...
TRENUTNO15:00 - 16:00Music mix by Anja

Kultura

Nedeljni vodič od 10. do 16. oktobra

09.10.2022.

Nedelju pred nama će obeležiti događaji u sklopu sedmog izdanja Festivala mentalnog zdravlja, kao i veliki broj svirki, žurki i stand up večeri. 

.

Ponedeljak, 10. oktobar 

Izložba slika Tatjane Smiljanić otvara se u Fabrici. Predmet istraživanja u predstavljenim slikama je introspekcija kroz ahromatske kompozicije. Autorka serijom slika na kojima je tekstura glavni likovni element ukazuje na sirovost betonskih površina u urbanoj sredini. Otvaranje je zakazano za 19 časova, a postavka će moći da se pogleda do petka, 14. oktobra, svakog dana od 10 do 19 časova. 

Trodnevni ciklus filmova posvećen Mondo dokumentarcima očekuje vas u CK13. U pitanju su italijanski dokumentarni filmovi koji su pokrenuli ceo Mondo žanr, čija se ostvarenja često označavaju i kao “Šokumentarci”. Scene u ovim filmovima su snimane širom sveta i prikazuju šokantne i bizarne kulturološke prakse ljudi. U toku tri dana moći ćete da pogledate Mondo cane, Mondo pazzo i The Godfathers of Mondo. Sva tri dana projekcija počinje od 20 časova.

Predavanje prof. dr i dr um. Agote Vitkai Kučera pod nazivom "Ljudski glas – vokalna upotreba, nega i higijena" očekuje vas u Rektoratu Univerziteta Novi Sad. Agota Vitkai Kučera bavi se pedagoškim radom, koncertnim i operskim pevanjem, aktivno izlaže na kongresima i konferencijama, voditeljka je stručnih seminara, glasovno obrazuje elitne vokalne profesionalce, članica je brojnih strukovnih i drugih umetničkih organizacija. Autorka je više stručnih i naučnih radova, kao i knjiga "Karakteristike glasa i metodički pristupi razvoju glasa u funkciji profesionalnih aktivnosti" i "Moć glasa". Početak je u 13 časova.

Tribina "Kultura brige o mentalnom zdravlju" održava se u Bulevar booksu. Razgovaraće se o uticaju umetnosti na mentalno zdravlje, relaciji između kulture i mentalnog zdravlja i, s tim u vezi, ukazati na resurse koji se mogu koristiti u ustanovama kulture u Novom Sadu. Razmotriće se značaj stvaralaštva i konzumacije umetnosti i kulture u terapijskom pristupu problemima sa mentalnim zdravljem. Početak je u 18 časova.

Izložba "Život" otvara se u Svilari. U okviru projekta "Život" beskućnicima su podeljeni fotoaparati koje su donirali građani, a kako su oni videli svoj grad okom objektiva, saznaćete na istoimenoj izložbi. Otvaranje je u 17 časova, a postavka će moći da se vidi do 30. oktobra.

Međunarodni dan osoba u situaciji beskućništva obeležava se u Kineskoj četvrti kod "Gezinog ateljea". Cilj okupljanja je da se ukaže na problem beskućništva u Novom Sadu, na nedostatak socijalnih i preventivnih mera, na nepostojanje preko potrebne, adekvatne i sveobuhvatne socio-ekonomske pomoći i psihološke podrške ljudima koji žive u situaciji beskućništva. Okupljanje je u 17 časova.

Izložba: "Invisible Lives" otvara se u American corneru. Multimedijalna izložba projekta "Invisible Lives" (Nevidljivi životi) donosi vam priču petoro ljudi, članova i članica Društva slepih i slabovidih u Cēsisu u Letoniji. Priče o nevidljivim životima kreiralo je 15 fotografa i fotografkinja iz Letoniji, Srbije, i Crne Gore, pri čemu je jedan predstavnik zemlje kreirao svoju verziju za svaki lik. Otvaranje je u 18.30.

Izložba "Art brut" otvara se u Arhivu Vojvodine. U pitanju je izložba vrlo retko u javnosti viđenih radova inostranih i domaćih umetnika sa društvene margine. Otvaranje je u 18 časova.

Utorak, 11. oktobar 

Žurka "Sveti utorak kariranih košulja" očekuje vas u Gerili. Od muzike se sluša pivska muzika za pabove, alternativna muzika, ali i rokenrol iz devedesetih godina, pa sve do današnjih dana. Ulaz je besplatan, a početak je u 21 čas.

Izložba "Evropa po Feješu" očekuje vas u Kulturnom centru Novog Sada. Nikada nije izašao iz Novog Sada, ali su njegove slike evropskih prestonica obišle ceo svet i našle se u nekim od najznačajnijih muzeja i galerija. On je Emerik Feješ – majstor za pravljenje dugmadi, naivni slikar koji zbog života u siromaštvu nije mogao da obiđe gradove koje je toliko želeo da vidi, ali ih je oživeo na platnu bojama za dugmad i čačkalicama. Kako se to slikaju mesta na kojima niste bili, otkrićete na izložbi. Početak je u 19 časova.

Čas plesa "Moving together" očekuje vas u Magacinu u Kraljevića Marka. Čas obuhvata vođene vežbe inspirisane tehnikama improvizacije pokreta, savremenog plesa i joge, koje se izvode uglavnom u parovima. Početak je u 18 časova.

Sreda, 12. oktobar 

Promocije knjige "1001 rock biser – lude, smešne i bizarne priče" Josipa Dujmovića održava se u Fabrici. Knjiga je pažljivo skupljena kolekcija istinitih priča, relevatnih podataka i legendi iz istorije popularne muzike, a sadrži sve ono što ste želeli da znate a niste znali koga da pitate u vezi svetske i ex-Yu muzičke scene. Pored svih fascinatnih priča, knjiga sadrži oko 30 originalnih karikatura u boji svetskih i domaćih zvezda, radove renomiranih jugoslovenskih umetnika. Knjiga će ovom prilikom moći da se kupi po promotivnoj ceni od 900 dinara. Početak je u 19 časova.

Tribina "Kez da se vide desni: šta ti kroji kroji izgled profila i gde je tu kultura umešala svoje prste?" očekuje vas u Bulevar booksu. Na tribini će se razgovarati o ulozi društvenih mreža u svakodnevnom životu i kako one utiču na psihički život ljudi. Kako kultura utiče na ponašanje na društvenim mrežama? Koja je razlika između aktivne i pasivne upotrebe društvenih mreža? Da li je virtuelno realno? Kakav efekat vrednosti zastupljene u određenoj kulturi imaju na korisnike društvenih mreža? Početak je u 18 časova.

Filmski festival "Uhvati film" počinje u Kulturnom centru Novog Sada. Očekuju vas projekcije 29 kratkometražnih filmova koji menjaju perspektive. Otvaranje je u 21 čas, a festival traje do 16. oktobra.

Specijal "Crni humor Nikole Radojlovića" održava se u Domu kulture. Novosadaska publika upoznala se sa radom Nikole Radojlovića koji je u poslednjih nekoliko godina često nastupao u Novom Sadu sa svojim specijalima "Ne bih da mračim" i "Mala neprijatnost". Po prvi put, Nikola će sada izvesti svoj specijal sačinjen od crnih fora, po kojima je ovaj komičar i poznat. Upad je 700 dinara, a početak u 20 časova. 

Za ovonedeljni književni klabing čita se "Ekspedicija Kon-Tiki" Tora Hejerdala. "Hejerdal je tvrdio da su južnoamerički narodi naselili Polineziju u južnom Pacifiku u pretkolumbovska vremena. Organizovao je ekspediciju Kon-Tiki da bi pokazao kako je bilo tehnički moguće preploviti Tihi okean isključivo uz pomoć materijala i tehnologije iz tog doba." Početak je u 18 časova.

Žurka Gljivarenje je u KC Labu. Kako organizatori kažu, rokaće se house, piće se rakija i đuskaće se do 23 časa, a možda i malko duze. Upad je 200 dinara, a početak u 19 časova.

Četvrtak, 13. oktobar 

Promocija knjige "Četvrta zemlja" Miloša Zupca očekuje vas u Bulevar booksu. Na 440 stranica ove knjige sabrani su Zupčevi eseji iz oblasti muzike, književnosti, slikarstva, filma, ali i njegova promišljanja o ratu, bolestima, međuljudskim relacijama i civilizacijskim izazovima. "Četvrta zemlja" je multižanrovska knjiga – pored dominantno zastupljenih eseja i prikaza, pisanih od 2007. do 2022. godine, tu su i pojedina pisma i tri Zupčeve pesme u kojima se ogleda pitanje kulturnog herojstva, nekada i danas. Takođe, uvršteni su odabrani intervjui koje je Miloš Zubac, tokom godina, davao za novine i portale iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Početak je u 19 časova.

Necronomicon, 3000AD i Stonecast nastupaju u Fabrici. Necronomicon je nemački thrash metal bend osnovan u avgustu 1984. godine. 3000AD je crossover/thrash metal trojac sa Novog Zelanda. Za kratko vreme, 3000AD su svirali turneju po Novom Zelandu a njihove pesme emitovane su na nekoliko velikih radio stanica. Stonecast je heavy metal bend iz Marseja, čiji uspon je kontinuiran, od njihovog skromnog početka na ulicama Marseja do bine Sonisphere Festivala 2011. godine, gde su svirali uz bendove Metallica, Slayer, Megadeth i Anthrax. Karte su u pretprodaji 800 dinara, a na dan koncerta iznosiće 1.200. Početak je u 21 čas.

Koncert "Zoran peva Arsena" održava se u Domu kulture. Zoran Predin je velikog autora osećao kao mentora, starijeg brata i srodnu poetsku dušu. Album "Zoran peva Arsena", dirljiva posveta najvećem hrvatskom kantautoru Arsenu Dediću, svojim je izlaskom u februaru 2019. godine pobudio veliki interes u regiji i zauzeo prva mesta top lista po prodaji. Prvih 50 ulaznica su u prodaji po promo ceni od 1.800 dinara. Nakon toga cena ulaznice će biti 2.100, a na dan koncerta 2.500 dinara. Početak je u 21 čas.

Tribina "Ljudska patnja kao roba" očekuje vas u omladinskom centru OPENS. Na tribini će se razgovarati o tome kako i zašto je u poslednjih nekoliko decenija došlo do promena razumevanja ljudske patnje, kako kod stručnjaka u oblasti mentalnog zdravlja, tako i kod pripadnika opšte populacija. Početak je u 18.30.

Fleš prezentacije "Reči (koje) leče - književnost i mentalno zdravlje" očekuju vas u Zenit booksu. Na ovom događaju će govornici/e podeliti svoja iskustva sa autorima i delima koje su doživeli kao podsticajne za unapređenje mentalnog zdravlja, ili o pitanjima mentalnog zdravlja obrađenima kroz (sopstvenu ili pročitanu) književnost. Izlaganja će biti u formi brzih prezentacija (do pet minuta), nakon kojih će biti pokrenuta diskusija sa posetiocima o njihovim doživljajima književnih dela kroz prizmu mentalnog zdravlja. Početak je u 19 časova.

Language Exchange Club održava se u Radio cafeu. Kako kažu organizatori, vežbaćete jezike sa ljudima iz celog sveta, steći nove prijatelje i odlično se zabaviti. Početak je u 20 časova.

Promocija "Priručnika za mlade aktiviste/ice i zagovaračke organizacije" i "Praktičnog vodiča za rad s mladima: Program i metodologija" očekuje vas u CK13. Priručnik i vodič su osmišljeni da posluže kao alati za razmišljanje o politici i društvenom aktivizmu, nudeći okvir za razumevanje i praktične smernice o tome zašto, kako, kada, sa kime delovati. Početak je u 19 časova.

Petak, 14. oktobar 

Vizelj, Koikoi, Kene Beri, Micka Lifa, Frakhtal i Benzin021 nastupaju u Fabrici u okviru Hali Gali manifestacije. Hali Gali se do sada desio pet puta u Beogradu, a vreme je da i Novi Sad dobije svoju verziju ovog rokenrol cirkusa koji ujedinjuje najbolje mlade live atrakcije. Karte su u pretprodaji 700 dinara, dok će na dan događaja iznositi 1.000. Početak je u 20 časova.

Autorska monodrama Sandre Silađev "Dejt" vas očekuje u Pozorištu mladih. Znate je kao Dinju sa društvenih mreža, a ovog puta Sandra je u ulozi sredovečne gospođe i samohrane majke Olivere Živković koja je izašla na zakazani ljubavni sastanak. Njen "dejt" se, međutim, ne pojavljuje. Olivera se oseća kao dama, usedelica, babadevojka i raspuštenica, čak i kao udovica mada niko nije umro. Sluđena je kategorizacijama i čudnim odnosima između ljubavnika u 21 veku. Smatra da ne traži mnogo od života, samo i jednostavno ono što svaki odrasli pojedinac želi za sebe - da pronadje svoju srodnu dušu. Početak je u 20 časova.

Nova sezona čitalačkog kutka u Zenit booksu kreće knjigom "Zelena milja" Stivena Kinga. Priča govori o susretu nadzornika Pola Edžkomba sa Džonom Kofijem, neobičnim zatvorenikom koji pokazuje neobjašnjive sposobnosti isceljenja i nadnaravne empatije. Početak je u 18 časova.

Stand up show Vesne Stanković "Muž je kao čokolada" očekuje vas u Salonu u Radničkoj. Veče je posvećeno najvažnijim pitanjima u životu svake žene - Da li nam je muž zaista potreban? Koje sve funkcije muž obavlja u braku? Prednosti i mane prosečnog muža... Da li je muž kao otrov, kao lek, kao sirće, kao pihtije, ili kao čokolada? Vesna Stanković u ispovednoj formi, na sopstvenom primeru, od trenutka kad je krenula u potragu za mužem do svadbe na livadi sa 800 ljudi, kao i na primeru svojih najbližih prijateljica, daje odgovore na ova pitanja. Upad je 1800 dinara, a početak u 19 časova.

Gem.n. "vrte" u Tunnelu. Ovaj dvojac čine, kako i samo ime kaže, blizanci iz Novog Sada. Kao pioniri elektronske muzike, na sceni su prisutni preko 20 godina. Početak je u 23 časa.

Novo izdanje Green Love-a očekuje vas na Novosadskom sajmu. Nastupaju Xenia i Lea Dobričić, a njima će se priključiti Sesha, Tamara Pešić i Sonja Mi da zaokruže line up. Karte su 790 dinara, a početak je u 22 časa.

Hadži Poter nastupa u Peru. Imaćete priliku da vidite spektakl, konačno uvežbanije i proširene grupe Hadži Potter, koju čine Hadži, Gorbač, Sennheiser, Peky i Damiry. Očekuje vas zvuk od Persije do Jamajke uz podrobnu studiju jezika i svetske književnosti. Početak je u 21 čas.

Subota, 15. oktobar 

Guilty pleasure žurka održava se u Domu kulture. U toku večeri očekuje vas sve od hip hopa i repa, r 'n' b hitova 90-ih, preko Evrovizije i egzotičnih hitova interneta, nezaobilaznog MTV popa, pa do Lune i omiljenih domaćih dens hitova. Karte su u pretprodaji 500 dinara, a na dan žurke iznosiće 700. Početak je u 22 časa. 

Žurka Yugostalgija sa Yugo Bleja i Tamarama očekuje vas u KC Labu. Yugo Bleja je projekat Sonje Dende koji za cilj ima promociju izvođača iz Srbije i regiona. Njena spotify plejlista broji 1000+ slušanja. Za sada je imala zapažene nastupe na Splavu Pristan i Kaleidoskopu Kulture gde je radila warm up svojom plejlista selekcijom. Tamarama mixtape je muzička selektorka i DJ. Kroz širok pogled u muzički svet, gde granice ne postoje i žanrovi su samo kompas za ovo ogromno muzičko putovanje, stvara mikstejpove i plejliste sa različitom muzikom, uvek tražeći ekspresiju i inspiraciju kroz eksperimentisanje sa žanrovima i stvarajući univerzalan muzički jezik u cilju bolje komunikacije sa slušaocima. Upad je 350 dinara, a početak u 18 časova.

Reflection, Lednik, See It My Way, Tri Kapljice i DJ Mige nastupaju u CK13 povodom benefita za Crni ovan. Crni Ovan pretrpeo je teške udare prethodnih nekoliko godina, a najteže u poslednjih nekoliko meseci, kako od strane gradskih inspekcija koje su kontinuiranim pritiskom uspeli da prvobitno nakače nekoliko kazni i da u potpunosti zatvore objekat na tri meseca, tako i od strane različitih fašističkih grupacija, koje su u tri različita navrata, uspele da napadnu objekat, radnike koji su radili u njemu i da nanesu ozbiljnu materijalnu štetu. Cena ulaznice je 700 dinara, a moguća je i donacija preko ovog iznosa. Početak je u 20 časova.

Radionica "Psihodramsko istraživanje i osnaživanje naših unutrašnjih kapaciteta" održava se u omladinskom centru OPENS. Korišćenjem grupne dinamike i dramskih tehnika, radionica se bavi iskustvenim istraživanjem toga kako verujemo da nas vide drugi, a kako mi vidimo sebe; za koje uloge verujemo su nam date u životu, a koje smo sami izabrali; kako se osećamo i ponašamo u grupi, a kako kada smo sami... Broj mesta je ograničen, prijave su na ksptransfer021@gmail.com. Početak je u 18 časova.

The Petting Blues Band i Aleksa Danić nastupaju u Bulevar booksu. U temelju The Petting Blues Banda nalazi se iskusna ritam sekcija koju čine Predrag Kovačević i Miljan Vukoje. Na toj bazi uzdiže Milovan Đuđić Džimi, gitarista za koga zna svako ko poznaje ovdašnju bluz scenu. Njegovo sviranje je raskošna arhitektura koju ispunjava autentičan glas Aljoše Molnara kojeg bije dobar glas 'moćnih pluća'. Celokupni utisak upotpunjuje Dejan Zdravevski, čovek koji je iza Hammond orgulja svirao i na velikim koncertima legendarne grupe SMAK. Aleksa Danić je beogradski gimnazijalac i gitarista. Snimio je autorski prvenac na kojem je u deset instrumentalnih tema pokazao izrazit kompozitorski dar, izuzetnu izvođačku tehniku i osećajnost. Aleksa čini da gitara progovori punim i bogatim jezikom. Karte su u pretprodaji po ceni od 400 dinara, a početak je u 21.30.

Dva predavanja u dva dana Bečejskog udruženja mladih očekuje vas u CK13. Očekuju vas predavanja "Participacija građana u procesima donošenja odluka (primeri iz prakse BUM‐a)" i "Umetnost aktivizma – KAKO taktikama kreativnog aktivizma do društvene promene". Početak oba predavanja je u 14 časova.

Nedelja, 16. oktobar 

Multimedijalna izložba "Veruj mi" očekuje vas u omladinskom centru OPENS. "Veruj mi" je multimedijalna izložba nastala kao rezultat rada sa učesnicama istoimenog projekta koje su imale iskustvo mobinga. Početak je u 20 časova.

Stand up show Gorana Vinčića Vinče očekuje vas u Gerili. Vinča je stand up komičar sa adresom u Zagrebu. Stand up komedijom bavi se više od sedam godina. Do sada je nastupao širom Hrvatske, ali i u BiH, Sloveniji, Crnoj Gori, Austriji i Srbiji. Upad je 700 dinara, a početak u 20 časova.

Na Prirodno-matematičkom fakultetu - Departman za matematiku i informatiku moći ćete da testirate inteligenciju. Važno je da imate najmanje 17 godina i da u prethodnih godinu dana (ili tri puta u toku života) niste pristupali testiranju. Na testiranje je obavezno poneti identifikacioni dokument sa slikom i JMBG-om. Ako ste zaposleni, cena testiranja je 1.200 dinara, a ako ste đaci, studenti, nezaposleni ili penzioneri, cena testiranja je 900 dinara. Testiranje će se održati u dva termina, u 12 i 13.30. Prijava i rezervacija mesta je obavezna: https://www.mensa.rs/sr/forme/219/.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Besplatan program kreativne inkubacije

Prvi ciklus programa LEVEL UP! biće realizovan tokom aprila i maja u formi dvočasovnih interaktivnih online radionica kroz pružanje alata, tehnika…

.

Finansiranje projekata kulturnog aktivizma

Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) poziva pojedince i organizacije da se prijave na Drugi javni poziv i daju svoj…

.

Vredi pročitati "Misli o nervoznoj planeti"

Studentkinja novinarstva Ivana Ivanović za ovu nedelju preporučuje da pročitate "Misli o nervoznoj planeti", autora Meta Hejga.

.

Vredi pročitati "MusicQuake: The Most Disruptive Moments in Music"

PR i bend menadžerka Branislava Kolarov za ovu nedelju preporučuje knjigu koja bi mogla da bude interesantna svim ljubiteljima muzike.…

.

Vredi pročitati "Kada telo kaže ne"

Master menadžerka ljudskih resursa Kristina Bogatinović za ovu nedelju preporučuje doktora Gabora Matea i knjigu "Kada telo kaže ne".

.

Dungeons & Dragons: Od skromnog početka do kulta

"Dungeons & Dragons" je društvena igra koja je svoje korene imala pre gotovo pedeset godina, ali i dalje privlači ljude…

  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Superoperater
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo