...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Kultura

Nedeljni vodič od 24. do 30. jula

24.07.2023.

Projekcije, koncerti, predavanja, jedna zanimljiva šetnja i noćni bazar. Sve to vas očekuje ove nedelje u Novom Sadu, Somboru, Subotici i Beogradu.

.

Ponedeljak 24. jul

Počinje "Ciklus meta filma" u organizaciji Art bioskopa CK13, koji će trajati do srede 26. jula u Omladinskom centru CK13. Prvi film koji će biti prikazan je "Funny Games" austrijskog reditelja Mihaela Hanekea iz 1997. godine. Urednik ciklusa je Miloš Miletić, a ulaz na sve projekcije je besplatan.

Utorak 25. jul

Druga projekcija u okviru "Ciklusa meta filma" održava se u Art bioskopu CK 13. Na repertoaru je film "Krupni plan" iranskog reditelja Abasa Kiarostamija iz 1990. godine. Početak je u 21h, ulaz je besplatan.

Sreda 26. jul

"Ciklus meta filma" u organizaciji Art bioskopa CK13 završava se projekcijom francuskog filma "Čovek ujeo psa" iz 1992. godine. Režiju ovog filma potpisuju Remi Belvo, Andre Bonzel i Benoa Poelvorde. Početak je u 21h, ulaz je besplatan.

Četvrtak 27. jul

Otvaranje izložbe "Pokušaji emancipacije - osamdesete: Zoltan Radić, Dragan Rakić, Dragan Pantić" počinje u 20 časova na Trgu republike, ispred Gradskog muzeja u Somboru. Izložba pokazuje rad i odnos prema stvarnosti ova tri umetnika tokom 80-tih godina u Somboru, s naglaskom na njihovu zajedničku umetničku akciju 1984. Izložba uključuje slike, crteže, biografski, filmski i foto materijal koji prati najvažnije realizacije ovih umetnika u periodu od 1984. do 1988. godine, s posebnim akcentom na njihovu neformalnu grupu Alternativni provincijalni teatar Imago (APTI).

Kultni američki groove metal bend Soulfly na svojoj svetskoj turneji dolazi i u Beograd. Koncert će biti održan u Domu omladine, a počinje u 20h. Ulaznice se mogu nabaviti online, preko Ticketsclouda.

Prve projekcije u okviru 14. međunarodnog festivala kratkog filma MikroFAF biće održane 27. jula u Subotici, u prostoru "Klara i Rosa" (Petefi Šandora 15). MikroFAF je od svog prvog izdanja 2010. godine predstavio više od 500 filmova iz celog sveta i razvio se od lokalne do međunarodne plaftorme kratkog filma. "Road Edition" festivala održaće se ove godine u vidu turneje po Srbiji u cilju decentralizacije umetničkih programa, širenja publike i rezimiranja razvoja filmske scene kratkog filma tokom poslednjih 14 godina. Projekcije u Subotici su u 21 i 22h, ulaz je besplatan.

Petak 28. jul

Serijal savremenog italijanskog filma pod nazivom "1200 kilometara lepote" održava se svakog petka do 25. avgusta u Kulturnoj stanici Eđšeg. Ovog petka na repertoaru je film "Dečko od zlata" (Un ragazzo d’oro, 2014). Režiju potpisuje Pupi Avati. Projekcije se održavaju u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu. Početak je u 21 čas, a ulaz je slobodan.

Predavanje "Poetika prostora: salon kao susret privatnog i javnog" održava se u Galeriji Matice srpske, u sklopu pratećeg programa izložbe "Poklon-zbirka Dragiše Brašovana". Na ovom predavanju posetioci će imati priliku da sagledaju pitanje privatnosti kroz kulturnu istoriju salona koji su služili kao mesta javnog i privatnog okupljanja vodeće klase, a u kojima se raspravljalo o politici, umetnosti i kulturi. Predavanje vodi filozof Goran Vujkov, koji će ukazati na javne kulturne i društvene veze koje su formirale istoriju privatnog života, ali i ponašanja, navike, potrebe i ukuse. Početak je u 19h.

Četvrta Večernja šetnja "Noćna straža" počinje u 19.30 ispred planinarskog doma "Stražilovo". Dužina projektovane putanje je 10.4 km i kako bi se kompletno savladala biće potrebno oko četiri sata pešačenja, zajedno sa nekoliko kratkih pauza i jednom dužom u planinarskom domu „Stražilovo“, što ovu rutu čini odličnom za početnike, rekreativce, pa i decu. Umesto izlaska, priuštite sebi izlazak u šumu.

Subota 29. jul

Engleski pank rok bend Anti Nowhere League po prvi put u svojoj dugoj karijeri stiže u Novi Sad. Bend je nastao davne 1979. godine i od tada trese svetsku punk scenu. Zajedno s njima, u SKCNS Fabrici nastupiće i kultni crossover metal bend D.R.I. Njihov poslednji nastup na Petrovaradinskoj tvrđavi ostao je upamćen po krcatom prostoru Explosive bine Exit festivala. Ulaznice su biti u prodaji na svim Gigstix prodajnim mestima, po ceni od 2.500 dinara, dok će na ulazu karta koštati 3.000 dinara.

Treći "Start up Novosadski noćni bazar" održava se na Ribljoj pijaci, a početak je u 18 časova.

Nedelja 30. jul

Koncert poznate francuske grupe Nouvelle Vague biće održan u Botaničkoj bašti "Jevremovac" u Beogradu. Ovaj koncert je prvobitno bio najavljen za 22. jun na Kalemegdanskoj tvrđavi, ali je odložen zbog lošeg vremena. Ulaznice za koncert na Kalemegdanu važe i za koncert u Botaničkoj bašti. Nouvelle Vague je unapredio pojam "cover benda" i počeo da oduševljava publiku koja gotovo zaboravlja originalne verzije kada čuje njihov zvuk. Sa nekoliko studijskih albuma i opsežnim globalnim turnejama Nouvelle Vague je proslavio 19. godišnjicu postojanja, uz pauzu od nekoliko godina zbog korone. Ulaznice za ovaj koncert mogu se nabaviti na Ticket Vision prodajnim mestima i onlajn na tickets.rs.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 31. jula do 6. avgusta

"Špic" letnje sezone, vreme u kome su dešavanja na minimumu. Ipak i u takvom periodu pojavi se po neka žurka,…

.

Nedeljni vodič od 1. do 7. jula

Malo Exita i još malo Exita!

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. juna

Za kraj juna, od svega po malo! 

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. aprila

Prolećno vreme iskoristite na najbolji mogući način!

.

Nedeljni vodič od 4. do 10. februara

Ove nedelje očekuje vas obeležavanje mnogobrojnih rođendana Boba Marlija, radionice i svirke...

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Radio Grafiti

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo