...
TRENUTNO17:00 - 18:00Dnevna soba

Kultura

Nedeljni vodič od 12. do 18. decembra

11.12.2022.

Poslednja nedelja jeseni donosi nam mnogo zanimljivih i raznovrsnih događaja.

.

Ponedeljak, 12. decembar 

Dani Baleta održavaju se do 16. decembra u Fabrici. Poznati novosadski umetnik Zoran Bulatović Bale otvoriće izložbu crteža nastalih tokom ove godine, u ponedeljak u 19 časova. Pored izložbe, biće održana i promocija CD-a “Summer Without Syphilis”, koji je objavio SKC Novi Sad. Materijal za ovaj album snimljen je daleke 1992. godine i do sada nije objavljen na našem tržištu. Na CD-u se nalazi 13 kompozicija ovog autora, koje su za ovo izdanje ponovo remasterizovane. Na promociji će, pored autora, biti prisutni svi oni koji su učestvovali u snimanju materijala, kao i nekolicina relevantnih rok kritičara. Izložba će moći da se pogleda do 16. decembra, svakog dana od 10 do 19 časova.

Humanitarni buvljak održava se u omladinskom centru OPENS. Buvljak je organizovan po principu "besplatne radnje" gde svako donese onoliko koliko može i uzima koliko mu/joj je potrebno. Događaj je namenjen prvenstveno osobama koje su socijalno ili na bilo koji drugi način ugrožene i nemaju osnovna sredstva za život, poput odgovarajuće garderobe i hrane. Međutim, svi ljudi, bez obzira na uzrast i društveni status su dobrodošli i pozvani da dođu, učestvuju, podrže inicijativu i druže se. Početak je u 19 časova.

Promocija romana "Taoci snova" održava se u Bulevar booksu. Na početku će se obratiti glavna urednica i direktorka izdavačke kuće Akademske knjige Bora Babić, dok će o romanu razgovarati urednica izdanja Žaneta Đukić Perišić, autorka pogovora Aleksandra Đuričić i autorka romana Anica Lazin. Odlomke iz romana će čitati Ana Kukolj Jović. Početak je u 19 časova.

Promocija zbirke poezije "Sitnice" Danila Brakočevića održava se u CK13. Danilo Brakočević rođen je 1994. godine u Beogradu. Osnovne i master studije glume na srpskom jeziku završio je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, pri čemu je godinu dana proveo na razmeni u Bergenu (Norveška), izučavajući pozorište u edukaciji. Po završetku studija postaje član ansambla Narodnog pozorišta u Subotici u kome je bio zaposlen sve do odlaska u Kinu, na master studije interkulturalne komunikacije, kao stipendista Šangajske pozorišne akademije. Trenutno živi i radi u Beogradu. Početak je u 19 časova.

Predavanje "Pričanje priče kroz video igre" očekuje vas u American corneru. Video igre nisu samo medijum za razonodu, one mogu biti i savršena prilika da se na zanimljiv i kreativan način ispriča neka priča, samim tim što su interaktivne prirode. Bilo da igrate u prvom ili u trećem licu, one vam mogu pružiti mogućnost da se saživite sa nekim likom, kao što biste to uradili u knjizi. A neke igrice vam čak daju priliku da sami stvorite svoju priču. Početak je u 18 časova.

Promocija Erasmus+ projekta "Climatemed" održava se u Svilari. Koje su posledice klimatskih promena na zdravlje? Koliki je uticaj zagađenja na zdravlje tokom fizičkih aktivnosti na otvorenom? Sa ovom važnom temom upoznaćete se na ovom događaju.

Utorak, 13. decembar 

Slušaonica posvećena američkom bendu The National održava se u CK13. Decembarska kiša i hladnoća su idealna atmosfera za plakanje pred strancima na javnom mestu. Organizatori predlažu da ponesete maramice. Početak je u 20 časova. 

Sreda, 14. decembar 

Benefit večera za Šodroš survivor kamp održava se u CK13. Borba protiv urbicida, kapitala stranih kompanija i korumpiranih domaćih kolaboranata traje godinama. Javnost je aktivno uključena od prošle godine, kada su se organizacije i kolektivi usprotivili Generalnom urbanističkom planu Novi Sad 2030. Iako je plan izglasan na skupštini Grada Novog Sada, nezavisna struka i aktivisti i dalje nastavljaju borbu protiv investitorskog urbanizma. Šodroš Survivor kamp je trenutno baza te borbe. Svaka podrška građana je potrebna. Od donacija prikupljenih na ovom događaju, kamperi će obezbediti ogrev. Početak je u 19 časova. 

Jam session održava se u KC Labu. Sa vama će biti bubanj, bas, gitara, klavijatura, violina, perkusije, vokali, a moguće i još poneki instrument. Početak je u 19 časova.

Koncert "Teatar za flautu" održava se u Svilari. Celokupni repertoar osmišljen je tako da prikaže kompozicije koje od izvođača, u ovom slučaju flautiste, pored velikih tehničkih zahteva traže i izvođenje koreografije, jasno propisanih pokreta, izgovaranje poezije za vreme sviranja, svetlosne efekte i slično. S obzirom na to da svaka kompozicija zahteva neke od scenskih pokreta i efekata, koncert je nazvan Teatar za flautu. Ulaz je slobodan, a početak je u 19.30.

Radionica medijske pismenosti održava se u Zenit booksu. Predavači na radionici su stručnjaci koji se bave fact-checking novinarstvom: novinarka agencije Frans Pres u Srbiji Marion Dautry i glavni i odgovorni urednik FakeNews tragača Stefan Janjić. Tema prve radionice biće analiza vesti koje se tiču Evropske unije i Evropske unije u Srbiji. Početak je u 18 časova.

Anime simfonija premijerno se izvodi u SNP-u. Koncept maestra Keniči Simura iz Japana ujediniće dva udaljena sveta – najpopularnije anime filmove i igre i operski orkestar.⁣ Na programu koncerta biće muzika iz poznatih animea i igara: Sailor Moon, Evangelion, Macross, NieR: Automata, Final Fantasy, Chrono Cross, Persona, Samurai Warriors, Dragon Quest, Chrono Trigger, Kingdom Hearts, Ni no Kuni, Nioh i druga popularna dela japanske animacije i industrije igara. Muziku će pratiti i projekcije filmova. ⁣Karte su 1.000 i 1.500 dinara, a početak je u 20 časova.

Četvrtak, 15. decembar 

Projekcija filma "Protiv (b)ratova" održava se u NDNV-u. U selu Trešnjevac, u blizini Sente i Kanjiže, 10. maja ove godine obeležene su tri decenije od jedinstvenih protesta protiv nasilnih mobilizacija u Srbiji. U ovo selo sa manje od 2.000 stanovnika stiglo je oko 200 poziva za mobilizaciju. Tog 10. maja, kada je u Trešnjevcu počeo miran antiratni protest, vojska je opkolila selo sa 92 tenka koji su svoje topovske cevi uperili na selo. Svi meštani su odbili da idu na ratište i zatvorili su se u piceriju i bilijar klub Zicer. Veliku podršku u tome pružile su im žene: njihove majke, sestre, supruge... Početak projekcije je u 18 časova. 

Divna Ljubojević i MELÓDI nastupaju u Sinagogi. Oni će slušaoce provesti kroz vremensko i prostorno putovanje od 19. do 21 veka, izvodeći dela kompozitora klasične muzike Rusije, Belorusije, Srbije i Grčke. Pored spoja tradicionalnih napeva u novim aranžmanima i horskih kompozicija savremenih autora, posebna pažnja ovog koncertnog nastupa posvećena je Heruvimskoj pesmi.
Ovaj koncert će istovremeno biti i vremeplov kroz tridesetogodišnji rad Hora i studija za duhovnu muziku MELÓDI. Karte su 2.000 dinara, a početak u 21.30.

Promocija književnog stvaralaštva Vladimira Kecmanovića održava se u kulturnom centru Vojvodine "Miloš Crnjanski". Kecmanović je objavio romane "Poslednja šansa" (1999), "Sadržaj šupljine" (2001), "Feliks" (2007), "Top je bio vreo" (2008), "Sibir" (2011), "Osama" (2015) i zbirke pripovedaka "Zidovi koji se ruše" (2012) i "Kao u sobi sa ogledalima" (2017). Sa Dejanom Stojiljkovićem objavio je roman "Kainov ožiljak" (2014) i trilogiju "Nemanjići": "U ime oca" (2016), "Dva orla" (2016) i "U ime sina" (2017). Objavio i esejističko-biografsku knjigu "Das ist Princip!" (2014) i esejističko-istoriografsku knjigu "Dva krsta i jedna krv" (2017). Sa istoričarem Predragom Markovićem napisao je knjigu "Tito, pogovor" (2012). Dobitnik je stipendije Fondacije "Borislav Pekić" i nagrada "Branko Ćopić", "Meša Selimović", "Pečat vremena", "Hit libris", "Vitez srpske književnosti", "Pero Despota Stefana", "Krst Vožda Đorđa Stanimirovića", Velike nagrade Andrićevog instituta u Andrićgradu za roman "Osama", kao i Andrićeve nagrade za priču "Ratne igre" iz zbirke "Kao u sobi sa ogledalima". Početak je u 18 časova.

Petar Martić nastupa u KC Labu. Petar je rođen u Beogradu, ali je odrastao i počeo da se bavi muzikom u Moskvi. Posle niza godina učešća u raznim bendovima i muzičkim projektima, prošle godine izbacio je svoj prvi solo album, koji će ovom prilikom prezentovati. Mešavina old school hip hopa, džeza i fanka u pratnji kultnog ruskog saksofoniste Sergeja Hramcevića. Karte su u pretprodaji 500 dinara, a na dan koncerta iznosiće 700. Početak je u 20 časova.

Za ovonedeljni čitalački kutak u Zenit booksu razgovara se o Tolkinovom "Silmarilionu". "Silmarilion" je zbirka mitova i priča iz Srednje Zemlje koje daju pozadinu Gospodaru prstenova koju je sastavio Kristofer Tolkin, sin autora. Početak je u 18 časova.

Četvorodnevni festival snimateljskih ostvarenja "Slika u pokretu" održava se u Kulturnom centru Novog Sada. Festival je nastao sa idejom da predstavi rad direktora fotografije na filmu. Tako će tokom četiri festivalska dana u Novom Sadu biti prikazana ostvarenja domaće kinematografije koja su u prethodnih godinu dana napravila najveće iskorake na polju vizuelnog prikaza filmske naracije. ⁣⁣Početak je u 19 ćasova.

Language exchange club održava se u Radio cafeu. Kako kažu organizatori, vežbaćete jezike sa ljudima iz celog sveta, steći nove prijatelje i odlično se zabaviti. Početak je u 20 časova.

Događaj "One su nas zadužile" održava se u Bulevar booksu. Nakon emitovanja najnovijeg filma iz BeFem produkcije, razgovaraće se o tome gde su se sve izrodile ženske inicijative, ko su aktivne žene koje stvaraju aktivne zajednice širom Srbije, kao i mogućnostima arhiviranja ženske istorije kao podstreka budućih delovanja. Početak je u 19 časova.

Petak, 16. decembar 

Proleće i De Limanos sviraju u SKC Fabrici. Ulaznice će moći da se kupe na dan koncerta po ceni od 700 dinara. Početak je u 21 čas.

Unplugged koncert Kerbera održava se na Spensu. Bend je najavio da će ovo svakako biti jedan veoma poseban koncert, pošto unplugged podrazumeva neku drugačiju emociju. Uz violine, ksilofon, kontrabas i perkusije publika će moći da čuje svoje omiljene pesme izvedene na nešto drugačiji način. Karte su 1.900 dinara za parter I, 1.800 za parter II i 1.700 za tribinu. Početak je u 21 čas.

Vladimir Aćić i Fakir "vrte" u Tunnelu. S jedne strane, jedna od najvažnijih figura tehno scene regiona, kao i osnivača škole di-džejinga u Novom Sadu. Sa druge strane, regionalni veteran kvalitetnog zvuka, deo sastava Wet Dreams i jednostavno lice koje viđamo svakog vikenda za nekim DJ pultom u gradu. Upad je 400 dinara pre ponoći, a 600 nakon toga. Početak je u 23 časa.

Po Kratkom Postupku i Pogonbgd nastupaju u CK13. Bend Po Kratkom Postupku je nastao 2002. godine u Beški. Iza sebe imaju dva albuma i dva EP-ja. Pogonbgd je punk / rock 'n' roll bend iz Beograda, nastao 2004. godine. Iza sebe ima tri studijska albuma. Upad je 500 dinara, a početak u 21 čas.

Besplatna interaktivna predavanja na temu mladih preduzetnika i preduzetnica očekuju vas u Rektoratu Univerziteta Novi Sad. Ako imaš preduzetničku ideju, razmišljaš o pokretanju sopstvenog posla, imaš želju za samozaposlenjem ili želiš da unaprerediš postojeća znanja i veštine u oblasti omladinskog preduzetništva, ova predavanja su prava stvar za tebe. Prijave su na http://bit.ly/3UJ7A1y. Početak je u 16 časova.

Subota, 17. decembar 

Poslednji ovogodišnji Poetarium održava se u Matki. Tematika je ljubavna poezija. Svako ko želi da učestvuje i čita svoju poeziju potrebno je da spremi dve svoje pesme i jednu ljubavnu pesmu (može biti i vaša) i da se prijavi u inbox Poetariuma na Facebooku. Početak je u 20 časova.

Centurion, Alitor i Pustoš sviraju u CK13. Upad je 500 dinara, a početak u 19 časova.

Dvodnevni događaj CON održava se u Fabrici. CON predstavlja hibridni događaj koji spaja: konferenciju namenjenu profesionalcima koji rade u domenu kreativnih industrija iz Srbije, Mađarske, Hrvatske, Nemačke, ali i mnogih drugih zemalja; koncerte atraktivnih bendova iz Srbije i Mađarske; povezuje profesionalce, umetnike, publiku; confluence – ušće, sastajanje, slivanje, sastavak. U okviru događaja nastupaće bendovi Tapan, Lucy Dreamin' i Artan Lili 17. decembra i Bolesna štenad, Tudósok i KOIKOI 18. decembra. Ulaz je slobodan, a početak je u 12 časova.

Tapan nastupa u Tunnelu. Bend je nastao kao saradnja beogradskog producentskog dua koji čine Nebojša Bogdanović - Schwabe, jedan od rezidenata kluba 20/44 i Goran Simonoski, koji stoji iza projekata Belgrade Yard Sound System, Piece of Shh i drugih. Vremenom su prerasli u kvintet, izgradivši veze između elektroničkog zvuka, jazz improvizacije i zvukova orijenta. Svojim neretkim improvizacijama na nastupima, koji su redovno interesanti publici i deluje kao da hipnotišu, brzo su proširili svoju popularnost van granica Srbije. Upad je 600 dinara, a početak u 23:59 kada će vas zagrejati Runy.

Lira Vega nastupa u Bulevar booksu. Grupa Lira Vega nastala je 1998. godine kao deo alternativne pozorišne trupe "Pozorište Šešira". Prvi album "Lira Vega" objavljuje PGP RTS 2004. godine. Od drugog albuma "Sreća i ljubav" (Beopolis, 2008) grupa počinje eksperimentisanje sa sintisajzerima i ritam mašinama, a "Duhovi" (Lampshade, 2015) predstavljaju kraj jednog ciklusa i definisanje novog umetničkog izraza autorskog tandema Borovčanin – Đorđević. Poslednji album "Posledice rada I" upravo je objavljen i ovo će praktično biti koncertna promocija novog albuma. Upad je 600 dinara, a početak u 21.30.

Happy Hippy održava koncert u Operi. Pored njih nastupiće i autorski rock bendovi Non Grata i Negde Izneđu, kao i mladi autor na klasičnoj gitari Ivan Reshetnev. Početak je u 21 čas.

Nedelja, 18. decembar 

U okviru VII izdanja festivala "Slika u pokretu" održava se prezentacija filmske opreme u Svilari. Svoju opremu prezentovaće svetskih brendovi poput Arri, Sony, Zeiss, Angenieux, Small HD, Teradek, Trinity Systems, Cooke Optics...⁣⁣ Ulaz je slobodan, a početak je u 10.30.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 22. do 28. aprila

Poslednja nedelja aprila bogata je raznolikim događajima.

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. aprila

Ove nedelje u Novom Sadu vas očekuje dosta raznovrsnih događaja, od izložbi, kvizova i filmskih projekcija, do žurki, koncerata i…

.

Atheist Rap u subotu u Hali 2 Novosadskog sajma

Slavljenički koncert novosadske pank-rok grupe Atheist Rap biće održan u subotu 6. apruila u KC Hala 2 na Novosadskom sajmu.

.

Filozofski je slobodan dok su slobodni ljudi u njemu

Veliki broj studenata, profesora i građana okupio se danas ispred Rektorata novosadskog Univerziteta, na skupu podrške i javnom času o…

  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Dnevna soba
  • 18:00 Popodne na O radiju
  • 18:30 Album nedelje

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo