...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Kultura

Nedeljni vodič od 26. septembra do 2. oktobra

26.09.2022.

Navikavanje na jesenji period može da bude teško i depresivno, ali tu je gomila zanimljivih događaja koji će vam pomoći da se ne osećate tako.

.

Ponedeljak, 26. septembar 

Promocija zbirke kratkih priča SYN- očekuje vas u CK13. Sedmoro mladih pisaca i spisateljica sa Kosova: Albert Dobreva, Lorenda Saraçi, Anesa Lahi, Sumea Tërbunja, Agnesa Veseli, Jusuf Peci i Bleona Shala napisali su 14 kratkih priča zajedno sa spisateljicama iz Srbije: Nađom Kostić, Ivanom Saveljev, Milicom Ćirić i Jelenom Vukičević. Tokom događaja imaćete priliku da čujete delove priča, kako je tekao kreativni proces, kao i da preuzmete besplatan primerak zbirke. Početak je u 19 časova.

Otvaranje izložbe "Nikola Tesla i Visoka tehnička škola u Gracu" i predavanje profesora Dragana Novkovića očekuje vas u Digitalnom omladinskom centru. Izložba je posvećena studentskim danima Nikole Tesle u Carskoj i kraljevskoj Visokoj tehničkoj školi, gde je studirao od 1875. do 1878. godine i na kojoj je za svoja dostignuća dobio počasni doktorat 1937. godine. Otvaranje je u 18 časova. Postavku možete pogledati do 21. oktobra, svakog radnog dana od 9 do 21 čas, i subotom od 8 do 14 časova.

Evropski dan jezika obeležava se ispred Filozofskog fakulteta. EU info point u Novom Sadu je, kao i ranijih godina, partner na ovom događaju, a u okviru svog štanda održaće i dve jezičke radionice - na nemačkom i francuskom jeziku. Početak je u 11 časova.

Utorak, 27. septembar 

Otvaranje izložbe "Cabinet of Wonders" Gerharda Flekača očekuje vas u Svilari. Uronite u jedno drugo vreme, u svet umetničkih dela iz crkava i plemićkih kuća iz 18. i 19. veka u nedelji vizuelne umetnosti Kaleidoskopa kulture. Otvaranje je u 20.15. Izložba će trajati do 5. oktobra, a moći ćete da je pogledate svakog dana od 10 do 18 sati. 

Nova predstava Kokana Mladenovića "Što na podu spavaš" očekuje vas u SNP-u. Predstava je rađena je po motivima istoimenog romana Darka Cvijetića. Za razliku od romana predstava nam u prvi plan stavlja Pisca - Darka, koji zajedno sa ansamblom predstave, a na osnovu sećanja o svojoj porodici u ratu, na pozornici stvara svet romana "Što na podu spavaš". Glavni junak tih sećanja je Darkov mlađi brat Bota koji će se sa nepunih 18 godina, kao pripadnik vojske JNA, naći zarobljen u kasarni Viktor Bubanj u Sarajevu. ⁣⁣⁣Početak je u 19.30.

Jam session vas očekuje u CK13. Sa vama će biti bubanj, bas, gitara, klavijatura, violina, perkusije i naravno vokali, a moguće i još poneki instrument. Početak je u 20 časova.

Sreda, 28. septembar 

Promocija knjige "Klub istinskih stvaralaca" Milana Tripkovića očekuje vas u Bulevar booksu. "Klub istinskih stvaralaca" podsmeva se taštini, ideologiji i nostalgiji, mangupski žonglirajući specifičnostima Novog Sada. Odnos privida i stvarnosti sve je samo ne jednostavan... Početak je u 19 časova.

Stand up Nikole Radojlovića "Mala neprijatnost" je u Domu kulture. Nikola Radojlović je poslednjih šest godina član organizacije Standup.rs i njegov smisao za humor je nešto što bi neko nazvao crni humor, a onaj ko zna Nikolin rad, najverovatnije bi samo klimao glavom i smejao se. Karte su u prodaji po ceni od 700 dinara, a na dan nastupa iznosiće 900. Početak je u 20 časova.

Vođenje kroz izložbe "Sava Šumanović i i evropski realizmi između dva svetska rata" i "Sutra je ponedeljak" očekuje vas u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog i Muzeju savremene umetnosti Vojvodine. Posebno se ističe činjenica da su i Raša Todosijević i Uroš Đurić, koji će voditi posetioce kroz izložbe, dobitnici likovne nagrade "Sava Šumanović", što na jedinstven način spaja tri umetnika. Broj posetilaca za vođenje kroz izložbu "Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata" u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog je ograničen te je za prisustvo potrebna prijava na telefon 021/ 472 99 66. Početak je u 17 časova.

Četvrtak, 29. septembar 

Promocija publikacije "Istraživanje beskućništva u Novom Sadu" očekuje vas u CK13. Istraživanje je sprovedeno u periodu novembar 2021. – februar 2022. godine i podrazumevalo je tri faze prema tri područja analize: 1) istraživanje stavova Novosađana o beskućništvu; 2) istraživanje rada i kapaciteta institucija i organizacija koje se bave suzbijanjem i prevencijom beskućništva na teritoriji grada Novog Sada; 3) istraživanje životnih putanja osoba u situaciji ili riziku od beskućništva u Novom Sadu. Početak je u 19 časova.

Language exchange club je u Radio cafeu. Kako kažu organizatori, vežbaćete jezike sa ljudima iz celog sveta, steći nove prijatelje i odlično se zabaviti. Početak je u 20 časova.

Karaoke veče je u Gerili. Rezervacije su na 064 269 60 81. Početak je u 20 časova.

Petak, 30. septembar 

Dvodnevni festival srpskog džeza održava se u Domu kulture. Glavni cilj festivala je promocija kompozitora i muzičara iz Srbije, kao i njihovih autorskih projekata. Ulaz je slobodan, a početak je u 20 časova.

Premijera opere Karmen očekuje vas u SNP-u. Ovo je opera koja i danas otvara pitanja i preispituje društvene norme. Zbog žene koja veruje u sudbinu, dok istovremeno uzima život u svoje ruke, vrelog temparamenta, a hladnog srca. Uverenje da se slobodom ne trguje, iako je spremna da je skupo plati. Karmen je opera o nepristajanju na nametnuta pravila, o pravu na život, o hrabrosti, drskosti, smelosti. ⁣⁣Karte se kreću od 800 do 1.200 dinara. Početak je u 19 časova.

Mamut i Flatlander nastupaju u CK13. Mamut je alternativni metal bend koji 2017. godine pokreće Ivo Jurčić po završetku snimanja materijala za prvo EP izdanje "Freak Show". U naredne tri godine Mamut menja nekoliko postava i prolazi kroz različite faze eksperimentiranja i traženja vlastitog autentičnog zvuka, objavljuje svoj drugi EP "Mrtvi idoli", a trenutak kada se bendu pridružuje Borna Žderić postaje novo kreativno uporište i baza za daljnji razvoj. Danas, uz Jurčića na gitari i vokalima, te Žderića na gitari, sastav čine još Niko Šafar na bas gitari i Rok Božić na bubnjevima. Kao lokalna podrška nastupiće Flatlander - novosadski doom post rock trio koji postoji i radi od 2021. godine. Upad je 400 dinara, a početak u 21 čas.

Echo Spiritus, Rachet, Sample tekst, Majmunsko ostrvo, Lena Hrvojević, Fifth piece, Two coins from Mercury, Non Grata, DREDDUP i Salto Mortale nastupaju u Fabrici povodom manifestacije Liman zove. Početak je u 20 časova. Istog dana, od 14 časova, realizuje se projekat "Živela muzika" u okviru kog će sugrađani imati priliku da sviraju zajedno sa poznatim izvođačima koji će objašnjavati procese stvaranja muzike.

Subota, 1. oktobar 

Partibrejkers sviraju u Fabrici. Kultni rokenrol bend će ovom prilikom proslaviti 40 godina postojanja. Prvih sto ulaznica košta 1.200 dinara, a nakon toga, redovna cena u pretprodaji biće 1.500 dinara. Na dan koncerta ulaznice će moći da se kupe i na biletarnici Fabrike po ceni od 1.800 dinara. Početak je u 20 časova.

Rambo Amadeus nastupa u Gerili. Nakon pauze prouzrokovane korona virusom, Rambo Amadeus započinje seriju javnih proba po klubovima koji imaju tradiciju žive svirke. Karta je 1.500 dinara, a početak u 21 čas.

Dvodnevni seminar "Feministički pristup problemu seksualnog nasilja u ratovima u Jugoslaviji" održava se u CK13. Program je deo feminističke kulture sećanja – sećanja na najteže, sistemski organizovane seksualne zločine koje su žene na ovim prostorima doživele na kraju XX veka, sećanja na bol i traumu koja nije uticala samo na konkretne žene, već na cela društva koja i danas žive sa njom. Prijave se vrše putem online formulara kojem možete pristupiti klikom na sledeći link: https://docs.google.com/.../1FAIpQLScQu8p1Ehl.../viewform. Početak je u 11.30.

Love like blood dark party je u Matki. Pravi događaj za fanove 80s & 90s zvuka, gitarskih bendova, ebm zvuka, darkwave, goth, post punk, industrial rock i retrowave. Upad je 200 dinara, a početak u 21 čas.

Elektro-vizualno-zvučni performans Billy Roisza i László Lenkesa očekuje vas u Zenit booksu. Stvaranjem zvučnog dela u trenutku, kroz fokus na elektro-vizualno-zvučnu improvizaciju, ove sesije kreativnog rada usmerene su ka slobodno lebdećoj muzici, improvizaciji u beskrajnom pejsažu zvukova, produbljivanjem interakcije između zvuka i slike, te zvučnog spektra u jedinstvenoj kombinaciji instrumenata ova dva umetnika. Ulaz je slobodan, a početak je u 20 časova.

Nedelja, 2. oktobar 

Predavanje o umetnosti flamenka i scensko-muzički nastup očekuju vas u Zenit booksu. Učestvuju dr Maja Vukadinović i Novosadski centar za istraživanje plesa i umetnost flamenka - La Sed Gitana. Početak je u 19 časova.

Žurka Izuvanje je u KC Labu. Kako kažu organizatori, očekuju vas groovy tech house obrade poznatih hitova. Početak je u 19 časova.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Finansiranje projekata kulturnog aktivizma

Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) poziva pojedince i organizacije da se prijave na Drugi javni poziv i daju svoj…

.

Vredi pročitati "Misli o nervoznoj planeti"

Studentkinja novinarstva Ivana Ivanović za ovu nedelju preporučuje da pročitate "Misli o nervoznoj planeti", autora Meta Hejga.

.

Vredi pročitati "MusicQuake: The Most Disruptive Moments in Music"

PR i bend menadžerka Branislava Kolarov za ovu nedelju preporučuje knjigu koja bi mogla da bude interesantna svim ljubiteljima muzike.…

.

Vredi pročitati "Kada telo kaže ne"

Master menadžerka ljudskih resursa Kristina Bogatinović za ovu nedelju preporučuje doktora Gabora Matea i knjigu "Kada telo kaže ne".

.

Dungeons & Dragons: Od skromnog početka do kulta

"Dungeons & Dragons" je društvena igra koja je svoje korene imala pre gotovo pedeset godina, ali i dalje privlači ljude…

.

U Beogradu i Novom Sadu počinje smotra dokumentarnog filma DokZima

Smotra dokumentarnog filma DokZima bića održana od 6. do 28. decembra u Beogradu i Novom Sadu. U pitanju je novi projekat…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo