...
TRENUTNO19:30 - 19:45Pesma dana

Kultura

Nedeljni vodič od 21. do 27. januara

20.01.2019.

Od bioskopa, preko heklanja, do večere i muzike...

.

Ponedeljak, 21. januar

Aktivistički bioskop: Džordž Orvel - Život u slikama, biće održan u Omladinskom centru CK13. Jedan od najznačajnih autora prošlog veka svoj rad bazirao je ne samo na talentu, već i na direktnom uključivanju u najznačajnije društvene i svetske događaje svoga doba. Njegovo delo teško je odvojiti od njegovih istančanih stavova o najalarmantnijim promenama svoga doba, ali i najavi "orvelovskih" društava čiji smo i sami svedoci. Autori filma odlučili su se na format dokumentovane drame budući da nijedan audio i video zapis Orvela nije sačuvan. Film je titlovan na engleski jezik, ulaz na projekciju je besplatan, a početak je u 21 čas.

Izložba pod samodefinišućim nazivom "Ja i drugi" Darje Vojvodić biće održana u Kulturnom centru Lab. Izložba predstavlja ništa drugo do samog autora i ljude koji ga okružuju. Deo "Ja" čine aktovi koji odražavaju emotivno stanje autorke u raznim životnim periodima. Ljubav, bol, strah, preporod, sve to protkano erotizmom ženskog bića. Autor je ogoljen pred nama u svakom smislu. Deo "Drugi" čine porterti ljudi koji su ostavili jak utisak na kreativni izražaj izlagača ili zauzimaju posebno mesto u njegovom životu, tako da svaka sličnost sa stvarnim likovima je sasvim namerna. Tehnika koju autor koristi je gvaš ili akvarel, retko olovka. Škrtost u bojama je nadasve prisutna, jer su radovi mahom crno-beli, a tek ponegde promakne koji u boji. Početak je u 20 časova.

Utorak, 22. januar

Javni čas heklanja biće održan u CK13. "Heklica" je besplatna radionica heklanja koja se već godinama održava na raznim mestima u gradu, a od pre dve godine je našla svoje mesto u CK13. Na Heklici možete da naučite da heklate ili da usavršite svoje heklačke sposobnosti i upoznate pasionirane heklačice i heklače. Imaćete priliku da naučite osnovne tehnike, kako da pravite 3D objekte, odevne predmete, aplikacije i ukrase. Naučićete da čitate šeme, da sami zapisujete nove, a imaćete i priliku da razmenjujete ideje i delite znanje. Sav materijal za rad je obezbeđen, ali je poželjno poneti svoje igle za heklanje. Početak je u 18 sati.

Analitički svet snova biće održan u KC Lab-u. Sigurno ste se nekad zapitali da li snovi imaju neko značenje i na koji način da pristupite tumačenju. Možda ste se i zapitali da li su snovi isključivo individualni ili imaju elemente kolektivne svesti. Na ovom interaktivnom predavanju će biti reči i o tome kako je došlo do toga da im u psihološkom smislu pridajemo značaj i šta su Frojd i Jung rekli jedan drugom u svom prvom susretu kada su došli do ove teme.

Sreda, 23. januar

Predstava "Mali bračni zločini" biće održana u Pozorištu promena. Žil i Liz se ponovo sreću posle Žilove nesreće, zbog koje je doživeo amneziju. On Liz više ne prepoznaje. Da li je ona zaista njegova žena? Da li je to zaista njegov stan, njihov stan? Sam je sebi postao stranac. Postavlja pitanja. Ona, medjutim, takvo ponašanje ne prihvata: on je njen muž i gotovo! On i dalje sumnja. Žilova amnezija će im omogućiti da, sasvim bezazleno, zarone do dna svog bračnog odnosa. Šta će tu otkriti? Pogledajte u pozorištu Promena od 20 časova. Cena karte je 200 dinara.

U okviru projekta "Večera sa komšijama" omladina JAZAS-a organizuje veče veganske rusinske kuhinje u prostorijama omladinskog centra CK13. Pozivaju vas da zajedno upoznamo komšije i njihovu kulturu. Početak je u 19 časova, a ulaz je besplatan uz mogućnost donacije.

Tribina "Žensko prijateljstvo unutar klase i patrijarhata" biće održana u KC Lab-u. Prva u nizu tribina koje tematizuju ženska pitanja unutar popularne kulture ali i celokupne stvarnosti, a čiji je cilj da rasvetle one društvene odnose koji ih oblikuju i ponude potencijalna rešenja kroz podrobniju analizu. Na ovoj tribini biće govora o svetskom fenomenu, napuljskoj teatrologiji Elene Ferante i njenim junjakinjama Lili i Lenu, koje se kroz višedecenijsko prijateljstvo bore za svoje, kako društvene, tako i intimne pozicije. Govornice su Marina Savić i Vesna Vojvodić. Početak u 20.

Četvrtak, 24. januar

Internacionslni sastav Damir Out Loud održaće pretpromociju albuma "Earworm!" u Omladinskom centru CK13. Damir Out Loud je projekat kompozitora i muzičara Damira Bačikina. Poreklom iz Zrenjanina, Damir već duže vreme radi i stvara u Berlinu. Trubu je počeo profesionalno da svira 2001. godine u orkestru opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Kao "DAAD" stipendista diplomirao je trubu na visokoj školi za muziku "Hanns Eisler" u Berlinu, gde je potom nastavio da radi. U okviru Damir Out Loud stvara muziku koja sublimira uticaje savremene evropske i američke muzike, kao i savremenog i tradicinalnog džeza. Cena karte je 300 dinara, a početak je u 21 čas.

Nakon lansiranja Klinika rooma sa Vladimirom Aćićem, Fakirom, Dark Angelom, Vukom Smiljanićem, Dachony-jem, Nemexom, W aka Wizardom, Techom, Dušanom Nikolićem, Milankom Trifunčevićem, Otto Von Diskom, Nevenom Jeremić, Nikolom Marjanovićem, Novakom i Teodorom Van Context, Klausom, Markom Nastićem i mnogi drugima, KC Lab nastavlja sa livestream žurkama uz hosta W. aka Wizard. Ovog četvrtka vrte Bokee & Milanko Trifunčević. Livestream će biti na facebook stranici Klinika. Ulaz se naplacuje 100 dinara, ali događaj počinje striktno od 20 časova, te organizatori mole da zainteresovani dođu na vreme.

Petak, 25. januar

Čovek može biti zavisan stvarno od mnogo čega. Zavisnička ponašanja imaju svoju svrhu i funkciju. Nije toliko važno od čega je pojedinac zavistan, koliko odgovor upravo na pitanje koju dobit osoba ima od zavisničkog ponašanja? No, to je krajnji odgovor do kojeg možemo doći tokom psihoterapisjkog rada, ali pre toga moramo utvrditi da li je u pitanju zavisničko ponašanje, u kom stepenu je ta adikcija izražena, koji sistem uverenja stoji kao potpora zavisničkom ponašanju i šta je predmet kompulzija? Tribina "Beg od bliskosti. Zavisnost od seksa." biće održana u Kulturnom centru Lab sa početkom u 18 časova.

Aleksandar Grbić sa svojim Miles high projektom ponovo okupira Kulturni centar Lab gde vas očekuje širok spektar muzičkih žanrova od house techna preko jazz funka i svega između. Početak je u 21 čas, a ulaz 100 dinara.

Subota, 26. januar

U Crnoj kući čeka vas 15. Veče dron muzike: pet nastupa i izložba. U pitanju je izložba Sonje Halilović - Data lost, čije je otvaranje u 21 čas. S obzirom na to da je ovo 15. i januarsko izdanje, organizatori su upriličili pet različizih nastupa, a kako kažu – biće glasno. Početak je tačno u 21 čas a ulaz se plaća putem donacije.

Peckalica crew vam predstavlja Gipsyja i Kusura po prvi put u prostorijama KCLab-a. Tandem dolazi iz Crvenke, gradić sad već poznat po eletronskom zvuku. Ova dva učenika su poslata na daleki put kako bi svoje znanje i svoj kejs podelili sa novosadskom publikom, koja će imati priliku da čuje ambijent micro-minimala i deepa. Početak je u 21 čas a ulaz 150 dinara.

Jedan od najboljih vojvođanskih blues-rock bendova Šinobusi stižu u Gerilu. Milan, Neša, Đole, Peđa i prva usna harmonika Srbije, Gile. Ulaz je slobodan, a početak je u 22:30.

Žurka otvaranja Omladinske Prestonice Evrope Novi Sad 2019. biće održana na Spensu. Nastupaju Jax Jones, Ofenbach, Mahmut Orhan, Van Gogh, Marko Louis i Helem nejse. Žurka počinje u 20 časova, a ulaz je besplatan uz prethodnu registraciju putem linka.

Nedelja, 27. januar

Veče stand up komedije sa Nenadom Stefanovskim i Nikolom Radojlovićem biće održano u Gerili.
Nikola Radojlović, 28 godina, iz Beograda. Pobedio je na takmičenju Otvorenog mikrofona u organizaciji Standup.rs u decembru 2015. godine u klubu Ben Akiba i od tada počinje njegova karijera stand up komičara. Nikola Radojlović, ne mnogo poznatiji kao Džonili, hteo je da bude kralj kad poraste, ali kad je shvatio koliko u dvorcu ima stepenika rekao je - "batali". Uprkos svemu i dalje daje životu šansu da mu krene po planu. Nenad Stefanovski je mlad komičar organizacije standup.rs već tri godine. Nenad je rođen u Makedoniji ali je odrastao u Beogradu, gde i živi i radi. Gostovao je širom Srbije, nastupa u matičnom klubu Ben Akiba, čak se oprobao kao voditelj/moderator na većim korporativim događajima. Karte za ovaj događaj možete nabaviti u Gerili po ceni od 300 dinara, a početak je u 21 čas.

Možda te još zanima:

.

Mladi retko posećuju, ali aktivno stvaraju u pozorištu

Iako se u javnosti stiče utisak da mladi retko idu u pozoriše, sve veći broj njih se direktno angažuje u…

.

SKCNS poziva u Omladinski teatar

Studentski kulturni centar Novi Sad otvara konkurs za studente Novosadskog univerziteta i sve mlade od 16 do 30 godina. Ukoliko…

.

Besplatne predstave za učenike i studente

Pozorišni festival "Upad", koji je pokrenuo Studentski kulturni centar Novi Sad, biće održan od 31. oktobra do 5. novembra u…

.

Počinje INFANT - pozorišni festival sa jasnom porukom

Jubilarni, pedeseti INFANT – internacionalni festival alternativnog i novog teatra - počinje 1. septembra uvodnom predstavom "Čovjek visine". U izboru…

.

Lekovita predstava za mlade

U Novom Sadu se već neko vreme igra predstava "Buđenje proleća - dečja tragedija", rađena po drami Franka Vedekinda iz…

.

Dramske radionice otvorene za sve

Novosadsko kulturno umetničko društvo "Svetozar Marković" ponovo je bogatije za dramsku sekciju. Nekada su je vodila imena poput Mire Banjac…

  • 19:10 Vredi pročitati
  • 19:20 Tehnologija
  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 RetroTips

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo