...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Kultura

Nedeljni vodič od 22. do 28. novembra

22.11.2021.

Ove nedelje vas očekuje Novosadski džez festival, a ukoliko to nije nešto što volite, bez brige. Ima i mnogo drugih zanimljivih događaja.

.

Ponedeljak, 22. novembar

U Crnoj kući počinje trodnevna projekcija filmova na temu HIV-a. Ovu aktivnost udruženje Crvena linija realizuje u susret 1. decembru – Međunarodnom danu borbe protiv HIV/AIDS-a i Evropskoj nedelji testiranja na HIV, a uz podršku Medicopharmacia. Biće prikazani filmovi "Normalno srce", "Poslovni klub Dalas" i "Lek". Ulaz na sve projekcije je besplatan, ali će vam biti potreban zeleni sertifikat. Početak je u 19 časova.

U Kulturnom centru Novog Sada održava se radionica "Kako se sluša džez". Program radionice namenjen je širokoj publici: mladim umetnicma, učenicima muzičkih škola, studentima i drugoj zainteresovanoj publici, sa ciljem da se mladi, svestrani i obrazovani ljudi upoznaju sa džez muzikom. Ova radionica želi da probudi kod mladih generacija želju za istraživanjem i stvaralaštvom u oblasti džez muzike kao i stvaranje nove, edukovane i obaveštene publike. Tajne džeza će razotkriti naši poznati džez umetnici: Vasil Hadžimanov i dr um Ivan Ilić. Broj učesnika muzičkih radionica je ograničen, te je obavezna prijava putem mejla info@kcns.org.rs. Početak je u 18 časova.

Utorak, 23. novembar

Za ovaj utorak nismo uspeli da nađemo neki zanimljiv događaj, tako da predlažemo odlazak u bioskop ili pozorište.

Sreda, 24. novembar

Debata "Obavezna vakcinacija - kršenje prava ili ne?" očekuje vas u amfiteataru Spensa. Moderatorka je novinarka Olja Bećković, a o ovoj temi govoriće Aleksandar Olenik (advokat), dr Snežana Rsovac (dečija pulmološkinja), Miloš Nikolić (politikolog) i dr Ana Gligić (virusološkinja). Ulaz je besplatan i otvoren za sve građane. Zbog ograničenog broja mesta, usled epidemiološke situacije, neophodno da se registrujete kao i da sve vreme poštujete preventivne epdemiološke mere. Građani će imati priliku da postavljaju pitanja u drugom delu debate. Link za registraciju: shorturl.at/czMY7. Početak je u 18 časova.

Žurka "Synthesis" održava se u KC Labu. Kao i što samo ime eventa govori - sinteza različitih žanrova sklopljenih u jedan celokupan set. Žurku hostuje DJ/producent iz Zrenjanina, pod imenom Mtko.
Vrti se UK garage, drum n bass, house i breakbeat, sa tragovima hip hop i grime zvuka. Početak je u 18 časova.

Četvrtak, 25. novembar

Promocija knjige Lepe Mlađenović "Emocije menjaju rad mozga: Feministički pristup neurobiologiji traume silovanja" i razgovor o ženskoj solidarnosti kao putu i načinu isceljenja od trauma patrijarhalnog nasilja očekuju vas u Crnoj kući. Ovaj događaj organizuje se na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama - dan koji se 30 godina obeležava kao početak akcije 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama (porodičnog i partnerskog nasilja, seksualnog zlostavljanja, silovanja, političkog i ekonomskog nasilja i svih oblika rodno zasnovane diskriminacije i obespravljenosti).

Knower nastupa u KC Labu. Kako bismo vam najbolje rekli šta vas očekuje, prenosimo vam reči izvođača: "Ćao, ja sam Knower - i baš to ime sam izabrao jer znači sve i ništa. A takvo je i moje muzičko poimanje - kada se sve filtrira, dobijemo veliki broj grupa satkanih od nečega, e sad šta to znači, ne znam da li znam. Kako bih ja manje pričao, a samim tim se vi više upoznali sa mojim soničnim pravcima, najbolje je da se uputite na moj Soundcloud profil i na-te-na-ne iskusite sve ili nešto od svega što mi muzički ukus ište." Početak je u 19 časova, a upad je 200 dinara.

Novosadski kvartet Akshani Project nastupa u SNP-u povodom Novosadskog džez festivala. Zvuk benda karakteriše simbioza akustičnih i električnih instrumenata (gitara/ električna gitara, harmonika/ melodika), velik dinamički raspon, kao i kompozicije napisane u prozračnoj jazz formi otvorenoj za improvizaciju. Početak je u 21.30, a cena karte je 500 dinara.

U programu permanentnog antifestivala savremene muzike "2K+" u Kulturnoj stanici Svilara nastupiće elektro-akustični i eksperimentalni muzičar iz Francuske Laurent Bigot. On će izvesti muzički performans "Nestabilna strujanja" na instrumentu – elektroakustičkoj instalaciji - u kojoj se strujanjem vazduha pokreću predmeti, proizvodeći zvučnost. Zvuci, trenje i vibracije koje se stvaraju pokretima objekata ozvučeni su mikrofonima i pojačani pojačalom. Početak je u 20 časova.

Petak, 26. novembar

U okviru Novosadskog džez festivala nastupaju Bojan Cvetković kvartet i Lana Janjanin kvartet. Bojan Cvetković, jedan je od angažovanijih pijanista novije džez generacije, na kontrabasu je David Gegić, a na bubnjevima Nikola Banović. Repertoar benda se zasniva na autorskim kompozicijama i posebnim aranžmanima jazz standarda. Očekuje se izdavanje prvog autorskog albuma (Bojan Cvetković Kvartet - Joy) snimljenog avgusta 2021, te će nastup na Novosadskom džez festivalu biti koncertna promocija albuma. Svi članovi grupe Lane Janjanin su akademski školovani muzičari sa velikom strašću za mnoge muzičke žanrove, uključujući džez, soul, RnB, koje kombinuju u svojoj muzici stvarajući sopstveni individualni zvuk i stil. Kvartet je snimao i nastupao poslednjih pet godina, a krajem 2018. godine su objavili svoj debi album "A Minut of Love". Cena karte za ova dva koncerta iznosi 500 dinara. Bojan Cvetković počinje u 19.30, a posle njega će nastupiti kvartet Lane Janjanin u 21.30.

Novosadska kantautorka Nađa i beogradski bendovi Nemesis i Jenner nastupiće u Fabrici SKCNS-a. Nađa je etablirana autorka, producentkinja, ilustratorka i grafička dizajnerka iz Novog Sada. Do sada je objavila dva EP-a i dva singla i nastupala na svim eminentnim mestima u Beogradu, Novom Sadu i regionu. Jenner je beogradski heavy/thrash metal bend osnovan 2013. godine. Do sada su objavile album "To Live is to Suffer", EP "The Test of Time" i eksluzivni ograničeni tiraž kaseta "Demo 2015". Ženska death metal petorka Nemesis dolazi iz Beograda. Nedavno su objavile novi spot za pesmu "The Scales of Fate" kojom najavljuju drugi album. Debi album "The War Is On" objavila je izdavačka kuća Grom Records, a album je naišao na odlične reakcije domaće i strane publike. Početak je u 19 časova, a cena ulaznice iznosi 500 dinara i moći će da se kupi na dan koncerta, na biletarnici Fabrike.

Bas žurka pod nazivom "All Bass" očekuje vas u Gerili. Nastupiće Vazda Garant, Flowtech, A:Cortex, Double B i Kick Kong. Početak je u 21 čas, a ulaz je besplatan uz zeleni sertifikat.

Marco Bailey nastupa u Tunnel klubu. Karijeru je započeo 80-ih, u trenutku u kom ga je zavela moć ritmičnog zvuka i atmosfera klabinga. Tada odlučuje da bude iza pulta i posveti svoj život muzici. Tri decenije kasnije, poznat je kao DJ i producent, ali pre svega umetnik, koji konstantno podiže tehno na nivo iznad poznatog. Da li je do besprekorne tehnike ili pak do nepogrešive selekcije, ali širom sveta osvaja srca i scene - od Afrike, Kine, Japana do Sjedinjenih Američkih Država, Australije, Argentine. Početak je u 23, a upad je 800 dinara pre ponoć, dok će nakon toga biti 1000.

Norman Beaker Trio i Koala Voice stižu u Crnu kuću. Norman Beaker je predvodnik britanske bluz scene više od četiri decenije, veoma cenjen gitarista, pevač, tekstopisac i producent. Koala Voice su bend iz malog grada Kisovca (Slovenija) koji sa svojom mešavinom indie-punk, pop i disco zvuka već više od pet godina osvaja publiku od Liverpula, Moskve, preko Zagreba, pa sve do Skoplja, Varšave i Talina. Početak je u 20 časova, a karta je 600 dinara u pretprodaji, dok će na dan koncerta biti 800.

Subota, 27. novembar

Vojvođanski simfonijski orkestar i Hor Opere Srpskog narodnog pozorišta izvešće "Rekvijem", kompozitora Đuzepea Verdija u SNP-u. Ove godine obeležava se 120 godina od smrti jednog od najvećih i najuticajnijh kompozitora italijanske opera – Đuzepea Verdija. Tim povodom i to nakon 30 godina, na sceni Srpskog narodnog pozorišta, u subotu 27. novembra će biti izvedeno jedno od kompozitorovih najmonumentalnijih vokalno-instrumentalnih dela – čuveni Rekvijem. Početak je u 20 časova, a cene karata su 800, 1500 i 2000 dinara u zavisnosti od mesta.

U KC Labu vas očekuje Pop punk veče "Blink". Moći ćete da čujete muziku umetnika kao što su Avril Lavigne, Blink182, Green Day, Linkin Park, My Chemical Romance, Paramore i još brda nostalgičnih stvari iz tog perioda pomešanih sa novim predstavnicima ovog žanra kao što su MGK, Jxdn, Kid Laroi, Mod Sun, Travis Barker i još mnogo drugih. Pored toga, nastupaće i kruševački bend Keni nije mrtav. Početak je u 20 časova. Upad do 21 sat je 300 dinara, a nakon toga biće 400.

Layzie nastupa u klubu Tunnel. Ovaj umetnik je  odavno osvojio lokalnu scenu i Dance Arenu, a uveliko se pojavljuje i iza evropskih pultova. Upad je 500 dinara, a početak u 23 časa.

U okviru Novosadskog džez festivala u SNP-u nastupaju SUper saksofon kvartet i Teo Collori & Momento Cigano. SUper Saksofon Kvartet je bend sastavljen od priznatih muzičara. Svi članovi su vođe bendova, kompozitori i odlični improvizatori, iako se njihov kvartet glatko stapa u zajednički zvuk, sadrži individualne muzičke izraze. Teo Collori & Momento Cigano jedan je od vodećih džez sastava Evrope. Njihov prvi album "Hot Club Piran" dobio je nagradu 2015. godine na muzičkom portalu Muzikobala. Godinu dana kasnije izdavačka kuća Lowtemp (Gramatik) izdala je taj album u Americi, a pesma "Bled 1960" sa njihove druge ploče "Kamerato Muzikante" bila je proglašena za najbolju pesmu 2018. godine na Radiju Slovenija. SUper saksofon počinje u 19.30, a Teo Collori & Momento Cigano u 21.30. Cena karte za oba koncerta iznosi 500 dinara.

Nakon otkazanog koncerta, tribute Iron Maiden bend Rainmaker stiže u Gerilu. Ukoliko ste ljubitelj Mejdena i generalno hevi metal zvuka, ovaj događaj ne smete da propustite. Početak je u 21 sat, dok se za cenu karte još uvek ne zna.

Nedelja, 28. novembar

Kvartet Pneuma nastupiće u Kulturnom centru Vojvodine "Miloš Crnjanski". Kvartet je nastao 2019. godine. Za kratko vreme postojanja, svirao je na brojnim atraktivnim, ali i inovativnim prostorima na području Novog Sada i okoline. Neka od mesta na kojima je izveo svoje koncerte su: Međumesna Autobuska Stanica, Prihvatilište za beskućnike i dom za stare Futog, Limanska Pijaca, Satelitska Pijaca, Kulturna stanica Rumenka itd. Kvartet čine akademski obrazovani muzičari. Repertoar je fokusiran prvenstveno na savremenu klasičnu muziku kako svetskih tako i srpskih kompozitora. Poseban akcenat je stavljen na kompozicije nastale od druge polovine 20. veka do danas. Kao svojevrstan kontrast, drugi deo repertoara čine poznate i laganije numere evergrin, džez i starogradske muzike. Početak je u 19 časova.

Nenad Vasilić Trio nastupa u SNP-u povodom Novosadskog džez festivala. Muzika koju stvara u stalnoj je interakciji sa publikom, budući da godišnje ima preko 80 nastupa na brojnim međunarodnim festivalima, koncertima sa svojim triom i solo nastupima. Među nastupima izdvaja se i onaj na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine, sa projektom "Reka", sa pevačicom Amirom Medunjanin i muzičarima iz jugoistočne Evrope. Početak je u 21.30, a cena karte 500 dinara.

Možda te još zanima:

.

Besplatan program kreativne inkubacije

Prvi ciklus programa LEVEL UP! biće realizovan tokom aprila i maja u formi dvočasovnih interaktivnih online radionica kroz pružanje alata, tehnika…

.

Finansiranje projekata kulturnog aktivizma

Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) poziva pojedince i organizacije da se prijave na Drugi javni poziv i daju svoj…

.

Vredi pročitati "Misli o nervoznoj planeti"

Studentkinja novinarstva Ivana Ivanović za ovu nedelju preporučuje da pročitate "Misli o nervoznoj planeti", autora Meta Hejga.

.

Vredi pročitati "MusicQuake: The Most Disruptive Moments in Music"

PR i bend menadžerka Branislava Kolarov za ovu nedelju preporučuje knjigu koja bi mogla da bude interesantna svim ljubiteljima muzike.…

.

Vredi pročitati "Kada telo kaže ne"

Master menadžerka ljudskih resursa Kristina Bogatinović za ovu nedelju preporučuje doktora Gabora Matea i knjigu "Kada telo kaže ne".

.

Dungeons & Dragons: Od skromnog početka do kulta

"Dungeons & Dragons" je društvena igra koja je svoje korene imala pre gotovo pedeset godina, ali i dalje privlači ljude…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Superoperater
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo