...
TRENUTNO14:00 - 15:00Vaš DJ sat

Kultura

Nedeljni vodič od 13. do 19. decembra

13.12.2021.

Dobro se spremite za ovu nedelju jer vas očekuje veliki broj zanimljivih muzičkih događaja.

.

Ponedeljak, 13. decembar 

Trodnevni ciklus filmova posvećen ruskoj kinematografiji očekuje vas u Crnoj kući. Sedma umetnost ne bi bila to što jeste bez filmova iz ovog dela sveta. Ruska kinematografija obiluje izuzetnim filmovima, a najveći procvat je doživela u sovjetskom periodu i zato se u ovom ciklusu mogu pogledati dva filma iz tog perioda  ("Nostalgija" i "Sto dana posle detinjstva"), kao i jedan s početka ovog veka (Povratak). Početak je u 18 časova.

Izložba Zorana Bulatovića Baleta održava se u Fabrici. Zoran je umetnik koji je poznat kao gitarista i član Lune, Laboratorije zvuka i drugih bendova, kao i po primenjenoj muzici, a ovoga puta u Fabrici se predstavlja kao vizuelni umetnik. Početak je u 19 časova.

Utorak, 14. decembar 

Italijanski instrumentalni romantičari nastupaju u Eđšegu. Za vas će svirati pijanistkinja Nataša Špaček, violinista Igor Aleksić i čelista Dušan Kočišević. Na repertoaru će biti klavirska trija slavnih italijanskih romantičara Đuzepea Martučija i Đulija Rikordija.

Promocija romana "Španska čizma" Vladimira Kopicla održaće se u Bulevar books-u. Leto, kraj sedamdesetih, dvoje mladih Jugoslovena, koji nisu baš zajedпo, ali nisu ni sasvim odvojeni, odlaze u austrijsku nјu ejdž i eko komunu kako bi iskusili istiпsku slobodu. Nakon početnog oduševljenja ubrzo shvataju da i u zemaljskom raju bez muke nеmа nauke, da slobodna ljubav niје lišena posesivnosti i da se za pravi biozalogaj mora nešto i istrpeti. Početak je u 18.30.

Sreda, 15. decembar 

U Kulturnom centru Novog Sada počinje 6. festival snimateljskih ostvarenja - Slika u pokretu. Festival će predstaviti filmove domaće kinematografije koji su u proteklih godinu dana napravili najjače iskorake na polju vizuelnog prikaza filmske naracije. ⁣⁣U Kulturni centar Novog Sada, ovog decembra, stiže osam ostvarenja među kojima će se naći i filmovi čije bioskopsko prikazivanje tek predstoji. Početak je u 18 časova, a festival će se održati u skladu sa epidemiološkim merama, što podrazumeva da su posetioci u obavezi da tokom praćenja festivala poštuju propisanu distancu i nose maske.

VADER nastupa u Fabrici. Bend dolazi u sklopu promocije svog najnovijeg, 16. po redu studijskog albuma objavljenog 2020. godine pod nazivom "Solitude in Madness", ali i ponovnog objavljivanja kultnog, drugog po redu, albuma "De Profundis" koji je originalno objavljen 1995. godine, a sada je ponovo izdat na svim mogućim nosačima zvuka. Specijalni gosti biće belgijski metalcore bend Reject the Sickness kao i švedski black metalci Mara. Početak je u 20 časova, dok cena karte nije objavljena.

Četvrtak, 16. decembar 

Promocija knjige "Ornamenti Srbije - Pirotski ćilim" održaće se u Svilari. Knjiga je bogata zanimljivim legendama i objašnjenjima namene šara i ornamenta. Uz stilizovane ornamente, njihov opis, simboliku i primere na originalnim pirotskim ćilimima, u knjizi se nalaze i reprodukcije slika i delova slikanog umetničkog nakita dr Milice Živadinović za čije stvaranje su joj šare sa pirotskog ćilima bile značajna inspiracija. U knjizi, Milica predstavlja iscrpno istraživanje o samom ćilimu, ali i njeno stvaralaštvo inspirisano ovim motivima. Početak je u 18 časova.

Chess Maj 6 nastupa u KC Labu. Chess Maj 6 je jazz sekstet oformljen od strane mladih i perspektivnih jazz umetnika iz Vojvodine i Beograda, pretežno studenata odseka za jazz i popularnu muziku. Ideja projekta je održavanje jazz kulture na ovim prostorima, kao i promovisanje autorskih radova mladih jazz umetnika u sklopu grupe. Bend je ove godine nastupio na Nisville Jazz festivalu. Upad je 250 dinara, a početak u 19 časova.

Promocija romana "Tarakan" Milke Knežević-Ivašković očekuje vas u Crnoj kući. Tarakan je priča o četrnaestogodišnjem Mihajlu, ljubitelju stripova i horor filmova, koji provodi raspust na Kosančićevom vencu, u stanu svoga dede, istoričara u penziji. Rutinska svakodnevica pretvoriće se u noćnu moru za njegovu porodicu kada u njen život uđe neobičan i odbojan dedin kolega sa studija. Delo retrospektivno pripoveda već sredovečni protagonista. Početak je u 18 časova.

Alice in WonderBand nastupa u Fridi. Alice in WonderBand koriste tela kao instrument i uz originalnu koreografiju, gotovo alhemijskim postupkom, poznato tradicionalno pretvaraju u novo. Sve vreme drže pažnju publike i stvaraju događaj za dugo pamćenje. Repertoar koji izvode, pesme Balkana i šireg okruženja su mahom poznate širem krugu slušalaca, ali način izvođenja, interpretacija i energija su jedinstveni. Upad je besplatan, a početak je u 19 časova.

Petak, 17. decembar 

Žurka "Rolleraj" vas očekuje u KC Labu. Nastupiće Sk3t (Critical Bass) iz Beograda, kao i DBanshee i Kritik iz Novog Sada i Niša. Gostima će se za plejerima pridružiti domaćini iz Drum Unit i United Noise ekipa. Upad je 300 dinara, a početak u 19 časova. Prisustvo događaju neće biti moguće bez kovid propusnice.

Atomsko sklonište svira na Novosadskom sajmu. Atomsko sklonište je hrvatska i jugoslavenska hard rock grupa osnovana u Puli 1977. godine. Ova muzička grupa je uglavnom poznata po čvrstoj hard rock muzici i svojim antiratnim tekstovima. Cena karte je 1000 dinara, a početak koncerta je u 21 čas.

Deep Steady nastupa u Crnoj kući. Deep Steady je ska jazz bend koji svira unikatnu verziju old skul instrumentalne muzike začinjene groovy ritmovima i kreativnim improvizacijama. Upad je 400 dinara, a početak u 21 čas.

Muzička radionica "Unorthodox ways of Ableton" vas očekuje u klubu Tunel. Putem Ableton 11 softvera za kreiranje audia, predavač dr Mehmet Can Özer će polaznicima predstaviti nekonvencionalni pristup za dobijanje suptilnih, ali itekako pomerajućih zvukova. Zvukovi dalje mogu da se implementiraju u kompozicije ili pak predstavljaju kompoziciju za sebe. Prijave za radionicu su obavezne, a to možete uraditi preko ugcmok@gmail.com. Broj mesta je ograničen. Početak je u 18 časova.

Novosadski tango kvintet nastupa u SNP-u. Kompozicije Astora Pjacole će za vas svirati Vladimir Ćuković (violina), Dragana Kuzmanović (harmonika), Vladimir Jakovljević (električna gitara), Fedor Ruškuc (kontrabas) i David Klem (klavir). Cena karte je 600 dinara, a početak u 21 čas.

Subota, 18. decembar 

E-Play svira u Fabrici. Alternativni sastav iz Beograda osnovan je 1998. godine. Njihov zvuk karakterišu distorzirani bas, drum & bass ritmovi i nežne atmosferične gitare. Bend iza sebe ima pet studijskih albuma, veliku listu samostalnih i festivalskih nastupa (od Main stage-a na Exit festivalu, preko koncerta u Parizu za Dan muzike, pa do koncerta u Bolonji povodom Dana Beograda). Karte su u pretprodaji po ceni od 800 dinara i mogu da se kupe na prodajnim mestima GigsTix-a. Na dan koncerta cena ulaznice iznosiće 1000 dinara i moći će da se kupi na biletarnici Fabrike. Koncert će početi u 20 časova i održaće se u skladu sa aktuelnim epidemiološkim merama Vlade Republike Srbije.

Sweet & Sweet nastupa u Gerili. Očekuje vas pretpraznično zagrevanje uz najpoznatije pop hitove 80ih i 90ih -  Tina Turner, Cher, Bon Jovi, Fleetwood Mac, Diana Ros, ABBA i drugi. Upad je slobodan, a početak u 18 časova.

Kürwabanda, Opstanak i Moussaka sviraju u Crnoj kući. Kurwabanda je mladi-stari novosadski bend nastao od članova Tizzies-a, Drnch-a i Surovog surf panka. U pank maniru ispituju egzistenicjalno-sociološke teme. Opstanak, još mlađi-stariji bend iz Novog Sada svira pank-rok i ima dva singla koji najavljuju skorašnje izdanje. Moussaka će vas surfovati na talasima Velike Morave, Miljacke, Vardara i Jadranskog mora. Upad je 300 dinara, a početak u 21 čas.

Marko Nastić, Milovan Stojanović i Boško Baloš nastupaju u Tunelu. Kako organizatori kažu, očekuje vas let bez turbulencija, ali sa puno iznenađenja. Upad je 400 dinara pre ponoći, a posle toga će biti 600. Početak je u 23.

Beogradski sindikat nastupa na Spensu. Beogradski sindikat je poznat kao jedan od najuticajnijih društvenih pokreta na ovim prostorima, čije britke rime su u stanju da pokreću mase i nateraju ih da misle svojom glavom. Njihove pesme služe kao pouke, njihovi koncerti se pamte. Tako su pre skoro jedne decenije održali koncert za pamćenje u velikoj sali SPENS-a koju sada nameravaju ponovo da ispune diskretnim herojima. Karte se kreću od 1500 do 3000 dinara, a možete ih kupiti preko GigsTix-a. Početak je u 19 časova. Neće vam biti potreban zeleni sertifikat, već samo maska.

Nedelja, 19. decembar 

U nedelju se proslavlja sveti Nikola, a ukoliko nemate kod koga da odete na slavu, možete otići na "Sveti Nikola afterparty" koji od 23.20 počinje na Trgu slobode.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 25. do 31. marta

Poslednja nedelja marta donosi u Novi Sad veliki broj interesantnih događaja, među kojima je najviše koncerata.

.

Nedeljni vodič od 18. do 24. marta

Ove nedelje vas očekuje dosta zanimljivih događaja, tu su razni koncerti, žurke, stand up večeri, radionice i izložbe.

.

Nedeljni vodič od 11. do 17. marta

Ove nedelje vas očekuje dosta raznovrsnih događaja. Tu su filmske projekcije, stand up večeri, koncerti i žurke.

.

Nedeljni vodič od 4. do 10. marta

Prva nedelja marta donosi u Novi Sad dosta zanimljivih događaja, pogotovo koncerata.

.

Nedeljni vodič od 26. februara do 3. marta

Poslednje nedelje februara vas očekuje dosta zanimljivih stand up večeri, a tu su i razni koncerti i književne večeri.

.

Nedeljni vodič od 19. do 25. februara

Ove nedelje vas očekuje dosta raznovrsnih događaja. Tu su radionice, predavanja, stand up večeri, koncerti i žurke.

  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Vaš DJ sat
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo