...
TRENUTNO13:00 - 13:10Pre podne na O radiju

Kultura

Nedeljni vodič od 1. do 7. maja

30.04.2023.

Ponedeljak i 1. maj su rezervisani za roštiljanje, a ostatak nedelje vam donosi zanimljive i raznovrsne događaje.

.

Ponedeljak, 1. maj 

Gorski Smeško proslavlja 6. rođendan. Kao i svake godine za rođendan, druži se i đuska uz roštiljanje i kvalitetnu muziku. Treba da nosite sve kao da idete negde drugde u prirodu (žica, ćumur, meso, posude, tanjiri, escajg..), dok se piće kupuje u Gorskom Smešku. Početak je u 8 časova.  

Utorak, 2. maj 

Plesno veče povodom Međunarodnog dana plesa organizuje se u restoranu Exclusive NS. Ulaznice su 2.000 dinara, a u tu cenu uključena su i tri pića. Početak je u 20 časova.

Bistrionica "Prvi maj - Gde su radnička prava danas?" održava se u CK13. "Prethodnih decenija, a pogotovo poslednjih godina svedoci smo velikih promena na tržištu rada. Od deindustrijalizacije i prelaska na tercijarni sektor kao dominantan na tržištu rada u većini zapadnih zemalja, pa do sve veće prekarizacije rada uz razvoj novih oblika zapošljavanja u kojima radnici nisu više ni prepoznati kao radnici već kao "spoljni saradnici", iako obavljaju rad koji bi inače bio regulisan ugovorom o radu i pravima koja idu uz njega. Srbiju ovi procesi nisu zaobišli - dok smo ovde uprkos tim transformacijama u isto vreme svedoci i tradicionalnijih formi eksploatacije usled premeštanja industrije iz drugih zemalja ovde u potrazi za jeftinijom radnom snagom. Na koji način se možemo organizovati oko ovih pitanja? Koje su promene koje su potrebne da se dese da bi se pozicija radnika/ca poboljšala? I kakvu, ako ikakvu, ulogu može anarhizam, koji je imao vodeću ulogu u borbi za osmočasovni dan pre više od 130 godina, da odigra u današnjim borbama?" O ovim pitanjima će se diskutovati na bistrionici koja počinje u 19 časova.

Sreda, 3. maj 

Izložba Boža Ivankovića pod nazivom "Sentimenti" otvara se u SULUV galeriji. Serija radova "Sentimenti" je istraživački poduhvat koji se bavi introspekcijom kroz proces beleški. Različita uzročno posledična stanja koja se svakodnevno ponavljaju kao što su strahovi, snovi, sećanje, artikulisana su u vidu grafika. Otvaranje je u 10 časova, a izložba može da se pogleda do 12. maja.

Stand up show Srđana Dinčića "U procesu" održava se u Domu kulture. Spremite se za sjajno veče koje vam priprema dr Dinčić i prepustite se njegovoj provereno uspešnoj terapiji, jer smeh je lek. Karte su 1.100 dinara, a početak je u 20 časova.

Četvrtak, 4. maj 

Red Hot Chilli Peppers tribute bend Ritam Sex-I-Ja nastupa u Lazinom teletu. U pitanju je jedan od najpoznatijih evropskih Red Hot Chili Peppers tribjut bendova. Čine ga četiri člana: Bojan Kreća (pevač), Đorđe Kreća (gitarista i pomoćni vokal), Koča Davičo Denić (basista) i Boris Pažin (bubnjar). Bend je nastupao u svim značajnijim klubovima u Beogradu i za jako kratko vreme su postali najveća domaća RHCP atrakcija. Od 2014. godine krenuli su na regionalnu turneju gde su imali prilike da sviraju na velikim muzičkim festivalima u Srbiji, Bugarskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji, svirajući zajedno sa najvećim rok grupama Balkana. Bend je nastupio i na EXIT Festivalu 2017. godine. Upad je 500 dinara, a početak u 22 časa.

Veče Filmskog Fronta je u Prostoru. Ovog puta se gledaju horori, a puštaće se Look, Lovemaking of Trolls, Familiar, Inherent, The Moon of the Kurent: The Ritual, La Nueva (The Newcomer), Shurik, The Receder, Horoscope i Killing Small Animals. Titlovi su na engleskom jeziku. Početak je u 19 časova.

Izložba "Slova i reči" Roberta Tomšika otvara se u kulturnoj stanici Barka. Robert je po zanimanju psiholog, pisac, ali i jedan od retkih umetnika na svetu koji svoja dela stvaraju jedinstvenom tehnikom slikanja, odnosno pisanjem pisaćom mašinom. On je 2006. godine hobistički uplivao u ove stvaralačke vode, da bi nakon mnogo godina njegova ljubav i interesovanje za umetnost i antikvitete iznedrila ovaj specifičan metod stvaralaštva – slikanje pisaćom mašinom. Otvaranje je u 18 časova, a izložba može da se pogleda do 18. maja.

Language club se održava u Radio cafeu. U pitanju je nedeljni događaj koji okuplja entuzijaste za jezike i poliglote. Najčešće ćete imati priliku da pričate na srpskom, engleskom, ruskom, nemačkom, španskom i italijanskom. Početak je u 20.30.

Žurka Gljivarenje je u KC Labu. Žurka kreće na terasi od 17 časova, gde vas očekuje lagani house, a od 20 časova se ide unutra, gde vas očekuju jači i tvrđi tonovi. Upad je 150 dinara.

Petak, 5. maj 

Promocija knjige "Na zalasku snova" Mustafe Jusifa održava se u Svilari. Mustafa Jusif rođen je u Kairu, a 2008. godine doselio se u Novi Sad. Prvu zbirku poezije pod nazivom "Na zalasku snova" izdao je 2022. godine. Knjiga je podeljena na sedam tematskih celina ili ciklusa. Ova knjiga predstavlja pesnikovo putovanje kroz snove i stvarnost, njegovo sazrevanje i dane provedene u dragoj mu ustanovi, Karlovačkoj gimnaziji. Početak je u 18 časova.

Novosadski noćni bazar održava se na Ribljoj pijaci. Očekuje vas više od 200 malih proizvođača prehrambenih proizvoda, rukotvorine, umetnine, nakit, aksesoari i prirodna kozmetika. Početak je u 18 časova.

Retrohitlist B-Day Bash žurka je u Gerili. Stranica @retrohitlist slavi 3. rođendan, a tim povodom muziku će puštati Tamarama, Told Ya! (Izuvanje), Second Story i Retrohitlist. Ulaz je besplatan, a početak je u 21 čas.

Trozvuk žurka je u Domu kulture. Muzički vodič kroz nezaboravne 50-e, 60-e i 70- je DJ Mića Jokić. Branimir i Neprijatelji živim nastupom surfuju talasima 80-ih i 90-ih, a za a frekvencije novog milenijuma zadužen je DJ Dozet. Upad je 400 dinara, a početak u 21 čas.

Dvodnevna modna revija Guess it održava se u Eđšegu i omladinskom centru OPENS. Posetioci će imati priliku da se informišu o zelenim principima modne industruje, kao i da se upoznaju sa radovima domaćih dizajnera. Prvog dana, u prostoru kulturne stanice Eđšeg, održaće se modna revija sa početkom u 19 časova. Publici će svoje kreacije predstaviti Vila Pajkić, Milica Živanović, Tamara Toskić i Anja Aleksić. Nakon revije je planiran koktel i druženje sa dizajnerkama. Drugog dana, u prostoru OPENS-a održaće se panel i showroom sa početkom u 16 časova. Na prvom panelskom bloku će o održivoj modi i implementiranju održive mode u svakodnevni život pričati Tatjana Vojnović, urednica magazina Amplituda i Angelina Popović, urednica platforme Svilene Bub. Zatim, na drugom bloku će predstavnici udruženja Sloboda nema cenu pričati o socijalnom aspektu problema brze mode. Ulaz je slobodan.

Veče poezije i šansone sa Loranom Prokopićem je u Zenit booksu. Na repertoaru će biti posebno odabrane pesme najvećih imena francuske šansone Edit Pjaf, Žak Brel, Žorž Brasans, Leo Fere, Šarl Aznavur, Žorž Mustaki, Šarl Trene, Žilber Beko, kao i pesme dve izuzetne ličnosti našeg šansonjerskog neba Dragana Stojnića i Arsena Dedića. Karte su 800 dinara u pretprodaji, a iznosiće 1.000 na dan koncerta. Početak je u 20 časova.

Dva češka post-punk benda Sinks i Fotbal nastupaju u KC Labu. Trio iz Brna Sinks odgovorni su za minimalističku, ali dinamičnu mešavinu noise-rock-a i post-punka. Njihovi nastupi uživo su energični i eksplozivni, ispunjeni čvrstim ritmovima, ekspresivnim vokalom i povremenim trenucima spontane haotične gitarske buke. Kvartet Fotbal svira energičan indie/post-pank direktno iz srca. Cena karata nije navedena, a početak je u 21 čas.

Indi veče se održava u CK13. Plejlista će imati prolećni vajb, a neki izvođači koji će se puštati su Japanese Breakfast, Magnetic Fields, The Shins, Julia Jacklin, The Smiths, Weyes Blood, The Strokes, Mitski, Alex G i mnogi drugi. Ulaz je besplatan, a početak je u 20 časova.

Subota, 6. maj 

Bednici, Last Drop i Pustoš nastupaju u klubu Dvorište. Bednici su tročlani bend nastao 2017. godine. Trenutno ga čine Jovan Filipovic na gitari i vokalu, Mateja Dimitrijević na basu i Andreja Stanković na bubjevma. Iza sebe imaju jedan album "Al kida", EP "Kratko i loše" i učešće na kompilaciji "Novo Poglavlje". Last Drop je bend koji kreće sa svojom pričom 2010. godine i sastavljen je od članova raznih lokalnih metal, hardcore ,punk bendova koji su bili aktivni u tom vremenskom periodu. Nakon dosta eksperimentisanja tokom godina došli su do zvuka koji obuhvata sve legure metala, sa primesama hc-a i punka. Bend je od kraja prošle godine u studiju i rade na njihovom prvom izdanju koje uskoro treba da ugleda svetlost dana. Pustoš se posle 11 meseci, po 5. put vraća u Dvorište. Pred vama će se naći već dobro poznate pesme sa albuma "Suton". Upad je 500 dinara, a početak u 21 čas. 

Marco Lys "vrti" u K9 Stationu. Marco je jedan od najcenjenijih tech producenata u Evropi i skoro da nema DJ-a u tom žanru koji nije vrteo njegove trake. Celom događaju pridružuje se domaća podrška na čelu sa vodećim regionalnim DJ duom Wise D & Kobe. Atmosferu će dodatno usijati i zapečatiti domaći izvođači Machiavelli, Mark Fresh, Gostoja i DGZA. Karte su 590 dinara, a početak je u 22 časa.

Nedelja, 7. maj 

Humanitarna aukcija slika održava se u restoranu Kalem. Na licitaciji, koju organizuje Fondacija Tate Novovosađani, biće izloženi radovi poznatih umetnika iz Novog Sada i Srbije, a program će voditi deo ekipe serije Državni posao. Pored mogućnosti da svoj dom oplemenite remek delima priznatih domaćih autora, kupovinom ovih slika učinićete i dobro i humano delo. Sav izlicitirani prihod namenjen je lečenju četrdesetjednogodišnje Novosađanke Maje Davidović, koja se bori sa teškim oblikom karcinoma. Početak je u 19 časova.

Prvi prodajni bazar Metafora studija i Škripe održava se u Škripa pubu. Ovom prilikom moći ćete da podržite razne male, lokalne vintage i handmade biznise. Početak je u 15 časova.

Češki stoner/post rock bend Lambda nastupa u KC Labu. Cena karata nije navedena, a početak je u 20 časova.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 22. do 28. aprila

Poslednja nedelja aprila bogata je raznolikim događajima.

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. aprila

Ove nedelje u Novom Sadu vas očekuje dosta raznovrsnih događaja, od izložbi, kvizova i filmskih projekcija, do žurki, koncerata i…

.

Atheist Rap u subotu u Hali 2 Novosadskog sajma

Slavljenički koncert novosadske pank-rok grupe Atheist Rap biće održan u subotu 6. apruila u KC Hala 2 na Novosadskom sajmu.

.

Filozofski je slobodan dok su slobodni ljudi u njemu

Veliki broj studenata, profesora i građana okupio se danas ispred Rektorata novosadskog Univerziteta, na skupu podrške i javnom času o…

  • 12:30 Album nedelje
  • 12:45 Lampica
  • 13:00 Pre podne na O radiju
  • 13:10 Vredi pročitati
  • 13:20 Tehnologija

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo