...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Kultura

Nedeljni vodič od 10. do 16. juna

09.06.2024.

Nekoliko dobrih koncerata očekuje nas sledeće nedelje u Novom Sadu, ali i novo izdanje "Iluzija slobode" u Bečeju i šesti festival Bloomsday Srbija posvećen Džemsu Džojsu.

.

Ponedeljak 10. jun

EU Info Point Novi Sad i Omladinski savez udruženja OPENS pozivaju sve zainteresovane na susret organizacija civilnog društva "NVO Hub" koji će biti održan u Omladinskom centru OPENS (Bulevar despota Stefana 5) u Novom Sadu. Cilj događaja je umrežavanje i jačanje organizacija civilnog društva iz Novog Sada i Vojvodine, kao i prezentovanje njihovog rada i mogućnosti koje pružaju zajednici. Agenda: 16:30 – 18:30 Prezentacija EU resurs centra i "Veliki odmor u Centru"; 18:30 Sajam organizacija i svirka benda Klo Klo.

Utorak 11. jun

Kulturna stanica Eđšeg poziva vas na završnu izložbu likovnih radionica Kulturnog centra Novi Sad. Postavka radova će biti otvorena u 10 časova u Kulturnoj stanici Eđšeg.

Sreda 12. jun

Novosadski bend The Bad Week nastupa u pabu Lazino tele. The Bad Week je nastao u julu 2020. godine kao ulični bend koji je rad započeo na pločnicima u centru Novog Sada, doprinoseći njegovoj atmosferi i energiji, da bi kasnije proširili svoju umetnost nastupajući po klubovima i festivalima širom Srbije i u regionu. Članovi su: Strahinja Jajić – vokal, gitara, Stefan Stefanović Gile (a.k.a. Gileta Slim) – usna harmonika, Danijel Seethaler – bubnjevi/kahon.

Četvrtak 13. jun

Rock Opera i Novosadski Big Bend slave rođendan koncertom u Srpskom narodnom pozorištu. U programu su zastupljene 22 numere najvećih hitova rok bendova čija su imena uvrštena u enciklopedije svetske i domaće muzičke scene 20. veka, kao što su Led Zeppellin, Queen, Pink Floyd, Doors, ACDC, The Beatles, Deep Purple, Tina Turner, Van Halen… Dirigent i autor muzičkih aranžmana je Fedor Vrtačnik, a kao vokalni solisti nastupaju Bojana Stamenov, Zoran Šandorov, Mattia Zanatta, Nikola Mijić i članovi hora opere iz Novog Sada. Karte su u prodaji na blagajni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, početak je u 19 časova.

Jedan od najaktivnijih, najaktuelnijih i najkvalitetnijih pank bendova sa ostrva - Grade 2, posle nekoliko godina vraća se u Novi Sad i nastupa u SKCNS Fabrici. Uz Grade 2, nastupiće melodični pank rok sastav Les Lullies iz Monpeljea i beogradska indi supergrupa Biskup zauvek. Ulaznice po pretprodajnoj ceni od 800 dinara mogu da se kupe na sajtu i prodajnim mestima Gigstixa, dok će na biletarnici Fabrike na dan koncerta ulaznice koštati 1.200 dinara. Vrata se otvaraju u 20 časova, a koncert će početi u 21 čas.

Dva ruska projekta predstavljaju se u CK 13. Secrets of The Third Planet je projekat Eugena Frankeviča osnovan 2004, kroz koji kombinuje shoegaze, elektroniku, psihodelični rok i plesnu muziku u neobične zvučne pejzaže. Secrets of The Third Planet se s pravom može nazvati jednim od prvih predstavnika ruskog talasa shoegaze i indie muzike. Groshi & Franki je projekat Dmitrija Groševa i Eugena Frankeviča. Bend je nastao na tragu zajedničke ljubavi prema britanskom novom talasu,. kockanju i ksilografiji Albrehta Direra. Ulaznica je 500 dinara, za mlađe od 21 godine 300 dinara.

Petak 14. jun

Festival "Iluzije slobode" počinje u Bečeju, na salašu The spirit of Schultz. U petak, prve večeri festivala, nastupaju Majak, Potres, Fiskalni račun, Downstroy i Kalikamo. Početak je u 20h, dnevna ulaznica košta 1.200 dinara, a posetioci na poklon dobijaju ličnu čašu i džepnu pepeljaru. Za osobe mlađe od 18 godina ulaz je slobodan uz identifikacioni dokument, ličnu kartu ili đačku knjižicu.

Mitsko biće i Dolores sviraju u CK 13. Mitsko Biće je indie/bedroom muzičko-vizuelni projekat koji 2019. godine pokreće Jovan Ilić. U saradnji sa bendom Kineski restoran, Mitsko Biće u periodu od novembra 2022. do juna 2023. objavljuje šest singl/spotova, koji su objedinjeni na EP izdanju “Tužne pesme u slatko-kiselom sosu” (Kontra, 2023). Dolores je ženski autorski pop duo koji čine Ana Srećković i Marija Vukčević, filološkinje po struci, muzičarke iz strasti. Dolores inspiraciju za svoju muziku nalazi u novom talasu, u bendovima osamdesetih i devedesetih godina dvadesetog veka, ali i u muzici savremenih alternativnih sastava iz regiona. Ulaznice za posetioce od 21 godine i starije koštaju 500 dinara, za mlađe od 21 godine 250. Početak je u 21 čas.

U RKC "Matka" poznate rokenrol hitove u svoj svojoj esenciji izvodiće rokenrol bard Daniel Jeanrenaud, u ekskluzivnoj pratnji benda Multietnička Atrakcija. Daniel Jeanrenaud je rođeni Švajcarac, koji je kao tinejdžer krajem sedamdesetih otišao u SAD gde sa ekipom iz Flamin Grooves formira legendarni bend iz San Franciska The Kingsnakes i sa njima dostiže svetsku slavu. Multietnička Atrakcija je legendarni beogradski duo koji svira najekskluzivniji mogući heavy truck rokenrol. Svoj prvi, istoimeni album, bend je objavio još 2010.godine. Za skoro dve decenije postojanja bend je održao stotine samostalnih koncerata po u regionu, Evropi kao i nastupa na velikim regionalnim festivalima. Početak je u 22h, ulaznica košta 600 dinara.

Subota 15. jun

Program drugog dana festivala “Iluzije slobode” startuje u 16h predstavom za decu "Ducka ovde nešto smrducka" u izvedbi novobečejske trupe "Radionica snova". Ulaz na predstavu je slobodan. Koncertni program počinje u 20h, nastupaju De Limanos, Urlik, Nula, Kriva istina i Martinees Selecta. Dnevna ulaznica košta 1.200 dinara, a posetioci na poklon dobijaju ličnu čašu i džepnu pepeljaru. Za osobe mlađe od 18 godina ulaz je slobodan uz identifikacioni dokument, ličnu kartu ili đačku knjižicu.

Posle fenomenalnih žurki u Domu Kulture, Jugoslovenka party po prvi put u bašti The End kafea. Karte su u pretprodaj i mogu se nabaviti na svim prodajnim mestima Gigstixa, kao i online, po ceni od 600 dinara, dok će se poslednjih 100 karata prodavati po ceni od 800 dinara. Na repertoaru će biti Dino Dvornik, EKV, Haustor, Denis & Denis, Idoli, Bebi Dol, Partibrejkers, Prljavo Kazalište, El. Orgazam, Azra, Oliver Mandić, Đavoli, Bajaga... a biće tu i novih snaga poput Nipplepeople, Buč Kesidi, SevdahBaby, Bane Lalić, Irie FM, Z++, Artan Lili...

Bendovi Norveška šuma i Krilat i Beo sviraju u CK 13. Norveška Šuma je bend iz Novog Sada, osnovan 2013. godine. Bend je prolazio kroz razne žanrovske promene i sastave, ustaljujući svoju postavu 2017. godine. Iza sebe imaju samostalno izdat EP "Mi, stranci", kao i album "Nebo" u izdanju SKC KG 2018. Krilat i beo je indie/alt rok bend iz Beograda. Sa aktivnim radom, kao devetočlana poluakustična postava, bend kreće 2016. da bi nakon tri i po koncertno aktivne godine evoluirao u električnu petorku sa nešto drugačijim zvukom. U novoj postavi bend izbacuje dva spot singla za pesme "Moj grad" i "Život nema kraj" i trenutno je u završnoj fazi miksanja albuma u Down There studiju i koji će izaći na jesen. Ulaznica je 500 dinara, koncert počinje u 21h.

Egret ima autorski koncert u Presto centru. Petar Pupić Egret je jedan od najdarovitijih muzičara i producenata generacije, diplomac Berklee College of Music u Bostonu, neko čija muzika nosi drugačije strujanje energije… Zamislite svetove Sufjana Stevensa, Jamesa Blakea, Nicka Drakea, Cheta Bakera, koji se preklapaju u jednoj tački, u jednom gradu, u jednoj osobi. Ulaz je 500 dinara, a početak u 21 čas.

Buvljak se održava u Koti 84. Očekujte raznovrsnu ponudu odeće, nakita, aksesoara, heklanih stvari, printova i keramike. Za muzički deo programa pobrinuće se SNFKDJF, 40/40 i JUTRO ekipa. Početak je u 17 časova, a ulaz slobodan. 

Nedelja 16. jun

Šesti po redu festival Bloomsday Srbija održava se u Zenit booksu, uz podnaslov "Skriveni Uliks". Od kako je prvi put objavljen "Uliks", roman koji je kamen temeljac moderne književnosti, budi izuzetnu pažnju. "Uliks" i Džojs, nisu postali samo klasici književnosti o kojima se raspreda u akademskim krugovima, već su i globalni fenomen koji se proslavlja i uzdiže na umetnički pijedestal, isto koliko izaziva i kontroverze. Program počinje u 15h, ulaz je besplatan.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Novi Sad film festival donosi regionalne premijere

Novi Sad se priprema za novi Film festival. Drugu godinu za redom, od 18. do 22. septembra,  "Novi Sad film…

.

Nedeljni vodič od 2. do 8. septembra

Svi su se vratili u grad, pa su tako brojniji i događaji koji nas očekuju ove sedmice.

.

Džinovska buba i vrući ritmovi na Gradić festu

Ovogodišnji 24. Festival uličnih svirača – Gradić fest otvoren je tradicionalnom povorkom koju su predvodili “Microcosmos” - Planète Vapeur iz Nice…

.

Vidljivost kvir kulture: onlajn platforme alternativa nedostupnim prostorima

Kada govorimo o kvir kulturi, to jest o kulturnom stvaralaštvu pripadnika i pripadnica LGBTQ+ zajednice, drag je verovatno najprepoznatljivi izraz.…

.

Neko nas posmatra na Pasaž Festu

Treće izdanje Pasaž Festa čeka nas u Prolazu Milana Mladenovića u Novom Sadu od 30. avgusta do 1. septembra. Tim…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 12:00 Leto na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo