...
TRENUTNO13:00 - 14:00RetroTips

Kultura

Nedeljni vodič od 31. jula do 6. avgusta

30.07.2023.

"Špic" letnje sezone, vreme u kome su dešavanja na minimumu. Ipak i u takvom periodu pojavi se po neka žurka, izložba ili projekcija filma.

.

Ponedeljak 31. jul

U Galeriji SULUV biće otvorena izložba Tatjane Jovančević "Iskidano Nebo (cont.)". Tatjana Jovančević je rođena i odrasla u Bosni i Hercegovini. Zatekla se u SAD kao srednjoškolka sa izbegličkim statusom, kad je započeo rat. Diplomirala je na Northern Illinois University, a trenutno živi u Kikindi. Njen glavni način izražavanja su ekspresivni potezi na papiru, ali ponekad koristi i i druge materijale. Opus radova sastoji se od crteža velikog formata, kolaža i efemernih intervencija u spoljašnjem prostoru. Otvaranje izložbe je u 20h, a trajaće do 11. avgusta 2023.

Radionica "Kako da sedite pravilno?" počinje u 17 časova u Američkom kutku. Radionica traje dva sata i na njoj ćete naučiti kako je pravilan položaj celog tela, ali i različitih delova povezan sa vašim disanjem i dalje kvalitetom vaše pažnje. Radionica se održava na engleskom jeziku, a broj učesnika je ograničen na šest, radi maksimalne funkcionalnosti i individualnog pristupa tokom radionice. Moderator je Jurij Zidčenko, ruski lekar, specijalista za rehabilitaciju i fizioterapeut, sa 18 godina iskustva u motornoj rehabilitaciji stotina ljudi sa oštećenjima centralnog nervnog sistema. Prijave se vrše popunjavanjem formulara na ovom linku https://forms.gle/4ogQfEGtNYkRVmSo7

Utorak 1. avgust

U Kulturnom centru Vojvodine "Miloš Crnjanski" otvara se samostalna izložba Dijane Molac. Dijana Molac je završila Srednju školu za dizajn "Bogdan Šuput", a diplomirala vajarstvo 2017. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2021 . Bila je izlagač na raznim grupnim izložbama u Novom Sadu, a održala je i jednu samostalnu izložbu u Kulturnom centru u Temerinu 2022. pod nazivom "Životna sredina". Otvaranje je u 19 časova, a posetioci će moći da pogledaju izložbu svakog radnog dana od 8 do 15 časova, do 15. avgusta.

Sreda 2. avgust

Nema najavljenih događaja

Četvrtak 3. avgust

Nema najavljenih događaja

Petak 4. avgust

Predavanje "Skulpture iz doma jednog arhitekte", Stanislave Jovanović Mindić, kustoskinje GMS, održava se u Galeriji Matice srpske, u sklopu pratećeg programa izložbe "Poklon-zbirka Dragiše Brašovana".  Predavanjem će biti ukazano na skulpture koje su bile deo enterijera kuće gde je živeo i stvarao čuveni arhitekta. Iako zastupljene u manjem broju, skulpture iz doma porodice Brašovan upućuju na veze arhitekte i autora vajarskih radova, s jedne strane, dok se pogledom na osobenosti pojedinačnih dela može govoriti o preovlađujućim tendencijama u razvoju skulpture 20. veka. Brašovan je kao prijatelj, ali i kao arhitekta oko sebe okupio istaknute umetnike sa kojima je zajednički radio. Dugogodišnje prijateljstvo i saradnja s Sretenom Stojanovićem, Ristom Stijovićem i Mladenom Josićem rezultirala je nekim važnim projektima koja svedoče o preplitanju privatnog i profesionalnog, o povezanosti arhitekture i drugih umetnosti. Početak je u 19h.

49. Novosadski noćni bazar održava se na Ribljoj pijaci, početak je u 18h.

Serijal savremenog italijanskog filma pod nazivom "1200 kilometara lepote" održava se svakog petka do 25. avgusta u Kulturnoj stanici Eđšeg. Ovog petka na repertoaru je film "Šta ja radim ovde?" (Ma che ci faccio qui, 2006). Režiju potpisuje Frančesko Amato. Projekcije se održavaju u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu. Početak je u 21 čas, a ulaz je slobodan.

Subota 5. avgust

ELECTROПОП žurka održava se Borisovom ateljeu. Warm up hour je rezervisan za The Weeknd, a DJ podrška je Fich. ELECTROПОП je party brend iz Novog Sada. Nastao je sa ciljem da na jednom mestu okupi ekipu koja će izbrisati razlike među ljudima i muzičkim žanrovima. DJ setovi su bazirani na aktuelnom i retro dance, synth, pop i rnb zvuku - Doja Cat, Konstrakta, Olivia Rodrigo, Avicii, Z++, Lady Gaga, Tam, The Weeknd, Senidah, Billie Eilish, Dua Lipa, Madonna, Taylor Swift, Ariana Grande, Sajsi MC, Beyonce, Cardi B, Mimi Mercedez, Nicki Minaj...

Bajmok Rock Fest 2023 počinje u 18 časova, ispred platoa KPD "Jedinstvo-Egyseg" u Bajmoku. Headlineri su apatinski punk rock sastav Majkan i subotička NU metal grupa D ZOO. Uz njih, nastupaju BeaTchy Boys (Beograd), In PROgress (Bajmok), Trg (Tavankut) i Afterburn iz Novog Kneževca. Festival će otvoriti dečji gitarski ansambl "No Name".

Nedelja 6. avgust

Dan za odmor i Oradio.

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. jula

Projekcije, koncerti, predavanja, jedna zanimljiva šetnja i noćni bazar. Sve to vas očekuje ove nedelje u Novom Sadu, Somboru, Subotici…

.

Nedeljni vodič od 1. do 7. jula

Malo Exita i još malo Exita!

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. juna

Za kraj juna, od svega po malo! 

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. aprila

Prolećno vreme iskoristite na najbolji mogući način!

.

Nedeljni vodič od 4. do 10. februara

Ove nedelje očekuje vas obeležavanje mnogobrojnih rođendana Boba Marlija, radionice i svirke...

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Radio Grafiti
  • 13:00 RetroTips
  • 14:00 ŠpacirBećar
  • 15:00 Vaš DJ sat

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo