...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Kultura

Nedeljni vodič od 16. do 22. septembra

16.09.2024.

Dva odlična festivala, nekoliko dobrih žurki i puno drugih zanimljivih događaja očekuju vas ove sedmice. Naravno, tu je i gostovanje grunge legendi Mudhoney u Beogradu. Pronađite nešto za sebe!

.

Ponedeljak 16. septembar

U susret premijeri opere "Demon", Srpsko narodno pozorište priređuje tribinu "Pozorišni razgovori" u kojoj će tu operu prikazati u nekoliko aspekata: književnom, muzičkom, muzikološkom, scenskom, dramaturškom, umetničkom i vokalnom. Na tribini će govoriti: Željko Andrić, direktor Opere SNP-a; dr Zoran Đerić, književni teoretičar i pisac; Željka Milanović, dirigentkinja; Ilja Iljin, asistent reditelja i brojni drugi učesnici. Moderator je Milorad Stokin iz službe za odnose sa javnošću SNP-a. Početak je u 18h, ulaz je slobodan.

Veče stendap komedije "Muško ženski odnosi", održava se u Gerila baru. "Muško ženski odnosi su verovatno i najpopularnija tema u muško ženskim odnosima, a i naši komičari imaju svoje specifične životne priče sa kojima ćete se poistovetiti. Kakve su žene Sremice, kako dovesti devojku kad živiš sa roditeljima, šta ćeš sve uraditi da oduševiš devojku, zašto ne voliš starije muškarce, da li je dobro imati momka sa Tindera, samo su neke od tema. Zabavljaće vas dobro poznata ekipa Dušan Varničić, Nebojša Grujić, Žarko Medar Cuba i Mariana Aranđelović", najavljuju organizatori. Ulaznica je 1.000 dinara, početak u 20.30h.

Utorak 17. septembar

Legendarni grunge pioniri Mudhoney posle gotovo deset godina ponovo sviraju u našoj zemlji. U beogradski Dorćol Platz dolaze na krilima poslednjeg albuma "Plastic Eternity" koji je svetlo dana ugledao prošle godine. Veče otvara holandski bend SØWT. Ulaznica košta 3.700 dinara.

Promocija knjige "Giga pravi more" Jasminke Petrović počinje u 19h u Digitalnom omladinskom centru (Vojvode Putnika 1, Novi Sad). Učestvuju: Jasminka Petrović, autorka knjige; Ana Petrović, Ilustratorka knjige; Dragoljub Perić, profesor na Odseku za srpsku književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i Anđelka Ružić, urednica u "Kreativnom centru". Promociju prati izložba ilustracija iz knjige, a ulaz je slobodan. Tog dana, Jasminka Petrović i Ana Petrović potpisivaće knjigu u knjižari "Bulevar Books" od 16 do 17h. Knjiga će tokom potpisivanja biti na posebnom popustu i umesto 1.450 koštaće 1.150 dinara.

Sreda 18. septembar

Animal Instinct ponovo u Lazinom Teletu, uz odličan repertoar alternativnih i rock numera koji čine Muse, Guano Apes, Rage Against The Machine, Negative, grandž himne i još mnogo toga. Ulaz je besplatan, početak u 22h.

Četvrtak 19. septembar

Peaky Blinders Dressup party održava se u pabu Lazino Tele, u organizaciji Soul O' Clock dua iz Novog Sada. Soul O' Clock čine Milan Knežević (vokal, gitara i perkusije) i Ivan Davidović Fikt (saksofon i perkusije). Bubnjeve će i ovog puta svirati Stefan Rokvić.Repertoar sadrži širok spektar obrada soul, blues i indie zvuka: Michael Kiwanuka, Leon Bridges, Black Pumas, Kaleo, BB King, James Brown, Gnarls Barkley, Prince, Leonard Cohen, Eric Clapton, Elvis i mnogi drugi. Od početka 2023. godine Soul O' Clock je poznat po organizaciji specifičnih "dressup" nastupa, sa dress code tematikom (1920 -1950 vintage, classy dress code). Ulaz je 600 dinara a početak u 22h.

Rihanna i ASAP Rocky veče je u Kulturnom centru Lab. Na zagrevanju dobićete naravno i razne hitove Beyonce, Nicki Minaj, Tyler The Creator, Joey Bada$$ i mnogih drugih. Početak je od 19 časova, a ulaz 250 dinara.

Petak 20. septembar

Prvi Rebel Blues Fest biće održan u dvorištu Hotela "Vojvodina" u Novom Sadu, 20. i 21. septembra. Na festivalu će se predstaviti novosadski bendovi koji inače nastupaju u Rebel Pabu, jednoj od retkih oaza rokenrola i bluza u gradu. U petak 20. septembra nastupaju Maja Brukner and Co, Šinobusi i The BluesHammer. Početak je u 20h, a ulaz je slobodan.

Sedmo izdanje festivala "Ljubav i bes" počinje u prostoru K9 station u Novom Sadu. "Sedmi put pod ovim imenom idemo glavom kroz zid željni da napravimo prvoklasnu zabavu za sve one sa malo iskrivljenim muzičkim ukusom i odnosom prema životu. Kao i ranijih godina, očekuj papren čušpajz distorziranih gitara, besnih vokala i teških baseva", poručuju organizatori festivala. Prve večeri nastupaju Home Conflict (Zagreb), Dead Dog Summer (Čakovec), Quasarborn (Beograd), Debeli Precjednik (Osijek) i Shock Troopers (Skopje). Ulaznica je 1.000 dinara, za mlađe od 18 godina ulaz je besplatan.

"Pusti pusti Čolu", najveća žurka posvećena Zdravku Čoliću u Novom Sadu, održava se u Gerila baru. Ulaz je slobodan, početak u 21h.

Nezaboravno izdanje ЈУТРО žurke očekuje vas u Kulturnom centru Lab! "Kao i uvek, plešemo uz muziku sa regionalne scene, sa miksom novih hitova i starih favorita", poruka je organizatora. Početak je u 20h, a ulaznica košta 300 dinara.

Duo Paraziti svira u CK 13. Paraziti istražuju zvučne i vizuelne pejzaže kroz struktuiranu i spontanu improvizaciju. Njihovo izvođenje je inspirisano zajedničkim radom na stvaranju muzike za predstavu "Parasites" Marijusa Fon Majenburga. Duo čine Luka Banjac (električna gitara, sintisajzeri) i Daniel More (sintisajzeri). Ulaznica košta 500 dinara, početak je u 21h.

Subota 21. septembar

Drugo izdanje "Metalostruganja" održava se u CK 13 i predstavlja metal bendove Fift Piece, Nit (ex. Ascend) i Havarija. Fifth Piece je bend koji kombinuje metal sa elementima hora i orkestra, Nit (ex. Ascend) je bend iz Beograda/Aranđelovca čiji zvuk karakteriše spoj old-school i modernog metala, sa velikim akcentom na melodičnosti, a Havarija je modern metal bend iz Beograda. Ulaznica je 500 dinara, početak u 20h.

Druge večeri Rebel Blues Festivala u dvorištu Hotela "Vojvodina" nastupiće The Bad Week, Moonshine Alligators i Zona Katastrofe. Na festivalu se predstavljaju novosadski bendovi koji inače nastupaju u Rebel Pabu, jednoj od retkih oaza rokenrola i bluza u gradu. Početak je u 20h, a ulaz je slobodan. 

Drugo veče festivala "Ljubav i bes" održava se u prostoru K9 station u Novom Sadu. "Ljubav i bes" je Do it yourself (uradi sam) manifestacija koju prave drugari za drugarice, drugarice za drugare i sve one koji žele da se zabave, slušaju dobru muziku na kvalitetnom ozvučenju, u prijatnom ambijentu. Na manifestacji se ne toleriše bilo kakav vid diskriminacije, bez obzira na naciju, pol, seksualnu opredeljenost, boju kože, socijalni status. Dođi, zabavi se, pazi na sebe i sve oko sebe", poručuju organizatori. Nastupaju: Casillas (Novi Sad), Gipsy Mafia (Bečkerek, Gmund), Lazarath (Novi Sad), Statico (Beograd), Suplexx (Beograd), Ubili su batlera (Beograd) i Blistok (Novi Sad). Ulaznica je 1.000 dinara, za mlađe od 18 godina ulaz je besplatan.

Nedelja 22. septembar

Sredovečna gospođa i samohrana majka Olivera Živković je izašla na zakazani ljubavni sastanak. Međutim, njen "dejt" se ne pojavljuje. Olivera dakle čeka... Autorska monodrama Sandre Silađev "Dejt", na velikoj sceni Pozorišta mladih počinje u 20h. Cena ulaznica: parter 1.600, balkon 1.400 dinara.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 9. do 15. septembra

Festival kamerne muzike, Kaleidoskop kulture, Novosadski strip vikend i festival savremenog plesa Tanz Platz samo su neki od događaja koji…

.

Novi Sad film festival donosi regionalne premijere

Novi Sad se priprema za novi Film festival. Drugu godinu za redom, od 18. do 22. septembra,  "Novi Sad film…

.

Nedeljni vodič od 2. do 8. septembra

Svi su se vratili u grad, pa su tako brojniji i događaji koji nas očekuju ove sedmice.

.

Džinovska buba i vrući ritmovi na Gradić festu

Ovogodišnji 24. Festival uličnih svirača – Gradić fest otvoren je tradicionalnom povorkom koju su predvodili “Microcosmos” - Planète Vapeur iz Nice…

.

Vidljivost kvir kulture: onlajn platforme alternativa nedostupnim prostorima

Kada govorimo o kvir kulturi, to jest o kulturnom stvaralaštvu pripadnika i pripadnica LGBTQ+ zajednice, drag je verovatno najprepoznatljivi izraz.…

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. jula

Druga nedelja jula proteći će u znaku EXIT festivala, ali još neki događaji će obeležiti ovu sedmicu u Novom Sadu.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Leto na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo