...
TRENUTNO20:00 - 21:00Radio Gruvanje

Kultura

Nedeljni vodič od 14. do 20. avgusta

13.08.2023.

Sredina avgusta u Novom Sadu počinje izložbama, a do kraja nedelje očekuju vas filmske projekcije, radionice i koncerti.

.

Ponedeljak, 14. avgust 

Izložba Marije Jevtić Dajić pod nazivom "Prostor posebnih" otvara se u SULUV galeriji. Ritualna inkluzija kao centralna tema prikazana je kroz dva nivoa. Prvi nivo predstavlja telesno/umnu reakciju autorke na suočavanje sa svetom kroz stvaralaštvo. Drugi nivo ove serije radova je inkluzivan. 2D arhitektura perceptivnih asocijativnih objekata postavlja posmatrača u ulogu inkluzivnog bića, koje reaguje na događaj, odnosno na diskurse, pravila i zakone nametnute globalnim umrežavanjem. Otvaranje je u 20 časova, a izložbu možete da pogledate do 25. avgusta.

Izložba Daniela Ošundara pod nazivom "DOLAZIMO!" otvara se u Svilari. Njegovo stvaralaštvo karakteriše multidisciplinarnost na polju vizuelnih umetnosti, a fokusirano je na figurice "pals", apstraktno slikarstvo, skuplturu i kreativnu fotografiju. Otvaranje je u 19 časova, a izložba može da se pogleda do 19. avgusta.

Utorak, 15. avgust i sreda, 16. avgust 

Predlažemo odlazak u bioskop ili pozorište. 

Četvrtak, 17. avgust 

Projekcija filma "Spirit of '45" i diskusija o istom očekuju vas u CK13. U pitanju je britanski dokumentarni film iz 2013. koji se bavi razvojem socijalne države od kraja Drugog svetskog rata u toj zemlji. Nakon rata na vlast stupila Laburistička vlada i bilo je potrebno ponovo izgraditi razorenu zemlju - ovaj put, sa namerom da to bude na drugačijim temeljima. Početak je u 19 časova.

Language club je u Radio cafeu. U pitanju je nedeljni događaj koji okuplja entuzijaste za jezike i poliglote. Najčešće ćete imati priliku da pričate na srpskom, engleski, ruski, nemački, španski i italijanski. Početak je u 20.30.

Bajaga i Instruktori, Partibrejkers, Nipplepeople, Zoster, Kolja i Grobovlasnici i Ničim Izazvan nastupaju na četvorodnevnom In Front of Art festivalu u Sremskoj Mitrovici. Osim mužičkog dela, posetioci će imati prilike i da uživaju u festivalu kratkog filma i stand-up komediji sa Nešom Bridžisom. Karte su u pretprodaji odvojeno za prvi, drugi i treći dan festivala, po ceni od 1.500 dinara. Poslednji dan je humanitarnog karaktera. Umesto naplaćivanja ulaznica, prikupljaće se dobrovoljni prilozi koji će biti donirani u humanitarne svrhe. Otvaranje je u 17 časova.

Petak, 18. avgust 

Jozef van Visem nastupa u Sinagogi. U pitanju je avangardi majstor iz sveta srednjovekovne muzike, kompozitor i najpoznatiji lautista na svetu. Objavio je više od 20 albuma gde je na autentičan način oživeo duh prošlosti, čemu je pridodao i svoj najnoviji LP "Behold! I Make All Things New". Održao je koncerte širom sveta, u akademskim salama, katoličkim katedralama i na najprestižnijim festivalima poput ATP-a i Primavera Sounda svirajući svoju potpuno crnu baroknu lautu, izrađenu posebno za njega. Dobitnik je nagrade za najbolju muziku za film na filmskom festivalu u Kanu za svoje ostvarenje u vampirskoj drami "Samo ljubavnici opstaju". Karte se kreću od 900 do 2.300 dinara u zavisnosti od mesta. Početak je u 20 časova.

Razgovor o knjizi "Bogate devojke" Zilke Šojerman očekuje vas u Bulevar booksu. Roman vas vodi kroz priču junakinja koje stan pretvaraju u ljubavno gnezdo, u želji da dobiju izjavu ljubavi koja ne dolazi. Sa druge strane, tu je priča starog bračnog para koji pokazuje kako ljubav izgleda kada je dugotrajna i ispunjena u višedecenijskom zajedništvu. Početak je u 19 časova.

Bioskopsko iskustvo na otvorenom očekuje vas 18. i 19. avgusta od 20.30 na keju pored mosta Duga. U petak ćete imati priliku da gledate The Shining i Inception, a u subotu Wall-E i Midnight in Paris. Program je besplatan i tilovan na engleski jezik bez prevoda na srpski.

Subota, 19. avgust 

Love like blood party je u Matki. Pravi događaj za fanove 80's i 90's dark zvuka, ebm, darkwave, goth, post punk, industrial rock, synthwave, electro i retrowave muzike. Upad je 200 dinara, a početak u 21 čas.

Radionica "Vreme ti je, kad ćeš ako ne sad?" održava se u Infopolis omladinskom centru. Radionica je namenjena mladima od 15 do 30 godina. "Ceo život učimo društvena pravila koja se odnose na razne aspekte ljudskog funckionisanja, između ostalog i 'adekvatno vreme' za studiranje, izlaske, ozbiljnu vezu, brak itd. Ukoliko ne ispunjavamo standarde, možemo se osećati usamljeno, drugačije, manje vredno, neiživljeno i sl. Ovaj uticaj je pogotovo izražen kod mladih ljudi koji još formiraju svoj identitet." U okviru radionice razgovaraće se o socijalnim normama, njihovom delovanju na ljude, psihologiji grupe, ali i načinima putem kojih možemo prihvatiti sebe, a istovremeno težiti proaktivnom načinu ostvarenja ciljeva. Prijave su do 17. avgusta na https://shorturl.at/ckZ68, a početak je u 17 časova.

ZAR nastupa u CK13. U kulturama Afrike i Bliskog istoka zar je izraz za demona ili duha za koji se pretpostavlja da je zaposeo pojedince. Takozvani zar ritual ili kult zar je praksa isterivanja tih duhova, koja uključuje hranu, alkohol i muziku i kulminira u u ekstatičnom plesu. Upad je 500 dinara, a početak u 21 čas.

Scenaristička radionica "Od ideje do priče - osnove dramaturgije kratkometražnog filma" održava se u omladinskom centru OPENS. U okviru radionice polaznici će imati priliku da se upoznaju sa osnovama filmske dramaturgije - temom i idejama, pravljenjem dramske situacije i likova. Prijave su na https://euinfo.civicatalyst.org/filmskeradionice. Uz prijavu neophodno je poslati i kraći sinopsis (ideju) na kojoj želite da radite. Pravo prijave imaju svi zainteresovani između 18 i 30 godina starosti. Početak je u 11 časova.

Mahoosive open air žurka je na ostrvu Koh Chang u Sremskim Karlovcima. Očekuju vas muzika, piće, društvo, netaknuta priroda i peščana plaža. Upad je 500 dinara na samom ulasku na ostrvo, a plaća se i prevoz čamcem (u jednom pravcu 250 dinara) koji se plaća direktno čamdžiji. Ukrcavanje u prevozne čamce biće na obali Dunava kod restorana "Čarda pod ladom platana" i biće vidno označen prilaz. Početak je u 15 časova.

Nedelja, 20. avgust 

Radionica kratkometražnog dokumentarnog filma "Kako ispričati isečak stvarnosti" održava se u omladinskom centru OPENS. U okviru radionice polaznici će imati priliku da se upoznaju sa osnovama filmske režije dokumentarnog filma sa posebnim osvrtom na kratkometražni dokumentarni film. Prijave su na https://euinfo.civicatalyst.org/dokumentarnifilm, a  pravo prijave imaju svi zainteresovani između 18 i 30 godina starosti. Početak je u 11 časova.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 11. do 17. decembra

Slično kao prošle nedelje i ove vas očekuje mnogo dobrih koncerata u Novom Sadu, a tu je i dosta drugih…

.

Grizete: Svi na Titan

Floskula "Rokenrol je mrtav" provlači se dobrih četrdeset, možda i pedeset godina. Ideju da ovu vrstu muzike više niko ne…

.

Nedeljni vodič od 4. do 10. decembra

Prva nedelja decembra donosi u Novi Sad veliki broj interesantnih događaja, među kojima je najviše koncerata.

.

Nedeljni vodič od 27. novembra do 3. decembra

Poslednja nedelja novembra donosi nam dosta kvalitetnih koncerata, a tu su još žurke, stand up nastupi i drugi događaji.

.

Nedeljni vodič od 20. do 26. novembra

Ova novembarska nedelja nam donosi zahlađenje, ali i nekoliko interesantnih događaja.

.

U petak novo izdanje Green Love festivala

U petak, 17. novembra u Hali 2 Novosadskog sajma održava se još jedan Green Love festival. Kako najavljuju organizatori, očekuje…

  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Radio Gruvanje
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo