...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Kultura

Nedeljni vodič od 15. do 22. jula

15.07.2024.

Exit je prošao, događaja je značajno manje, ali to ne znači da nema zanimljivih sadržaja.  

.

Ponedeljak 15. jul

Izložba crteža Valentine Broštean, nastalih tokom proteklih deset godina, otvara se u 20h u Malom likovnom salonu. Valentina je diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na Katedri za grafičke komunikacije. Na istoj katedri odbranila je master iz oblasti ilustracije i bila zaposlena kao asistent do kraja 2012. godine, kada se seli za Torino (Italija), gde je živela i stvarala do 2021. godine. Trenutno živi i stvara u Barseloni (Španija). Valentina Broštean je multidisciplinarna vizuelna umetnica, posvećena savremenoj ilustraciji, slikarstvu i crtežu. Njeno delo karakteriše hibridni stil koji spaja različite žanrove, s naglaskom na dekonstrukciju realnog, neočekivane kompozicije i jedinstvenu simboliku. 

Sreda 17. jul

Otvaranje EU Cornera počinje u 16 časova u OPENS-u (Bulevar despota Stefana 5). Uvodnu reč daće Jelena Anđelovski, menadžerka EU info pointa u Novom Sadu i Vukašin Grozdanović, Izvršni direktor OPENS-a. Eurodesk info sesiju vodiće Anđelka Radovanović (Nacionalna EURODESK koordinatorka, FondacijaTempus) i Milica Stojadinović (OPENS). Svi zainteresovani mogu da se prijave putem ovog linka

Književni klabing ove nedelje održava se u 18h na Štrandu. Na repertoaru je Andrea Li i roman "Crvena kuća na ostrvu". Roman donosi nam nesvakidašnju priču o junakinji Šej, afroameričkoj profesorki udatoj za italijanskog biznismena Senu, koji na ostrvu Naratrani, malom fiktivnom prostoru severno od velikog ostrva Madagaskar, odlučuje da izgradi luksuznu vilu koju naziva Crvena kuća i za čiju gospodaricu imenuje upravo Šej. Okupljanje je u 18h ispred glavnog ulaza na Štrand.

Četvrtak 18. jul

Koncert Sane Garić održava se na Trgu galerija. Sana Garić piše poeziju i bavi se rok muzikom. Nakon Femix festa, Nišville Jazz festivala, Exita, holandskog Eurosonic Noordeslaga, zagrebačkog INmusica i drugih festivala, stiže i na "Leto na Trgu galerija“. Kao solo izvođač autorske i ambijentalne elektronske muzike Sana Garić sarađuje sa mnogim bendovima i autorima, među kojima su i neki od pionira elektronske YU scene (Svemirci, Lira Vega, Beograd itd). Muzika i emotivan glas Sane Garić koji daju posebnu čar njenim koncertima, osvežiće ovo olimpijsko leto na Trgu galerija. Početak je u 21 čas.

Piece of Maiden stižu ponovo u Lazino Tele. Prava poslastica za Iron Maiden fanove nakon dugo vremena. Ulaz je 500 dinara, a početak u 22 časa.

Subota 20. jul

Love like blood dark žurka održava se u Rusinskom kulturnom centru. Za fanove osamdesetih, devedesetih i modernog dark zvuka, ebm, darkwave, goth, post punk, industrial rock, synthwave, electro i retrowave.... Pravi oldschool DARK PARTY - sa akcentom na borbu mračne gitarske vs. elektronske muzike, kao i novo vs. staro! Ovo je žurka koja postoji već 20 godina. Ko je bio - zna šta da očekuje! Početak je u 21, ulaznica 300 dinara.

Veče uličnih svirača će na jedno veče oživeti centar Sombora, kroz nastup Old Hat Orchestra na glavnoj bini i muzičkim programom sa balkona i ulica kada će nastupiti više od 30 umetnika. Program počinje od 18 časova ispred Županije, nastupom gudačkog kvarteta Belisimo, a zatim se nastavlja u ulici Kralja Petra. Кao nezaobilazni deo somborskog šarma umetnicima će se ove godine pridružiti i štulaši, ljudi statue i fijakeristi sa svojim fijakerima koji će biti glavni promoteri programa Solo, duo, trio sastavi i kvarteti sa balkona u ulici Кralja Petra, publici će prirediti jedinstven jam session na otvorenom! Od 19 časova program na balkonima će upotpuniti Živanović Nikolić Martić, Stonehenge, Family Business, The Hat Matters, Trio vokalnog ansambla Musica Viva, Duo guitar, KloKLo, polaznici Osnovne muzičke škole "Isidor Bajić" iz Kule, Duvački trio. Propratni program za decu izvodiće Kreativni pogon.

Kulturna stanica Begeč pokreće rok festival pod nazivom "БЕГROCK", koji će okupiti talentovane mlade bendove. U subotu, 20. jula od 20 časova na letnjoj sceni KS Begeč sviraju Deformitet iz Selenče, Crockett iz Begeča, Maršali iz Bečeja i Bitange iz Futoga. Ulaz je besplatan, kapija se otvara u 19.00.

Festival "Brave NU World - Euro tour 2024" održava se u SKCNS Fabrici. Nastupaju The Feeders (Australija), bend koji je zvanična pratnja Andersa Colsefnia prvog pevača benda Slipknot; The Firestarsters (Australija) koji aktivno već godinama šire duh benda The Prodigy; Kaosis (Australija) jedno od jačih mlađih imena australijske nu metal scene i takođe australijski Sin Soto koji donose svoju blendu tvrdog metal zvuka hip hopa i repa. Začin celom programu daće bend Piston Fist čiji  je tvrdokorni hard rok zvuk prepun bučnih gitara i sirovih rifova. Ulaznice po ceni od 1.000 dinara mogu da se kupe na svim Gigstix prodajnim mestima. Na dan koncerta cena ulaznice iznosiće 1,500 dinara.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Novi Sad film festival donosi regionalne premijere

Novi Sad se priprema za novi Film festival. Drugu godinu za redom, od 18. do 22. septembra,  "Novi Sad film…

.

Nedeljni vodič od 2. do 8. septembra

Svi su se vratili u grad, pa su tako brojniji i događaji koji nas očekuju ove sedmice.

.

Džinovska buba i vrući ritmovi na Gradić festu

Ovogodišnji 24. Festival uličnih svirača – Gradić fest otvoren je tradicionalnom povorkom koju su predvodili “Microcosmos” - Planète Vapeur iz Nice…

.

Vidljivost kvir kulture: onlajn platforme alternativa nedostupnim prostorima

Kada govorimo o kvir kulturi, to jest o kulturnom stvaralaštvu pripadnika i pripadnica LGBTQ+ zajednice, drag je verovatno najprepoznatljivi izraz.…

.

Neko nas posmatra na Pasaž Festu

Treće izdanje Pasaž Festa čeka nas u Prolazu Milana Mladenovića u Novom Sadu od 30. avgusta do 1. septembra. Tim…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 12:00 Leto na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo