...
TRENUTNO11:00 - 12:00Dnevna soba

Kultura

Nedeljni vodič od 15. do 21. maja

15.05.2023.

Mnogo svirki za vikend, po koja predstava, malo komedije i nekoliko filmova. 

.

Ponedeljak, 15. maj

Art bioskop CK13 vas poziva na Ciklus kvir filma povodom 17. maja, Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHOBIT) koji će biti održan od ponedeljka, 15. maja do srede, 17. maja u Omladinskom centru CK13. U okviru ciklusa prikazaće se tri filma sa početkom u 20č. Ulaz na projekcije je besplatan, a u ponedeljak će biti prikazan film Lorens, u svakom slučaju  (Laurence Anyways, Xavier Dolan, 2012, Kanada, 168')

Muzika iz unutrašnjosti je ideja, muzički sastav, dogadjaj, pokret, koji se pune dve godine dešava u beogradskom klubu Ciglana, nastao kao potreba grupe ljudi da potraže način da uspostave duhovno jedinstvo iskorakom iz konvencionalnih okvira muzike. Muzika iz unutrašnosti nastupa 15. maja u KC LAB.  

Utorak, 16. maj

U okviru ciklusa kvir filmova u Omladinskom centru CK13 biće prikazan film "Džejsonov portret" (Portrait of Jason, Shirley Clarke, 1967, SAD, 105'). Projekcija počinje u 20 časova, a ulaz je besplatan.  

Koncert "FORZA INDOMITA" biće održan 16. maja u 20 časova u Kulturnoj stanici Svilara, u organizaciji Teatarsko muzičke asocijacije TEMA i Ambasade Brazila u Beogradu. U okviru programa istaknuti solisti orkestra Opere Narodnog pozorišta, mladi operski pevači i vrsni pijanisti će izvoditi dela brazilskog kompozitora Heitor Villa Lobosa, a po prvi put u Srbiji i arije iz opere "Il Guarany" Karlosa Gomeza.

Sreda, 17. maj

Književni klabing, Volonterski centar Vojvodine i Crna kuća vas pozivaju na deveti rođendan Književnog klabinga. Pričaće o albanskom piscu Tristanu Halilaju i njegovoj zbirci priča "Ričard Gir je bio ovde", a osvrnuće se naravno i na proteklih devet godina malog knjiškog kluba.

Ovaj kao i naredna četiri Klabinga organizuju se u saradnji sa Volonterskim centrom Vojvodine u sklopu projekta "Reading cultures". Kroz pet susreta čitaće pisce i spisateljice iz Srbije, Albanije, Kosova, Severne Makedonije i Turske. Za svaki od susreta moći ćete da preuzmete primerak knjige u Omladinskom centru CK13 svakog ponedeljka i utorka, ali i na samom događaju za naredni događaj. Događaj traje od 18 do 20 časova. 

U okviru ciklusa kvir filmova u Omladinskom centru CK13 biće prikazan film "Žena lubenica" (The Watermelon Woman, Cheryl Dunye, 1966, SAD, 90'). Projekcija počinje u 20 časova, a ulaz je besplatan.  

U novosadskom Domu kulture Srđan Dinčić provešće vas kroz najbolje fore iz svoje dvanaeastogodišnje karijere. Spremite se za sjajno veče koje vam priprema dr Dinčić i prepustite se njegovoj provereno uspešnoj terapiji, jer smeh je lek. Otvaranje: Nemanja Dimitrijević Ulaznice su u prodaji po ceni od 1.100 dinara dostupne su na GIGSTIX prodajnim mestima

Četvrtak, 18. maj

U Novosadskom pozorištu pogledajte predstavu Ana Karenjina. Predstava nije namenjena gledaocima mlađim od 18 godina i igra se sa pauzom. 

Petak, 19. maj

Drugi Start up Novosadski noćni bazar biće održan na Ribljoj pijaci. Na ovom bazaru svoje rukotvorine izlagaće početnici, a događaj počinje u 18 časova

Ovog maja Vlada Divljan bi napunio 65 godina. U njegovu čast i slavu, (ne)normalni i Zdenko Kolar odsviraće koncert u petak, 19. maja u SKCNS Fabrika. Oni će izvesti pesme iz svih perioda bogate nuzičke karijere Vlade Divljana, a deo repertoire činiće i najveći hitovi grupe Idoli. Cena karte je 1.200 dinara. Na dan koncerta cena ulaznice na biletarnici Fabrike iznosiće 1.500 dinara. Vrata i biletarnica Fabrike biće otvorena od 20 časova. Koncert će početi u 21 čas.

Psihološki centar za mentalno zdravlje u zajednici MentalHub u KC Lab organizuje treći Festival L(j)udila povodom Svetskog dana shizofrenije. Tokom tri dana Festivala biće održani različiti edukativni, umetnički i zabavni sadržaji koji promovišu uključivanje osoba sa psihosocijalnim poteškoćama u zajednicu. Ove godine na dve lokacije očekuju vas razni sadržaji, od okruglog stola, preko radionica, do kviza, a Festival će obeležiti i žurka Šizodelija.

Cilj Festivala L(j)udila je promovisanje jednakosti i ravnopravnosti, normalizacije ljudskih iskustava i uticaja na stepen stigmatizacije i diskriminacije u zajednici.

Bas i Stega u KC Lab promovišu album  "Na istom putu". Bas i Stega spaja gruv sa rokenrolom, psihodelijom, d&b i elektronikom u neponovljivu muzičku eksploziju koja hipnotiše i provocira. Njihov novi album "Na istom putu" je proizvod inspirativnog perioda i življenja stvaralačke misije benda. Na koncertu u KC Lab, Bas i Stega će izvesti posebnu set listu koja će biti sastavljena od novih pesama, ali će publika takođe moći da uživa u ritualnom plesu pesama sa prva dva albuma. Karte za koncert se mogu kupiti na ulazu, cena je 500 dinara kao podrška izvođačima, autorstvu i muzičkom stvaralaštvu.

Kultni novosadski bend Amajlija, nastupiće u petak, 19. maja u Domu kulture NS. Svako ko nije čuo "Svi mi kažu da sam dobar" ili "Jer ume biti gadno", kao da nikada nije izašao u Novom Sadu. Da li je u pitanju energija koju ovi „mladi momci“ nose ili nešto drugo ostavljamo vama da procenite na koncertu u Domu kulture, a ono što oni obećavaju je da ćete se odlično provesti. Za dobru atmosferu pred koncert biće zadužena DJ Milica. Koncert Amajlije zakazan je 22:00 časa! Ulaznice su u prodaji po ceni od 1.000 dinara i možete ih kupiti na svim prodajnim mestima Gigstix-a. 

Bendovi Neuspeh i Pet minuta slave nastupaju u Subotici u Klubu Mladost. 

U Pančevu u dvorani Apolo biće održana žurka Opozit//2000s Edition. Očekuju vas Britney Spears, 50 Cent, The Pussycat Dolls, Rihanna, Lady Gaga, Justin Timberlake, Beyonce, Usher, Avril Lavigne, The Black Eyed Peas, Kesha, Eminem, Kelly Clarkson, Timbaland, Nelly Furtado, Pitbull, Gwen Stefani, Akon, i još mnogo toga. Start je u 21 čas, upad je 300 dinara, a deo sredstava sakupljenih od prodaje ulaznica biće preusmeren na donatorski račun OŠ "Vladislav Ribnikar"

Subota, 20. Maj

Nakon 6 dugih godina, Debeli precjednik se vraća u klub CK13. Ovaj kultni hc/punk bend iz Osijeka je snimio novi album koji bi trebao da ugleda svetlost dana na leto. Sa njima sviraju Mige & Vršnjaci, "alijas" jednog lokalnog benda, a dođite na svirku i sami otkrijte o kome je reč, kao i Nagön iz Beograda, novije ime na našoj sceni, iako ga čine veterani domaćeg underground-a, u čijim CV-jevima stoje imena hardcore bendova poput Hitman, Mob Law, Bridge, Helltard itd. Ulaznice za koncert se mogu kupiti na dan svirke od 20h kada se otvaraju vrata kluba. Pocetak koncerta je najavljen za 21h. Broj karata za ovu svirku je ogranicen, pa dodjite na vreme.

Vreme je za đuskanje i novi Jugoslovenka party u Domu kulture. To je žurka svih jugoslovenskih bendova, urbanih muzičkih pokreta i presek scene sa ovih prostora. Ulaznice su u prodaji putem Gigs Tix mreže.

U Borisovom ateljeu kreće sezona open-air žurki, a nastupa Rezonant LIVE

Na žurci će biti predstavljena nova  generaciju rezidenta koji će prvi put nastupiti u okviru ovog okupljanja - Anahata i Don Quixote. Događaj će zatvoriti stara garda rezidenta - Zarma, Lyabidelic, Lazanya i Serpent. 

Nedelja, 21. Maj

Kreg Saton, Flamenco Thief, svira špansku akustičnu gitaru sa loop pedalom kako bi spojio moderne ritmove sa tehnikama flamenka. Zapadni, istočni i afrički ritmovi su mu omogućili da se poveže i izgradi dugotrajna prijateljstva sa ljudima širom sveta. Zabavljao je publiku u turskim parkovima, nemačkim kuhinjama, srpskim uličnim festivalima, holandskim bolnicama, francuskim kapelama i na mnogim drugim divnim jedinstvenim lokacijama. A zabavljaće publiku i u Crnoj kući, u nedelju, 21. maja. Cena karte je 400rsd. 

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Filozofski fakultet u Novom Sadu obustavlja sve aktivnosti

Zbog potencijalnog ugrožavanja bezbednosti studenata, njihovog prava na obrazovanje i bezbednost zaposlenih, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu obustavlja sve…

.

Nedeljni vodič od 25. do 31. marta

Poslednja nedelja marta donosi u Novi Sad veliki broj interesantnih događaja, među kojima je najviše koncerata.

.

Nedeljni vodič od 18. do 24. marta

Ove nedelje vas očekuje dosta zanimljivih događaja, tu su razni koncerti, žurke, stand up večeri, radionice i izložbe.

.

Na kraj Limana Žuta kuća

Žuta Kuća na livadi između Limana i Štranda živela je pet godina. 

.

Nedeljni vodič od 11. do 17. marta

Ove nedelje vas očekuje dosta raznovrsnih događaja. Tu su filmske projekcije, stand up večeri, koncerti i žurke.

.

Nedeljni vodič od 4. do 10. marta

Prva nedelja marta donosi u Novi Sad dosta zanimljivih događaja, pogotovo koncerata.

  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Dnevna soba
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo