije uzajamno pretpostavljaju i uključuju. Početak je u 19.30.

Stand up show Jelene Radanović "Humor kao koncept" je u London pubu. Jelena je večiti student sociologije. Dok su svi verovali da će uspeti da završi fakultet, koji pohađa već 14 godina, ona je otišla i završila profesionalni kurs šminkanja (mada, kad ljudi vide njene makeup look-ove, predlažu joj da vrati diplomu). Njen životni moto je: Glamur pre predrasuda. Upad je 700 dinara, a početak u 20 časova.

Dodela nagrade za društveno-kritički angažman "Ivan Radenković" održava se u CK13. Početak je u 19 časova.

Događaj "Ansambl Studio 6 - LIGHT CODES" održava se u muzičkoj školi "Isidor Bajić". Program "LIGHT CODES" sadrži neobičnu instrumentaciju, koja se retko može čuti na domaćoj kamernoj muzičkoj sceni: uz dve harfe (i njihovu inventivnu primenu u savremenoj muzici, sa različitim štimovanjima), velikog asortimana udaraljki – vibrafon, marimba, različiti gongovi i tam- tamovi, udaraljke napunjene vodom, flaute (pikolo, klasična i alt flauta), instrumenta bliskog japanskom shakuhachi-u, tu su i klarinet, viola i klavir. Osam muzičarki i muzičara izvešće kompozicije japanskog autora Toru Takemitsua, jednog od najznačajnijih japanskih autora druge polovine XX veka. Njegovim delima "Bryce" i "Rain Spell", ovo će biti premijerno izvođenje u Srbiji. Početak je u 19 časova.

Četvrtak, 7. decembar 

Sastav Dabiška nastupa u Fridi. Upad je 300 dinara, a početak u 21 čas.

Projekcija filma "FLAŠAROŠI" održava se u Kulturnom centru Novog Sada. Na periferiji srpske prestonice nalazi se jedna od najvećih deponija u Evropi - Vinča. Nekada arheološko nalazište neolitske kulture u Evropi, ovo toksično mesto, podložno požarima, predstavlja radno mesto zajednici sakupljača plastičnih flaša - flašarošima. Projekcijom "Flašaroša" počinje smotra dokumentarnog filma DokZima u okviru koje će publika svakog četvrtka u KCNS tokom decembra imati priliku da pogleda zanimljive dokumentarne filmove. Upad je 300 dinara, a početak u 19 časova.

KBO! i Wrishlas nastupaju u Fabrici. KBO! iza sebe ima 14 izdanja, što na kasetama, što na CD-ovima, što na vinilu, od kojih su mnogi postali neizostavna pank lektira u muzičkom smislu. Kao svojevrsna najava proslave četrdesetodogišnjice postojanja grupe, 2022. godine objavili su novi album na CD-u i vinilu. Album simbolično nosti naziv "100%" i sadrži trinaest novih pesama. Wrishlas je pank bend koji je oformljen u leto 2022. godine, a čiji su članovi osnovci iz Sremske Kamenice i Bačke Palanke. Karte su u pretprodaji 800 dinara, a na dan koncerta biće 1.000. Početak je u 21 čas.

Promocija knjige Jovana Komšića "Prividi identiteta - Demokratija u magli nacionalnog preporoda" održava se u prostorijama NDNV-a. "Stvarajući nadmoćno i otvoreno delo o prividima identiteta, Komšić je odbranio ideju identiteta, kao pounutrašnjenog, ali sobodom oplemenjenog nasleđa, samorefleksije, individualne vokacije i postignuća", navodi se u recenziji prof. dr Ratka Božovića. Početak je u 18 časova.

Rammstein veče je u Gerili. Legendarne hitove nemačke mašinerije iz Berlina, pratiće i jedinstveni video show sa najboljim momentima iz njihove karijere. Ulaz je slobodan, a početak je u 21 čas.

Tribina "Nasilje prestaje s tobom" održava se u Rektoratu Univerziteta Novi Sad. Na tribini će govoriti predstavnici državnih organa, institucija gradskog i pokrajinskog nivoa i nevladinog sektora. Početak je u 10 časova.

Language club je u Radio cafeu. U pitanju je nedeljni događaj koji okuplja entuzijaste za jezike i poliglote. Najčešće ćete imati priliku da pričate na srpskom, engleskom, ruskom, nemačkom, španskom i italijanskom. Početak je u 20.30.

Petak, 8. decembar 

Detour nastupa u Gerili. Detour je danas prepoznatljiv među poklonicima kvalitetnog, savremenog, elektro-akustičnog pop zvuka. Upad je 1.500 dinara, a početak u 21.30.

Krankšvester i Sajsi MC nastupaju na Novosadskom sajmu. Članovi sastava Krankšveser su 3ki Stil (Davor Miletić) i Sett (Hrvoje Marjanović) od ranije poznati kao solo izvođači, a na muzičkoj sceni kao duo su više od deset godina. Zbog svojih satiričnih, ironičnih, duhovitih tekstova i autentičnog stila su brzo postali miljenici čitavog regiona. Karte su 1.500 dinara za parter, a 2.000 za fan pit. Početak je u 21 čas.

Subota, 9. decembar 

Jolly Little Bunch i Monohrom nastupaju u Bulevar booksu. Jolly Little Bunch sastav za sebe kaže da su posle neuspele kriminalne karijere shvatili da bi trebalo da se okušaju u rokenrol muzici. Monohrom je novosadski bend osnovan 2016. godine. Inspirisan britanskom alternativnom scenom 90-ih, indie rokom 2000-tih i rokenrolom 60-ih, bend stvara autentičan zvuk koji spaja različite muzičke uticaje. Cena karata nije navedena, a početak je u 21.30.

"(ne)normalni" sviraju Divljana i Haustor na Spensu. Imaćete priliku da čujete pesme iz opusa Vlade Divljana iz doba Idola i solo karijere, Rundeka iz vremena Haustora, a kao i obično, odsviraće i nekoliko autorskih pesama. Karte su 1.000 dinara, a početak je u 22 časa.

Pero Defformero proslavlja 30 godina benda u Fabrici. Na koncertu će promovisati svoj novi album "Muzika za ljude bez prijatelja", a ostatak repertoara će činiti najznačajnije pesme iz ranijih perioda njihove karijere, te će za tu priliku spremiti posebnu set listu. Karte su u pretprodaji 1.200 dinara, a na dan koncerta iznosiće 1.500. Početak je u 21 čas.

Goblini nastupaju na Novosadskom sajmu. Goblini, na čelu sa svojim frontmenom Brankom Golubovićem Golubom već tri decenije od izlaska prvog albuma ostaju autentični, koncertno atraktivni, ali i dragi publici zbog svoje beskompromisnosti, iskrenih i upečatljivih stihova, u kojima nema mesta kalkulaciji, pokazujući svima primer da i grupa iz provincije može da dosegne najveće muzičke visine. Karte su 1.500 dinara, a početak je u 21 čas.

Priku i Runy "vrte" u Tunnelu. Upad je 1.200 dinara, a početak u 23 časa.

Pop zone Superbass žurka je u Gerili. Očekuju vas najveći pop hitovi od 2000-tih do danas. Karte su u pretprodaji 300 dinara, a na dan žurke biće 500. Početak je u 21 čas.

Dani Istre u Vojvodini obeležavaju se u kulturnom centru Vojvodine "Miloš Crnjanski" i Ordinacija art cafeu. Pod nazivom "ISTRA CLASSIC" novosadskoj publici predstaviće se istarski umetnici programom na osnovu istarskih kompozicija, u okviru "Koncertne serije kamerne muzike" koja se od oktobra do decembra održava u kulturnom centru Vojvodine "Miloš Crnjanski". David Kumpare (klarinet), Samanta Stell (faluta), Sandro Vešligaj (klavir) i Anamarija Lovrečić (harmonika) izvešće dela istarskih kompozitora 20. i 21. veka. Nakon klasike, u Ordinacija art cafeu sledi "ISTRA ROCK" posvećen istarskim kompozicijama 20. i 21. veka, za koje će blok u rok i pank žanru pripremiti i izvesti DJ Filjo (Ivo Zuban). Početak je u 19 časova.

Pekinška patka i Madresi nastupaju u klubu Mitraljez, u Zrenjaninu. Hitovi benda Pekinška Patka "Bolje da nosim kratku kosu" i "Biti ružan, pametan i mlad" do danas su ostali poruke kojima se izražava bunt i generacijski jaz. Misija nove postave benda je da prenese energiju novim generacijama, podseti savremenike "kako je to nekada bilo" i istovremeno afirmiše pank i rok muziku. Specijalni gosti, iako Zrenajninski bend, Madresi će po prvi put nastupiti u klubu Mitraljez i zagrejati vas. Karte su 1.000 dinara, a početak je u 22 časa.

Nedelja, 10. decembar 

Stand up show Srđana Dinčića "Merkur beskućnik" je u SNP-u. "Merkur beskućnik" je Srđanov šesti specijal. Prethodnih pet su "Ispod nevidljivog kišobrana", "Laž po istinitom događaju", "Đavo iz jagode", "Treće stanje" i "U procesu". Karte su 1.500 dinara, a početak je u 20 časova.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 22. do 28. jula

Sredina jula donosi nam nekoliko zanimljivih događaja.  

.

Završetak Exita u znaku nešto tvrđeg zvuka

Četvrtog i poslednjeg dana ovogodišnjeg EXIT festivala publika na Petrovaradinskoj tvrđavi imala je priliku da uživa u rok i metal…

.

Nedeljni vodič od 15. do 22. jula

Exit je prošao, događaja je značajno manje, ali to ne znači da nema zanimljivih sadržaja.  

.

Subota na EXIT-u: od panka do romantike

Subotu na EXIT-u možete da prepoznate po nekoliko stvari. Na prvom mestu, to je publika koje ima mnogo više i…

.

Joker Out i Black Eyed Peas obeležili petak na Exitu

Druge večeri EXIT-a najviše pažnje privuklo je dvoje hedlajnera - pre svega bend Black Eyed Peas čiji je nastup publika…

.

Četvrtak na Exitu: šarenilo i energija festivala

Uvodni dan EXIT-a obeležila je evrovizijska ekipa, dok bi se četvrtak, zvanično prvi dan festivala, nekako mogao staviti pod jednu…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 12:00 Leto na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo