...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Kultura

Nedeljni vodič od 14. do 20. novembra

13.11.2022.

Predstojeću sedmicu obeležiće Novosadski jazz festival, ali i brojne žurke i koncerti.

.

Ponedeljak, 14. novembar 

Makedonsko stand up veče održava se u Gerili. Nastupiće jedno od najvećih imena makedonske scene Nikola Todoroski i beogradski Makedonac Nenad Šilja Stefanovski. Početak je u 20.30. 

Promocija publikacije o demokratskom socijalizmu očekuje vas u CK13. Infoteka CK13 spremila je još jedan serijal pubilikacija, a ovaj put bavila se idejama demokratskog socijalizma - politički pravac koji je donekle postao i "buzzword" prethodnih godina, iako ideje koje on zastupa imaju i mnogo dužu tradiciju. Početak je u 19 časova.

Utorak, 15. novembar 

Promocija zbirke poezije "Šljakeraj" Svetlane Savić održava se u CK13. Debitantsko delo Svetlane Savić posvećeno je radnicima i radnicama u prekarijatu. Svetlana Savić rođena je 1993. godine u Noćaju. Živela je u Novom Sadu, duže boravila u Parizu i Umagu. Diplomirala je i masterirala na Odseku za srpsku književnost i jezik na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Godine 2016. dobila je Treću Brankovu nagradu Matice srpske za seminarski rad. Poeziju i kritiku objavljivala je u časopisu Polja, dnevnim novinama Danas, časopisu književnog programa Crne kuće – Beleške, kao i na internet portalima. Početak je u 19 časova.

Liberte nastupa u KC Labu. Liberte je latinoamerički fusion muzički projekat nastao 2022. godine. Kreiran je od strane latinoamerikanaca koji putuju kroz centralnu i istočnu Evropu, u želji da nauče o tradicionalnim ritmovima iz celog sveta. Upad je 250 dinara, a početak u 20 časova.

Sreda, 16. novembar 

Villagers of Ioannina City nastupaju u Fabrici. Villagers of Ioannina City stvaraju pod jakim uticajem grčke prirode i kosmičkih fenomena. Svoj jedinstveni brend teškog psihodeličnog roka mešaju sa narodnim instrumentima kao što su gajde, frule i didžeridu. Njihov drugi album "Age of Aquarius", prvobitno objavljen u septembru 2019. godine, sada će se naći u reizdanju kuće Napalm Records. Early bird ulaznice koštaju 1.500 dinara, a redovna cena u pretprodaji biće 2.000. Na dan koncerta, upad će biti 2.500 dinara. Početak je u 21 čas.

Promocija knjige "Dolazak matadora" Branka Rosića očekuje vas u Bulevar booksu. Između trilera i drame, novi roman Branka Rosića cepti od žestine karakteristične za aktuelan trenutak. Na promociji će učestvovati i radni kolektiv Državnog posla: Ćira, Nikola i Dimitrije. Početak je u 19 časova.

U SNP-u počinje 24. izdanje Novosadskog jazz festivala. Festival će otvoriti Big band RTS-a sa Stjepkom Gutom kao liderom, a program koji će izvoditi biće u čast Teda Džonsa. Potom, u 21 čas nastupiće jedanaestočlani bend Nikolov-Ivanović Undectet & Magic Malik, autentičan evropski kombo. Drugo festivalsko veče 17. novembra otvoriće Norvežanin Nils Peter Molver, ugledno ime evropskog savremenog džeza, a zatvoriće ga koncert Jovana Maljokovića Okteta i gudačkog orkestra Roberta Lakatoša, čije aranžmane je radio Ivan Ilić. Trećeg dana, 18. novembra, nastupiće kvartet Jožefa Feča, potom Aleksandar Uzelac Trio, a veče zatvara Vladimir Samardžić Trio. Poslednjeg dana, 19. novembra, slušaocima će se predstaviti sastav JazzXchange feat. Bojan Z, sačinjen od po dva predstavnika iz tri grada koja su ponela titulu Evropske prestonice kulture, iz Kaunasa (Litvanija), Eša (Luksemburg) i Novog Sada (Srbija). Festival se zatvara nastupom Chico Freeman's Trio Exotica. Ulaznica po koncertu iznosi 700 dinara. Dnevna ulaznica za 1. 2. i 4. dan iznosi 1.000 dinara, dok za 3. dan iznosi 1.500. Cena komplet ulaznica je 3.600 dinara. Otvaranje festivala zakazano je za 19 časova.

Otvaranje izložbe "Segmenti crno belih misli" Branislava Mamića očekuje vas u American corneru. "Crno beli svet iziskuje drugačiji pristup u kome izuzimanje boja čini suštinu umetničke ideje. U sukobu svetla i tame samo su brojne sive nijanse u prilici da obrazuju složene arabeske ili ubedljive psihološke portrete. Mamić upućuje vidik ka tom neistraženom segmentu sveta sveta, manje vidljivom domenu klasičnih vrednosti majstorskih fotografija." Otvaranje je u 19 časova.

Jam session održava se u KC Labu. Sa vama će biti bubanj, bas, gitara, klavijatura, violina, perkusije, vokali, a moguće i još poneki instrument. Početak je u 19 časova.

DJ-evi Vanjanja, Sara, Lock'd i Joe "vrte" u Lazinom teletu povodom humanitarne žurke za Aleksandru Dinić. Upad je 200 dinara, a moguće je ući i sa dokazom o poslatoj poruci (1360 na 3030)Celovečernji prihod lokala, kao i honorari idu u svrhu donacije. Početak je u 22 časa.

Stand up show Nikole Radojlovića "Mala neprijatnost" očekuje vas u Domu kulture. Nikola Radojlović je poslednjih šest godina član organizacije Standup.rs i njegov smisao za humor je nešto što bi neko nazvao crni humor, a onaj ko zna Nikolin rad, najverovatnije bi samo klimao glavom i smejao se. Upad je 700 dinara, a početak u 20 časova.

Plesna predstava "Zalutali u lagumima" igra se u Újvidéki Színházu. "Lagumi su putevi kroz emocije u tri prostora sopstva, paučina satkana od osećanja koja sama sebe pletu. Tajni prolazi koje otvaramo i zatvaramo spajajajući nesvesno i svesno u potrazi za razumevanjem tragova duše. U lagumima se nalaze naši prostori za koje još nismo pronašli ključ." Karta je 600 dinara, a početak u 21 čas.

Četvrtak, 17. novembar 

Žurka "Zvezde grandža" održava se u Lazinom teletu. Puštaće se muzika bendova, kao što su Pearl Jam, Alice in Chains, Nirvana, Soundgarden, Temple of The Dog, RHCP, RATM, Audioslave, Foo Fighters i Muse. Ulaz je besplatan, a početak je u 22 časa. 

Trainspotting veče očekuje vas u Gerili. Svima dobro poznati film Trainspotting i njegov mlađi nastavak sa sobom donose vrhunski sountrack koji je kao stvoren za žurku. Za selekciju muzike će biti zadužen DJ Zagi, koji će puštati Depeche Mode, Blondie, New Order, Happy Mondays, Primal Scream, Faithless, Underworld... Ulaz je slobodan, a početak je u 21 čas.

Boris Novković nastupa u Domu kulture. U svoju diskografiju je upisao 16 studijskih albuma, brojne singl ploče i kompilacije, a prošle godine je objavio album "Gori ulica". Jedan je od najuspešnijih i najpopularnijih regionalnih kantautora, čiji su albumi prodavani u zlatnim i platinastim tiražima, a svi njegovi novi hitovi, kao i oni stariji, redovno se mogu čuti na radio stanicama. Novosadska publika će imati priliku da uživa u hitovima poput "Kuda idu izgubljene djevojke", "Jači i od sudbine", "Daleko", "U dobru i zlu", "Dok svira radio", "Eloiz" i "Vukovi umiru sami". Ulaznice se prodaju po promo ceni od 1.800 dinara. Redovna, pretprodajna cena iznosiće 2.200 dinara, dok će karte na ulazu biti 3.000 dinara. Početak je u 21 čas.

Autorska monodrama Sandre Silađev "Dejt" očekuje vas u kulturnom centru Ruma. Znate je kao Dinju sa društvenih mreža, a ovog puta Sandra je u ulozi sredovečne gospođe i samohrane majke Olivere Živković koja je izašla na zakazani ljubavni sastanak. Njen "dejt" se, međutim, ne pojavljuje. Olivera se oseća kao dama, usedelica, babadevojka i raspuštenica, čak i kao udovica mada niko nije umro. Sluđena je kategorizacijama i čudnim odnosima između ljubavnika u 21 veku. Smatra da ne traži mnogo od života, samo i jednostavno ono što svaki odrasli pojedinac želi za sebe - da pronadje svoju srodnu dušu. Organizatori nisu naveli cenu karata. Početak je u 20 časova.

Language exchange club očekuje vas u Radio cafeu. Kako kažu organizatori, vežbaćete jezike sa ljudima iz celog sveta, steći nove prijatelje i odlično se zabaviti. Početak je u 20 časova.

Petak, 18. novembar 

Kanda, Kodža i Nebojša nastupaju u Fabrici. Na beogradskoj i srpskoj sceni su se afirmisali tokom devedesetih, da bi priznanje i publiku na širem prostoru sticali koncertirajući neumorno od početka tekućeg veka. Do sada su objavili osam albuma, dva koncertna izdanja i jednu kompilaciju, uz učešće na brojnim drugim kompilacijama. Nedavno su objavili singl "Beton" kojim najavljuju novi, istoimeni, deveti studijski album. Karte su u pretprodaji 1.200 dinara, a na dan koncerta iznosiće 1.500. Početak je u 21 čas.

Throwback party je u Gerili. Puštaće se muzika izvođača, kao što su Snoop Dogg, Bob Marley, Britney Spears, Rudimental, Cher, Kylie Minogue, Linkin Park i AC/DC. Ulaz je slobodan, a početak je u 21 čas.

Muhi i Asarri "vrte" u Tunnelu. Osnivač Etom records-a, pokretač Cage Rage žurki i lokalna legenda tvrdog zvuka, zajedno sa mladom Asarri, garantuje dobar provod. Upad pre ponoći je 400 dinara, a nakon toga 600. Početak je u 23 časa.

Bootylicious 90's vs 00's party održava se u Domu kulture. Kako kažu organizatori, r 'n' b, hip hop i pop hitovi 90-ih i 2000-tih nateraće vas na podijumsko đuskanje i vrckanje kukova. Upad je 300 dinara, a početak u 21 čas.

U okviru novosadskog Čitalačkog kutka u Zenit booksu čita se Džordž Orvel i "Put za Vigan". Prva polovina ovog manje poznatog dela dokumentuje Orvelova istraživanja o sumornim životnim uslovima među radničkom klasom na industrijskom severu Engleske, koje je upoznao tako što je za vreme istraživanja i sam živeo pod tim okolnostima. Druga polovina knjige je esej o kontrastu između njegovog vaspitanja u srednjoj klasi i njegove levičarske političke savesti. Kao i druge Orvelove knjige, i ova se smatrala svojevremeno (a delom i danas) kontraverznom. Iako se sam deklarisao kao socijalista, sa ovim delom je otuđio puno svojih drugova iz Engleske komunističke partije. Početak je u 17 časova.

The Hooten Hallers nastupaju u CK13. U pitanju je garage/blues bend iz Kolumbije u Mizuriju, osnovan 2007. godine. Bend je još kao duo krasila reputacija ozbiljne koncertne atrakcije sa više od pola godine na putu od grada do grada, kluba do kluba. Karte se prodaju po ceni od 1.000 dinara, a na dan koncerta iznosiće 1.300. Početak je u 21 čas.

Subota, 19. novembar 

Terrorhammer i Witchtrap sviraju u klubu Dvorište. Domaći nekro speed thrasheri Terrorhammer se vraćaju u Novi Sad i to u sklopu turneje na kojoj će promovisati novi studijski album "Gateways to Hades". Isto veče svoj premijerni nastup u Srbiji i regionu održaće thrash blackeri Witchtrap iz Kolumbije. Bend je nastao 1992. godine i od tada je objavio pet studijskih albuma kao i mnoštvo singlova i split izdanja. Upad je 500 dinara, a početak u 20 časova.

Sastav Bas i Stega nastupa u Bulevar booksu. Muzika koju Bas i Stega stvara satkana je od različitih muzičkih pravaca koji uključuju dab, fank, post-rok, džez i mnoge druge koji su pažljivo ukomponovani u plesne forme i obogaćeni elementima savremene muzike. Kompozicije se zasnivaju na stabilnim ritmovima koji su podržani razigranim bas linijama, a ritmičke strukture obojene su psihodeličnim zvukovima isprepletanih gitara i sintisajzera koji stvaraju jedinstvenu atmosferu. Upad je 500 dinara, a početak u 21.30.

Projekcija filma "Teret" Ognjena Glavonića očekuje vas u Prostoru. Vlada radi kao vozač kamiona tokom NATO bombardovanja Srbije 1999. godine. Prenoseći misteriozni teret sa Kosova u Beograd, vozi kroz nepoznatu teritoriju, pokušavajući da se probije kroz zemlju oštećenu ratom. Zna da će, kada se posao završi, morati da se vrati kući i suoči se sa posledicama svog rada. Početak je u 20 časova.

Žurka 2000-tih je u Gerili. Očekuju vas najveći hitovi iz tog perioda, a slušaće se izvođači, kao što su Britney Spears, Avril Lavigne, Madonna, Eminem, 50 Cent, Snoop Dogg, David Guetta, Akon, Shakira, Rihanna, Timbaland, Justin Timberlake i mnogi drugi. Ulaz je besplatan, a početak je u 21 čas.

Yugo.wav žurka je u KC Labu. Očekuju vas domaći synth i disco, dok na platnu VJ topi boje u ritmu muzike za ples. Upad je 300 dinara, a početak u 20 časova.

Nedelja, 20. novembar 

Their Methlab i Frakhtal sviraju u Fabrici. Muzika grčkog benda Their Methlab nastajala je tokom džemovanja, na kojima su kombinovali duge, teške, groovy i psihodelične melodije. "The Last Second" je njihov prvi album, a pre dve godine objavili su i EP "Tsunami", na kome se nalaze dve pesme koje su na određeni način omaž bendovima Russian Circles i Tool. Frakhtal je instrumentalni trio iz Novog Sada. Nastao je 2017. godine, a aktivan je na sceni od 2019. U svom zvuku nastoje da objedine dinamične i progresivne elemente iz težih žanrova sa ambijentalnim teksturama i detaljnim kompozicijama. Na koncertu će odsvirati pesme sa svog EP-ja "Plima". Upad je 500 dinara, a početak u 21 čas.

Lutke Na Koncu nastupaju u Domu kulture. Po ocenama kritike, ovaj bend zvuči toliko uverljivo, da ih neki nazivaju i reinkarnacijom samih KUD Idijota. Tokom prethodne godine bend je postao i neka vrsta zvaničnog KUD Idijoti tribute-a jer nastupaju gotovo na svakoj promociji knjige legendarnog basiste Nenad Marjanović Frica. Upad je 400 dinara, a početak u 22 časa.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Besplatan program kreativne inkubacije

Prvi ciklus programa LEVEL UP! biće realizovan tokom aprila i maja u formi dvočasovnih interaktivnih online radionica kroz pružanje alata, tehnika…

.

Finansiranje projekata kulturnog aktivizma

Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) poziva pojedince i organizacije da se prijave na Drugi javni poziv i daju svoj…

.

Vredi pročitati "Misli o nervoznoj planeti"

Studentkinja novinarstva Ivana Ivanović za ovu nedelju preporučuje da pročitate "Misli o nervoznoj planeti", autora Meta Hejga.

.

Vredi pročitati "MusicQuake: The Most Disruptive Moments in Music"

PR i bend menadžerka Branislava Kolarov za ovu nedelju preporučuje knjigu koja bi mogla da bude interesantna svim ljubiteljima muzike.…

.

Vredi pročitati "Kada telo kaže ne"

Master menadžerka ljudskih resursa Kristina Bogatinović za ovu nedelju preporučuje doktora Gabora Matea i knjigu "Kada telo kaže ne".

.

Dungeons & Dragons: Od skromnog početka do kulta

"Dungeons & Dragons" je društvena igra koja je svoje korene imala pre gotovo pedeset godina, ali i dalje privlači ljude…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo