...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Kultura

Nedeljni vodič od 29. novembra do 5. decembra

28.11.2021.

Decembar nas dočekuje uz gomilu zanimljivih muzičkih događaja.

.

Ponedeljak, 29. novembar 

Phil Minton i Szilárd Mezei nastupaju u KC Labu. Koncert je u potpunosti improvizativan muzički performans u izvođenju legendarnog engleskog pevača Phila Mintona, koji ove godine 81 godinu i Szilárda Mezeija, vojvođanskog muzičara. Ovo je prvi zajednički duet ova dva umetnika. Upad je 400 dinara, a početak u 20 časova. 

U okviru ciklusa "Antologija filma", u Zenit booksu se prikazuje "Dilindžer" Džona Milijusa. Milijusu je "Dilindžer" prvi film koji je režirao. Kasnije su sledili "Konan varvarin", "Vetar i lav" "Dan velikih talasa", serija "Rim"... Proslavio se kao scenarista "Sudije Roja Bina" i "Džeremaje Džonsona" (kasnije i "Apokalipse sada"), tvorac je najcitiranijih replika iz serijala o Prljavom Hariju (umesto honorara tražio je antikvarnu pušku) i genijalnog monologa Roberts Šoa u Ajkuli (o brodolomu USS Indijanopolisa). Poslužio je i kao inspiracija za lik Džona Gudmena u "Velikom Lebovskom". Početak je u 19.30.

Utorak, 30. novembar 

Predstava "Tramvaj zvani želja" očekuje vas u Pozorištu mladih. Ovo je komad koji govori o tome šta je u stanju čovek da podnese ili ne primeti, zarad prezervacije muško-ženskog odnosa koji se zasniva na sekusalnoj želji, kao i zarad poboljšanja egzistencijalnih uslova. Početak je u 19 časova, u maloj sali.

Koncert "Italijanski instrumentalni romantičari" održaće se u Eđšegu. Sviraće pijanistkinja Nataša Špaček, violinista Igor Aleksić i čelista Dušan Kočišević, a na repertoaru će biti klavirska trija slavnih italijanskih romantičara Đuzepea Martučija i Đulija Rikordija. Početak je u 19 časova.

Infoteka Crne Kuće 13 organizuje promociju knjige "O državi" Antonija Gramšija. Izdavačke kuća Jugocoord i Proletkult odlučile su da zajedno izdaju publikaciju koju čine rasprave Antonija Gramšija, a razlog zbog koga su se opredelile za Gramšija je to što njegova analiza društvenog i političkog sistema precizno odgovara sadašnjem istorijskom trenutku i pruža uvid u brojna pitanja koja nas okružuju, od pitanja masovne kulture, preko načina funkcionisanja kapitalističkog sistema, do načina funkcionisanja formalne demokratije i formiranja političkih partija. Početak je u 18 časova.

Sreda, 1. decembar 

Dva koncerta Nikole Vranjkovića (1. i 2. decembar) očekuju vas u Fabrici. Nikola će sa svojim bendom promovisati aktuelno izdanje, trostruki live album "Biološki minimum", snimljen u beogradskoj Kombank dvorani. Album u potpunosti prenosi specifičnu koncertnu atmosferu ovog sastava, kao i sviračku preciznost i ubedljivost koji su na izuzetno visokom nivou u prezentaciji autorske muzike ovog jedinstvenog kompozitora i tekstopisca. Ulaznice su u pretprodaji po ceni od 1.000 dinara i možete ih kupiti preko Gigs Tixa. Na dan koncerta cena će iznositi 1.300 dinara, a tada ćete ih moći kupiti na biletarnici Fabrike. Početak oba koncerta je u 19.30.

KC Lab obeležava svetski dan borbe protiv side. Očekuju vas: predavanje na temu PrEP-a, kao mera prevencije HIV-a koje će održati studenti Medicinskog fakulteta; Živa knjiga (mogućnost razgovora sa HIV pozitivnom osobom); brzo testiranje na HIV (u suterenu KC Lab-a svi posetioci će putem savetovanja i brzog testiranja, moći da provere svoj HIV status, uzimanjem krvi iz prsta i dobiju svoj rezultat za 20 min); nastup DJ Nemanje Topića. Početak je u 18 časova.

Četvrtak, 2. decembar 

Beogradska jazz fusion grupa Bosque Sound Community sviraće u KC Labu. Neposredno pred pandemiju, bend je objavio svoj drugi autorski album za izdavačku kuću "Metropolis Records" i tek ove 2021. godine je imao priliku da ga promoviše širom zemlje na raznim jazz festivalima, ali je ovo prva prilika da se predstavi novosadskoj publici. Upad je 300 dinara, a početak u 20 časova.

Projekcija filma "Glorije" očekuje vas u Domu b-612. "Glorije" prikazuje život Glorije Stajnem, američke feminističke novinarke i društveno-političke aktivistkinje koja se proslavila nakon njenog članka "Posle crnačke moći, žensko oslobođenje", objavljenog 1969. Gloriju igraju četiri različite glumice u četiri različite faze njenog života. Početak je u 19 časova, a za ulaz je obavezan zeleni sertifikat.

Petak, 3. decembar 

Panonia Dry Sea festival biće održan u SKC Fabrici. Ideja vodilja Panonia Dry Sea festivala je popularizacija i promocija stoner rock i sludge rock zvuka, a ove godina nastupiće bendovi Direct drive, Hill, Madvro i Remedy. Cena ulaznice je 500 dinara i moći će da se kupi na dan održavanja festivala, na biletarnici Fabrike. Početak je u 19 časova. 

Vice žurka vas očekuje u Gerili. Loobane i Zharulja vas pozivaju da se sklonite sa hladnoće, ugrejete Gerilu i uživate u hitovima koji su se slušali 80-ih godina. Ulaz je besplatan, ali će vam trebati negativan test ili potvrda o vakcinaciji. Početak je u 21 čas.

Kristijan Molnar nastupa u klubu Tunnel. Kristijan je tvorac Christallization Radio Showa, koji je pokrenuo sa idejom promovisanja elektronske muzike u Srbiji. Na sceni je od 2006. godine, a iza njega su brojni zapaženi nastupi. Delio je pult sa svetskim facama kao što su Black Coffee, Jeff Mills, David August i Red Axes. Upad pre ponoći je 400 dinara, dok će nakon toga biti 600. Početak je u 23.

Subota, 4. decembar 

Synthwave veče vas očekuje u KC Labu. Na četvrtom izdanju "Synthwave Night" žurki pojaviće se i specijalni gost - Isidor Bobinec. Jedan od najpoznatijih synthwave producenata će izvesti nekoliko svojih najvećih hitova i tako uveličati ovaj događaj. Početak je u 18 časova.

Metal bendovi Pustoš, Progon i Scaffold sviraju u klubu Dvorište. Trio Pustoš dolazi iz Inđije i predstaviće album prvenac "Suton". Progon je već dobro poznat novosadskoj metal sceni. Njihov demo EP "Merciful Angel" je dobio mnoge simpatije kod publike. Nedavno su izbacili pesmu "Hypocrasy Of Love" i na ovoj svirci će da je promovišu. Scaffold je, može se reći, jedan od starijih bendova na srpskoj underground sceni. Osnovan je početkom devedesetih u Beogradu. Svirali su rame uz rame sa dosta poznatih metal bendova od kojih su najzvučniji Cannibal Corpse i Napalm Death. Cena karte je 200 dinara, a kapija kluba otvara se u 20 časova.

Dvodnevni seminar alternativnih politika: Mediji zajednice očekuje vas u Crnoj kući. Iz interesa za pokretanjem lokalnog samoorganizovanog radija, CK13 organizuje ovaj seminar u saradnji sa radijskim novinarima, Mirjanom Radulović i Branimirom Slijepčevićem, pokretačima nezavisnog Radio Rojc iz Pule. Cilj seminara je da polaznike upozna sa konceptom medija zajednice i motiviše ih da pokrenu svoj medij. Rok za podnošenje prijava je četvrtak, 2. decembar u ponoć. Prijave se vrše putem online formulara kojem možete pristupiti preko ovog linka: https://docs.google.com/.../1FAIpQLSfVEGwuXOY118.../viewform. Početak je u 17 časova, a za učešće će vam biti potreban zeleni sertifikat.

Zaplešite uz "Jazzeralnu probu" u PUBeraju. Za dobru atmosferu će se pobrinuti Vasa Vučković (klarinet/sax), Milan Deran Jančurić (sax/alt sax), a prati ih Vukašin Vojvodić VKSHN za DJ pultom. Ulaz je besplatan, a početak je u 21 čas.

Casillas i Lepša Brena sviraju u Fabrici. Casillas je noise rock bend iz Novog Sada, koji je nedavno objavio prvi album u izdanju Studentskog kulturnog centra Novi Sad. Lepša Brena je novosadski pop duo koji čine Atila Antal i Višnja Žugić. Njihova muzika je spoj arhitektonskih ideja i pop melodija. Njihov prvi album "Prazni gradovi plešu" objavio je takođe Studentski kulturni centar Novi Sad. Cena ulaznice je 400 dinara i moći će da se kupi na biletarnici Fabrike, pred početak svirke koja počinje u 19.30.

Predstava "Detinjarije" vas očekuje u Pozorištu mladih. Posle 15 godina Tihomir Stanić ponovo igra hit komad "Detinjarije". Početak je u 19.30, a karte su 1200 dinara za balkon i 1400 za parter.

Povodom osmog rođendana "Šurenja" u K9 Station dolazi trenutno najsjajnija zvezda na svetskoj DNB sceni - MONRROE iz Velike Britanije. On je predstavnik eminentne "Shogun Audio" izdavačke kuće koja uskoro slavi dve decenije postojanja, a Britanac iza sebe ima mnogobrojne hitove sa višemilionskim pregledima na svim muzičkim platformama i to ga izdvaja od mnogih, s obzirom da je veoma mlad i na sceni tek nekoliko godina. Karte koje su preostale su regular 2 (1199 dinara) i VIP (1999 dinara). Početak je u 22.30.

Stuttgart Online i M.U.D.A nastupaju u Domu b-612. U okviru promocije vinilnog LP-a "Štutgart na vezi" u Novi Sad posle dužeg vremena dolazi Stuttgart Online. Kao gosti na koncertu će nastupiti novosadski trojac M.U.D.A. Očekuje vas veče bas gitara i bubnjeva, buke i poruke. Karte možete kupiti u Mungos CD shopu (prvih 30 karata - 800 dinara, regularna cena - 1000, na dan svirke - 1200). Početak je u 20 časova, a za ulaz će biti potreban zeleni sertifikat.

Nedelja, 5. decembar 

Nakon ovoliko subotnjih događaja, predlažemo da se odmoriti i spremite za novu radnu nedelju.

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 22. do 28. aprila

Poslednja nedelja aprila bogata je raznolikim događajima.

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. aprila

Ove nedelje u Novom Sadu vas očekuje dosta raznovrsnih događaja, od izložbi, kvizova i filmskih projekcija, do žurki, koncerata i…

.

Nedeljni vodič od 1. do 7. aprila

Početak aprila ispunjen je interesantnim događajima, pa će svako moći da pronađe nešto po svom ukusu. Očekuju vas koncerti i…

.

Nedeljni vodič od 25. do 31. marta

Poslednja nedelja marta donosi u Novi Sad veliki broj interesantnih događaja, među kojima je najviše koncerata.

.

Nedeljni vodič od 18. do 24. marta

Ove nedelje vas očekuje dosta zanimljivih događaja, tu su razni koncerti, žurke, stand up večeri, radionice i izložbe.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo