...
TRENUTNO15:00 - 16:00Music mix by Anja

Kultura

Nedeljni vodič od 23. do 29. januara

23.01.2023.

Poslednja nedelja u januaru kreće sa izložbama, tribinama i promocijama knjiga, a potom nas očekuju razne žurke i koncerti.

.

Ponedeljak, 23. januar 

Otvaranje izložbe "Rizom" Stefana Grkovića očekuje vas u American corneru. Izložba predstavlja odabir radova iz tematskih celina imaginarnog sveta baziranog na arhetipu starih civilizacija prožetih fikcijom. Termin rizom (koren) je nešto čime se umetnik trenutno bavi. Odnosi se na teoriju koju su filozofi Deleuz i Guatari definisali kao višestruki i nehijerarhijski pristup predstavljanju elemenata. Otvaranje je u 19 časova, a izložba može da se pogleda do 6. februara.

Izložba novih članova Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine otvara se u Galeriji SULUV. Novi članovi su Slađana Đukanović, Miloš Anđelović, Dijana Molac, Tatjana Jovančević, Vesna Pavlović Pažderski, Snježana Domazet, Tadija Janičić, Milan Kujundžić, Nemanja Mrkšić, Anđela Ristić, Zorica Nikić, Jelena Vladušić i Božo Ivanković. Otvaranje je u 19 časova.

Izložba "Mladost L(j)udost" održava se u KC Labu. Krajem prošle godine, izašao je podkast pod istim imenom koji je dao glas potrebama i razmišljanjima mladih. Sada taj glas dobija novomedijsku dimenziju. Početak je u 18 časova.

Utorak, 24. januar 

Promocija knjige Jovanke Stojčinović Nikolić "Sunce pod jezikom" održava se u Gradskoj biblioteci. Pesnička zbirka sastavljena je od četiri celine: "Nasukani na sprudove (Između zemlje i neba)", "Kalemljenje sunca (Osvjetljenja)", "Kao iz dubine (Ponavljanje prizora)", i "S druge strane svijeta". Reč je o poeziji smirene lirske refleksivnosti nastale u najvišem stadijumu autorkine umetničke zrelosti u kojoj se više ne roje već rezimiraju, uopštavaju i produbljuju iskustva. Početak je u 19 časova. 

Tribina pod nazivom "Kultura sećanja u trećoj deceniji 21. veka - od ledene tišine do manipulacije sećanja" održava se u Kulturnom centru Novog Sada povodom obeležavanja sećanja na Novosadsku raciju i Međunarodni dan sećanja na Holokaust. Tribina će se baviti pitanjima relevantnosti sećanja u trećoj deceniji 21. veka, kao i problemom iskrivljenja, relativizacije, manipulacije, falsifikovanja istorije i politizacije Holokausta, zbog čega je to opasno, zbog čega je to danas najveći problem kulture sećanja, i kako se protiv toga boriti. Početak je u 18 časova, a tribinu ćete moći da pratite i uživo putem Facebooka.

Sreda, 25. januar 

Žurka Zvezde Grandža očekuje vas u Lazinom teletu. Na repertoaru će se naći Pearl Jam, Alice in Chains, Nirvana, Soundgarden, Temple of the Dog i ostala grunge rodbina (Audioslave, Foo Fighters, RATM itd.) Ulaz je slobodan, a početak je u 22 časa. 

Benefit veganska večera za Crni Ovan organizuje se u CK13. Novac od vaših donacija biće usmeren za rad Crnog Ovna, kao vid solidarne podrške ovom mestu koje je prošle nedelje doživelo novi fašistički napad. Početak je u 19 časova.

Četvrtak, 26. januar 

Veče Filmskog fronta očekuje vas u Prostoru. Imaćete priliku da pogledate "Nije zima za komarce", "Krotki", "Radio Silence", "Get Home Safe" i "Work It Class!". Ulaz je besplatan, a početak je u 19 časova. 

Arctic Monkeys tribute bend Stereo Deficit nastupa u Domu kulture. Članovi benda su Stefan Mijajlović (gitara/vokal), braća Matić - Andreja (gitara/vokal) i Nikola (bas), kao i Aleksa (bubnjevi/vokal). Iza sebe imaju već veliki broj punih koncerata širom regiona. Upad je 500 dinara, a početak u 22 časa.

SovietWave žurka održava se u KC Labu. Puštaće se post punk/alternativni bendovi iz bivših sovjetskih republika poput Molchat Doma, Electroforez, Ploho, Mono Death, Violent Youth, Aut, Ulica Vostok i drugi. Upad je 200 dinara, a početak u 19 časova.

Language club održava se u Radio cafeu. U pitanju je nedeljni događaj koji okuplja entuzijaste za jezike i poliglote. Najčešće ćete imati priliku da pričate na srpskom, engleski, ruski, nemački, španski i italijanski. Početak je u 20.30.

Asseo Jazz Trio nastupa u Zenit booksu. Bend predvodi Daniel Asseo Beja koji voli da meša stilove: tradicionalnu i modernu muziku, bezvremenske džez standarde i originalne kompozicije. Ovu vrstu muzike svira 20 godina po Francuskoj i širom sveta. Upad je 400 dinara, a početak u 20 časova.

Panel diskusija "Mračna strana svetlosti" održava se u Bulevar booksu. Diskusija će se baviti sledećim pitanjima: Zašto se bojimo mraka? Koliko je važno osvetljenje u planiranju naših gradova? Da li možemo da utičemo na globalne klimatske promene tako što ćemo rekonstruisati osvetljenje? Učestvuju psiholog Radomir Belopavlović, urbo-prostorni planer Darko Polić i Ivana Nikolić iz Smart Energy Investment kompanije. Početak je u 19 časova.

Petak, 27. januar 

Žurka 2000-tih održava se u Gerili. Očekuje vas muzika izvođača, kao što su Britney Spears, Avril Lavigne, Madonna, Eminem, 50 Cent, Snoop Dogg, David Guetta, Akon, Shakira, Rihanna, Timbaland i mnogi drugi. Ulaz je besplatan, a početak je u 21 čas.

Francis K. A. i Dolores nastupaju u CK13. Francis K. A. nastaje krajem 2021. godine u Beogradu, kada Tamara Jeličić i Miloš Mihajlović počinju da rade na zajedničkim pesmama. Sličnih muzičkih ukusa autora, osnovne odrednice stvaralaštva su elektro i pop, sa primesama shoegaze, dream pop i synthwave stilova. Dolores je ženski pop duo koji čine Ana Srećković i Marija Vukčević, filološkinje po struci, muzičarke iz strasti. Projekat nastaje u prvoj polovini 2020. godine, kao sredstvo kreativnog izražavanja u toku pandemijskih i restriktivnih mera. Svoj definisan i konačan oblik poprima kroz saradnju s jednim od najtalentovanijih mladih producenata naših prostora, Petrom Wagnerom, poznatijim kao Fantom. Upad je 500 dinara, a početak u 21 čas.

Žurka Jugoslovenka je u Domu kulture. Na repertoaru će se naći Dino Dvornik, EKV, Haustor, Denis & Denis, Idoli, Bebi Dol, Partibrejkers, Prljavo Kazalište, Oliver Mandić, Đavoli, Bajaga, a biće tu i novih snaga poput Nipplepeople, Buč Kesidi, Konstrakta, SevdahBaby, MVP, Irie FM, Z++ i Artan Lili.. Karte su u pretprodaji 600 dinara, a na ulazu će biti 800. Početak je u 21 čas.

Subota, 28. januar 

U Matki počinje nova sezona Poetariuma. Ko želi da učestvuje, izvodi i čita svoju poeziju, treba da se prijavi u inbox Poetariuma i spremi dve svoje i jednu njemu omiljenu pesmu. Početak je u 20 časova. 

Povratnički koncert benda Next Kodex održava se u CK13. Kodexi nastavljaju tamo gde su stali polovinom prošle decenije. Bili su pred samim izdavanjem debi albuma posle izdata tri nezavisna singla, odsviranih 115 nastupa širom Srbije i osvojenih nekoliko festivalskih nagrada. Očekuje vas dvočasovni koncert na kom će vam ovaj četvoročlani sastav predstaviti 17 autorskih pesama, kao i nekoliko rock standarda sa kojima će ukazati čast svojim rock herojima. Upad je 300 dinara, a početak u 21 čas.

Stardust 80's žurka očekuje vas u Gerili. Kako i sam naziv žurke kaže, očekuju vas najveći hitovi iz tog perioda. Ulaz je besplatan, a početak je u 20 časova.

Riblja Čorba održava koncert u Domu kulture. Na klupskom koncertu, koji Riblja Čorba nije jako dugo imala u Novom Sadu, imaćete priliku da čujete hitove koji su zapisani u istoriji jugoslovenskog i srpskog rokenrola. Upad je 1.800 dinara, a početak u 22 časa.

Dawn of Creation, Architect of Pain i Noise Gate sviraju u klubu Dvorište. Dawn of Creation je death metal bend formiran 2011. Godine 2014. oglašavaju se prvim demo/EP izdanjem "Masquerade Poetry". Nakon kraće pauze zbog ličnih obaveza članova, bend, sada stacioniran u Nišu, u drugoj polovini 2021. godine snima svoj album prvenac "Self-Destructive Matters". Album je objavljen u digitalnom formatu avgusta 2022. godine, a nastup u klubu Dvorište predstavlja prvu od mnogih svirki u sklopu promocije albuma. Podršku će pružiti lokalni bendovi Architect of Pain (death/thrash metal) i Noise Gate (groove metal). Cena karata nije navedena, a početak je u 21 čas.

Nedelja, 29. januar 

D.A.S Trio i Čičini Čvorci nastupaju u Domu kulture u okviru Babel Jazz koncerata. D.A.S Trio sviraju jazz fusion i jazz rock, ali pojedinačni stil i ukus svakog člana benda ima veliki uticaj na jedinstvenost njihove muzike. Podršku će im pružiti Čičini Čvorci. Upad je 300 dinara, a početak u 21 čas.

Orkestar Lords of the Sound u SNP-u održava koncert pod nazivom "Muzika Hansa Zimmera". Imaćete priliku da čujete nezaboravne hitove iz filmova "Gladijator", "Nemoguća misija", "Početak", "Pirati sa Kariba", "Dina", "Spajdermen 2", "Dark Knight", "Interstellar", "Gravitacija", "Šerlok Holms", "Anđeli i demoni", "Da Vinčijev kod", "Perl Harbor", "Spirit", "Wonder Woman" i "Madagaskar". Cena karata nije navedena, a početak je u 20 časova.

Open mic stand up veče je u Matki. Upad je 250 dinara, a početak u 20 časova. Ukoliko želite da nastupate, potrebno je da se prijavite na https://forms.gle/Cn58ygs7wr89xD2M8.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. aprila

Ove nedelje u Novom Sadu vas očekuje dosta raznovrsnih događaja, od izložbi, kvizova i filmskih projekcija, do žurki, koncerata i…

.

Atheist Rap u subotu u Hali 2 Novosadskog sajma

Slavljenički koncert novosadske pank-rok grupe Atheist Rap biće održan u subotu 6. apruila u KC Hala 2 na Novosadskom sajmu.

.

Filozofski je slobodan dok su slobodni ljudi u njemu

Veliki broj studenata, profesora i građana okupio se danas ispred Rektorata novosadskog Univerziteta, na skupu podrške i javnom času o…

.

Nedeljni vodič od 1. do 7. aprila

Početak aprila ispunjen je interesantnim događajima, pa će svako moći da pronađe nešto po svom ukusu. Očekuju vas koncerti i…

  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Superoperater
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo