...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Kultura

Nedeljni vodič od 21. do 27. novembra

20.11.2022.

Predstojeću nedelju će svakako obeležiti početak Svetskog prvenstva u fudbalu, a ukoliko ste više za izlaske, u Novom Sadu vas očekuje veliki broj događaja. Za svakog po nešto.

.

Ponedeljak, 21. novembar 

Promocija zbirke priča Mokri(n) čvor očekuje vas u Bulevar booksu. Zbirka sadrži priče jedanaestoro mladih spisateljica i pisaca, polaznika radionice kreativnog pisanja Tranzit – kako napisati kratku angažovanu priču, koja je održana u maju 2022. u organizaciji Helsinškog odbora i Radničke komune Links u Mokrinu. Radionica je okupila učesnike/ce koji imaju različito iskustvo i senzibilitet u pisanju, ali čije bi pisanje osvetlilo aktuelne probleme sa kojima se suočava društvo u Srbiji. Početak je u 19 časova. 

Trodnevni ciklus filmova o odrastanju očekuje vas u CK13. Predstavljanje sveta iz perspektive deteta je notorno teško u bilo kom kreativnom mediju. U filmu, pored poznatog problema režije kada su glumci upravo deca, imamo i problem pristupa, budući da se predstavljanje dece veoma razlikuje od nostalgičnih portreta nevinosti, do mračnih uznemirijućih i košmarnih vizija. Ovaj ciklus je posvećen filmovima koji kroz tri veoma različita i autentična vizuelna stila prikazuju svet kroz oči dece. Puštaće se "Where is the friend's house?", "Ivanovo detinjstvo" i "Duh košnice". Početak svih projekcija je u 20 časova.

Prvi ciklus obuke "Kako postati socijalni preduzetnik" očekuje vas u American corneru. Cilj obuke je informisanje polaznika i polaznica o osnovama socijalnog preduzetništva, kao i sticanje korisnih znanja i veština u ovoj vrsti preduzetničkih poduhvata. Obuka je namenjena mladima uzrasta od 18 do 30 godina koji pripadaju osetljivim kategorijama stanovništva (nezaposleni/-e, mladi Romi/-kinje, mladi sa invaliditetom, mladi bez roditeljskog staranja, LGBTI, mladi iz ruralnih naselja...) na teritoriji Grada Novog Sada. Takođe, ohrabruju se i ostale kategorije mladih koje ova tema posebna zanima da se prijave. Obuke su besplatne, a prijave su na https://bit.ly/3TsxwxE. Početak je u 16 časova.

Novembarski ciklus Književne mašine, koju organizuje "mračna.komora" održava se tokom nedelje na više lokacija u Novom Sadu. Očekuje vas dosta događaja posvećenih poeziji i književnosti. Prvi događaj "Posle neoavangarde: srpska poezija u 21. veku" održava se u prostorijama Rektorata Univerziteta u Novom Sadu od 10.30.

Utorak, 22. novembar 

Seminar "Osnove pisanja predloga projekta u obrazovanju" održava se u ekološkom centru Radulovački. Na seminaru ćete imati priliku da naučite kako se piše projekat u oblasti obrazovanja, koje faze obuhvata - od mapiranja problema i sagledavanja uloge projektnog planiranja na nivou škole, definisanja vremenskog plana, preko planiranja projekata u odnosu na zahteve, do upravljanja projektima i konačne realizacije. Seminar je interaktivnog karaktera, zasnovan na kombinaciji teorije i praktičnog rada na konkretnim projektnim inicijativama učesnika kroz zajednički rad. Prijava učesnika je obavezna i vrši se na prijavnom formularu https://forms.gle/ob8EKngkUQawU5gq5Kotizacija za učesnike iznosi 2500 dinara. Početak je u 15 časova.

Izložba projekta Art Body Art očekuje vas u Kineskoj četvrti. Projekat Art Body Art jedan je od osnovnih projekata Udruženja u okviru realizacije EPK 2022. Projekat je koncipiran kao prezentacija i presek stanja, specifične novomedijske umetničke prakse, koja izlazi iz okvira tradicionalnih umetničkih disciplina. Predviđeno je učešće umetnika koji se u svom ličnom umetničkom radu bave fenomenom tela i multimedijalnim umetničkim formama i istraživanjima. Izložba se otvara u 19 časova.

Otvorena interaktivna panel diskusija na temu zavisnosti očekuje vas u Bulevar booksu. Imaćete priliku da otvoreno razgovarate sa bivšim zavisnicima, kao i članovima organizacije Teen Challenge Srbija koja se problemom zavisnosti bavi multidisciplinarno preko 20 godina u Srbiji. Duskusiija se organizuje u svrhu preventivnog delovanja živim i aktivnim pristupom prenošenjem realnih i proživljenih iskustava. U muzičkom delu nastupaju Kurt i Emily Wagoner (Omaha, USA) i poznati novosadski muzičar Milan Kerezovic Keckec. Početak je u 19 časova.

Premijerno izvodjenje predstave "Strah od leptira" u Novom Sadu igra se u Újvidéki Színházu. Karte su 500 dinara, a početak je u 19 časova.

Promocija književnog stvaralaštva Vladana Matijevića očekuje vas u kulturnom centru Vojvodine "Miloš Crnjanski". Između ostalih dela o kojima će biti reči, akcenat će biti na predstavljanju njegova dva romana "Van kontrole" i "Sloboda govora", objavljena u izdanju Lagune. Početak je u 18 časova.

Sreda, 23. novembar 

Izložba Sandre Divljan "Umetnost pre svega" otvara se u Fabrici. Sandra Divljan je rođena 1999. godine u Trebinju. Završila je školu za mašinskog tehničara za kompjutersko konstruisanje u Gacku (BIH) 2019. godine, a novosadsku Akademiju umetnosti upisuje 2019. godine u klasi profesora Dragana Matića. Pohađala je kurs slikanja "Cambridge" od 2008. do 2019. godine. Savezu gluvih i nagluvih u Banja Luci pridružila se 2016. godine, a Savezu gluvih i nagluvih u Novom Sadu pridružila se 2021. godine. Otvaranje je u 19 časova, a postavka će moći da se pogleda do 28. novembra, od 10 do 19 časova. 

Radionica "Divni kostimi" održava se u omladinskom centru OKCe. Radionice kostima su namenjene ljudima koji su spremni da naprave transformaciju stare odeće u novu, kreativnu i originalnu. Učesici bi pronalazili dalju primenu stare odeće kombinacijom drugog tekstila. U izradi novih kostima će se koristiti: materijal za šivenje, perle, sprejevi, boje za tektil, stikeri, itd. Prijava je obavezna: https://forms.gle/6v8oksauTDm1TGkWA. Početak je u 18 časova.

Iron Maiden/Bruce Dickinson Acoustic veče očekuje vas u Lazinom teletu. Nastupa Željko, pevač benda Rainmaker uz podršku njegovog dugogodišnjeg druga i saborca Nikole na gitari. Upad je 300 dinara, a početak u 20 časova.

Žurka Gljivarenje je u KC Labu. Kako organizatori kažu, puštaće se house muzika, minimal i svašta po nešto. Upad je 200 dinara, a početak u 19 časova.

Performans i izložba pod nazivom "# Značenje doma_2022" očekuju vas u Kineskoj četvrti. Na otvaranju će biti predstavljen VR rad Virtual.Unit creative VR lab-a, koji propituje temu izložbe u kontekstu klimatskih promena kroz virtuelnu realnost što će posetioci moći da dožive pomoću VR headset-a. Početak je u 19 časova.

Premijerno izvodjenje predstave "Femkanje" u Novom Sadu igra se u Újvidéki Színházu. Organizatori obećavaju sat i po vremena dobrog humora. Igraju Zoran Pajić, Dušan Kaličanin i Jovana Milovanović. Karte su 500 dinara, a početak je u 19 časova.

Stand up show Marine Orsag "Ružičaste naočale" očekuje vas u Domu kulture. Marina o ovom stand up specijalu kaže: "Draga stand up publiko... u poslednjih 17 godina rada u stand up komediji, te kroz život, shvatila sam koliko je bitno gledati na svet oko sebe pozitivno i zadržati dete u sebi. Ne u glavi, ali u duši. Sve se može kad se hoće. I zato sam u ovom solo showu odlučila s vama da podelim sve one pozitvne stvari u životu, a i one negativne kroz smeh okrenuti na pozitivu. Dođite da se družite sa mnom i u sat i po promatrate svet kroz moje ružičaste naočale." Karte su u pretprodaji 800 dinara, a na dan nastupa iznosiće 1.000. Početak je u 20 časova.

Četvrtak, 24. novembar 

The Gabs nastupaju u KC Labu. The Gabs balansira sa pop soul pshychedelic rock pravcima. Muzika se oslanja na korene američko - engleskog zvuka. Upad je 200 dinara, a početak u 21 čas.

Ida Prester i Lollobrigida nastupaju u Domu kulture. Ida Prester je jedinstvena pojava u muzičkom svetu, ali i mnogo šire od toga. Njena specifična estetika, britki tekstovi i čudesne plesne melodije dovele su je do statusa balkanske indie pop ikone. Ulaznice se prodaju po promo ceni od 1.200 dinara. Nakon toga će iznositi 1.400, a na dan koncerta 1.700 dinara. Početak je u 21 čas.

Pregled austrijskog kratkog filma očekuje vas u Zenit booksu. Pregled austrijskog kratkog filma projekat je Austrijske filmske akademije i Ministarstva spoljnih poslova Austrije. Svake godine se, posredstvom austrijskih kulturnih foruma, širom sveta prikazuju filmovi koji su ušli u uži izbor za Austrijsku filmsku nagradu, a među njima se može naći mnogo kratkih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih i animiranih filmova, kao i muzičkih spotova. Ulaz je besplatan, a početak je u 18 časova.

Promocija publikacije "TraNSporteri / TraNSzportőrök" održava se u Bulevar booksu. U pitanju je bilnigvalna pesnička antologija, koja obuhvata 27 savremenih pesnika i pesnikinja iz Srbije i Mađarske koji pišu na ova dva jezika. Učestvuju urednice antologije Jelena Anđelovska i Kinga Šagi Varga, kao i prevoditeljka Kristina Krisztina Orovec. Program vodi Jovana Svirac. Početak je u 18 časova.

Petak, 25. novembar 

Dvodnevni To be punk festival održava se u Fabrici. Nastupaju Death Side, Lion's Law, Rixe, La Inqusicion, Ruidosa Inmundicia, Kriva istina, Yöu, Odpadki civilizacije, Liquid Supercharge, Agregat, Statico i Neuspeh. Komplet ulaznica iznosi 1.500 dinara, dok su jednodnevne 1.000. Koncerti počinju u 20 časova. 

Žurka Aezakmi je u KC Labi. Puštaće se muzika iz kultne video igre GTA San Andreas. Očekuju vas hitovi radio stanica iz igre - Radio Los Santos, K-DST, Playback FM, CSR 103.9, K-JAH West, Master Sounds 98.3, K-Rose, Bounce FM, SF-UR i Radio X. Upad je 300 dinara, a početak u 20 časova.

Žurka Jugoslovenka je u Domu kulture. Na repertoaru će se naći Dino Dvornik, EKV, Haustor, Denis & Denis, Idoli, Bebi Dol, Partibrejkers, Prljavo Kazalište, Oliver Mandić, Đavoli, Bajaga, a biće tu i novih snaga poput Nipplepeople, Buč Kesidi, Konstrakta, SevdahBaby, MVP, Irie FM, Z++, Artan Lili... Karte su u pretprodaji 600 dinara, a na dan žurke će iznositi 800. Početak je u 21 čas.

Electropop žurka je na Novosadskom sajmu. Setovi su bazirani na dance, synth i pop muzici i miksuju se sa hiphop, r 'n' b i dancehall zvucima i ponekim domaćim ili stranim evergrinom: Doja Cat, Olivia Rodrigo, Shu, Lady Gaga, The Weeknd, Billie Eilish, Dua Lipa, Madonna, Senidah, Sara Jo, Taylor Swift, Ariana Grande, Sajsi MC, Beyonce, Cardi B, Mimi Mercedez, Nicki Minaj... Promo cena je 500 dinara, a nakon toga će iznositi 600. Početak je u 21 čas.

Aleksandar Dujin Orchestra nastupa u Sinagogi. Posle serije koncerata održanih u Novosadskoj sinagogi Aleksandar Dujin odlučio je da ovaj bude specifičan po izboru repertoara pesama džez, latino, domaće, evergrin i frankofone muzike. Izbor će sadržati stilski različite numere koje će četiri vokala, Zoran Šandorov, Vanja Manić Matić, Nevena Reljin i Bojana Lazić izvesti u svom maniru, uz pratnju Dujinovog orkestra koji će za goste imati gudački kvartet i četvoročlanu duvačku sekciju. Karte su 1.000 dinara, a početak je u 20 časova.

Tribina "Narandžasto - simbol borbe protiv nasilja nad ženama" održava se u Skupštini grada Novog Sada. Tribina se organizuje povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i dvonedeljne kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama". Cilj ove tribine je podizanje svesti o rodnoj ravnopravnosti i eliminisanju rodno zasnovanog nasilja iz okruženja. Početak je u 11 časova.

Radionica "Divno slikarstvo" održava se u omladinskom centru OKCe. Radionica je namenjena omladini koja želi da nauči osnove tehnike crtanja i slikanja i da stekne iskustva radom sa uljanim bojama, akrilnim, voštanim, temperama i ostalim materijalima (efekti sa vatom, čačkalicama, sunđerima, itd.). Ideja radionice je da podstakne kreativnost i umetničku stranu. Prijava je obavezna: https://forms.gle/6v8oksauTDm1TGkWA. Početak je u 18 časova.

Freedom žurka je u Gerili. Kako sam naziv kaže, očekuje vas žurka bez granica kada su u pitanju muzički stilovi. Slušaće se sve od popa, roka, do fanka i disko muzike. Ulaz je besplatan, a početak je u 21 čas.

Kiril Matveev, Natasha i Danch "vrte" u Tunnelu. Njih troje će vas sprovesti kroz bajkoviti svet gde se realnost prepušta mašti. Upad je 400 dinara pre ponoći, a 600 nakon toga. Početak je u 23 časa.

DMT, Jolly Little Bunch i Kruz Roudi sviraju u CK13. U pitanju su novosadski rok bendovi koji garantuju dobar provod. Upad je 500 dinara, a početak u 20 časova.

Subota, 26. novembar 

Dvodnevni seminar "Naša tela, naše slobode - Mi" održava se u CK13. Na seminaru će se govoriti o mehanizmima seksizma i povezivanju istih sa ličnim doživljajima, širenju svesti o seksizmu kao zajedničkoj svakodnevnici života žena u patrijarhatu, istovetnosti ličnog i političkog u kontektstu ženske borbe i ženskih života, transgeneracijskom kontinuumu seksizma u životima žena, ali i transgeneracijskoj ženskoj borbi protiv seksizma. Učesnice će imati priliku da osveste i kontekstualizuju sopstvena životna iskustva, sa ciljem podsticanja građenja sopstvenih granica u borbi sa svakodnevnim manifestacijama seksizma, podsticanja na brigu o sebi i drugim ženama i podsticanja na uzimanje učešća u kolektivnoj ženskoj borbi protiv seksizma. Prijave su na https://docs.google.com/.../1FAIpQLScmANWLuRJZ4D.../viewform. Početak je u 11 časova.

Tona i Kratom nastupaju u CK13. Tona je dobro poznati novosadski heavy rock bend koji svojom furioznom kombinacijom roka, metala i panka nikog ne ostavlja ravnodušnim. Ovog puta, njihov nastup ima i dodatni značaj jer će promovisati i svoj povratnički album koji će se uskoro naći u prodaji. Kratom je opičeni post-punk, noise-rock trojac iz Novog Sada, sačinjen od bratske ritam sekcije i vokala/gitariste poreklom iz daleke Engleske. Do sada imaju jedan EP, "Narcissist", a trenutno rade na svom prvom albumu. Upad je 500 dinara, a početak u 21 čas.

Dot13, Petrik, Sith i Nemax "vrte" u Tunnelu. Svojom svežom, mladalačkom energijom odvešće vas na kvalitetno muzičko putovanje. Upad je 400 dinara pre ponoći, a 600 nakon toga. Početak je u 23 časa.

Festival SpiritEXPO održava se u Svilari. Četvrti po redu festival predstaviće domaće proizvođače jakih alkoholnih pića sa specifičnom misijom podizanja svesti o kvalitetu kao i promociji nasleđa destilacije u urbanoj kulturi i društveno odgovorne konzumacije. U okviru SpiritEXPO 4 biće priređena besplatna edukativna predavanja o tržištu i degustaciji destilovanih pića. Ulaz je besplatan, a početak je u 18 časova.

Filteria, Max & Stole i DaPeace nastupaju na Novosadskom sajmu u okviru Goa Experience događaja. Karte će do ponoći biti 1.000 dinara, a nakon toga 1.200. Početak je u 22 časa.

Nedelja, 27. novembar 

Open mic stand up veče je u Matki. Ako hoćete da nastupate prijavite se na https://forms.gle/Hyt2Pqg2t5ttj7sE6. Upad je 200 dinara, a početak u 21 čas.

Autorski portret Maje Bosnić biće predstavljen u kulturnom centru Vojvodine "Miloš Crnjanski". U ovogodišnjem izdanju projekta "Novo u popularnoj muzici" Omladinski centar CK13 vam predstavlja rad beogradske kompozitorke Maje Bosnić, kroz izvođenje njenih dela, radioničarski rad sa lokalnim muzičarima, razgovor sa kompozitorkom i audio CD izdanje. Cilj komplementarnih aktivnosti je da se doprinese izradi umetničkog profila kompozitorke i na taj način dodatno afirmiše savremeno muzičko stvaralaštvo u Srbiji. Početak je u 19 časova.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 22. do 28. aprila

Poslednja nedelja aprila bogata je raznolikim događajima.

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. aprila

Ove nedelje u Novom Sadu vas očekuje dosta raznovrsnih događaja, od izložbi, kvizova i filmskih projekcija, do žurki, koncerata i…

.

Atheist Rap u subotu u Hali 2 Novosadskog sajma

Slavljenički koncert novosadske pank-rok grupe Atheist Rap biće održan u subotu 6. apruila u KC Hala 2 na Novosadskom sajmu.

.

Filozofski je slobodan dok su slobodni ljudi u njemu

Veliki broj studenata, profesora i građana okupio se danas ispred Rektorata novosadskog Univerziteta, na skupu podrške i javnom času o…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 RetroTips
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo