...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Kultura

Nedeljni vodič od 29. maja do 4. juna

28.05.2023.

Poslednji dani maja donose izložbe, radionice, predavanja i stand up večeri, dok je početak juna predviđen za koncerte i žurke.

.

Ponedeljak, 29. maj 

Godišnja izložba studenata Visoke tehničke škole strukovnih studija otvara se u SKC Fabrici. Otvaranje je u 19 časova, a postavka će moći da se pogleda do 7. juna, svakog radnog dana od 9 do 15 časova. Dodela nagrada održaće se 2. juna u 13 časova u amfiteatru Visoke tehničke škole strukovnih studija u Novom Sadu.

Izložba Slobodana Bodulića pod nazivom "Pojam vremena" otvara se u SULUV galeriji. "Asamblaži na izložbi imaju snagu simbola, a izdvojeni i ugrađeni objekti u reljefu asamblaža svoje izvorno poreklo u prirodi. Sakupljeni objekti i elementi nisu zamena za neku stvar, oni su sama stvar, namerno uzeta iz prirode. Zato ovi prirodni elementi imaju poseban značaj, izražen organizovanom estetikom, predstavljen likovnim jezikom, u mediju reljefa", kaže autor. Otvaranje je u 20 časova, a postavka može da se pogleda do 9. juna.

Stand up show Srđana Olmana "Šta nas je snašlo" očekuje vas u Gerili. "Šta nas je snašlo?" govori o periodu koji je Olman prolazio tokom epidemije korona virusa. Bez posla, bez aplauza i bez kreativnog izražavanja, on se iz Beograda vraća u rodnu Suboticu na nekoliko meseci i doživljava nešto što nije mogao ni zamisliti pre samo nekoliko meseci, dok je sa svojim stand up-om obilazio Kanadu, Evropu i Balkan... Ko su epidemiolozi, kako je počela korona i kako je vratiti se kod roditelja u 34. godini, samo su neke od tema koje ćete čuti u ovom showu. Karte su 800 dinara, a početak je u 20.30.

Projekcija filma "Metropolis" je u CK13. U pitanju je klasik nemačkog režisera Frica Langa, ekspresionistički naučno-fantastični film čija je radnja smeštena u budućnosti, u gradu struktuiranom vertikalno, u skladu sa društvenim statusom svojih stanovnika. Početak je u 20 časova.

Prezentacija programa stipendiranja za studente računarstva je u American corneru. Program za usavršavanje studenata računarskih nauka (CSSAP) je istraživački program koji nudi tromesečnu letnju stipendiju na Odseku za računarske nauke Rice i Texas A&M univerziteta iz Hjustona, a namenjena je studentima osnovnih studija koji su trenutno upisani na program računarskih nauka u Srbiji. Na prezentaciji će govoriti dr Zoran Budimlić, profesor sa Rice i Texas A&M univerziteta koji će predstaviti program, dosadašnje rezultate, kao i bivše učesnike programa. Prijave su na https://forms.gle/XrAcMsgBFVwwYsiD8, a početak je u 18 časova.

Utorak, 30. maj 

Razgovor i druženje sa Banetom Kercom očekuju vas u Bulevar booksu. Kada je 1981. redakcija YU STRIP-a odlučila da obogati sadržaj magazina stripom koji bi po duhu bio blizak tradiciji američkih superheroja, Toza Obradović i Bane Kerac smislili su tri predloga, od kojih je na kraju izabrana Cat Claw, svojevrsna ženska verzija Spider-Mana. Nakon nekoliko početnih, Marvelom inspirisanih epizoda, za koje je scenarijo napisao Slavko Draginčić, Bane preuzima sve uzde u svoje ruke i okreće celu stvar naglavačke. Početak je u 19 časova.

Northwest nastupa u KC Labu. Northwest je eksperimentalni pop duo sa sedištem u Londonu i Madridu, a ćine ga španski multiinstrumentalista, tekstopisac i producent Ignasio Simon i vizuelna umetnica, producentkinja i pevačica Mariuka Garsija-Lomas. Upoređivani su sa izvođačima kao što su Radiohead, Mark Hollis, Miles Davis i Portishead. Cena karata nije navedena, a početak je u 21 čas.

Sreda, 31. maj 

Filokafe pod nazivom "Može li novac kupiti sreću?" održava se u Bulevar booksu. Dobro je poznata tvrdnja da živimo u materijalističkom svetu u kojem novac predstavlja apsolutno merilo svih vrednosti. To je svet u kojem je razmenska vrednost prevagnula nad životnom i u kojem novac predstavlja cilj, a ne sredstvo. Koja je zapravo uloga novca u savremenom svetu i kako on utiče na naše opšte blagostanje i shvatanje života? Ukoliko želite da diskutujete o ovoj temi, potrebno je da se prijavite putem mejla psihopraxis@gmail.com ili porukom u inbox stranice Psihopraxis na Facebooku ili Instagramu. Kotizacija za učešće je 600 dinara, a početak je u 19 časova.

Razgovor o klimatskoj krizi održava se u CK13. Kako kažu organizatori, ideja je da se klimatska kriza približi svima koji žele da saznaju više o njenim uzrocima i posledicama, ali i o tome kako samostalno i organizovano možemo preduzeti korake da se istoj suprostavimo. Početak je u 18.30.

Časovi harmonike i klavijature održavaju se u omladinskom centru OKCe. Prijave su na https://forms.gle/hRbgNAo2tLYuZiiy7, a početak je u 16 časova.

Stand up Srđana Dinčića "U procesu" je u Domu kulture. Spremite se za sjajno veče koje vam priprema dr Dinčić i prepustite se njegovoj provereno uspešnoj terapiji, jer smeh je lek. Karte su 1.100 dinara, a početak je u 20 časova.

Radionica medijske pismenosti "Saznaj i razaznaj" održava se u Ogranku "Anica Savić Rebac". "Saznaj i razaznaj" je program usmeren na razvijanje veština medijske pismenosti neophodnih za prepoznavanje dezinformacije i propagande i razvijanje zdravih navika konzumiranja svih medijskih sadržaja sa kojima dolazimo u dodir u toku dana. Kako kažu organizatori, učestvovanjem u radionici stičete veštine potrebne za identifikovanje različitih strategija manipulisanja prisutnih u medijima i stvaranje emocionalne otpornosti u odnosu na njih, razlikovanje dezinformacija od činjenica i deljenje sadržaja na odgovoran način. Prijave su na https://forms.gle/FaMbbptXyrcBfSPQ8, a početak je u 17 časova.

Četvrtak, 1. jun 

Predstavljanje festivala Dok'n'Ritam očekuje vas u Fabrici. U pitanju je jedinstven festival u Srbiji koji, pored takmičarske i revijalne selekcije muzičkih dokumentaraca, uključuje i promocije muzičkih knjiga, kao i koncerte afirmisanih i neafirmisanih sastava iz regiona. Festival se održava u Beogradu, u Domu kulture Studentski grad, a u septembru 2023. će biti održan osmi put. Početak je u 21 čas.

Izložba Andrijane Vešović Zombijane "Revolucija, dok mirišem baš lijepo" održava se u Zenit booksu. Izložba za temu ima ženu, od šnale pa do ženskih prava. Otvaranje je u 19 časova, a od 21 čas počinje licitacija radova, gde će najveća ponuda nositi rad kući. Prihod od svih radova koji budu izlicitirani na izložbi biće doniran centru Srce.

Koncertu studenata kompozicije Akademije umetnosti u Novom Sadu održava se u Eđšegu. Na koncertu će biti izvedena dela studenata sa osnovnih, master i doktorskih studija kompozicije, a takođe i dela Đ. Damjana, A. Azaševca, Z. Borbelja, S. Brcanskog, A. Galonje, T. Knežević i Đ. Markovića. Početak je u 19.30.

Language club je u Radio cafeu. U pitanju je nedeljni događaj koji okuplja entuzijaste za jezike i poliglote. Najčešće ćete imati priliku da pričate na srpskom, engleskom, ruskom, nemačkom, španskom i italijanskom. Početak je u 20.30.

Web Design Open Day je na Fakultetu tehničkih nauka. U okviru ovog događaja predstaviće se predavači iz uspešnih web dizajn kompanija: Kristina Pantić, software engineer (Antech Consulting), Petar Rađenović, UI/UX designer (Capcade), Olivera Perišić, HR manager (LibraFire), Neda Ilić, people operations assistant i Diana Petrović, creative director (Forwardslashny). Nakon predavanja u svečanoj sali, odabrani studenti četvrte i master godine predstaviće svoje studentske projekte izrađene u okviru predispitnih obaveza na predmetima Web dizajn i UX dizajn na osnovnim akademskim studijama Departmana za grafičko inženjerstvo i dizajn. Početak je u 18 časova.

Petak, 2. jun 

Kanda Kodža i Nebojša, Bogunov, Paraf, Vizelj i Dojo nastupaju u Limanskom parku u okviru odložene manifestacije Ritam Evrope. Koncert je besplatan, a početak je u 19 časova.

Koncert Busina Brass kvinteta održava se u Eđšegu. Kvintet je osnovan 2007. godine i dela u sklopu Udruge hrvatskih trombonista i tubista – Busina. Ovaj međunarodni ansambl čine muzičari iz Hrvatske i Slovenije, a njegovi članovi spadaju u najnagrađivanije muzičare mlađe generacije. Ansambl izvodi raznovrstan program koji se proteže od originalnih dela za limene duvače, pa sve do aranžmana poznatih orkestrarskih odlomaka, jazza, muzike 20. veka i filmske muzike. Početak je u 18 časova.

Sajam digitalnih alata za rad sa mladima TOOL FAIR održava se u omladinskom centru OPENS. Iako omladinski rad nije sam po sebi zanat, da bi bio što uspešniji potreban vam je odgovarajući alat. Digitalno doba u kom živimo donelo je velik broj korisnih alatki koje svako može da nauči da koristi. Pored upoznavanja sa metodologijama i alatima, imaćete priliku da se upoznate i sa koleginicama i kolegama iz sektora. Prijave su na https://bit.ly/toolfair, a početak je u 11 časova.

Dvodnevni muzički događaj Futura Kultura održava se u Borisovom ateljeu. U petak nastupaju Lag, SAUD, Bucalo, Praktikal i DJ RaDa, a u subotu "vrte" TRAKA, Double B, Rasheed, Kick Kong, Flowtech, A:Cortex i Shpira. Početak je u 22 časa.

Dvodnevni Green Love Matinee održava se na splavu Džoli Rodžer. U petak "vrte" Fakir, Vladimir Aćić i Danilo Vladušić, dok u subotu nastupaju Lea Dobričić, Ilija Đokovic i Perfect Pitch DJs. Karte za jedan dan su 800 dinara, dok je dvodnevna ulaznica 1.200. Početak je u 17 časova.

Violent Chapter, Sides i Offscore nastupaju u CK13. Violent Chapter je beogradski hardcore/metal bend koji je prisutan na sceni od 2006. Mnogi ih znaju i kao ekipu koja stoji iza Decaying With the Boys festa. Sa dva albuma i četiri EP-ja iza sebe, VC armada je svirala brojne koncerte, što po zemlji, što po regionu. Sides se oslanjaju na Meshuggah/Northlane nasleđe. Uveliko rade na svom prvom albumu, a za sada imaju objavljene singlove "Essence/Voices", "Bloom", "Quiet Soul". Offscore je alternativni metal bend iz Novog Sada sa kombinacijom različitih stilova i žanrova. Upad je 500 dinara, a početak u 20 časova.

U2 tribute bend One Bad Lemon nastupa u Domu kulture. Grupa One Bad Lemon nastala je u novembru 2022 godine u Beogradu kao želja nekoliko muzičara da se veliki i kvalitetetan opus grupe U2 čuje uživo u Srbiji, kao i u drugim državama gde U2 retko ili nikad nije nastupao. Karte su u pretprodaji 600 dinara, a nakon toga će iznositi 800. Početak je u 21 čas.

Međunarodna umetnička kolonija "Panonski biseri" održava se od 2. do 4. juna na više lokacija u Novom Sadu i okolini. Prvi dan programa održaće se 2. juna od 18 časova u prostoru Kulturne stanice Barka u vidu promocije četiri književna dela članova Saveza književnika u otadžbini i rasejanju. U subotu vas očekuje promocija Zbornika kolonije posvećenog J. Dučiću i K. Trifkoviću, sa radovima svih učesnika u Kulturnom centru grada Novog Sada, a 4. juna posetiće se Zmajev muzej, manastir Savinac, a zatim i jedno od ledinačkih etno domaćinstava.

Subota, 3. jun 

Nuta Beba mash-up party je u Fridi. Kako kažu organizatori, očekuju vas najluđe kombinacije poznatih hitova i suluda plejlista. Ulaz je besplatan, a početak je u 21 čas.

Indi veče je u CK13. Puštaće se Japanese Breakfast, The Magnetic Fields, The Shins, Julia Jacklin, The Smiths, Weyes Blood, The Strokes, Mitski, Alex G i mnogi drugi. Ulaz je besplatan, ali možete donirati novac za buduće događaje. Početak je u 20 časova.

Neman, Yox, Violent Chapter, Prisoner i Pustoš nastupaju na Rafal festu u klubu Mitraljez, u Zrenjaninu. Neman je bend iz Beške koji aktivno svira od 2017 godine. Svoju muziku karakterišu kao groove/hc i u svojim tekstovima obrađuju temu ljudskog uma. Iza sebe imaju jedan EP i dva singla. Yox je bend iz Valjeva, svira aktivno od 2005. i ove godine slavi punoletstvo. Žanr kome bend teži je deathcore, mada se u njihovoj muzici može naći svašta, od death metala, beatdowna, blacka i djenta, do hardcore i metalcore uticaja. Violent Chapter je nastao 2006. godine u Beogradu i bio je među pionirima modernog metala i metalcorea na lokalnoj sceni. Iza sebe ima dva albuma i nekoliko EP-ja. Prisoner je bend iz Beograda koji svira speed/thrash metal po ugledu na staru školu i same početke žanra. Pustoš je bend iz Inđije koji svoj zvuk opisuje kao epski atmosferični black metal, koji u sebi još ima primesa doom i stoner zvuka. Odnedavno ojačan drugom gitarom u postavi, bend će vam predstaviti pesme sa svog albuma prvenca "Suton" u punom sjaju. Upad je 400 dinara, a početak u 19.30.

Nedelja, 4. jun 

Dan za odmor i Oradio.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. aprila

Ove nedelje u Novom Sadu vas očekuje dosta raznovrsnih događaja, od izložbi, kvizova i filmskih projekcija, do žurki, koncerata i…

.

Atheist Rap u subotu u Hali 2 Novosadskog sajma

Slavljenički koncert novosadske pank-rok grupe Atheist Rap biće održan u subotu 6. apruila u KC Hala 2 na Novosadskom sajmu.

.

Filozofski je slobodan dok su slobodni ljudi u njemu

Veliki broj studenata, profesora i građana okupio se danas ispred Rektorata novosadskog Univerziteta, na skupu podrške i javnom času o…

.

Nedeljni vodič od 1. do 7. aprila

Početak aprila ispunjen je interesantnim događajima, pa će svako moći da pronađe nešto po svom ukusu. Očekuju vas koncerti i…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo