...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Kultura

Nedeljni vodič od 20. do 26. februara

19.02.2023.

Poslednju nedelju u februaru obeležiće zanimljivi događaji u Novom Sadu, ali i okolini.

.

Ponedeljak, 20. februar 

Promocija nove LP kompilacije "Novi Sad Punk Hardcore #2" održava se u CK13. Nakon objavljenog split albuma sa demo snimcima Atheist Rap, Fear of Dog, Kapetan Leshi i Fluorel tačkaš, poslednjeg dana 2022. godine stigao je kompletan tiraž od 300 primeraka konceptualno sličnog vinilnog izdanja na kojem se nalaze prva dva demo snimka Mitesersa, kao i demosi bendova KNO, Invalidi uma i Out of Control. Početak je u 17 časova.

Izložba Valentina Varge pod nazivom "Materijalni sinhronizam rođenja i smrti" otvara se u SULUV galeriji. Valentin Varga rođen je 1990. godine u Novom Sadu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Sarajevu na odseku slikarstvo. Master studije apsolvirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Svoj rad je prezentovao na brojnim grupnim izložbama (Srbija, Bosna i Hercegovina, Mađarska, Austrija) i na četiri samostalne izložbe. Otvaranje je 19 časova, a izložba može da se pogleda do 3. marta.

Veče američkog avangardnog filma je u American corneru. Eksperimentalni film ili avangardni film je način filmskog stvaralaštva koji radikalno preispituje kinematografske konvencije i istražuje nenarativne forme ili alternative tradicionalnim narativima ili metodama rada. Biće prikazani filmovi: "Meshes of the Afternoon" (Maya Deren), "Fireworks" (Kenneth Anger), "A Movie" (Bruce Conner) i "Dance in the Sun" (Shirley Clarke). Početak je u 18.30.

Utorak, 21. februar 

Psihološka radionica "Otvorena vrata" Zorice Stojić održava se u omladinskom centru OKCe. U pitanju je prosvetna radnica sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa najmlađima i mladima i želi da svojim znanjem i iskustvom razgovarom pomogne mladima. Prijave su na https://forms.gle/xLnF7LTJfp39uXox8. Početak je u 19 časova.

Duodrama "Gidionov čvor" igra se u SNP-u. "Gidionov čvor" je duodrama američke spisateljice Džone Adams koja otvara važna pitanja školstva i cenzure umetnosti u školama. Majka i nastavnica susreću se u učionici, na ranije dogovorenom informativnom sastanku, 72 sata nakon jednog tragičnog događaja. U nadmetanju dve snažne ženske figure, one ogoljuju jedna drugu u potpunosti, otvarajući paralelno i pitanje univerzalnosti bola. Karte su 800 dinara, a početak je u 20.30.

Sreda, 22. februar 

Death Before Dishonor nastupa u Fabrici. U pitanju je jedno od vodećih imena bostonske hardcore scene. Kao predgrupe nastupiće novosadski hardcore bend Ground Zero, koji je krajem prošle godine obeležio 20 godina postojanja, i beogradski crossover/thrash bend u usponu Chemical Tomb, čiji članovi kažu da su pankeri koji sviraju thrash metal. Early bird ulaznice su 800 dinara, u pretprodaji će iznositi 1.000, a na dan koncerta 1.200. Početak je u 20 časova.

Ciklus predavanja dr Vladimira Pištala "Kreativnost i multikulturalnost – Srbija i Amerika" održava se u kulturnom centru Vojvodine "Miloš Crnjanski". Cilj ovog ciklusa predavanja našeg uglednog pisca je da se razvijaju kreativni procesi, da se povežu i razmotre kulturološke razlike Amerike i Srbije. Početak je u 19.30.

Četvrtak, 23. februar 

Žurka "Zvezde grandža" je u Lazinom teletu. Na repertoaru su Pearl Jam, Alice in Chains, Nirvana, Soundgarden, Temple of the Dog i ostala grunge rodbina (Audioslave, Foo Fighters, RATM itd.). Ulaz je slobodan, a početak je u 22 časa. 

Veče posvećeno američkom pesniku srpskog porekla Čarlsu Simiću organizuje se u kulturnom centru Vojvodine "Miloš Crnjanski". Čarls Simić jedan je od najznačajnijih savremenih svetskih pesnika i esejista. Rođen je kao Dušan Simić 1938. godine u Beogradu, odakle je kasnije emigrirao u Pariz, pa potom u SAD. Za svoju poeziju Simić je osvojio mnogobrojne međunarodne nagrade, uključujući i Pulicerovu nagradu, kao i nekoliko srpskih i regionalnih književnih nagrada. Početak je u 18 časova.

Language club održava se u Radio cafeu. U pitanju je nedeljni događaj koji okuplja entuzijaste za jezike i poliglote. Najčešće ćete imati priliku da pričate na srpskom, engleski, ruski, nemački, španski i italijanski. Početak je u 20.30.

Za februarski čitalači kutak u Zenit booksu čita se "Vrli novi svet" Oldosa Hakslija. Početak je u 18 časova.

Petak, 24. februar 

Izložba umetničkih radova iz privatne kolekcije Sretena Katića otvara se u Fabrici. Kolekcija Katić je zbirka koja se, u najvećoj meri, sastoji od dela koje su autori poklanjali Sretenu, jer su stvaraoci, kojima je Bravarska radionica Srećko dugi niz godina izlazila u susret prilikom izrade njihovih umetničkih radova, osećali potrebu da se zahvale svom saradniku poklanjajući mu neke od svojih najboljih radova. Na ovaj način nastala je impozantna kolekcija dela naših savremenih umetnika, a sam kolekcionar odlučio je da je predstavi javnosti. Stručno vođenje kroz izložbu biće organizovano u 18 časova, a na svečanom zatvaranju izložbe, u sredu, 1. marta, u 18 časova, biće upriličena i promocija kataloga Katićeve kolekcije.

Žurka posvećena izvođaču The Weeknd, pod nazivom Vikend Celu Noć, održava se u Gerili. Sat vremena zagrevanja je uz 80's, pop i trep, domaći i strani, a onda roka The Weeknd do kraja večeri. Prvih 100 karata su 400 dinara, drugih 100 500, a posle toga će iznositi 600. Početak je u 21 čas.

WNDRLST, Muhi, ACOR i Carlo B. "vrte" u K9 Stationu. Karte su 1.000 dinara, a početak je u 22 časa.

Subota, 25. februar 

Žurka Jugoslovenka je u Domu kulture. Na repertoaru će biti Dino Dvornik, EKV, Haustor, Denis & Denis, Idoli, Bebi Dol, Partibrejkers, Prljavo Kazalište, Oliver Mandić, Đavoli, Bajaga, a biće tu i novih snaga poput Nipplepeople, Buč Kesidi, Konstrakta, SevdahBaby, MVP, Irie FM, Z++ i Artan Lili. Karte su u pretprodaji 600 dinara, a na dan žurke iznosiće 800. Početak je u 21 čas. 

Predstava za tinejdžere "Moja mama kaže" igra se u gimnaziji "Laza Kostić". "Da li ste ikada razmišljali koliko je današnjim tinejdžerima teško u životu? Škola, oblačenje, druženje, internet... Na sve prosto MORA da ima komentar. Ko? Pa mama!" Predstavu izvodi glumački i plesni ansambl Škole plesa i scenskih umetnosti Foxy. Karte su 600 dinara, a početak je u 19 časova.

Huba buba žurka je u Gerili. Očekuju vas nostalgični hitovi izvođača, kao što su Britney Spears, Avril Lavigne, ABBA, Queen, 50 Cent, Madonna, Rihanna, Eminem, Lady Gaga, Bonney M, David Guetta, Akon, Red Hot Chili Peppers i mnogi drugi. Karte su u pretprodaji 600 dinara, a na dan žurke iznosiće 800. Početak je u 21 čas.

Poetarium je u Matki. Tema je horoskop, a svako ko želi da učestvuje treba da pripremi do tri svoje pesme i da se javi u inbox Poetariuma. Početak je u 20 časova.

Prti Bee Gee nastupa u hrvatskom kulturnom centru "Srijem", u Sremskoj Mitrovici. Karte su u pretprodaji 800 dinara, a na dan koncerta iznosiće 1.000. Početak je u 21 čas.

Short Reports i Monohrom nastupaju u klubu Mitraljez, u Zrenjaninu. Short Reports osnovali su Feher Nikolette (bubnjevi) i Velimirović Nemanja (gitara i vokal) 2019. u Novom Sadu. Njih dvoje čine alt. rok duo, u kom dva instrumenta kroz minimalistički pristup ritmu i ekspresivan pristup melodijama i tekstu, prave zvučnu sliku i emociju koju njih dvoje nose u sebi. Monohrom je novosadski bend osnovan 2016. godine koji čine Oskar (gitara, vokal), Neša (bubanj), Patak (bas) i Robert (gitara). Od uticaja navode britansku alternativnu scenu 90-ih, indi rok 2000-tih i rokenrol 60-ih. Upad je 200 dinara, a početak u 21 čas.

Nedelja, 26. februar 

Santa Diver i NS Jam Session bend nastupaju u Domu kulture u okviru Babel Jazz događaja. Formaciju Santa Diver osnovali su jazz violinistkinja Kézdy Luca i multiinatrumentalista/kompozitor Szesztay Dávid 2006. godine. Treći član trija, Szegő Dávid, pridružio se 2015. Tri instrumenta i ličnosti predstavljaju veoma specifičan i jedinstven muzički svet, koji se sastoji iz jazz-a, world muzike i slobodne muzike. Upad je 300 dinara, a početak u 21 čas.

Open mic stand up veče je u Matki. Karte su 250 dinara, a početak je u 20.30.

Dance Fever party je u CK13. Veče je posvećeno bendu Florence + the Machine. Fokus će biti na najnovijem albumu Dance Fever, ali slušaće se i ostale pesme koje je stvorila Florence Welch. Upad je na donaciju, a početak je u 19 časova. Donacije od ovog događaja biće preusmene na Centar "Živeti uspravno", koji obezbeđuje usluge personalne asistencije osobama sa invaliditetom u Novom Sadu.

Alice in WonderBand nastupa u kulturnom centru Ruma. S muzičkom tradicijom Balkana spajaju se akustični zvuci tela kao instrumenta, pri čemu narodne pesme iz Srbije, Hrvatske, Bosne, Severne Makedonije, Bugarske, Moldavije, Grčke, Turske, Kosova, pa čak i Mađarske, bude radoznalost za bogatu muzičku tradiciju regije. Cena karata nije navedena, a početak je u 20 časova.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 22. do 28. aprila

Poslednja nedelja aprila bogata je raznolikim događajima.

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. aprila

Ove nedelje u Novom Sadu vas očekuje dosta raznovrsnih događaja, od izložbi, kvizova i filmskih projekcija, do žurki, koncerata i…

.

Atheist Rap u subotu u Hali 2 Novosadskog sajma

Slavljenički koncert novosadske pank-rok grupe Atheist Rap biće održan u subotu 6. apruila u KC Hala 2 na Novosadskom sajmu.

.

Filozofski je slobodan dok su slobodni ljudi u njemu

Veliki broj studenata, profesora i građana okupio se danas ispred Rektorata novosadskog Univerziteta, na skupu podrške i javnom času o…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo