...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Kultura

Nedeljni vodič od 22. do 28. maja

22.05.2023.

U Novom Sadu ove nedelje se održavaju brojni koncerti, a tu je i gomila drugih interesantnih događaja.

.

Ponedeljak, 22. maj 

Projekcija filma "Odjeci Preloma" i diskusija o istom očekuju vas u CK13. Film se bavi revolucijom u Siriji - događajem koji je 2011. uzdrmao poredak u samoj Siriji, dovevši do građanskog rata koji i dan danas traje, ali koji je uzdrmao i svetski poredak, produbljujući geopolitičke konflikte između Rusije i zapadnih demokratija. Početak je u 18 časova.

Izložba slika Angeline Vukosav "Pejzaži" otvara se u Fabrici. Angelina je rođena 1997. godine u Nevesinju. Završila je osnovne i prve master studije na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju, na smeru grafički dizajn, u klasi profesora Slobodana Vukićevića. Druge master studije završila je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na smeru slikarstvo u klasi profesora Bojana Novakovića. Otvaranje je u 18.40, a postavka će moći da se pogleda do 26. maja.

Radionica posvećena mentalnom zdravlju "Udahni, uzdahni i piši" održava se u American corneru. Istraživanja sugerišu da ekspresivno pisanje, oblik vođenja dnevnika koji uključuje pisanje o emocionalnim iskustvima, može poboljšati simptome depresije i anksioznosti. Iako se stopa poboljšanja vođenja dnevnika može razlikovati, to može biti efikasan alat za poboljšanje mentalnog zdravlja i blagostanja. Pored toga, pisanje poezije i kreativno izražavanje mogu biti način suočavanja sa emocijama. Početak je u 17 časova.

Koncert Roberta Turina "Piano&Movies" je u Svilari. Program ovog pijaniste predstavlja omaž velikim divama i slavnim ličnostima iz oblasti filma, kao i originalnu transkripciju za klavir muzike koju je Nino Rota napisao za film "Kazanova" Federika Felinija. Početak je u 20 časova.

Radionica "Angažovani animirani film" sa Nikolom Majdakom i Anom Nedeljković održava se u prostorijama Vojvođanskog građanskog centra. Kako izgleda proces nastajanja animiranog filma? Šta nudi animirana forma filma u odnosu na ostale? Ima li društveno-angažovanih tema u animiranim filmovima danas ili to postaje incident? Kakav je položaj animiranog filma u Srbiji i svetu? Na ova, ali i druga pitanja govoriće Nikola Majdak i Ana Nedeljković, a na radionici će biti prikazana i njihova dva kratka animirana filma "Rabittland" I "Neputovanja". Početak je u 18.30.

Marko Tomaš dolazi u Bulevar books. Marko Tomaš je pesnik, kolumnista, politički i sportski komentator. U redu je najpriznatijih regionalnih pesnika. Objavio je 14 knjiga pesama, jedan roman, dve knjige eseja, jedan dramski tekst, te autorizovanu biografiju Ivice Osima. Pesme su mu prevođene na italijanski, poljski, nemački i engleski jezik. Piše za nekolicinu regionalnih portala, dnevnih i nedeljnih novina. Trenutno živi i radi na relaciji Zagreb – Mostar. Razgovor sa Markom moderiraće Tamara Babić. Početak je u 19 časova.

Utorak, 23. maj 

Književni resital "Nepostojeći vitez" održava se u Pozorištu mladih. Producent predstave „Nepostojeći vitez“ je Enriko Kareta a režiju potpisuju Amandio Pinjeiro i Džim Kalder. Glumac švedskog porekla Jakob Olesen sam tumači sve likove u ovom Kalvinovom delu. Adaptaciju teksta su uradili Frančesko Nikolini i Jakob Olesen, za kostime se pobrinula Margaret Rejvud, a za dizajn svetla i zvuka Fabricio Đometi. Početak je u 20 časova.

Izložba "Nove nade" otvara se u Svilari. U pitanju je izložba škole za dizajn "Bogdan Šuput". Postavku čine radovi urađeni u tehnici ugalj na natron papiru, formata 100x70cm. Osnovni motiv je mrtva priroda, sa svim elementima i rekvizitima koji se mogu naći na radovima i postavkama kako u umetničkim školama, tako i na akademijama. To su motivi poput saksija sa cvećem, zanimljivim flašama, ćupovima, voćem, prepariranim pticama, gipsanim odlivcima i gipsanim bistama. Otvaranje je u 19 časova, a postavka može da se pogleda do 28. maja.

Grčki bendovi Their Mathlab i Allochiria nastupaju u CK13. Their Mathlab je instumentalni rok trio iz grada Janine. Postoje od 2011. godine, a do sada su izdali jedan album i tri EP-ja. Njihova muzika proizilazi iz dugih i psihodeličnih džemova sanjivih i agresivnig gitarskih pasaža i čvrste ritam sekcije. Allochiria je post-sludge bend iz Atine. Postoje od 2008. godine i do sada su izdali jedan EP i tri albuma. Njihova muzika se može uporediti sa Neurosis, Amenra, ISIS i Cult of Luna, Muzika se bavi judima kao društvenim bićima, korupcijom koja ih definiše u modernim društvima, ispraznim borbama, bolnim rutinama i posledicama njihovih postupaka u svetu oko njih. Upad je 500 dinara, a početak u 21 čas.

Solistički koncert Nele Drašković održava se u Eđšegu. U pitanju je odbrana njenog master rada. Na repertoaru su Sonata u e-molu za obou i klavir, Arnold Malcom – Solo fantazija za obou, Lille Bror Soderlundh – Končertino za obou i orkestar, Henri Dutilleux – Sonata za obou i klavir. Početak je u 19 časova.

Sreda, 24. maj 

Koncert kvarteta saksofona Four on the floor očekuje vas u Eđšegu. Kako kažu organizatori, program koji će svirati biće veoma raznovrstan i dopadljiv za publiku. Početak je u 20 časova.

Radionica u okviru ciklusa "Almaški lep" održava se u Svilari. Tokom ove radionice učesnici će praviti ciglice od zemlje, kakve su se ovom kraju pravile pre 300 godina. Ciglice će biti prikazane na izložbi, nakon čega će učesnici koji su ih pravili moći da ih odnesu kao suvenire. Početak je u 10 časova.

Jam session je u KC Labu. Sa vama će biti bubanj, bas, gitara, klavijatura, violina, perkusije, vokali, a moguće i još poneki instrument. Početak je u 19 časova.

Tribina "Mir sa Kosovom" održava se u CK13. Da li je moguće da Srbija uspostavi mir sa Kosovom? Da li je Srbija ikada htela mir sa ljudima na Kosovu? Da li je dovoljan sporazum ili je potrebno još nešto da bi se uspostavio trajni mir i prijateljstvo među narodima? O ovim pitanjima govoriće Aleksandar Pavlović (Institut za filozofiju i društvenu teoriju), Miloš Urošević (Žene u crnom, Beograd) i Marko Milosavljević (Inicijativa mladih za ljudska prava, Srbija). Početak je u 19 časova.

Stand up show Nikole Radojlovića "Mala neprijatnost" je u Domu kulture. Nikola Radojlović je poslednjih šest godina član organizacije Standup.rs i njegov smisao za humor je nešto što bi neko nazvao crni humor, a onaj ko zna Nikolin rad, najverovatnije bi samo klimao glavom i smejao se. Karte su 700 dinara, a početak je u 20 časova.

Četvrtak, 25. maj 

Duo Nomadiko nastupa u Fridi. Duo Nomadiko čine pevačica Neda Nosović koja svira gitaru, a Ivan Seničić je prati na akustičnoj gitari. Osnovali su ovaj duo zavedeni slobodom, melanholijom i čežnjom kakvu samo ruski Romi mogu da imaju. Upad je 200 dinara, a početak u 20 časova.

City pop žurka je u Gerili. Čekaju vas već naširoko poznati funky izvođači Mariya Takeuchi, Tatsuro Yamashita, Anri, Toshiki Kadomatsu, Sugiyama Kiyotaka kao i mnogi drugi. Ulaz je besplatan, a početak je u 19 časova.

Predavanje Snežane Papović "Hemijski suncobran" održava se u Svilari. Budući da je dokazano da se jedinjenja iz krema za sunčanje spiraju sa kože tokom boravka u vodi, plivanja, najnovija naučna istraživanja su pokazala da se i morski svet značajno hemijski menja usled interakcije sa molekulima iz naših krema za sunčanje. Pored toga što našu kožu štite od štetnih efekata sunčevog zračenja, naučna istraživanja pokazuju da pojedini molekuli iz krema za sunčanje mogu i nama da naštete. Možemo li te molekule zameniti nekim bezbednijim, može li znanje iz hemije da pomogne u prevazilaženju pomenutih problema? Na predavanju ćete dobiti odgovore. Početak je u 19 časova.

Promocija zbirke kratkih priča "I ovo je nasilje" održava se u CK13. Mladi/e pisci i spisateljice su napisali/e svoje priče na temu psihičkog nasilja u partnerskim odnosima. Početak je u 17 časova.

Language club se održava u Radio cafeu. U pitanju je nedeljni događaj koji okuplja entuzijaste za jezike i poliglote. Najčešće ćete imati priliku da pričate na srpskom, engleskom, ruskom, nemačkom, španskom i italijanskom. Početak je u 20.30.

Petak, 26. maj 

Eva Braun nastupa u Domu kulture. Nakon rasprodatog beogradskog koncerta povodom četvrt veka "Heart Core", momci iz bečejskog benda Eva Braun nameravaju da još jednom odsviraju uživo kompletan album. Za koncert povodom jubileja pripremljen je i specifičan repertoar. Osim što će pomenuti album dobiti zasluženu pažnju, ljubitelje Eve Braun očekuju i numere koje su deo standardnog repertoara, ali i nekoliko koncertnih iznenađenja i gostiju. Karte su 1.800 dinara, a početak je u 20 časova.

DJ Smuk, Nemi Pesnik, 11 Minuta i Fighting Sparrow nastupaju u Sokolskom domu povodom dvodnevnog takmičenja kućnih pivara Srbije. U petak nastupaju DJ Smuk i Nemi Pesnik, dok 11 Minuta i Fighting Sparrow nastupaju u subotu. Početak je u 17 časova.

Izložba kolaža "Fun Fun Remix" Srđana Švelje otvara se u American corneru. Prema rečima autora izložba predstavlja "sve ono što me čini sretnim i što volim, od bogate renesanse, estetike Oskara Vajlda, mojih ikona onog i ovog veka preko muzike, mode, umetnosti Vorhola i trash kolora Almodovara. Ceo poduhvat kao i izložba nazvan je REMIX jer na staroj znanoj slici (kao i sa pesmom) kolažiranjem (remixom) dobijam nesto potpuno novo, drugačije i svakom oku(uhu) upadljivo". Otvaranje je u 19 časova, a postavka može da se pogleda do 6. juna.

Bend Glasovi iz unutrašnjosti nastupa u Zenit booksu. Nastupe benda karakteriše energična atmosfera veselih tekstova i tonova koja pokreće na igru i živa interakcija sa publikom. Osnovu zvuka čini ruts rege muzika, koju bend kombinuje sa afro-ritmovima, elementima daba, fanka, repa i etno muzike. Upad je 300 dinara, a početak u 21 čas.

All Except One, Gonogo, Blame Kandinsky, Parole80 i Shoplifters nastupaju u CK13. Upad je 800 dinara, a početak u 20 časova.

Obscura Qalma i Effrontery nastupaju u klubu Dvorište u okviru Drown Into Reason evropske turneje. Upad je 400 dinara, a početak u 20 časova.

Međunarodni festival studenata novinarstva "On the Record" održava se na Filozofskom fakultetu. Na festivalu su zastupljene sledeće kategorije: kratke video forme do 5 minuta (problemski TV paket), kratke audio forme do 5 minuta (problemski radio paket), članak i reportaža (štampa/online) i istraživačke priče (dokumentarne TV i radio reportaže do 20 minuta i istraživački tekstovi - štampa i multimedijalne online priče sa svim dostupnim on-line alatima). Početak je u 14 časova.

Retrohitlist B-Day Bash žurka je u Gerili. Stranica @retrohitlist slavi 3. rođendan, a tim povodom muziku će puštati Tamarama, Told Ya! (Izuvanje), Second Story i Retrohitlist. Ulaz je besplatan, a početak je u 21 čas.

Subota, 27. maj 

Detour nastupa u Fabrici. Do početka 2006. godine ova muzička skupina predvođena autorom, aranžerom, producentom i gitaristom Nenadom Borgudanom delovala je pod imenom Yammat da bi nakon razilaženja s tadašnjim menadžerom nastavila svoj muzički put pod imenom Detour. Njihova snaga nije samo u najnovijim singlovima nego i u pesmama starijeg datuma poput "Ljeto počinje", "Mjesec", "Gledano sa strane" i "Prijatelj", koje su se našle na njihova prva dva studijska albuma Detour i TV. Karte su u pretprodaji 1.200 dinara, a na dan koncerta iznosiće 1.500. Početak je u 21 čas. 

Barcelona Gipsy balKan Orchestra nastupa na Spensu. Barcelona Gipsy balKan Orchestra specifičan je i prepoznatljiv jer se kroz njihovu muziku mogu čuti čarobni tonovi džeza, romske, klezmer i druge vrste muzike, a uticaje crpi iz tonova Istočne Evrope, Južne Amerike, Španije i Bliskog Istoka. Karte su 1.800 dinara za parter, a 2.500 za tribine. Početak je u 21 čas.

Koncert "Pesmom do prijateljstva/S pesmijo do prijateljstva" održava se u Svilari. U programu učestvuju dva hora: Ženski hor iz Novog Sada "Novosadske šmizle" (dirigentsko vođstvo Marko Asurdžić) i hor penzionera "Vrelec" iz Škofje Loke, Slovenija (dirigentsko vođstvo Dejan Heraković). Glavni cilj ove saradnje je predstavljanje vojvođanske muzičke kulturne baštine u republici Sloveniji, kao i slovenačke muzičke baštine u Novom Sadu. Početak je u 19 časova.

Bushwacka!, Runy, Vladimir Aćić i Fakir "vrte" u Tunnelu. Matthew Bushwacka! B prešao je sa pozicije klasičnog perkusioniste na mesto renomiranog DJ-a nakon posete skladišnoj žurci 1988. godine. Sredinom 90-ih započeo je saradnju sa Layom, a njihovo partnerstvo rezultiralo je brojnim albumima, rezidencijama u klubovima i diskografskom kućom. Poznati su po fuziji elektronske muzike sa bluzom i downtempo zvukom, a njihov najpoznatiji hit je "Love Story". Nakon što je londonski klub The End zatvoren 2009. godine, pokrenuli su brend Shake It, organizujući ikonične žurke u skladištima. Godine 2013. posvetili su se individualnim projektima: Bushwacka! svom solo projektu Just Be, a Layo poslovanju u restoranskoj industriji. Pet godina kasnije, Bushwacka! je nastavio sa turnejama i snimanjem pod svojim originalnim imenom i od tad je neizostavno lice na sceni. Karte su u pretprodaji 700 dinara, a na dan događaja iznosiće 1.000. Početak je u 22 časa.

Outriders Band nastupa u Gorskom smešku. Kako kažu organizatori, bend sprema neke od najvećih hitova iz sveta rokenrola, kantrija i bluza. Ulaz je besplatan, a početak je u 19 časova.

Miš Meš je jazz fest održava se u CK13. Nastupaju Petak u Kosmosu, Ibar i Elight. Upad je 700 dinara, a početak u 18 časova.

Huba Buba žurka je u Borisovom ateljeu. Karte su 600 dinara u pretprodaji, a na dan žurke iznosiće 800. Početak je u 22 časa.

Trash Union, Blankfile, No Half Measures i Forgotten Scream nastupaju u klubu Mitraljez, u Zrenjaninu. Upad je 400 dinara, a početak u 22 časa.

Nedelja, 28. maj 

Stand up show "Muško-ženski odnosi" je u Gerili. Nastupaju Nebojša Grujić, Dušan Varničić, Žarko Medar Cuba i Srđan Slijepčević. Upad je 800 dinara, a početak u 20.30.

Open mic stand up veče je u Matki. Ako želite da nastupate, potrebno je da se prijavite na https://forms.gle/4Lz5JKNjgPN5Hvai6. Upad je 250 dinara, a početak u 20 časova.

Obscura Qalma i Kobold nastupaju u klubu Mitraljez, u Zrenjaninu. Karte su 400 dinara, a početak je u 19 časova.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. aprila

Ove nedelje u Novom Sadu vas očekuje dosta raznovrsnih događaja, od izložbi, kvizova i filmskih projekcija, do žurki, koncerata i…

.

Atheist Rap u subotu u Hali 2 Novosadskog sajma

Slavljenički koncert novosadske pank-rok grupe Atheist Rap biće održan u subotu 6. apruila u KC Hala 2 na Novosadskom sajmu.

.

Filozofski je slobodan dok su slobodni ljudi u njemu

Veliki broj studenata, profesora i građana okupio se danas ispred Rektorata novosadskog Univerziteta, na skupu podrške i javnom času o…

.

Nedeljni vodič od 1. do 7. aprila

Početak aprila ispunjen je interesantnim događajima, pa će svako moći da pronađe nešto po svom ukusu. Očekuju vas koncerti i…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo